Ώρα... μηδέν για τους "αιώνιους"!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το αποψινό ντέρμπι του ΣΕΦ. Τι περιμένουμε να δούμε και τι... δεν θα δούμε από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Ώρα... μηδέν για τους "αιώνιους"!

Το αποψινό ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού απέκτησε σημαντικό χαρακτήρα, πέραν του γνωστού βαθμολογικού για το πλεονέκτημα της έδρας και του γοήτρου. Ωρα... μηδέν για τους "αιώνιους", μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι συνεχόμενες ήττες και οι κακές εμφανίσεις αμφότερων στην Ευρωλίγκα, έφεραν γκρίνια, ανησυχία και εσωτερικές αναταράξεις και σε συνδυασμό με την πίεση που φέρνει για τον καθένα κάθε ήττα σε τέτοια παιχνίδια, ίσως οδηγήσει και σε νέες καταστάσεις.

Παραπάνω πίεση

Αυτή την φορά η πίεση που νιώθουν οι δύο προπονητές στους πάγκους τους είναι πολύ μεγάλη. Αρχικά ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με παρακαταθήκη το 2/2 στην αρχή στο άδειο ΣΕΦ για το κύπελλο και εύκολα στο 73-69 του ΟΑΚΑ, βρέθηκε καβάλα στ' άλογο και ξεκίνησε με ιδανικές συνθήκες. Οι άσχημες εμφανίσεις στην συνέχεια, τα παρολίγον σοκ στην Ελλάδα με ΠΑΟΚ μέσα και σε Πάτρα και Λαύριο, αλλά και οι ήττες στην Ευρωλίγκα, η αγχωτική πρόκριση στην 2η φάση και το σοκ με κάτω τα χέρια με τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ, έχουν στραβώσει το κλίμα για τον Σέρβο κόουτς. Τώρα ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι άλλο Εθνική Σερβίας και άλλο ομάδα με το μέγεθος του Παναθηναϊκού.

Οι κακές επιλογές του, μάλιστα, σε ρόστερ και σχεδιασμό, οι εμμονές με τους Σέρβους (που δεν είναι υπερβολικές) και το γεγονός ότι δεν προχωρά η ομάδα σε επιδιορθώσεις προφανώς γιατί ο Σάσα δεν ξέρει τι θέλει, έχουν βαρύνει το κλίμα. Σε όλα αυτά βάλτε και τα... social media με τη γκρίνια να φτάνει στα διοικητικά κλιμάκια. Η πίστωση χρόνου μπορεί να δοκιμαστεί.

Δικαιολογημένη κριτική

Σαφώς υπάρχει απ' όλους δικαιολογημένα αυστηρή κριτική για τον Τζόρτζεβιτς, αλλά δεν νομίζω ότι το ντέρμπι μπορεί να κρίνει την θέση του. Μια βαριά ήττα μπορεί, δεν ξέρω. Αν συνεχιστούν τα άσχημα αποτελέσματα ενδέχεται. Πάντως, ο Τζόρτζεβιτς νιώθει πίεση και ψάχνει το 3/3 στα ντέρμπι για να κερδίσει πίστωση χρόνου μέχρι τέλος της σεζόν. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι αν δεν κάνουν ήττα σε άλλο παιχνίδι οι δύο "αιώνιοι", τότε τα μεταξύ τους παιχνίδια θα κρίνουν την 1η θέση στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ. Γι αυτό το λόγο ο Παναθηναϊκός θέλει να κρατήσει το +4 (του πρώτου ματς) αν χάσει.

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Ασφαλώς δεν πιστεύω ότι σε ήττα θα έχουμε εξελίξεις, αλλά θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση και αρχή έντονης αμφισβήτησης για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Λογικό, αν βρεθεί με 0/3 κόντρα σε ένα Παναθηναϊκό που δεν πείθει. Με τις κακές ήττες στην Ευρωλίγκα, που φέρνουν πλέον την ομάδα στην μάχη απλά της πρόκρισης. Μετά ο Ολυμπιακός έχει ένα πρόγραμμα-φωτιά. Με επισκέψεις σε Μαδρίτη, Μόσχα και Βαρκελώνη. Χωρίς διπλό σε αυτά τα ματς, ακόμα και την πονηρή Κίμκι να κερδίσει ενδιάμεσα μέσα, η ομάδα θα είναι στις 3 νίκες καθηλωμένη και θα παλεύει απλά για την πρόκριση.

Δεν φτάνει μόνο η άμυνα

Αν μάλιστα έρθουν βαριές ήττες, η πίεση (και) στον προπονητή θα μεγαλώσει απότομα καθώς ξαφνικά(;) το δόγμα της σκληρής άμυνας... καταρρίπτεται. Εχουμε επισημάνει ότι είναι η αρχή του παντός η άμυνα, αλλά αν ο Ολυμπιακός ζει και πεθαίνει με το δόγμα αυτό, στα μεγάλα παιχνίδια θα έχει πρόβλημα. Γι' αυτό στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από την νίκη που θα φέρει πρόσκαιρη ηρεμία και θα είναι κριτήριο για όλους το επόμενο διάστημα στην Ευρωλίγκα.

Συνεπώς μιλάμε για ένα ντέρμπι που κανονικά -εν μέσω Ευρωλίγκας- δεν θα ασκούσε πίεση στους "αιώνιους", ξαφνικά απέκτησε τεράστια σημασία. Για να είμαι σαφής, δεν περιμένω αλλαγές στον ηττημένο, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω και κάτι στο άμεσο μέλλον εν μέσω γενικής πίεσης. Οπως και σε επίπεδο παικτών, ειδικά στον Παναθηναϊκό, μπορεί να έχουμε αλλαγές, αφού η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη από ποτέ.

Κλειδί οι βολές και τα τρίποντα

Τι περιμένω στο ντέρμπι; Βασικά ηρεμία. Μεγάλο ματς δεν περιμένω. Και αυτό αφού οι δύο ομάδες είναι σε αγωνιστική κρίση και θα υπάρχει μεγάλο στρες. Με όλα αυτά, κλειδί είναι οι βολές και βασικά το τρίποντο, που είναι το σημείο αναφοράς για τους δύο τελευταία. Ο Ολυμπιακός με την έδρα έχει ένα προβάδισμα, αν και έχασε το μομέντουμ.

Η διαφορά των ομάδων είναι μέχρι τώρα στο ελληνικό στοιχείο του Ολυμπιακού, αλλά και στην ενέργεια που οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πάνω από τους "πράσινους". Ο ΠΑΟ έκανε το 2/2 στην αρχή βρίσκοντας ανέτοιμο -λόγω διεθνών και ντεφορμέ Σπανούλη- τον Ολυμπιακό και όπως είχαμε πει τότε, δεν ήταν τόσο καλός ο ίδιος, αλλά πολύ κακός ο αντίπαλός του. Θυμίζουμε ότι στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟ ανέτρεψε με άνεση το παιχνίδι από -15!

Χωρίς Παπανικολάου, θα λείψει ο Λοτζέσκι

Στην μάχη δεν θα μπει ο Παπανικολάου, που δεν ξέρει καν τα συστήματα. Θα λείψει το τρίποντο του Λοτζέσκι. Το 2/2 του Παναθηναϊκού αγωνιστικά δεν λέει πολλά πράματα καθώς κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, αλλά σαφώς είναι ένα καλό ψυχολογικό αβαντάζ και συνάμα ένας οδηγός. Ο Ολυμπιακός θα θέλει να βγάλει το "εγώ" του και ανάλογα με την έδρα και τον κόσμο, ενέργεια και πάθος και να πάει στην άμυνα. Στους 60-65 πόντους, που είναι το σημείο αναφοράς του σε κάθε αναμέτρηση. Επίσης, να έχει καλό Σπανούλη για να μπορέσει να χτυπήσει με το πικ εν ρολ στα αργά πόδια της φροντ λάιν του ΠΑΟ, αλλά και όταν δεν τρέξει στο σετ μπάσκετ, θα θέλει να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας και αποστάσεις για να σουτάρει καλά από τα 6.75.

Ο ΠΑΟ από την πλευρά του, θα προσπαθήσει με άμυνες χώρου να δώσει σουτ (όπως έκανε και στον 1ο γύρο που βρέθηκε στο -15 με 5/5τρ στην αρχή, αλλά δικαιώθηκε μετά) στον Ολυμπιακό κάνοντας ό,τι η Μπάμπεργκ και η Ζαλγκίρις. Με κλειδί αμυντικά ειδικά για τον Σπανούλη τον Γκιστ (όπως και τον Καλάθη) με τον οποίο ο ΠΑΟ έχει βρει τον τρόπο να "αιχμαλωτίζει" τον αρχηγό και ηγέτη του Ολυμπιακού.

Επίσης, κλειδί για τον Παναθηναϊκό θα είναι η ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Να προφυλάξει τον Καλάθη από την πίεση των αντιπάλων, αλλά και η καλή κυκλοφορία της μπάλας για να χτυπήσει επιθετικά με τον Ραντούλιτσα. Σε αυτά προσθέστε και τα ελεύθερα σουτ. Σημαντικό στοιχείο για τον Τζόρτζεβιτς θα είναι η διατήρηση ενέργειας της ομάδας του. Καλό ντέρμπι να έχουμε και τα λέμε πιο αναλυτικά με live chat μετά το ματς, αλλά και στον Sport24Radio 103,3 τα ξημερώματα της Τρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ροδόπουλος στο Contra.gr για ΝΒΑ, Παπανικολάου και Αντετοκούνμπο

Τέλος ο Σον Τζέιμς από τον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK