Από "σιδηρόδρομος"... ηφαίστειο με τετραπλή νίκη

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη μεγάλη ανατροπή του Ολυμπιακού κόντρα στη Χίμκι και για τα πολλαπλά οφέλη αυτής.

Από "σιδηρόδρομος"... ηφαίστειο με τετραπλή νίκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπασκετάρα στο ΣΕΦ. Πράγματα και θάματα βλέπουμε φέτος στην Ευρωλίγκα και όλα αλλάζουν από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο και από αγωνιστική σε αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ για 24 λεπτά θύμιζε... σιδηρόδρομο με το μπάσκετ που έπαιζε και βρέθηκε δικαίως στο -10 τρεις φορές. Στη συνέχεια θύμισε το... ηφαίστειο Πινατούμπο και με μια τεράστια έκρηξη κατάπιε ολόκληρη και... αμάσητη τη Χίμκι, παίρνοντας από το... πουθενά (βάση 25λέπτου) μια απίστευτη τετραπλή νίκη!

Τα τέσσερα οφέλη του Ολυμπιακού

Πως; Αφενός πήρε το ματς γιατί το ήθελε εξ αρχής για να μείνει ζωντανός. Πήρε και μια σπουδαία διαφορά -επίσης από το πουθενά- για πιθανή ισοβαθμία. Και πήρε και ψυχολογία για τη δύσκολη συνέχεια. Και τέλος όλα αυτά αυτά τα... έκοψε και τα έραψε χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ από το -12 μέχρι το +8. Όλα αυτά είναι βάσεις για τη δύσκολη συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός... φλέρταρε με την καταστροφή καθώς αν έχανε θα είχε 4 συνεχόμενες ήττες και ακολουθούν εκτός ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα. Και τελικά έφυγε από το παρκέ πιο χαρούμενος από ποτέ περιμένοντας πλέον τη συνέχεια με σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης στον πιο δύσκολο, τρελό και ανατρεπτικό όμιλο όλων των εποχών που κάθε παιχνίδι είναι τελικός. Αν δηλαδή είχε κερδίσει την πιο εύκολη θεωρητικά Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ και αν είχε περάσει και από το Κάουνας, θα είχε... σχεδόν από σήμερα το πλεονέκτημα έδρας. Αλλά με τα αν δεν γράφεται η ιστορία.

Ο Ολυμπιακός πήρε το ματς όχι γιατί είχε ένα απίστευτο Πρίντεζη που έκανε το ματς της ζωής του, αλλά γιατί πήγε τη Χίμκι με καθυστέρηση εκεί που έπρεπε. Στον τσαμπουκά και στη δύναμη. Όπως γράψαμε την Τετάρτη (3/2) ο Ολυμπιακός έπρεπε να βγάλει ενέργεια καθώς η Χίμκι είναι σοφτ ομάδα, έπρεπε να πάει στο τρανζίσιον από τη σκληρή άμυνα και να χτυπήσει στην αργή φροντ λάιν των Ρώσων. Το μπάσκετ είναι απλό. Δεν τα έκανε όλα αυτά για 24 λεπτά και ήταν στο -12, την ώρα που η Χίμκι έμοιαζε με... Γκόντεν Στέιτ Γουόριορς. Τα έκανε μετά και έκανε περίπατο.

Για το "μπαμ" σε Μόσχα ή Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός πλέον πρέπει να στηριχθεί στην επιτυχία αυτή για την ψυχολογία του και να κυνηγήσει ένα "μπαμ" σε Μόσχα ή Βαρκελώνη. Και χωρίς να συμβεί αυτό όμως έχει τύχη να προκριθεί στην επόμενη φάση. Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια για άλλα στραβοπατήματα. Και μπορεί η Μπασκόνια να έχει δυο "διπλά", ο Ολυμπιακός όμως την έχει νικήσει ήδη έξω. Και με τη Χίμκι έχει πάρει τη διαφορά και αν κάνει "διπλό" στη Ρωσία αγκαλιάζει την πρόκριση.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υπάρξει και προβληματισμός. Υπήρχαν και άσχημες συνθήκες. Δεν επιτρέπεται ο Ολυμπιακός να βρίσκεται στο -12 τρεις φορές στην έδρα του κόντρα σε μια ομάδα που δεν είναι η καλύτερη του ομίλου. Δεν επιτρέπεται ο αντίπαλος να έχει 14 επιθετικά ριμπάουντ στο γηπεδό σου! Δεν επιτρέπεται να έχεις πάλι πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα (ανύπαρκτος πάλι ο Μάντζαρης) και να σουτάρει ο αντίπαλος με 11/29 και μάλιστα με τον ... μπόμπερ του σε κάκιστο βράδυ (Σβεντ 1/8 τρίποντα). Και δεν επιτρέπεται να έχει τόσα ups and downs μια ομάδα που θέλει να πάει μέχρι το τέλος.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται διάρκεια και να αποφύγει τα μεγάλα νεκρά διαστήματά του. Το άλλο φοβερό; Οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν στο 44-56 με τον Σβεντ να έχει 0/7τρ και με τον Πρίντεζη να έχει 20 πόντους! Ποιος θα το πίστευε. Αυτό είναι το μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός έιχε... μπλακ άουτ καθώς με Σπανούλη και Μάντζαρη δεν έχει καλή περιφερειακή άμυνα ούτε ατομικά αλλά ούτε και συνολικά. Πάλι καλά που δεν έβαλε και 2-3 ο Σβεντ να μιλάμε τώρα για... κηδείες καθώς η διαφορά θα είχε πάει στους 20 πόντους και δεν θα γύριζε.

Το 7-5 έγινε 7-19,το 27-27 έγινε 29-4 και το 44-48, 44-56. Και μετά μπλακ άουτ. Χωρίς Σπανούλη και Μάντζαρη ο Ολυμπιακός από το 24' δέχθηκε σε 6 λεπτά μόλις 4 πόντους με... σκυλίσια άμυνα και συνεχείς αιφνιδιασμούς και ενέργεια. Με τους Χάκετ, Στρόμπερι, Παπαπέτρου, Χάκετ και τον Όντομ να συμπληρώνει. Και μετά με τον Πρίντεζη σε χαμηλό σχήμα στο σέντερ. Το ματς άλλαξε, ο Ολυμπιακός έγινε... Πινατούμπο ηφαίστειο με καυτή λάβα να καίει την σοφτ Χίμκι και το σκορ πήγε στο 68-60 στο 33' με επιμέρους σκορ ανατροπής 24-4 σε 9'(!).

Ο Σφαιρόπουλος νίκησε τον Κουρτινάιτις

Τότε, στο 73-65, για την ιστορία μπήκε ο Σπανούλης και δεν χρειάστηκε καν ο Μάντζαρης. Η Χίμκι πλήρωσε το στιλ της. Έχουμε πει ότι έχει τρομερή έφεση στο ανοιχτό γήπεδο και στο σουτ αλλά δεν έχει καλό καθαρό πόιντ μπακ απ και μόλις ο Ράις... έσκασε (με 27' σε 30' στις πρώτες περιόδους) η ομάδα δεν είχε δημιουργία. Και δεν έχει βάθος με παίκτες που μπορούν να απειλούν από κοντά. Όταν η Χίμκι δεν σκοράρει θολώνει το μυαλό της και έτσι έπεσε στην παγίδα του Σφαιρόπουλου με τον Κουρτινάιτις να χάνει κατά κράτος την μάχη του πάγκου αφού ξέχασε και τον Κόπονεν (έπαιξε μόλις πέντε λεπτά) και δεν έχει και αυτός τη σχετική εμπειρία. Δεν είχε και λύσεις σε αλλαγές σχημάτων και είχε σχεδιάσει την ομάδα του για να έχει ο αντίπαλος μέσα τον Σπανούλη.

Ο Σφαιρόπουλος στο δεύτερο μέρος έκανε σωστό κοουτσάρισμα. Ο Πρίντεζης απλά συγκλονιστικός αλλά μόνος του πόσο να αντέξει; Ο Παπαπέτρου θετικότατος στο "4" αλλά δεν κάνει ακόμα την διαφορά. Συγκλονιστικός σε ενέργεια και ο Χάκετ και ο Στρόμπερι με δύο τρομερές τάπες στον Σβεντ. Ο Σπανούλης μέτριος καθώς έμεινε στους 6 πόντους μέχρι να πάει το ματς χωρίς αυτόν στο +8 και τότε σκόραρε. Ο Χάντερ έβγαλε ενέργεια με τα 10 ριμπάουντ. Σε κάκιστη κατάσταση ο Μάντζαρης. Ο Λοτζέσκι μπορούσε αλλά δεν έκανε τίποτα την Παρασκευή. Μόν τρέξιμο ο Οντομ, λίγο έπαιξε ο Μιλουτίνοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός-Χίμκι 89-77

VIDEO: Η απίθανη τάπα του Στρόμπερι

News 24/7

24MEDIA NETWORK