Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός, η ΑΕΚ "χτίζει"

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τα θετικά και -κυρίως- τα αρνητικά που προέκυψαν από τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός, η ΑΕΚ "χτίζει"
Σπανούλης-Κατσίβελης-Παπανικολάου-Ολυμπιακός-ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ μας δικαίωσε στην εξέλιξή του, καθώς είχαμε γράψει ότι περιμένουμε ντέρμπι κι ας βρίσκεται σε άλλο επίπεδο ο Ολυμπιακός. Αυτό γιατί η ΑΕΚ, με τον κόσμο της και χωρίς πίεση, θα είχε ευκαιρία απέναντι σε έναν πιεσμένο και κακό Ολυμπιακό, με χαλασμένη ψυχολογία. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει το μπάσκετ με μια ματσάρα με καλή ποιότητα, απίστευτη διακύμανση και δύο παρατάσεις.

Ο Ολυμπιακός είναι διπλά κερδισμένος. Αφενός, πήρε το πολύτιμο ροζ φύλλο, κρατώντας την πρώτη θέση στα χέρια του μαζί με το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι οφ, κάτι που θεωρείται μισός τίτλος. Αφετέρου, γιατί έμεινε ζωντανός και φτιάχνει λίγο την ψυχολογία του, καθώς πλέον θα κυνηγήσει με σχετική ηρεμία το -όχι απίθανο- 4/4 στην Ευρωλίγκα, για να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να πετύχει το μικρό θαύμα της πρόκρισης.

Στο μεταξύ, έχει να πάει πιο μετά και στο "Αλεξάνδρειο", για ένα εξίσου σημαντικό για το πλεονέκτημα ματς με τον Άρη. Παρά τη νίκη του, όμως, δεν έπεισε και δεν άρεσε. Και δείχνει ότι έχει πρόβλημα ακόμα και όταν κερδίζει, αφού δεν πείθει με την εικόνα του ότι πρόκειται για την ομάδα του τελευταίου διμήνου του προηγούμενου έτους, όταν πέρασε με τρομερή ενέργεια και άμυνα.

Σε λίγο θα κοιτά στα μάτια τους "αιώνιους"

Οι κερδισμένοι του ΟΑΚΑ είναι αρκετοί πάντως. Πέρα από το μπάσκετ, κέρδισε τις εντυπώσεις η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ των πολλών αλλαγών πάλεψε στα ίσα εντός τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και τον Ολυμπιακό. Μπορεί να πει, δε, ότι έχασε από ατυχία. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ σε ένα θρίλερ όλοι είναι νικητές, η Ένωση ήταν λίγο πιο κοντά στη νίκη, έχοντας την τύχη στα χέρια της. Κέρδισε πράγματα από τον αγώνα, αφού γύρισε το ματς ενώ άλλες πρόσφατες στιγμές ξέμενε από δυνάμεις και έχανε με ανατροπές από +24 όπως στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ ή από +12 όπως στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη ή ακόμα και με τον ΠΑΟ μέσα, ούσα στο +7. Αυτήν τη φορά, αντέδρασε.

Μην ξεχνάμε ότι είναι η πιο ακριβή ομάδα με διαφορά μετά από τους "αιωνίους", αλλά μπερδεμένη και αυτή με τις πολλές αλλαγές φέτος και την αντικατάσταση προπονητή. Όμως δείχνει ότι δεν θέλει πολύ για να φτάσει να είναι ανταγωνιστική στους "αιωνίους". Αυτό που δεν άρεσε, ήταν οι σχεδιασμένες επιθέσεις από τα τάιμ άουτ στο τέλος, που ήταν μάλλον τραγικές. Επίσης, δεν μάζεψε κόσμο όπως θα έπρεπε, καθώς το πολύ 6.000-7.000 φίλαθλοι πήγαν στο ΟΑΚΑ αντί για 10.000 μίνιμουμ που περίμεναν και οι άνθρωποί της.

Τα τεράστια προβλήματα του Ολυμπιακού

Αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι "καθάρισε" το ματς με την εμπειρία του, όταν μετέτρεψε το 68-66 σε 70-76. Όμως εκεί, πάλι έκανε λάθη και δείχνει για μια ακόμα φορά τελευταία ότι αντί να σκοτώνει, δίνει δικαιώματα που πλήρωσε ακριβά στο Μπάμπεργκ. Λίγο έλειψε να συμβεί το ίδιο και στο ΟΑΚΑ, αφού έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να πάει στην παράταση. Η ΑΕΚ ήταν άτυχη στην πρώτη παράταση, αφού με το σκορ στο +2 ο Παπαντωνίου έχασε τις δύο βολές του, ισοφαρίστηκε και έχασε την τελευταία επίθεση. Στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο έχασε τον Μπράουν κι έτσι έμεινε από βενζίνη...

Εκεί ήταν το άλλο κέρδος του Ολυμπιακού. Ο "εξαφανισμένος" εδώ και καιρό (αλλά και στην κανονική διάρκεια με 0/4 σουτ) Μάντζαρης, πέτυχε δύο μεγάλα τρίποντα και ουσιαστικά "καθάρισε" για την ομάδα του, φτιάχνοντας και την πληγωμένη ψυχολογία του. Όμως, ο Ολυμπιακός έχει να λύσει πολλά. Ο Σφαιρόπουλος έδειξε πόσο λάθος έκανε στο Μπάμπεργκ, όταν στην κρίσιμη φάση στο τέλος έχει τον Σπανούλη μέσα που έχασε τον παίκτη του, ενώ στο ΟΑΚΑ στο τέλος έπαιζε... χάντμπολ, αφού τον έκανε αλλαγή στην άμυνα με τον Όντομ και τον έβαζε στην επίθεση.

Τεράστιο μόνιμο πρόβλημα η περιφερειακή άμυνα, καθώς ο Μπράουν έκανε όργια (ειδικά με τον Μάντζαρη). Ο Σπανούλης ποτέ δεν ήταν καλός αμυντικός, πόσο μάλλον τώρα που μεγαλώνει κι ενώ ο Μάντζαρης απέχει πολύ στον τομέα της άμυνας απ' όσο τον είχαμε συνηθίσει. Τεράστια πληγή για τον Ολυμπιακό το αμυντικό ριμπάουντ. Από την ΑΕΚ έχασε 20 (!) αμυντικά, χωρίς η Ένωση να έχει αθλητικούς ψηλούς καλής συγκέντρωσης και λειτουργίας στα μπλοκ άουτ των "ερυθρολεύκων".

Ίσως δε, να αντιμετωπίζει και πρόβλημα κόπωσης. Ο Σφαιρόπουλος για μια ακόμα φορά ξεχνάει έξω στο τέλος τον καλύτερο αμυντικό του, τον Χάκετ. Φυσικά, υπάρχουν και οι πολλές χαμένες βολές πάλι από τον Ολυμπιακό.

Τι κρατάμε από το ντέρμπι

Στα αρνητικά του αγώνα και τα συνεχόμενα φάουλ που σφύριζαν οι διαιτητές σε κάθε κατοχή. Μεγάλο πρόβλημα άλλοι να αφήνουν το σκληρό παιχνίδι και τις επαφές και άλλοι να σφυρίζουν τα πάντα. Γι' αυτό τόσες βολές και σκορ, αλλά από την άλλη, κανένας ρυθμός έτσι.

Για την ΑΕΚ, κρατάμε την καλή άμυνα του Παπαντωνίου στον Σπανούλη και το μεγάλο επιθετικά ματς Μπράουν και Χέρστον που έφυγαν τραυματίες! Εξαιρετική εμφάνιση στο σύνολο μετά από καιρό από τον Μαυροκεφαλίδη με γεμάτη στατιστική (22π., 16ρ., 6ασ.), αν και άστοχος με 6/21 σουτ. Κι ενώ η ομάδα ψάχνει πάλι παίκτη (στη φροντ λάιν, βασικά αθλητικό ψηλό). Σημαντικά και τα 3/4τρ του Κατσίβελη.

Στον Ολυμπιακό, καλή εμφάνιση από τον Σπανούλη κι ας έχασε κρίσιμες βολές. Ανέβηκε επιθετικά ο Παπανικολάου, συμπαθητικός ο νέος Αμερικανός, ο Γουόρικ. Από τραυματισμό ο Στρόμπερι δεν φάνηκε, σχετικά λίγο έπαιξε ο Πρίντεζης λόγω φάουλ και σχεδόν καθόλου ο Μιλουτίνοφ, αν και ταίριαζε το ματς σε αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 93-100 παρ.

Ενοχλημένος ο Σφαιρόπουλος με την κριτική: "Ξέρετε σε ποιον όμιλο παίζει ο Ολυμπιακός;"

Ζντοβτς: "Ο Νώντας δεν θα κοιμηθεί..."

Το συγκλονιστικό φινάλε στο ΟΑΚΑ και το άστοχο τρίποντο του Σπανούλη

Η εντυπωσιακή τάπα του Μαυροειδή στον Σπανούλη

Το σόου του Κατσίβελη με τα 3 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο

News 24/7

24MEDIA NETWORK