Αυτό είναι το μπάσκετ: κάζο του Ζοτς!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τον συγκλονιστικό τελικό του Βερολίνου, τη μεγάλη νίκη του Ιτούδη και το φιάσκο με τον Ομπράντοβιτς.

Αυτό είναι το μπάσκετ: κάζο του Ζοτς!

Αυτό είναι το μπάσκετ. Μπορεί να μην είχαμε ελληνική ομάδα στο Βερολίνο, αλλά το Φάιναλ Φορ που ολοκληρώθηκε ήταν το κάτι άλλο! Ματσάρες, απίστευτες διακυμάνσεις, παραλίγο βόμβα, επικές ανατροπές και έντονο ελληνικό χρώμα.

Στον τελικό βρέθηκαν, για πολλούς, τα δύο μεγάλα φαβορί βάσει μπάτζετ (μαζί με τις ισπανικές ομάδες που έχουν και την εμπειρία). Και κάπου εκεί κοντά ήταν οι ελληνικές με την τεχνογνωσία τους, αλλά και μερικές ακόμα όπως η έμπειρη Μακάμπι, η ακριβή Εφές του Ίβκοβιτς.

Στον τελικό έπαιξαν οι καλύτεροι

Τελικά στον μεγάλο τελικό του Φάιναλ Φορ του Βερολίνου -το οποίο ειρήσθω εν παρόδω- ήταν εντυπωσιακό, με τον κόσμο δίπλα-δίπλα χωρίς έχθρες και μίσος, αλλά συμμετέχοντας σε μια γιορτή (με μια μικροεξαίρεση ένα φραστικό καυγά στα κορτ των πλουσίων οπαδών και παραγόντων), έπαιξαν οι μάλλον καλύτερες ομάδες της σεζόν. Στις δικές μας έλειψαν πράματα και στους Ισπανούς έλειψε... ο προπονητής!

Στον μεγάλο τελικό έπαιξαν δύο ομάδες που στηρίζονται στην επίθεση και θεωρητικά ίδιας σχολής με τον μαθητή και τον δάσκαλο στους δύο πάγκους. Και όπως εξελίχθηκε ένα τρομερό ματς πραγματικά, και οι δύο θα μπορούσαν να κερδίσουν. Θα πει κανείς η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε 20π στο ημίχρονο και 17΄(55-72) στο 31'. Αρα κέρδισε δίκαια στην παράταση. Ο αντίλογος είναι ότι γιατί να μην κέρδιζε δίκαια όμως η Φενέρ που το γύρισε στα 5'' σε 83-81 και ισοφαρίστηκε με κάτι σαν φόλοου στο μηδέν;

Η ΤΣΣΚΑ πάντως αν και τελικά βάσει αποτελέσματος ξόρκισε το κακό και το φάντασμα των χαμένων διοργανώσεων παρά τις πανάκριβες ομάδες τόσα χρόνια, πρέπει να προβληματιστεί την επόμενη μέρα. Η φετινή ΤΣΣΚΑ μείωσε το μπάτζετ 7-8εκ καθώς έφυγαν Ουίμς και Κιριλένκο των 5,5εκ και πήρε ρολίστες ο Ιτούδης στην θέση αυτή. Απέκτησε τον ΝΒΑερ Φρίλαντ στο σέντερ που στην ουσία δεν έπαιξε ποτέ.

ΑΛΛΑΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕ ΙΤΟΥΔΗ

Η ΤΣΣΚΑ με τον Ιτούδη στον πάγκο από πέρσι άλλαξε φιλοσοφία και στράφηκε στο σύγχρονο μπάσκετ με την επίθεση. Αν και δεν έχει τους "τρελούς" Αμερικανούς στην περιφέρεια, έχει το καλύτερο δίδυμο. Εχω πει ότι όλα τα λεφτά πλέον στην Ευρώπη είναι ο Ντε Κολό. Ο Γάλλος τα κάνει όλα. Και 30αρες όταν χρειαστεί, όπως στον ημιτελικό, και πασάρει και άμυνα παίζει και βασικά κατά 80% περιόρισε την τρέλα και τα αμυντικά κενά του Τεόντοσιτς.

Από εκεί και πέρα ο Ιτούδης αν και η ομάδα του έχει κενά και δεν τρομάζει, έχει κάνει καλή δουλειά. Μοίρασε καλά τους ρόλους, έχει βάλει χαλινάρι στον Τεόντοσιτς σε μεγάλο βαθμό, έχει καλό κλίμα σε μια πανάκριβη ομάδα, κάλυψε με αλχημείες τα κενά ποιότητας στο 3-4-5.Και εν πάση περιπτώσει είναι μαγκιά να παίρνεις κούπα με τον Χάινς και τον Βορονσέβιτς να παίζουν 30' στο 4-5.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ιτούδης δικαίως έγινε ο 2ος Έλληνας προπονητής που παίρνει Ευρωλίγκα και δικαίως ο μαθητής κέρδισε τον δάσκαλο Ομπράντοβιτς με διαφορετικό μπάσκετ όμως. Παρόλα αυτά, δεν παύει να προβληματίζει το γεγονός ότι και ο Έλληνας προπονητής φάνηκε πολύ άπειρος στο τέλος που έπαιξε με την φωτιά και δεν κάηκε από θαύμα καθώς θα είχαμε -μετά από αυτή του Ολυμπιακού στην Πόλη πάλι με την ΤΣΣΚΑ- την δεύτερη μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών.

Μπορεί ο Ιτούδης να πήρε το τρόπαιο και μάλιστα θα έχει να λέει ότι πήρε την κούπα με πολύ ωραίο μπάσκετ και με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ απ' αυτό που είχε συνήθως η "αρκούδα", αλλά δεν παύει να προβληματίζει η ουσιαστική αυτοκτονία έστω και αν επανήλθε από... έναν άγγελο στην ζωή! Από την άλλη πλευρά έχουμε μια Φενέρ που αγκομάχησε με την Λαμποράλ των 5εκ στον ημιτελικό για να περάσει (και) με την τύχη. Δεν έπαιξε σύμφωνα με την δυνατότητά της και γι αυτό και ο Ομπράντοβιτς είναι αποτυχημένος.

ΤΟ ΚΑΖΟ ΤΟΥ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

Δεν είναι επιτυχία για μια ομάδα με μπάτζετ των 30-40εκ να μην πηγαίνει καν με τον Ζοτς στον πάγκο πρώτη σεζόν στο Φ4, να μην πηγαίνει τελικό μετά και να χάνει στον πρώτο της τελικό στην 3η σεζόν και άρα μηδέν κούπες. Γι αυτό άλλωστε παίρνεις τον Ομπράντοβιτς και του δίνεις τέτοιο μπάτζετ. Αν είναι επιτυχημένος ο Σέρβος στην Φενέρ τότε ο Μπαρτζώκας και ο Περάσοβιτς είναι σαν να έβαλαν 3 κούπες έκαστος στο παλμαρέ τους!

Η Φενέρ είχαμε πει παίζει καλύτερο μπάσκετ κατά διαστήματα απ όλες τις ομάδες στις λεπτομέρειες και με τον κόσμο στο πλευρό της και με τον Ζοτς στον πάγκο ήταν ένα κλικ πάνω. Ομως δεν είχε διάρκεια μέσα στο ματς και το πλήρωσε. Οσο και αν είναι επιτυχία να γυρίζεις από -23 δεν επιτρέπεται αυτό που έγινε στο τέλος. Να περνάς και μπροστά και να χάνεις στην παράταση! Κρίμα για τον Σλούκα.

ΜΑΤΣΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΗΣ

Το σίγουρο είναι ότι είδαμε ματσάρα. Η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με 30-50 στο ημίχρονο με ένα κρεσέντο μετά το 27-26 στο 13' και με ένα επιμέρους 3-24 και 1-18 μετά το 29-32! Καταστροφικό διάστημα για ομάδα που θέλει τίτλο και κοστίζει 30-40εκ και έπαιζε άμυνα με τα μάτια καθώς η ΤΣΣΚΑ σουταρε με 70 και 50%! Η Φενέρ έπαιξε άμυνα στο ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος και με την ΤΣΣΚΑ χωρίς τον δικό της πάγκο σε αξία να κάνει λογικά συντήρηση. Μείωσε αλλά δεν ροκάνισε και η "αρκούδα" αθόρυβα πήγε στους 21π και στο 55-72 στο 31'! Και εκεί η ΤΣΣΚΑ έδειξε πόσο λούζερ είναι και η Φενέρ με τον Σλούκα, τον Ούντοχ και τον Κάλινιτς στο "4" το γύρισε και πέρασε και 83-81 με την "αρκούδα" να μην ξέρει τι κάνει στο παρκέ (και με σπουδαίες ατομικές φάσεις στο τέλος από τον Ντίξον που εκεί χρειαζόταν η τρέλα του).

Επική ανατροπή! Ομως ο Κριάπα με ένα τυχερό φόλοου από τα 4μ ισοφάρισε και στην παράταση τελικά κέρδισε δίκαια η ΤΣΣΚΑ καθώς η Φενέρ στον έξτρα χρόνο δεν είχε καθαρό μυαλό. Στο διάστημα της ανατροπής ο Ζοτς δεν έκανε βασικά πολλά με εξαίρεση το χαμηλό σχήμα χωρίς τον Βέσελι που ήταν τραγικός με 1/10β και με τον Ιτούδη να μην προστατεύει και τον Βορονσέβιτς που έφυγε νωρίς με 4φ. Ο Ντε Κολό μίλησε στην παράταση, την ώρα που η Φενέρ άδειασε από ενέργεια από την μεγάλη επιστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο έντονος διάλογος Ομπράντοβιτς-Ιτούδη
Τι είπε ο Ζοτς στον Ιτούδη
Ξέσπασε ο Ιτούδης
Τα έβαλε με τη διαιτησία ο Ομπράντοβιτς

News 24/7

24MEDIA NETWORK