Επικίνδυνα παιχνίδια Eυρωλίγκας-FIBA

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ της Ευρωλίγκας και της FIBA που θα έχουν ως μοναδικό θύμα το ίδιο το μπάσκετ.

Επικίνδυνα παιχνίδια Eυρωλίγκας-FIBA

Η Ευρωλίγκα με τη FIBA παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με μοναδικό εξασφαλισμένο θύμα το μπάσκετ και το ίδιο το προϊόν τους. Οι δύο ισχυροί πόλοι του αθλήματος κι αυτοί που στην πραγματικότητα διοικούν το μπάσκετ δεν έχουν καταλάβει το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε και τον κίνδυνο να τινάξουν τα πάντα στον αέρα με τις κινήσεις τους. Κάτι που έγινε σε μικρότερο βαθμό με την διάσπασή τους το 2001. Βέβαια, ύστερα από μόλις ένα χρόνο η FIBA έκανε πίσω για το καλό του αθλήματος.

Μάχονται για την καρέκλα της εξουσίας

Πλέον όμως έχουμε νέα πολύ επικίνδυνα δεδομένα. Σε μια εποχή που -ήδη- οι παίκτες φώναζαν για το βαρύ καλεντάρι σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, η FIBA θέλει να φτιάξει το δικό της Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε ένα φτωχό -οικονομικά- τοπίο. Αντί να κάτσουν από κοινού στο τραπέζι για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με δύο δυνατές διοργανώσεις, οι οποίες θα έχουν καλύτερα έσοδα, επιδίδονται σε ένα διαρκές "μπρα ντε φερ" για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο. Όπως καταλαβαίνετε, η καρέκλα της εξουσίας είναι τέτοια που αποτρέπει το εγχείρημα.

Έτσι, έρχεται η Ευρωλίγκα να αλλάξει το σύστημα ώστε να υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος, με πρώτη μεγάλη κόντρα τις ημερομηνίες για τις Εθνικές ομάδες, οι οποίες θα κληθούν πλέον να παίζουν και μέσα στην σεζόν. Όμως, έτσι όπως είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωλίγκας δεν υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες. Επομένως, θα παίζουν με τα τσικό οι μεγάλες ομάδες. Ωραία αύξηση ανταγωνισμού...

Η Αυστρία και η Δανία θα χτυπάνε για παράδειγμα την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες θα έχουν παίκτες μόνο από την Νέων. Πάμε στα χειρότερα όμως. Η FIBA για να τα έχει καλά με τις τοπικές Ομοσπονδίες υπόσχεται θέσεις σε ομάδες για τις διοργανώσεις της .Το κεφάλαιο των άτυπων δημοσίων σχέσεων δεν μπορεί να χωρέσει σε δύο διοργανώσεις και ειδικά με τα πρότυπα που θέλει η ULEB(Ευρωλίγκα, Eurocup), με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται κοινό σημείο επαφής.

Μέσα σε όλα, κι ενώ η FIBA έδειξε σημεία διαλλακτικότητας, υπό την έννοια πως πρότεινε να χαράξει ο καθένας τον δρόμο του, με την ULEB να διατηρεί δύο διοργανώσεις και την ίδια το Champions League, όλα φαίνεται πως αλλάζουν. Αν και υπήρξε ανησυχία ποτέ δεν τέθηκε θέμα κίνδυνου αποβολής από τις εγχώριες λίγκες των ομάδων που θα έπαιζαν στην κλειστή Ευρωλίγκα. Και εκεί διαφαίνεται μια ισορροπία και προοπτική ηρεμίας.

TO EUROCUP "ΤΡΩΕΙ" ΚΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Όμως η FIBA δεν ανέχεται με τίποτα τη διοργάνωση του Eurocup, καθώς της "τρώει" καλές ομάδες και έτσι, ουσιαστικά, χάνει την ευκαιρία για ένα δυνατό πρωτάθλημα, έστω και χωρίς την παρουσία των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Αυτός είναι κι ο λόγος που έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλο ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών. Το πρώτο "θύμα" του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ της FIBA και της Ευρωλίγκας, με αφορμή τις συλλογικές διοργανώσεις είναι, επισήμως, η Ομοσπονδία της Σλοβενίας.

Οι Σλοβένοι δημοσίευσαν την επιστολή που έλαβαν και μέσω αυτής αποκλείονται από κάθε διεθνές τουρνουά ανδρών, διότι η Αδριατική Λίγκα, στην οποία παίρνουν μέρος οι ομάδες της χώρας, επέλεξε να δεσμευτεί με την αντιμαχόμενη πλευρά. Επ' ακριβώς αναφέρεται πως η Ομοσπονδία "χάνει αυτομάτως το δικαίωμα να συμμετάσχει στις διοργανώσεις εθνικών ομάδων ανδρών της FIBA Europe, όπως το Ευρωμπάσκετ 2017".

Συνεπώς, κάθε Ομοσπονδία που στέλνει τ8ς ομάδες της στο Eurocup και το αποδέχεται ως διοργάνωση είναι "εχθρός". Αποτέλεσμα; Οι εθνικές ομάδες κινδυνεύουν να χάσουν το προολυμπιακό τουρνουά και κατ' επέκταση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Πραγματικά απίστευτα πράγματα! Ένας ανελέητος πόλεμος εξουσίας με θύμα, όπως προείπαμε το ίδιο το μπάσκετ. Όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές θα καταλήξουν να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όποια εκ των δύο ηττηθεί.

Παραμένει άγνωστο ποια δικαστήρια είναι αρμόδια να πάρουν μία τέτοια απόφαση, καθώς αναφερόμαστε σε ανώνυμες εταιρίες με μετόχους και προϋπολογισμούς. Το ερώτημα είναι αν θα κάνει πράξη η FIBA την απειλή της να αποκλείσει τις εθνικές ομάδες και τις εγχώριες ομοσπονδίες που δεν συμμορφώνονται. Αν λάβει "σάρκα και οστά" η απειλή τότε είναι βέβαιο πως ξεφτιλίζεται το προϊόν και πάμε σε ένα Ευρωμπάσκετ με Λίχτενσταϊν και Νησιά Φερόες. Όπως έλεγε πολύ σωστά προ ημερών στον " Sport24Radio 103,3" ο Παντελής Διαμαντόπουλος. Θα πρόκειται για μία διοργάνωση που δεν θα βλέπει κανείς και δεν θα ασχοληθεί ούτε ερασιτεχνικό κανάλι. Μ' αυτή τη λογική θα ακυρωθεί το Προολυμπιακό Τουρνουά και θα πάνε στο Ρίο οι... ψαράδες.

H AEK EXEI ΔΙΚΙΟ, Η ΕΟΚ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Όμως δεν θα μείνουν εκεί. Πάμε στην υπόθεση της ΑΕΚ. Η Ένωση αποφάσισε, σε αντίθεση με Άρη και ΠΑΟΚ, να πορευθεί με την ULEB. Αν δεν είχε λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση, η Ελλάδα δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αποκλεισμού, καθώς οι "αιώνιοι" αγωνίζονται στην κλειστή λίγκα της Ευρωλίγκας και, όπως προείπαμε οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης επέλεξαν το Champions League. Γι' αυτό το λόγο η FIBA κάλεσε την ΕΟΚ να την αποβάλλει. Όμως, η ΑΕΚ δεν κάνει πίσω και αρχίζει νέος πόλεμος.

Σε νομικό επίπεδο δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Πώς μπορεί, για παράδειγμα, η ΕΟΚ να αποβάλλει ομάδα απ' την στιγμή που είναι άλλη η διοργανώτρια αρχή (βλέπε ΕΣΑΚΕ); Γι' αυτό το λόγο η ΕΟΚ απευθύνθηκε στην Πολιτεία προκειμένου να αποφασίσει αυτή για αποβολή ή μη της Ένωσης. Όμως, δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο στον ΕΣΑΚΕ; Κανείς δεν βγάζει άκρη. Η ΕΟΚ επιμένει, αλλά ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν θέλει να πάρει πάνω του την "καυτή πατάτα".

Από την πλευρά της, η ΑΕΚ έχει δίκιο, καθώς ως ανώνυμη εταιρεία μπορεί να επιλέξει να αγωνιστεί όπου η ίδια θεωρεί πως είναι το συμφέρον της. Η ΕΟΚ θέλει με την σειρά της να προστατέψει την Εθνική, με συνέπεια να μην μπορεί να πάει κόντρα στο ανώτερο επίπεδο και συγκεκριμένα στη FIBA, στην οποία και ανήκει. Μάλλον, όλοι μαζί περιμένουν τις εξελίξεις στις υπόλοιπες λίγκες. Θα τραβήξει το σχοινί η FIBA και θα αποκλείσει τις εθνικές ομάδες, με συνέπεια να χάσουν την αξιοπιστία τους οι διοργανώσεις της; Θα έρθει σε κόντρα με τις Ομοσπονδίες της αν δεν υπακούσουν; Θα αποκλείονται ομάδες από τις εγχώριες διοργανώσεις και θα κυνηγάνε τις Ομοσπονδίες για οικονομική ζημία εκατομμυρίων; Κανείς δεν ξέρει...

ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

Σε τελική ανάλυση ο κακός χαμός για ποιο λόγο γίνεται; Ακόμα κι οι ομάδες που επέλεξαν την Ευρωλίγκα δεν έχουν σημαντικά οικονομικά κέρδη. Μέχρι πρότινος ήταν περίπου 1.000.000 ευρώ, τώρα άντε να φτάσει στα 2.000.000 ευρώ. Μάλιστα, η Ευρωλίγκα μιλά για λεφτά που θα έρθουν μέσα από την εταιρεία που πήρε το μάρκετινγκ. Και η FIBA το ίδιο κάνει. Κοινώς έχει χαθεί η μπάλα. Μία λύση θα ήταν να υπάρξουν δύο διοργανώσεις. Η Ευρωλίγκα και το Champions League. Δηλαδή, να διοργανώνουν από κοινού τα ευρωπαϊκά Κύπελλα, αλλά με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί η κάθε μία.

Αλλά είπαμε, είναι παιχνίδι εξουσίας. Κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τι θα συμβεί με την ΑΕΚ και την Εθνική, αφού το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Άλλωστε, υπό τιμωρία τελούν οι Ομοσπονδίες της Σερβίας, της Κροατίας, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Λιθουανίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας, της Σλοβενίας, της Πολωνίας και τη Ελλάδας! Μόνο η Γαλλία γλιτώνει και η Τουρκία. Περιμένουμε τις εξελίξεις αν και το κλίμα μυρίζει... μπαρούτι. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και το μπάσκετ κινδυνεύει να υποστεί την πιο βαριά του ήττα, ειδικά όταν το ποδόσφαιρο είναι έτη φωτός μπροστά σε αυτό το επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Νίκος Γιαννόπουλος: Κόουτς Μπαρτζώκα, μακριά από την Ελλάδα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK