"Ανοιχτό" το clasico

Ο Σωτήρης Γεωργίου κάνει πρεμιέρα στο Contra.gr, αρθρογραφώντας για το πρώτο ντέρμπι "αιωνίων" της χρονιάς, στην κεκλεισμένων των θυρών αναμέτρηση του ΣΕΦ για το κύπελλο.

"Ανοιχτό" το clasico

Καλημέρα και καλή μπασκετική χρονιά να έχουμε! Από σήμερα τα λέμε και από εδώ σε ένα site που μας έχει συνηθίσει όπως και όλος ο όμιλος της 24Media, να κάνει παιχνίδι χωρίς περιορισμούς και με την φωνή της αλήθειας. Και έτσι είναι χαρά μου μεγάλη που συμμετέχω και εγώ στο μεγάλο αυτό γκρουπ και site μετά την ενασχόλησή μου από την αρχή της λειτουργίας του Sport24Radio! Και μετά την σχετική συζήτηση με τους δύο Παντελήδες και τον Μάνο θα κάνουμε μπασκετικό παιχνίδι στο αγαπημένο σας ιστότοπο σταθερά και φυσικά και με την κλασική μας συζήτηση μέσω των σχολίων αλλά και των live chats που θα ακολουθήσουν...

Πάμε λοιπόν γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και πάμε όπως τόσα χρόνια έχουμε μάθει να τα λέμε, δηλαδή χωρίς δημόσιες σχέσεις και αγάπες και έρωτες...

Εν αρχή ην το ντέρμπι

Πρεμιέρα με ντέρμπι κυπελλικό σε μια μέρα. Με άδειο ΣΕΦ και με ενισχυμένο Παναθηναϊκό και με το ερώτημα κλασικό, όπως το θέτουν και οι ακροατές μας στον Sport24Radio, το "ποιος κερδίζει Σώτο";

Μα αν ήξερα ποιος κερδίζει δεν θα δούλευα απλά γιατί θα πήγαινα σε ένα τοκογλύφο, θα έπαιρνα ένα δεκαρικάκι για μια μέρα και θα καθάριζα ένα χρόνο! Βεβαίως δεν πάμε και στην άλλη άκρη του "θα δούμε, θα δείξει" και τα σχετικά. Πάντα έχουμε άποψη και πάντα, όπως κάνω από την αρχή της καριέρας μου στο χώρο, προβλέπω, προσπαθώ να προβλέψω, για την ακρίβεια, την επόμενη μέρα. Αλλά υπάρχουν παιχνίδια που δεν έχουν απλά πρόβλεψη.

Καταρχήν έχουμε ένα clasico με τις ομάδες ακόμα να ψάχνονται. Όλες οι μεγάλες ομάδες που είχαν πολλούς διεθνείς δεν έχουν κάνει την προετοιμασία που ήθελαν και ψάχνονται και θα χρειαστούν κανένα δίμηνο για να βρεθούν στο επίπεδο που ψιλοθέλουν.

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός

Τι έχουμε να πούμε όμως για κάθε ομάδα. Ο Ολυμπιακός από πέρσι έχει μικρές διαφορές. Πάνω κάτω είναι ο ίδιος Ολυμπιακός και το καλό γι' αυτόν είναι ότι έχει ίδιο προπονητή και φιλοσοφία και ίδιο ηγέτη, τον Σπανούλη.

Ο Ολυμπιακός θεωρητικά είναι πιο έτοιμος, αλλά έχει παίξει μόλις ένα φιλικό με τον Σπανούλη και δεν έχει βρεθεί στο παρκέ. Και έχει και την απουσία του Χάντερ και άρα χάνει στο αθλητικό του κομμάτι. Δεν δείχνει γενικά τόσο έτοιμος σαν μοντάρισμα, αλλά έχει τον περσινό του κορμό. Ενώ δεν έχει και την έδρα, όπως λέμε, αφού δεν θα έχει τον κόσμο του.

Αγωνιστικά για μένα ο Ολυμπιακός έκανε πολύ καλές κινήσεις, τις καλύτερες θα έλεγα βάση και του μπάτζετ του, αλλά έχει ένα θέμα στο 3-4 με την έννοια τραυματισμών. Καθώς αν για παράδειγμα τραυματιστεί ο Πρίντεζης, δεν με πείθει καθόλου ο Αγραβάνης ακόμα. Ήθελε ένα παίκτη στο 4 ή στο 3-4 , έναν Παπανικολάου για παράδειγμα, αλλά ασφαλώς όχι με τα λεφτά που φέρεται να ζητά! Και είναι σημαντική η απώλεια του Σλούκα, ενός ιδανικού παίκτη να αλλάζει τον ρυθμό, να δίνει ανάσες στον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός στις ζώνες θα έχει ένα θέμα. Καθώς δεν έχει τον κλασικό σκόρερ σουτέρ και ο Σπανούλης χρόνο με τον χρόνο δεν έχει τα παλιά του ρεφλέξ. Και φυσικά δεν έχει πλέον η ομάδα τον παίκτη να αλλάζει ρυθμό. Το καλό πάντως για τον Ολυμπιακό είναι ότι έχει και ένα σέντερ παλιάς κοπής που δεν είχε τα τελευταία χρόνια. Ο Μιλουτίνοφ θα είναι ο άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές. Για τα βαριά σέντερ τύπου Παναθηναϊκού για παράδειγμα.

Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός

Πάμε στον Παναθηναϊκό. Καμία σχέση με πέρσι. Τα είπαμε και στο ραδιόφωνο. Πήρε ένα προπονητή που ήταν πάντως στην αφάνεια αλλά φάνηκε να κάνει δουλειά στην εθνική Σερβίας. Ακόμα δεν μπορεί να κριθεί σοβαρά ο Τζόρτζεβιτς που σε επίπεδο συλλόγων απέτυχε. Αλλά δείχνει ζεστός. Ο Παναθηναϊκός θα παίζει άλλο μπάσκετ. Με πιο γρήγορες επιθέσεις από εποχής Πεδουλάκη, με πιο μεγάλη οργάνωση από την εποχή του Ιβάνοβιτς πέρυσι. Με έμφαση στην άμυνα αλλά όχι αποκλειστικά σε αυτή. Ο Διαμαντίδης παίρνει τον ρόλο που του αρμόζει λόγω ηλικίας και δεν θα περιμένει από αυτόν τα πάντα. Για την ακρίβεια θα περιμένει λιγότερα από ποτέ φέτος. Και λογικά. Το μυαλό του και την εμπειρία θέλει ο Σέρβος. Ο Καλάθης με τον Ραντούλιτσα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της φετινής ομάδας του Παναθηναϊκού. Η ρακέτα έχει ένα θέμα με το πρόβλημα στο πικ εν ρολ στην άμυνα.

Και δεν έχει τον αθλητικό ψηλό τύπου Λάσμε, για τα παιχνίδια αυτά. Αλλά ο φετινός Παναθηναϊκός δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό, γιατί γέμισε. Γιατί έχει καλούς σέντερ, πήρε καλό πλέι μέικερ, με τον Καλάθη να είναι στα καλύτερα πόιντ της Ευρώπης σαφώς, έβαλε βάθος και ποιότητα. Ο Φελντέιν, τα έχουμε πει από το ραδιόφωνο, δεν έχει καμία σχέση με τον Σλότερ και είναι παίκτης παλιού καλού Παναθηναϊκού. Ο Μποχωρίδης για μένα δεν είναι απώλεια γιατί είναι για 6' με 7' και ο Παππάς είναι μια απώλεια γιατί είναι ο παίκτης που μπορεί να γυρίσει τον ρυθμό, ένα παιχνίδι μόνος του με τις ηγετικές του ικανότητες.

Για την ώρα, φάσεις του Παππά θα πάρει ο Φελντέιν. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα έδειξε καλά στοιχεία στα φιλικά, μπαίνει και ο Γκιστ και απλά θέλει τον χρόνο του και αυτός, αν και μονταρίστηκε πιο καλά και γρήγορα με λιγότερους διεθνείς. Έχει όμως και την κούραση από τα ταξίδια σε Κίνα και Μόσχα.

Συμπέρασμα

Τι βλέπω; Βασικά θέλω ηρεμία και να κερδίσει ο καλύτερος και να σταματήσει το παραμύθι της διαιτησίας που τα τελευταία χρόνια, για μένα, δεν έχουμε λόγο να ασχολούμαστε και ούτε μπαίνω στο παιχνίδι αυτό...

Σε επίπεδο μπάσκετ δεν περιμένω πολλά, με τις ομάδες να έχουν και άγχος και να είναι ανέτοιμες. Θεωρώ ότι μόνο όποιος χάσει και τα δύο ματς θα έχει πρόβλημα. Και όχι μεγάλο. Καθώς ο Ολυμπιακός και με ήττα έχει το άλλοθι του κεκλεισμένων, αλλά και ότι είναι νωρίς και ο ΠΑΟ ότι τώρα φτιάχνεται η νέα ομάδα. Υπό άλλες συνθήκες θα είχε ένα προβάδισμα ο πιο έτοιμος από πέρσι λόγω λίγων αλλαγών και έδρας Ολυμπιακός. Όμως τώρα βλέπω ντέρμπι. Κι αυτό γιατί πέρα από την απουσία του κόσμου, οι ερυθρόλευκοι είχαν περισσότερους διεθνείς και ο ηγέτης τους, ο Σπανούλης, έπαιξε ένα φιλικό. Παράλληλα πρέπει να καλύψει το κενό του Σλούκα στη ροή μιας αναμέτρησης, που είναι ένα θέμα. Δεν στέκομαι στην απουσία του Χάντερ, καθώς έχει βαριά κορμιά ο ΠΑΟ και θα έπαιρνε αρκετό χρόνο αναγκαστικά ο Μιλουτίνοφ.

Και ο Παναθηναϊκός έχει ένα γεμάτο ρόστερ, δεν έχει σχέση με πέρσι και έχει κάνει πιο καλή προετοιμασία αν και έχει την κούραση από τα μακρινά ταξίδια. Ο Ολυμπιακός θα πάει το ματς στους 60-65 πόντους με σκυλίσια άμυνα και έχει ενδιαφέρον αν θα σκοράρει 70 με άμυνες ζώνης. Ο ΠΑΟ πρέπει να δει πως θα αντιμετωπίσει τα πικ εν ρολ του αντιπάλου του και θα κοιτάξει να χτυπήσει στην ρακέτα με τον Ραντούλιτσα που είναι... μανούλα να τελειώνει φάσεις και έχει εξαιρετικούς δημιουργούς να τον κάνουν... μάγκα!

Λογικά ο Παναθηναϊκός θα έχει μικρότερη εξάρτηση από το τρίποντο καθώς θα δημιουργεί φάσεις από τα γκαρντ του και συνεργασίες. Ο Ολυμπιακός, αν απομονωθεί ο Πρίντεζης, έχει πρόβλημα στο να σπάει κλειστές άμυνες και θα είναι κλειδί αναγκαστικά το τρίποντο, ενώ η απουσία του κόσμου σε μια κλασική ομάδα ανατροπών που "δένεται" με την εξέδρα παίζει το ρόλο της!

Ο καλύτερος ας κερδίσει, εμείς τα λέμε και μετά το ματς και φυσικά τα λέμε και με τα σχολιά σας από κάτω πάντα σε ευπρεπή πλαίσια...

Διαβάστε ακόμη:

Τάσος Μαγουλάς: Ο άγνωστος... κόκκινος πλανήτης

News 24/7

24MEDIA NETWORK