Στέφεν Κάρι: Σαν (δεν) θέλει η νύφη κι ο γαμπρός...

Ο Ρήγας Δάρδαλης αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες της καριέρας του κορυφαίου NBAer αυτή τη στιγμή, Στέφεν Κάρι, που δεν ήθελε να καταλήξει στους Γουόριορς.

Στέφεν Κάρι: Σαν (δεν) θέλει η νύφη κι ο γαμπρός...

Ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του πλανήτη έκανε ότι μπορούσε για να μην παίξει στους Γουόριορς και οι νυν πρωταθλητές του ΝΒΑ, ένιωθαν ότι έκαναν χάρη στον Στεφ Κάρι όταν τον κράτησαν στο ρόστερ τους, σε μια ιστορία που αποδεικνύει ότι η θεά τύχη παίζει τον δικό της μεγάλο ρόλο στον (πρωτ)αθλητισμό...

Είναι δεδομένο πως η τύχη είναι με τους ικανούς και με αυτούς που δουλεύουν σκληρά. Πολλές φορές, όμως, όταν αναφέρεται ως παράγοντας επιτυχίας, προκαλεί αντιδράσεις σε βαθμό... αναφυλαξίας. "Είναι δυνατόν να αποκαλείται τυχερός ο Ομπράντοβιτς", έχει ακουστεί πολλές φορές στην πιάτσα του Ελληνικού μπάσκετ, λες και ήταν κακό που ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, είχε σε κάποιες περιπτώσεις την... συμπαθέστατη θεά με το μέρος του. Στις μέρες μας, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα συνδυασμού ικανότητας, τύχης και μοίρας είναι οι Γουόριορς και ο ηγέτης τους Στεφ Κάρι.

Μια συνεργασία που αρχικά ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του πλανήτη είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σαμποτάρει και κατόπιν η ομάδα του είχε σκεφτεί σοβαρά να διακόψει.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν πως τελειώνοντας το γυμνάσιο, ο Στεφ Κάρι ήταν... ανεπιθύμητος στα σπουδαία πανεπιστήμια, καθώς λόγω του μικρού του μεγέθους, κανένα δεν του έδινε τύχη να σταθεί, όχι στο ΝΒΑ αλλά ούτε καν, στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Ο Στεφανάκος έδωσε ηχηρή απάντηση σε όσους τον αμφισβήτησαν στα τρία του χρόνια στο Ντέιβιντσον, αλλά αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι ότι δεν ήθελε να παίξει στους "πολεμιστές".

Το όνειρο της Νέας Υόρκης

Ο στόχος του στο ντραφτ του 2009, ήταν να εμποδίσει οποιαδήποτε ομάδα βρισκόταν από το Νο2 ως το Νο7, να τον επιλέξει, καθώς όνειρο του ήταν να καταλήξει στο Νο8, ώστε να φορέσει την φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς, οι οποίοι είχαν για προπονητή τον εμπνευστή των επιθέσεων των 7 δευτερολέπτων (7 seconds or less) Μάικ Ντ’ Αντόνι! Είναι χαρακτηριστικό πως ο ατζέντης του Τζεφ Όστιν, είχε αρνηθεί να τον στείλει στην Οκλαχόμα για να προπονηθεί κι έτσι οι Θάντερ "αρκέστηκαν" με τον Τζέιμς Χάρντεν στο Νο3. Ο Όστιν ακολούθως έριξε "χυλόπιτα" και στους Τίμπεργουλφς, οι οποίοι επέλεξαν διαδοχικά στο 5 και στο 6, ενώ στις επαφές με τους Γουόριορς ενεπλάκη και ο πατέρας του.

Οι "πολεμιστές" είχαν εκφράσει την διάθεση να τον πάρουν, αλλά αρχικά ο εκπρόσωπος του, δεν του επέτρεψε να πάει στο Όκλαντ για το καθιερωμένο pre draft workout και την συνέντευξη που δίνουν ενώπιον των διοικητικών στελεχών οι υποψήφιοι προς επιλογή, ενώ ακολούθως ο Ντελ Κάρι, είχε ζητήσει από τον τότε GM Λάρι Ράιλι και τον τότε προπονητή Ντον Νέλσον να αγνοήσουν τον κανακάρη του, αφού ήθελε να παίξει στους Νικς.

Η ιστορική γκάφα των Γκρίζλις

Ο Κάρι και το... περιβάλλον του, ήταν "ανοιχτοί" μόνο στο Νο1, το οποίο όμως οι Κλίπερς (λογικά) είχαν φυλάξει για τον Μπλέικ Γκρίφιν. Πίσω από την ομάδα του LA ήταν το Μέμφις, το οποίο είχε έναν φανατικό υποστηρικτή του Κάρι. Τον σκάουτ Κένι Ούλιαμσον, ο οποίος είχε κάνει "χρυσούς" τον GM Κρις Ουάλας και τον ιδιοκτήτη τους Μάικλ Χάισλι, να "αρπάξουν" τον μικρό ταχυδακτυλουργό της πορτοκαλί θεάς. Ο "egg man", όπως ήταν το παρατσούκλι του λόγω του ολοστρόγγυλου κρανίου του, ήταν ένας Νεοϋορκέζος από το Χάρλεμ με δυνατή άποψη και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ήταν καλός φίλος με τον (γεννημένο στο Μπρονξ κι αν μη τι άλλο... εξωστρεφή) Στιβ Γιατζόγλου στα χρόνια που ο νυν προπονητής της Καβάλας, ήταν σκάουτ των Τορόντο Ράπτορς.

Στέφεν Κάρι: Σαν (δεν) θέλει η νύφη κι ο γαμπρός...

Ο Ουίλιαμσον ικέτευσε τον ατζέντη του Κάρι να τον στείλει στο Μέμφις, ώστε ο ιδιοκτήτης να έβλεπε ιδίοις όμμασι το "διαμάντι" που ήταν διαθέσιμο και να πειθόταν για την επιλογή του. Ο Όστιν ήταν αμετακίνητος, ο Στεφ δεν πήγε ποτέ στην πόλη που φημίζεται για το μπάρμπεκιου, αλλά όχι για την μπασκετική της παράδοση και οι Γκρίζλις έκαναν την ιστορική γκάφα να πάρουν στο Νο2 τον Χασίμ Ταμπίτ, του οποίου τα ίχνη αγνοούνται στον μπασκετικό χάρτη. O "egg man" πέθανε το 2012 με το μαράζι ότι έχασε τον Κάρι και ο Χάισλι το 2014 με το "βάρος" ότι του είχε πει "όχι".

Τα ντόμινος που έπεσαν σωστά

Η απόρριψη από τους Γκρίζλις, όμως, δεν ήταν το μοναδικό κομμάτι των ντόμινος που έπεσε σωστά, ώστε ο... Στεφανάκος να καταλήξει στην κατάλληλη ομάδα. Στο Νο4, οι Κινγκς κατάφεραν να τον πείσουν να ταξιδέψει στο Σακραμέντο, αλλά στην προπόνηση που έκανε, ο Ταιρίκ Έβανς έπαιξε πολύ καλύτερα κι έτσι οι "βασιλιάδες" επέλεξαν τον απόφοιτο του Μέμφις.

Στα δύο επόμενα νούμερα, οι Γουλφς που είχαν για τζένεραλ μάνατζερ τον (παλιό δημοσιογράφο της εφημερίδας του Πόρτλαντ "Oregonian") Ντέιβιντ Καν έκαναν την μεγάλη "επιτυχία" να πάρουν τον Ρίκι Ρούμπιο και "καπάκι" έναν άλλον πλέι-μέικερ τον (επίσης αγνοούμενο στις μέρες μας) Τζόνι Φλιν για "ασφάλεια", μέχρι ο Ρούμπιο να φύγει από την Μπαρτσελόνα!!!

Παρά τις πιέσεις ατζέντη και μπαμπά, οι Γουόριορς δεν είχαν δείξει διάθεση... υποταγής κι έτσι ο Όστιν παρακάλεσε τον GM των Νικς Ντόνι Ουόλς να προχωρήσει σε ανταλλαγή, ώστε να πάρει ψηλότερο νούμερο από το Γκόλντεν Στέιτ και να "προλάβει" τον Στεφ. Ο Ουόλς, ωστόσο, δεν πίστεψε τον ατζέντη, αφού έκρινε ότι με τον Μόντα Έλις στο ρόστερ τους, οι "πολεμιστές" δεν θα έπαιρναν έναν παίκτη με παρεμφερή χαρακτηριστικά. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Κάρι κατέληξε κάτοικος της Bay Area, την οποία παραλίγο να μην γνωρίσει ποτέ!

Μόνος σωστός ο Κερ

Κι αυτό διότι ο Στιβ Κερ, ως GM των Φίνιξ Σανς είχε προσφέρει τον Αμάρε Στανταμάιρ ως αντάλλαγμα για να τον αποκτήσει στο Φίνιξ. Ο νυν προπονητής του στο Γκόλντεν Στέιτ πίστευε ότι με τον Κάρι στο κουμάντο θα ξεκινούσε την "ανοικοδόμηση" των Σανς στην μετά Νας-εποχή.

Οι Γουόριορς ήταν έτοιμοι να κάνουν την ανταλλαγή, καθώς είχαν τάξει στον "ακριβοθώρητο" τους Μόντα Έλις, έναν καλό ψηλό για να τον πλαισιώσει. Ωστόσο ο Στάνταμαιρ βρισκόταν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και στις συζητήσεις που έκανε με τους "πολεμιστές" δεν δεσμεύθηκε ότι θα υπέγραφε επέκταση. Έτσι η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ...

Ο κόσμος ήθελε Έλις

Ο Κάρι έκανε δύο συμπαθητικές σεζόν, αλλά την τρίτη έχασε 40 παιχνίδια, ένεκα των ευπαθών σε τραυματισμούς, αστραγάλων του, και υπεβλήθη σε δύο διαφορετικές επεμβάσεις. Λίγο πριν το τέλος των ανταλλαγών τέθηκε το μεγάλο ερώτημα: "Έλις η Κάρι". Ο κόσμος ήταν υπέρ του πρώτου και για όσους δεν το πιστεύετε διαβάστε μερικά tweets της εποχής.

Στέφεν Κάρι: Σαν (δεν) θέλει η νύφη κι ο γαμπρός...

Μάλιστα ο κύριος Λάρι Κουν (του 3ου tweet) δεν είναι ένα απλά ένας φίλαθλος, αλλά ο "γκουρού" του σάλαρι-καπ τον οποίο συμβουλεύονται όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος.

Η διοίκηση των Γουόριορς έκλινε προς το να "πακετάρει" τον Κάρι, αλλά ο Μόντα Έλις τους έβγαλε από την δύσκολη θέση. "Μπορεί να πάω στο Ορλάντο ή στο Σικάγο και να πάρω το πρωτάθλημα. Αν δεν με δώσουν, όμως, τι να κάνω; Ελπίζω ότι αν δεν με δώσουν, θα φέρουν εδώ κάποιον για να νικήσουμε, για να μην περνάω τα ίδια κάθε χρόνο στους Γουόριορς".

Η επιθυμία του έγινε πράξη μετά από λίγες μέρες και μετακόμισε στο Μιλγουόκι αντί του Άντριου Μπόγκουτ.

Η τελευταία πράξη του "δράματος"

Ακόμα και χωρίς τον Έλις, η θέση του Κάρι ήταν επισφαλής λόγω των "κακών" αστραγάλων του. Το καλοκαίρι του 2012, o Γκρίφιν υπέγραψε μάξιμουμ συμβόλαιο με τους Κλίπερς, όπως κι ο Χάρντεν ένα χρόνο μετά με τους Ρόκετς, o Τάι Λόουσον πήρε 48 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια από τους Νάγκετς κι ο Στεφ κινδύνευε να μείνει στον... άσο. Εν τέλει οι Γουόριορς του πρόσφεραν 44 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια, δίκην χάρης...

Ο Κάρι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να το "βουλώσει" και να "πάρει" την συμφωνία, έστω κι αν ένιωθε υποτιμημένος.

Τέσσερα χρόνια μετά, ολόκληρος ο πλανήτης του υποκλίνεται και από το καλοκαίρι του 2017 που ο ετήσιος μισθός του θα ξεκινάει (στην χειρότερη) από τα 30 εκατομμύρια δολάρια, θα μπορεί να αγοράσει ένα κομμάτι του...

News 24/7

24MEDIA NETWORK