Αλήθειες από Αγγελόπουλους

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις των Αγγελόπουλων για τα οικονομικά δεδομένα του μπάσκετ.

Αλήθειες από Αγγελόπουλους
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις δηλώσεις τους στα μεθεόρτια της κατάκτησης του πρωταθλήματος οι διοικητικοί ηγέτες των "ερυθρολεύκων" έκαναν κάποιες πολύ σημαντικές επισημάνσεις που φωτογραφίζουν το μέλλον, αλλά και παρουσιάζουν τα δεδομένα όπως ακριβώς έχουν.

Οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού δεν κρύφτηκαν μέσα στον πανζουρλισμό από την γιορτή του τίτλου και δεν άρχισαν όπως συνήθιζαν στο παρελθόν πολλοί προκάτοχοί τους, να μοιράζουν υποσχέσεις για παικταράδες και αύξηση του μπάτζετ.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ

Ο Ολυμπιακός είναι μια νοικοκυρεμένη ομάδα, οι ιδιοκτήτες βάζουν αρκετά εκατομμύρια από την τσέπη τους και είναι μια ομάδα που έφερε το μοντέλο που λέει ότι τα λεφτά δεν φέρνουν τίτλους. Ασφαλώς τα χρήματα παίζουν ρόλο -άλλωστε φέτος στον τελικό της Ευρωλίγκα βρέθηκαν οι δύο ακριβότερες ομάδες της διοργάνωσης- αλλά αυτό δεν εμπόδισε, για παράδειγμα, την φτηνή Λαμποράλ για ένα σουτ να πάρει την θέση της 6 φορές ακριβότερης της Φενέρ.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει στο μοντέλο αυτό με σχετικά νοικοκυρεμένα μπάτζετ με την έννοια ότι και πάλι βάζουν πολλά από την τσέπη τους οι μεγαλομέτοχοι. Αλλωστε τα έσοδα της Ευρωλίγκα είναι για να γελάει κανείς σε σχέση με το προϊόν και το ενδιαφέρον του και η αύξηση με το νέο σύστημα και πάλι δεν αλλάζει ριζικά τα οικονομικά δεδομένα.

Οι Αγγελόπουλοι λογικά θα προχωρήσουν σε μια μικρή αύξηση ίσως και 2εκ του μπάτζετ με την λογική ότι λίγο ανεβαίνουν τα έσοδα, αλλά και επειδή σε μια ακόμα πιο ανταγωνιστική διοργάνωση χρειάζεσαι μεγαλύτερο ρόστερ αφού η ομάδα τους είναι ήδη παθούσα. Η δήλωση "θα κινηθούμε στο πνεύμα των ημερών που βιώνει η χώρα" είναι υγιέστατη και ορθότατη από δύο σοβαρούς επιχειρηματίες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν "βάζουμε και 20εκ φέτος από την τσέπη μας" αλλά θα προκαλούσαν κοινωνικές αντιδράσεις και έτσι πολύ σωστά τοποθετήθηκαν.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Αλλωστε ανάλογα κινείται και το αντίπαλο δέος, η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν κανένα λόγο σε μια τέτοια εποχή να πετάνε εκατομμύρια καθότι έχουν σοβαρές και μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες και όσο και να βάζουν αρκετά από την τσέπη τους (μιας και το μπάσκετ δεν έχει σοβαρά έσοδα), δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάνε σε υπερβολές.

Οι εποχές άλλαξαν. Το χρήμα -πολλές φορές... μαύρο και άραχνο- ρέει σε άλλες χώρες και ομάδες και οι ελληνικές δεν μπορούν να μπουν σε τέτοιο ανταγωνισμό. Το ξεκαθάρισαν άλλωστε και οι ίδιοι οι Αγγελόπουλοι που δεν μπαίνουν σε πλειστηριασμό τιμής για την απόκτηση ενός παίκτη. Ο Ολυμπιακός είναι μαγαζί γωνία με καλά οικονομικά σε λογικά πλαίσiα, με μια πολύ ωραία και ασφαλή -παίζει μεγάλο ρόλο αυτό- πόλη πλέον στην ευρώπη και με μια ομάδα που συνήθως ανεβάζει το κασέ του κάθε παίκτη.

Αν ο κάθε αθλητής βλέπει τα εκατομμύρια σαν μονόδρομο, λογικά θα πάει σε Τουρκία ή Ρωσία. Αλλά εκεί θα πάρει πιο χοντρά λεφτά, αλλά δεν θα έχει τα εδώ οφέλη. Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού στα πρώτα χρόνια σκόρπιζαν χρήμα και δεν είχαν τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών μάλιστα με σαφώς ορθολογιστικά μπάτζετ. Κινούνται σωστά και όποιος παίκτης κοιτάει το χρήμα μπορεί να πάει αλλού. Και αυτή είναι μια πάγια θέση μου σε αντίθεση με πολλούς οπαδούς που κακώς ακόμα και μέσα στην σεζόν μετά την αποτυχία στην Ευρωλίγκα έριχναν ευθύνες στους Αγγελόπουλους -ευτυχώς ήταν λίγοι- επειδή δεν έφεραν τον αντι Γιανγκ παικταρά και τα σχετικά.

ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΤΟ ΕΧΑΝΕ...

Και μιας και είμαστε στην Ελλάδα, αν είχε χάσει όπως κάλλιστα θα μπορούσε σύμφωνα με την εξέλιξη των τελικών, τον τίτλο η ομάδα τους, μπορεί να τους κατηγορούσαν πάλι ότι δεν σκόρπισαν τα εκατομμύρια! Ο Ολυμπιακός με τους Αγγελόπουλους γλίτωσε εποχές Παπαστράτειου και είναι μια υγιής και σοβαρή ομάδα οικονομικά, χωρίς υπερβολές και εξάρσεις, με καλά μπάτζετ -με προσωπικές θυσίες- και με ορθολογιστική πολιτική καθώς αυτή έφερε και τίτλους.

Στην τελική, οι ομάδες δεν είναι "πλυντήρια", αλλά εταιρείες και επενδύσεις (και "'έρωτας") που στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν και πανεπιστήμιο για πολλούς αθλητές στην εξελιξή τους σε ένα μάλιστα μαγευτικό τοπίο όπως η πατρίδα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Π. Αγγελόπουλος: "Είναι βλάκες..."
Η επόμενη μέρα με στοχευμένες κινήσεις
Τραγούδι Πρίντεζη, ζεϊμπέκικο Σπανούλη
Ο Σπανούλης τραγουδά, η Ολυμπία τραβά τα μαλλιά της

News 24/7

24MEDIA NETWORK