Χαμηλά η μπάλα…

Ο Σάκης Γκίνας καταγράφει τους κανόνες για τη δημιουργία μιας ισχυρής και απόλυτα ανταγωνιστικής ομάδας.

Χαμηλά η μπάλα…
savvidis.jpg INTIME SPORTS

Μετά τις αλλεπάλληλες τραυματικές εμπειρίες, το φετινό είναι το καλοκαίρι της αναμονής και της υπομονής. Όπως φαίνεται, μετά την τελευταία διετία των αχαλίνωτων προσδοκιών, διοίκηση και τεχνική ηγεσία, υιοθέτησαν την φράση («χαμηλά την μπάλα») του Θόδωρου Ζαγοράκη.

Μετριοπαθείς προβλέψεις

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλοι, ακόμα και ο κόσμος, συντονίζονται και συμβιβάζονται σ’ αυτή την κοινή λογική. Ο μεταγραφικός πήχης χαρακτηρίζεται από μετριοπαθείς προβλέψεις, όπως και οι στόχοι του ΠΑΟΚ για την νέα χρονιά.

Εάν για κάποιο λόγο, σε ανύποπτο χρόνο στο εγγύς μέλλον, επικρατήσει και πάλι υπερβολική αισιοδοξία θα επαναφέρει την συζήτηση στην γνωστή λάθος κατεύθυνση. Ο σεβασμός των νόμων του ποδοσφαίρου είναι αδήριτη ανάγκη για την δημιουργία μιας ισχυρής και απόλυτα ανταγωνιστικής ομάδας.

Οι κανόνες

Οι νόμοι του ποδοσφαίρου, οι οποίοι επιδεικτικά αγνοήθηκαν την τελευταία διετία των παχιών αγελάδων, λόγω της παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη, επιβάλλουν την τήρηση ορισμένων αυτονόητων κανόνων.

1.Την αξιολόγηση του Άγγελου Αναστασιάδη στο τέλος του διετούς συμβολαίου του.

2.Την απονομή ευθύνης λήψης των αποφάσεων, σε συγκεκριμένα και περιορισμένου αριθμού πρόσωπα, για την αποφυγή της γενικευμένης σύγχυσης των τελευταίων ετών, όταν η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μπέρδευε τους πάντες, όπως ομολόγησε, εμμέσως πλην σαφώς, στην συνέντευξη Τύπου, μετά τον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό και ο πρώην προπονητής της ομάδας, Γιώργος Γεωργιάδης.

3.Την υλοποίηση ενός αγωνιστικού σχεδιασμού με συγκεκριμένη στόχευση, ορθολογισμό και σωστές μεταγραφικές επιλογές και όχι προχειροδουλειές και αψυχολόγητες επιλογές, εκ προοιμίου αποτυχημένες.

4.Την κατανόηση, από πλευράς του μεγαλομετόχου, της λειτουργίας του ποδοσφαίρου και των κανόνων που τον συνοδεύουν στην Ελλάδα, προς αποφυγή έναρξης νέας «πολεμικής συρράξεως», με άσφαιρα πυρά, όπως συνέβη πέρυσι εναντίον του Ολυμπιακού.

5.Την δόμηση ενός βασικού κορμού παικτών για τα επόμενα χρόνια, που θα μετατρέψει κάποια στιγμή τον ΠΑΟΚ σε ένα σύνολο με αυτοματισμούς και αγωνιστική ταυτότητα.

6.Την εκπόνηση ενός πενταετούς πλάνου ανάπτυξης της ομάδας, το οποίο θα επαναξιολογείται κατά την εκτέλεσή του και θα συμπληρώνεται ανάλογα με τα κενά που θα διαπιστώνονται σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Το πλάνο, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, θα πρέπει να επεκτείνεται και στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών (νέο γήπεδο, προπονητικό κέντρο κτλ).

7. Τέλος, την αλλαγή νοοτροπίας για την αποφυγή ακραίων καταστάσεων στη Τούμπα και εκτός έδρας, που θα οδηγήσει στην οριστική εξάλειψη του φαινομένου των επεισοδίων, ούτως ώστε να μην δίνεται κανένα δικαίωμα και καμία αφορμή για βαριές τιμωρίες. Φέτος, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά το… μάρμαρο, για μερικούς ανεγκέφαλους, με τον αποκλεισμό του στα χαρτιά από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κοντολογίς, το ποδόσφαιρο είναι απλή διαδικασία. Αλλά τις περισσότερες φορές τα απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα…

ΥΓ: Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αυτό είναι το τελευταίο μου άρθρο σε ένα Μέσο Ενημέρωσης που θεωρούσα πάντα δεύτερο «σπίτι» μου. Αυτά τα οχτώ χρόνια στο Contra.gr ήταν μακράν από τις καλύτερες και πιο άψογες συνεργασίες της επαγγελματικής μου πορείας. Το στελεχιακό του δυναμικό ήταν εξ αρχής υπόδειγμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ήθους, επάρκειας και ικανότητας. Όλοι οι συνεργάτες του Contra.gr δεν ήταν - και δεν θα είναι ποτέ για μένα - μόνο συνάδελφοι με την στενή έννοια του όρου, αλλά πραγματικοί φίλοι με όλη την σημασία της λέξης. Σωστοί σε όλα και εξαιρετικοί χαρακτήρες, με αυτοφυές χιούμορ, που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή.

Μου στάθηκαν ακόμα και σε δύσκολες, πολύ προσωπικές, στιγμές σαν αδέρφια, σαν να γνωριζόμασταν από μικρά παιδιά. Ποτέ δεν ένιωσα ότι μας χώριζαν 500 χιλιόμετρα απόσταση. Βλέπαμε πάντα τον κόσμο με τα ίδια μάτια… Νιώθω τυχερός που τους γνώρισα. Τους ευχαριστώ όλους από βάθους καρδιάς. Tον Κώστα Ντάλτα, τον Μανώλη Γρηγοράκη, τον Παντελή Βλαχόπουλο, τον Σταύρο Καραϊνδρο, τον Νίκο Γιαννόπουλο, τον Δημήτρη Κριτή, τον Άρη Ασβεστά, τον Γιάννη Ζωϊτό, τον Κώστα Μπράτσο, τον Μάνο Ανδρουλάκη, τον Τόλη Χορτάτο, τον Πάνο Βελαχουτάκο, όλους όσους πέρασαν από το Contra.gr, αλλά και τους αναγνώστες της ιστοσελίδας για την αμφίδρομη σχέση που αναπτύξαμε.

Μια συνεργασία τελείωσε, αλλά μια βαθιά φιλία και εκτίμηση θα υπάρχει εφ’ όρου ζωής. Το Contra.gr ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε διαδικτυακό Μέσο Ενημέρωσης, αλλά το παιχνίδισμα της μοίρας με γυρίζει, μεταξύ άλλων, ως βάση και πάλι εκεί απ’ όπου ξεκίνησα, στο χαρτί….

News 24/7

24MEDIA NETWORK