Η αμφισβήτηση, τα "θέματα" και ο μήνας-φωτιά

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τον Παναθηναϊκό του Τσάβι Πασκουάλ που επιστρέφει στην αμφισβήτηση, τα πολλά θέματα που πρέπει να λύσει ο Καταλανός κόουτς και τον... καυτό μήνα που πρέπει να "βγάλει" το τριφύλλι σ' όλες τις διοργανώσεις και τα σημεία κλειδιά.

Η αμφισβήτηση, τα "θέματα" και ο μήνας-φωτιά
EUROKINISSI SPORTS

Από την αισιοδοξία στην απαισιοδοξία και πάλι στον Παναθηναϊκό. Ποια όμως είναι η ορθή προσέγγιση; Γι' αυτό είμαστε εδώ μιας και το πρέπον είναι να αναζητάμε τα αρνητικά στις νίκες και τα θετικά στις ήττες. Και να κρατάμε την ισορροπία.

Δεν πέρασε πάνω από μισός μήνας που η νίκη στο Μιλάνο, αυτή με την Φενέρ μέσα και η επόμενη με την Μπασκόνια έφεραν τον ενθουσιασμό και άρχισαν να μιλάνε και να γράφουν "ειδικοί" και μη και οι φίλαθλοι στα social media για Final Four και τα σχετικά.

Κανείς δεν παρατήρησε βέβαια ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε την προβληματική αυτό το διάστημα και με τραγική παράδοση στο ΟΑΚΑ Φενέρ, ότι πέρασε από το αποκαρδιωτικό Μιλάνο των 9 συνεχόμενων ηττών μάλιστα στην διοργάνωση και ότι νίκησε στο τέλος στην έδρα του με μεγάλα μπλακ άουτ και με τύχη την Μπασκόνια.

Σαφώς ήταν καλός, αλλά όχι τόσο πολύ για να μας πείσει ότι άλλαξε επίπεδο. Και η προσγείωση με την ήττα στο Καζάν από το +14 στο β' μέρος, αλλά και αυτή στο ΣΕΦ που βρήκε τον Ολυμπιακό από τραυματισμούς και που ήταν κακός ο ίδιος, έφεραν ανησυχία. Και ήδη στα social media άρχισε το ...κλάμα και η απογοήτευση...

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός όπως γράψαμε και πριν το ντέρμπι είναι μια ομάδα που έχει καλό και γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, αλλά με πολλούς αστερίσκους για την χημεία του. Και για να μην τον χτυπήσουν οι αστερίσκοι στους στόχους του, πρέπει να γίνει καλή δουλειά.

Και εδώ είναι ο προπονητής βασικά. Και ασφαλώς δεν πρέπει μετά τις ήττες να υπάρξει απογοήτευση. Η Ευρωλίγκα έχει για όλους ανεξαιρέτως μεγάλες διακυμάνσεις και καλές και κακές στιγμές και θα αλλάζουν συνεχώς οι ισορροπίες.

Εδώ ολόκληρη ΤΣΣΚΑ έκανε -και πλήρης μάλιστα- 3 συνεχόμενες κακές ήττες. Συνεπώς ο καλός Παναθηναϊκός μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και τετράδα αλλά ο κακός εύκολα μένει και εκτός οκτάδας. Στο χέρι του είναι...

Μην φτάνουμε ασφαλώς και στην ισοπέδωση όμως. Ο Καλάθης "αποδοκιμάστηκε" για την εμφάνιση στο ΟΑΚΑ, αλλά αυτός τράβαγε με τα καλά και αρνητικά του το κουπί τόσο καιρό. Ο Μπουρούσης είχαμε γράψει ότι θα είναι άλλος-σε σχέση με την εικόνα του στην Λαμποράλ-Μπουρούσης και εξηγήσαμε το πως και γιατί σε συγκεκριμένα άρθρα...

Ο ΜΗΝΑΣ ΦΩΤΙΑ

Οι "πράσινοι" έχουν ένα μήνα φωτιά. Με την ήττα στο πρώτο Clasico με τον Ολυμπιακό και με τον Πασκουάλ να έχει ήδη 0/2 απέναντι στον Σφαιρόπουλο και μάλιστα στο κορυφαίο επίπεδο διοργανώσεων, το κλίμα βαραίνει.

Υπάρχουν μπροστά μας δύο ντέρμπι. Ενα για το κύπελλο στο ΣΕΦ και ένα ματς για το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ. Πιο πολύ ματς γοήτρου είναι αλλά αν ο Ισπανός γράψει 0-4 ή έστω 1-3 θα έχει να ακούει πολλά. Aσυλία δεν υπάρχει για κανέναν.

Ο μήνας είναι όμως... φωτιά και καθοριστικός ειδικά στην Ευρωλίγκα. Εφές μέσα, Φενέρ έξω,Μπαρτσελόνα μέσα. Αστέρας στο Βελιγράδι. Κάτω από 3/4 ο ΠΑΟ θα πρέπει να δώσει μάχη μετά για την πρόκριση. Το πρώτο στην σειρά ματς με την Εφές και αυτό με την Μπαρτσελόνα είναι τελικοί. Με 3/4 όμως ισιώνει το πράμα και μπαίνει στην τελική ευθεία με αξιώσεις με το πρόγραμμα να φτιάχνει τον Φλεβάρη αρκετά.

ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Ο Ισπανός έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Ασφαλώς η στήριξη που έχει με το 3ετές μεγαλοπρεπές συμβόλαιο του δίνει άνεση και ηρεμία. Αλλά η κριτική θα τον ακολουθεί. Οι δύο ήττες από τον Σφαιρόπουλο, η ήττα στο Καζάν από +14, τα πολλά νεκρά διαστήματα,είναι θέματα!

Άλλωστε δεν πήρε τον Πασκουάλ ο Γιαννακόπουλος για να διατηρεί την ομάδα σε ένα υψηλό επίπεδο αλλά για να την πάει στο υψηλότερο και να κερδίζει τα ντέρμπι. Και για να παίζει καλό μπάσκετ με διάρκεια με το γεμάτο ρόστερ και όχι για να έχει εκλάμψεις. Σαφώς ο ΠΑΟ έχει με τον Πασκουάλ και θετικά σημεία.

Οι καλές σχέσεις με τους παίκτες του που έχουν άνεση να σουτάρουν, τα καλά συστήματα και η άνοδος του Καλάθη είναι δουλειά του Ισπανού (με τον Καλάθη επειδή τον έβαλε να διαβάσει τα μις ματς και να ψάχνει ποστ και ντράιβ). Ομως το πρόβλημα του Τσάβι παραμένει. Και έχει να κάνει με τα νεκρά διαστήματα όταν στραβώνει το ματς καταφεύγει πάλι στο "βιβλίο" του και κάνει ροτέισον των συστημάτων του.

Δεν ανακατεύει την τράπουλα, δεν τουμπάρει το ματς, δεν κάνει αλχημείες και πειραματισμούς. Κοινώς όπως έχω πει e;iναι ένας πολύ καλός προπονητής, αλλά στο επίπεδο αυτό πρέπει να επεμβαίνεις στο ματς όταν στραβώνει. Είναι ευθύνη του προπονητή μια ομάδα με τόσο ποιοτικό ρόστερ σε κάθε ματς σχεδόν να έχει νεκρά διαστήματα των 2π σε 5' και 7'!

Και είναι ευθύνη του προπονητή να χάνει ματς από 14π χωρίς αντίδραση σοβαρή από τον πάγκο. Αν τα βελτιώσει αυτά θα πάει στο κλειστό προπονητικό κλαμπ των 3-4 μεγάλων. Ειδάλλως θα κουβαλά όλα αυτά από την εποχή της Μπαρτσελόνα που μην ξεχνάμε κάτι βασικό ακόμα. Στην Βαρκελώνη είχε τον μπόμπερ Ναβάρο να τον ξελασπώνει πολλές φορές όταν κόλλαγε και αυτός και η ομάδα του. Εδώ δεν έχει ούτε Ναβάρο, ούτε Διαμαντίδη πλέον...

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Τα αναλύσαμε χοντρικά στο πρόσφατο άρθρο μας. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να λύσει εσωτερικά θέματα διαχείρισης. Πίσω από τον Καλάθη ακόμα δεν υπάρχει ο πραγματικός δημιουργός. Ο Τζέιμς είναι καλός σκόρερ αλλά όταν έχει την μπάλα πάνω του και στα χέρια του δεν πασάρει και οι υπόλοιποι παίκτες μένουν κρύοι. Όπως για παράδειγμα όταν ο Σίνγκλετον παίζει καλά ο Τζέιμς δεν είναι σταθερά καλός.

Όταν είναι ο Μπουρούσης μέσα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο αμυντικό πικ εν ρολ Και δεν είναι και καλά ο ίδιος γενικά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ "4"

Ο Γκάμπριελ είχαμε πει ότι δεν κάνει στο επίπεδο αυτό, ο Φώτσης έχει μεγαλώσει πια και ο Παναθηναϊκός δεν απειλεί από την θέση αυτή καθόλου, ειδικά από μακρυά. Η απουσία του Γκιστ είναι τεράστια και στην θέση και στην άμυνα.

Και χωρίς τον Σίνγκλετον δεν υπάρχει αθλητικός ψηλός ειδικά για αλλαγές στα σκριν. Ο Νίκολς που θα έπρεπε να καλύψει πλέον την θέση "4" αρκετή ώρα είναι τελευταία μπερδεμένος και εκτός κλίματος. Αν είχε την εικόνα που έδειξε πχ στην Μόσχα, θα είχε πολλές λύσεις να δώσει. Όμως είναι εκτός κλίματος και δεν σουτάρει καν τελευταία..

Ο Τζεντίλε πρέπει να βρει την θέση του και την ψυχολογία του και να πηγαίνει και στο "2" για να έχει υψομετρική διαφορά. Και φυσικά υπάρχει το θέμα Παππά που επίσης δείχνει εκτός κλιματος και με τον Πασκουάλ. Με αυτά και με αυτά ο Παναθηναϊκός δείχνει να στηρίζεται σε 7-8 παίκτες και όταν οι 2-3 δεν είναι καλά,το ρόστερ μικραίνει απότομα.

Για μένα το ιδανικό σχήμα είναι κάποιο σοβαρό διάστημα μαζί Καλάθης-Τζέιμς για να υπάρχει ισορροπία σε σκορ και δημιουργία, Ρίβερς-Τζεντίλε στο "3" για τα πλάγια καλά σουτ,ο Νίκολς να μπει στο "4" αποκλειστικά για το μακρινό σουτ και καλή άμυνα που μπορεί και να παίζουν μαζί και οι Μπουρούσης-Σίνγκλετον (στο "4") για να κρύβει την αδυναμία του Έλληνα στην άμυνα και να πάιρνει ο Αμερικανός τα μακρινά σουτ ειδικά όταν πηγαίνει βοήθεια στον Μπουρούση Και να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον Παππά και αν θα πάρουν άλλο παίκτη μέχρι να γυρίσει ο Γκιστ (πχ η υπόθεση Χολμς από την Μπάρτσα δεν είναι άσχημη ή του Έιρς).

Κοινώς να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και να βρεθούν δίδυμα συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μήνυμα για final-4 από τον Γιαννακόπουλο

News 24/7

24MEDIA NETWORK