Αύξηση των ομάδων και wild card

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει τον απολογισμό της κανονικής περιόδου της Basket League και επισημαίνει την ανάγκη ενός πρωταθλήματος με περισσότερες ομάδες.

Αύξηση των ομάδων και wild card

Η αυλαία της κανονικής περιόδου της Α1 έπεσε νωρίς μιας και ο ΕΣΑΚΕ επιμένει να έχουμε ενα πρωτάθλημα... ελβετικό τυρί. Με 14 ομάδες όταν όλες οι Λίγκες πάνε σε 18. Οταν στην Ελλάδα και την Α2 ή ακόμα και την Β' Εθνική έχουμε τόσες επαρχιακές ομάδες με μεγαλύτερα μπάτζετ από όλες σχεδόν της Α1 (ή Basket League, όπως λέγεται πλέον), εμείς παίζουμε πρωτάθλημα αλά ποδοσφαιρική Ελβετία λες και είμαστε για τα σκουπίδια!

Σαν... αναπτυξιακή λίγκα

Μάλιστα, η δίοικηση του ΕΣΑΚΕ μάς μιλά για την πρόοδο και ανάπτυξη. Διαλέξτε και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Εγώ λέω πάντως ότι πράγματι έχουμε ανταγωνιστικό και καλό πρωτάθλημα που θυμίζει NCAA. Γίνεται δουλειά και έρχονται καλοί ξένοι με δεκάρες... Η Α1 πλην των "αιωνίων" είναι μια αναπτυξιακή λίγκα, κάτι σαν το NBDL. Ετσι την βλέπουν οι ξένοι. Και πλέον με οικογένειες με σοβαρά βήματα όπως Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ και Λάσκαρης στον Άρη που εξυγιάνουν τις ιστορικές ομάδες και αυξάνουν σταδιακά το μπάτζετ τους, αλλά και με τον ΠΑΟΚ να καθαρίζει από τις αμαρτίες και τον Σαββίδη να βοηθά, τα δεδομένα αλλάζουν.

Η ελληνική λίγκα αποκτά πλέον άλλη οντότητα σε σωστές βάσεις και έχει άλλες προοπτικές. Αλλά θέλει και αύξηση των ομάδων και wild card σε ομάδες που έχουν προϋποθέσεις και εγγυημένα καλά μπάτζετ που θα αυξήσουν και τον ανταγωνισμό. Και μην ξεχνάμε κάτι ακόμα: ότι αν και δεν είχαν οριστεί τα πλέι οφ ακόμα (εκτός αν κάνω λάθος) μάλλον πάμε για Μ. Εβδομάδα ή μετά το Πάσχα!

Αυτό σημαίνει ότι ομάδες που μπήκαν στην οκτάδα και καλά-καλά δεν θέλουν καν να παίξουν όπως και άλλες που μάλλον βολεύτηκαν μένοντας εκτός, το κάνουν αυτό γιατί γλιτώνουν ένα μηνιάτικο ειδικά σε ξένους που έρχονται με μηνιαία συμβόλαια. Αυτό λέγεται λίγο κατάντια...

Δίκαια πρώτος ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, δικαίως πήρε το πλεονέκτημα της έδρας (εκκρεμεί το ματς με το Ρέθυμνο). Το πήρε δικαίως γιατί στα μεταξύ τους παιχνίδια υπερκάλυψε το -4 του ΟΑΚΑ. Από εκεί και πέρα περιέργως αν και οι περισσότερες ομάδες ήταν καλύτερες από πέρσι, κανείς δεν έκανε γκέλα (αν και την άγγιξαν πολλές φορές). Ειδικά με τις ανταγωνιστικές παλιές μεγάλες ομάδες που έχουν όμως πάντα την φανέλα. Ο Ολυμπιακός γλίτωσε τρεις φορές εκτός με Άρη και ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και για την ακρίβεια ήταν και τυχερός στα δύο από αυτά τα ματς. Ο Παναθηναϊκός επίσης αγκομάχησε δύο φορές με την ΑΕΚ αλλά και με τον ΠΑΟΚ μέσα. Κινδύνεψαν σε μικρότερα ματς όπως ο Ολυμπιακός στην Κηφισιά και ο ΠΑΟ στο Λαύριο και την Πάτρα.

Ο σοβαρός Άρης και οι άλλοι

Στην μάχη της τετράδας ξέραμε ότι θα είναι τρεις για δύο θέσεις. Ο Άρης σοβαρός, δουλεμένος, πειθαρχημένος με εξαιρετικές μεταγραφές ξένων για τα λεφτά τους και χωρίς υπερβολές επειδή βρήκε πλούσιο πρόεδρο (Λάσκαρη) που ορθώς δεν σκορπά τα ευρώ, καθάρισε εύκολα την 3η θέση. Δικαίως με περίπατο στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ και με μια πολύ σοβαρή ομάδα που χώρεσε και δύο καρπούζια (με καλή πορεία και στο Eurocap) στην ίδια μασχάλη. Μεγάλο κέρδος η επιστροφή του μπασκετικού του κόσμου. Μόλις δύο ήττες από τους "αιώνιους" της Αθήνα στο Παλέ που δεν έχασε πουθενά από κανένα άλλο με την τρομερή του άμυνα! Ομάδα με την σημασία της λέξεως.

Η ελληνική λίγκα αποκτά πλέον άλλη οντότητα σε σωστές βάσεις και έχει άλλες προοπτικές. Αλλά θέλει και αύξηση των ομάδων και wild card σε ομάδες που έχουν προϋποθέσεις και εγγυημένα καλά μπάτζετ

Η ΑΕΚ με μεγαλύτερο μπάτζετ από Άρη και ΠΑΟΚ κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να αλλάζει παίκτες σαν τα πουκάμισα και στο τέλος να είναι πάλι μπερδεμένη. Πολλά λάθη στο στήσιμο από τον Σάκοτα για μια ακριβή ομάδα και στην θέση του ήρθε στο μέσο της σεζόν ο Ζντοβτς. Η Ένωση ακόμα και τώρα συνεχίζει τις αλλαγές, βρήκε μια καλύτερη εικόνα με τον Σλοβένο στον πάγκο και πάλεψε στα ίσια με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, αλλά αυτοκτόνησε με Άρη και ΠΑΟΚ εκτός (από +10 και +20 αντίστοιχα). Πληρώνει κακές επιλογές, αλλά δείχνει ότι επιστρέφει για τα καλά. Ο κόσμος πάντως δεν την στηρίζει όσο πρέπει.

Ξέφραγο αμπέλι η Πυλαία

Κάτι που δεν κάνει και ο κόσμος του ΠΑΟΚ που είδε το Παλατάκι να είναι... αμπέλι φέτος με ήττες από Λαύριο, Κηφισιά, Ρέθυμνο! Η ομάδα στο... και πέντε έσωσε την πεντάδα από την Κηφισιά και δεν άρεσε. Σε πτώση Βασιλειάδης και Σχορτσιανίτης που ήρθαν με υπέρβαση από τον Σαββίδη που πληρώνει και δόσεις για χρέη (αλλά δεν είναι επίσημα μέσα). Ο Πρέλεβιτς κάνει τρομερή δουλειά για να καθαρίσει τον σύλλογο, ο κόσμος δεν βοηθά παρά την καλή πορεία και στην Ευρώπη και ο Μαρκόπουλος είχε κακή χρονιά στον πάγκο με κακές επιλογές ξένων που δεν μας είχε συνηθίσει.

Η Κηφισιά ξεκίνησε άσχημα, αλλά συνήλθε και έδειξε ότι καθιερώθηκε στην εξάδα. Θέλει διάρκεια ομως και έδρα, ενώ βελτίωσε την επιθεσή της. Ο Κολοσσός με καλή δουλειά και επιλογές ξένων απο τον Λυκογιάννη, παρά το χαμηλό μπάτζετ σώθηκε και εύκολα και εξασφάλισε και πλέι οφ έχοντας πλέον για τα κυβικά του μέταλλο. Στην οκτάδα λογικά (εκρεμμέι μια ένσταση του Λαυρίου για την επανάληψη με Κηφισιά!) και ο ΑΓΟΡ, ο οποίος πάντως είχε προβλήματα εκτός και πολλές αλλαγές ξένων. Ήταν χειρότερος από πέρσι και γλίτωσε την αποτυχία με την έδρα, την εμπειρία και το... παράσημο με την νίκη στην Κρήτη με την ΑΕΚ και το καλό διπλό στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ. Είχε, όμως, μόλις ένα διπλό και η χρονιά δεν κρίνεται καλή.

Ο Απόλλων της Πάτρας έκλεισε στενοχωρημένος μια χρονιά που θα μπορούσε να είναι εφιάλτης. Η έμπειρη ομάδα της Πάτρας με τον άπειρο Παπαχατζή στον πάγκο και κακές επιλογές ξένων, ξεκίνησε... φουριόζα για Α2. Η διοίκηση το πήρε χαμπάρι το λάθος της σχετικά νωρίς και με τον Μέξα (πέρσι ΚΑΟΔ) που έμεινε χωρίς δουλειά λόγω της διάλυσης της ομάδας της Δράμας, στον πάγκο στην αλλαγή βρήκε αυτό που έψαχνε. Η ομάδα βρήκε κατεύθυνση, έκανε απόλυτα επιτυχημένες αλλαγές ξένων και αν δεν είχε και την τιμωρία για χρήση κάνναβης ο Ντιλάρντ θα ήταν μάλλον και στα πλέι οφ που τα πάλεψε μέχρι τέλους.

Το Λαύριο ήταν η πιο δουλεμένη ομάδα

Από τις άλλες ομάδες το Λαύριο ήταν η πιο δουλεμένη. Με καλό κορμό και εξαιρετικές αλλαγές στο μέσο της σεζόν με την απόκτηση Μπολτς και Κέσελι, σώθηκε εύκολα και άγγιξε τα πλέι οφ. Μην ξεχνάμε ότι κέρδισε στην Πυλαία καθαρά τον όχι αδιάφορο ΠΑΟΚ, πάλεψε στα ίσια με την ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ και κέρδιζε στα ημίχρονα στην έδρα του Ολυμπιακό και ΠΑΟ (από τον οποίο έχασε στο τέλος)!

Τα Τρίκαλα με τον κόουτς της... σωτηρίας τον Φλεβαράκη είχαν καλή χημεία, έδρα και επιλογές ξένων και παίζοντας με πάθος σώθηκαν δίκαια παρά τα πολλά προβλήματα με τραυματισμούς και μπάτζετ. Και πως έγινε θρίλερ η παραμονή; Η νεοφώτιστη Καβάλα ξεκίνησε πολύ άσχημα, έγινε ομάδα με τον Γιατζόγλου μόλις την ανέλαβε και έφτασε μαχητική στις 5 νίκες, αλλά δεν μπορούσε να σωθεί με τόσο χαμένο έδαφος. Οπως και ο μέτριος Αρκαδικός που βελτιώθηκε με την απόκτηση Καββαδά, αλλά δεν είχε τους ξένους, για παράδειγμα του Λαυρίου και των Τρικάλων ή του Κοροίβου με τον οποίο έπαιξε την παραμονή. Δεν σώθηκε αν και κέρδισε πρόσφατα στην Αμαλιάδα.

Ο Κόροιβος ήταν καλύτερη ομάδα γενικά, αλλά με ένα καταστροφοφικό δεύτερο γύρο με δυο μόλις νίκες από τις 23/12! Σαν να έκλεισε κάποιος τον διακόπτη. Είναι λογικό η ομάδα της Τρίπολης να τα βάζει με την τύχη της καθώς αν το Σάββατο δεν κέρδιζαν -για παράδειγμα- τα Τρίκαλα τον Απόλλωνα, θα είχε σωθεί ο Αρκαδικός. Ειρήσθω εν παρόδο, έβγαλε τα... μάτια μόνος του, αφού στην Αμαλιάδα ο Καββαδάς στο τέλος είχε 1/2β και αν είχε βάλει και τις δύο θα κέρδιζε η Τρίπολη την ισοβαθμία! Πάντως, ομάδες όπως ο Αρκαδικός και ο Κόροιβος αξίζουν να είναι στην Α1.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής:

Κηφισιά-Παναθηναϊκός 75-84

Κόροιβος-Λαύριο 86-69

ΑΕΚ-Αρκαδικός 87-74

Καβάλα-ΠΑΟΚ 74-87

Άρης-Κολοσσός 83-68

Τρίκαλα-Απόλλων Π. 84-67

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πώς διαμορφώνονται τα πλέι οφ του πρωταθλήματος

News 24/7

24MEDIA NETWORK