Γέμιζε το γήπεδο ο Ολυμπιακός, βαθιά κρίση ο ΠΑΟ

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει την παρουσία των δύο "αιωνίων" στο ντέρμπι του ΣΕΦ.

Γέμιζε το γήπεδο ο Ολυμπιακός, βαθιά κρίση ο ΠΑΟ

Πάει και το Clasico λοιπόν και τι είδαν πάλι τα μάτια μας...Τρέλα, παράνοια μπασκετική. Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς αυτά που βλέπει από τις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες το τελευταίο μήνα.

Ακραία μπασκετικά φαινόμενα

Ο Ολυμπιακός με... μια Μπάμπεργκ (όπως το γράφω αλλιώς ας πάνε να πάρουν τον Ζήση, τον Μίλερ και τον Στρίλενς με 1-2 εκ. ευρώ) βρέθηκε να χάνει με 24 πόντους στο ΣΕΦ παίζοντας σαν σταματημένο τρένο στον σταθμό. Στην συνέχεια στο Κάουνας, νόμιζες ότι έπαιζε με τους Μπόστον Σέλτικς και η Ζαλγκίρις έτρωγε σίδερα και έλιωνε ατσάλι και δεν πέρασε τους 50 πόντους καλά καλά. Και λίγες μέρες μετά, προηγήθηκε με 49-19 στο 17' του "αιωνίου" ντέρμπι θυμίζοντας Σαν Αντόνιο.

Ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ θυμίζοντας... ΚΑΟΔ στο δεύτερο μέρος, πάει στο Κράσνονταρ που μπαίνει στο γήπεδο με 4 λεπτά καθυστέρηση (12-0), θυμίζει Γκόλντεν Στέιτ μετά για 15' με το σκορ στο 12-36(!) υπέρ του και ύστερα πάλι εξαφανίζεται για κάτι τρίλεπτα και χάνει. Και έρχεται στο ΣΕΦ με καθυστέρηση 18', εμφανίζεται στο 49-19 , βάζει 6τρ σε 7' και ροκανίζει από 30 στους 9 σε λιγότερο από ένα δεκάλεπτο. Μετά όλα επανήλθαν στο φυσιολογικό και τα ακραία... μπασκετικά φαινόμενα σταμάτησαν.

Νίκη εντός ορίων

Ο Ολυμπιακός λοιπόν νίκησε, αλλά δεν διέλυσε το "αιώνιο" αντίπαλο. Η μυρωδιά έπους και κάλυψης του 73-38 επί Μάλκοβιτς πλανήθηκε στο ΣΕΦ από τον κόσμο βασικά, αλλά ο Παναθηναϊκός το έσωσε και μάλιστα με την σειρά του έβαλε στους πιο πιστούς οπαδούς του υποψία της ιστορικότερης όλων των εποχών ανατροπής. Αλήθεια, αν όταν το ματς πήγε στους 9 πόντους πριν το πάει ο Παπαπέτρου στους 12 στο 30' και γινόταν ιστορική ανατροπή ή έχανε το ποθητό +5, πως θα έμενε στον πάγκο για παράδειγμα ο Σφαιρόπουλος; Και αν έσκαγε η 30αρα θα επέστρεφαν από ΣΕΦ, όλοι από την πράσινη αποστολή; Ή θα είχε απολυθεί ο προπονητής και θα είχαν κουνήσει μαντήλι 2-3 παίκτες συν κανένα τριμηνιάτικο πρόστιμο; Τελικά και οι δύο κέρδισαν ζωή.

Αλλά τα θέματά τους παραμένουν. Ο Ολυμπιακός με τους 15 πόντους κρατά ότι κέρδισε το ντέρμπι καθαρά με ένα εκρηκτικό διάστημα, μια "κοιλιά" που θα την βαφτίσει φυσιολογική απόρροια της γενικής κακής κατάστασης, αλλά πήρε και τη διαφορά για ισοβαθμία και ηρεμία για την συνέχεια. Ο Σφαιρόπουλος ηρεμεί στον πάγκο από την ασφυκτική πίεση αν έχανε 3η συνεχόμενη φορά από τον "αιώνιο" αντίπαλο και κερδίζει χρόνο να παρουσιάσει το καλό πρόσωπο η ομάδα του στον καυτό μήνα που ακολουθεί στην Ευρωλίγκα με τα ματς σε Μαδρίτη, Μόσχα (ΤΣΣΚΑ), Βαρκελώνη και την Κίμκι μέσα και μεγάλη πίεση αποκλεισμού εκεί. Έχει και δικαιολογία απουσίες και περιμένει και επιστροφές και νέα πρόσωπα. Αλλά και πάλι είδε ότι έχει θέματα όταν δεν υπάρχει ενέργεια στο ντεπόζιτο.

Όταν δεν βγάλει άμυνα να τρέξει στο τρανζίσιον και δεν είναι καλά Σπαν και Πρίντεζης υπάρχει θέμα. Τα 7/11τρ ήταν όλα μέσα σε ένα διάστημα επειδή υπήρχε η ψυχολογία από την άμυνα και το ανοιχτό γήπεδο. Οταν όμως από το 18' έως το 32' το +30(49-19) γίνεται 9 με ένα αρχικό 4-18 και τρως 6 συνεχόμενα τρίποντα σε ισάριθμα λεπτά και σκοράρεις 6π σε 7' και κολλάς στο σετ μπάσκετ, έχεις θέμα να προβληματιστείς.

Τα ερωτήματα για Παναθηναϊκό και οι ευθύνες Τζόρτζεβιτς

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη. Φεύγει ικανοποιημένος αν σκεφτεί ότι φλερτάρισε με την πλήρη διάλυση; Φεύγει απογοητευμένος γιατί πάλι φάνηκε ότι θέλει βαθιές τομές για να πετύχει στους στόχους του; Και τι θα κάνει η διοίκηση πλέον με τους... αόρατους παίκτες και τον άπειρο προπονητή που τώρα μαθαίνει και το τεράστιο brand name δεν είναι αιώνιο διαβατήριο για καλές δουλειές; Πολλά τα ερωτήματα.

Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε την 30αρα και μαζί ο Σάσα την θέση του και πολλοί παίκτες τη δικιά τους. Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε άμεσες αποφάσεις αν και είναι φανερό πλέον ότι υπάρχει θέμα προπονητή, αφού αυτός είναι ο πρωτεργάτης και καλώς ή κακώς αυτός έχει κάνει τον σχεδιασμό και αυτός διαλέγει παίκτες μιας και δεν νομίζω ότι τίθεται -αλίμονο-οικονομικό ζήτημα. Ο Παναθηναϊκός έκανε μια πολύ κακή ήττα, μια νέα πολύ κακή εμφάνιση καθώς συνεχίζει να είναι ομάδα χωρίς ενέργεια και ισορροπία, έστω για 5' σε άμυνα-επίθεση.

Η εικόνα παραμένει άσχημη και πιστεύω ότι αν δεν κάνει τουλάχιστον 3 νίκες στα ματς με Νταρουσάφακα, Εφές, Φενέρ μέσα και Τσεντεβίτα στην Κροατία και πόσο μάλλον με νέα άσχημη εικόνα, θα έχουμε θέματα. Και η καμπάνα χτυπά και για Πάβλοβιτς και ίσως Κούζμιτς . Άλλωστε ο Τζόρτζεβιτς και στο παιχνίδι μέσα, ηττήθηκε κατά κράτος από τον Σφαιρόπουλο και σε πολλές φάσεις με 20 και 30 πόντους ήταν ακούνητος όρθιος στον πάγκο χωρίς να παλεύει να ξυπνήσει έστω τους παίκτες του. Άλλωστε αυτός είναι ο προπονητής, αυτός οφείλει να εξηγήσει γιατί η ομάδα του είναι πολλές φορές αόρατη. Και μην ξεχνάμε ότι κυνηγούσε το σκορ χωρίς τους παίκτες ενέργειας όπως Γκιστ και Φελντέιν σε ένα διάστημα.

Ο ένας έτρεχε, ο άλλος περπατούσε

Μπασκετικά το ματς που το περιμέναμε περίεργο με όλα αυτά και με την πίεση και στις δύο ομάδες, δεν ήταν τόσο άσχημο και είχε τις ακραίες διακυμάνσεις που κράτησαν τον θεατή. Σαφώς κανείς δεν περίμενε τέτοιο περίπατο του Ολυμπιακού, που είπαμε ότι υπερτερεί σε ενέργεια και Έλληνες κλασάτους παίκτες. Χτύπησε στα αδύναμα πόδια του Ραντούλιτσα και του Φώτση και πήρε με το πάθος και τον τσαμπουκά και τον κόσμο την απαραίτητη ενέργεια που είχε χάσει και βγήκε στο τρανζίσιον που είναι το αγαπημένο του παιχνίδι. Όταν δεν το έκανε, βρήκε σουτ με καλή ψυχολογία από μακριά. Η διαφορά των ομάδων ήταν απλή.

Ο Ολυμπιακός έτρεχε και έβγαζε φωτιές. Και ο Παναθηναϊκός περπατούσε, έπαιζε... συρτό μπάσκετ και στην άμυνα κοιτούσε! Σε κάθε φάση, αν δει κανείς τα ριπλέι, οι παίκτες του ΠΑΟ παίζουν άμυνα αφού έχουν εκτελέσει οι αντιπαλοί τους και πολλές φορές στο παρκέ νόμιζες ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε με παίκτη ή παίκτες παραπάνω! Και έτσι βγήκε το τρομερό 49-19 με τον ΠΑΟ να έχει 0/8τρ, 8ριμπ λιγότερα στο 18' και 7 λάθη. Που να πας έτσι; Στην συνέχεια, μετά το 18' ο Ολυμπιακός κουράστηκε, το "εγώ" των παικτών του ΠΑΟ και το ένστικτο αυτοσυντήρησης λειτούργησε και οι "πράσινοι" έπαιξαν ένα καταπληκτικό δεκάλεπτο ξεκινώντας με 2τρ του Διαμαντίδη στο β' και με 6 συνεχόμενα στο 18'-23' σκοράροντας 18 πόντους και ένα 18-4 σε 4' και ροκανίζοντας με επιμέρους 14-35 την διαφορά σε μια περίοδο.

Ναι αυτό είναι κέρδος για τον ΠΑΟ αλλά δεν φτάνει όταν δεν παίζεις μπάσκετ στο υπόλοιπο παιχνίδι. Πως έγινε αυτό; Πολύ απλό. Ο Ραντούλιτσα έπαιξε μόλις κάτι δεύτερα στην 4η περίοδο, ο Σάσα κατάλαβε ότι πρέπει να βάλει τον Γκιστ στο 5', η ρακέτα έκλεισε, βγήκε ενέργεια και μακρινά σουτ, ο Ολυμπιακός κόλλησε στο σετ μπάσκετ με τον Σπανούλη κουρασμένο και ο ΠΑΟ απείλησε . Και πήρε και τα ριμπάουντς στο τέλος! Αλλά δεν μπορεί ένα ματς εκτός από -30 να γυρίσει ολοκληρωτικά και έτσι αυτό και μόνο κράτησε με τον Ολυμπιακό να βρίσκει ηγέτη τον Χάκετ όταν κόλλησε με τρίποντα και να πετυχαίνει τον στόχο του μιας και στην 4η περίοδο έμεινε από δυνάμεις και ο Γκιστ.

Τι άλλο κρατάμε. Ότι ο Σπανούλης, ειδικά στην αρχή, έκανε σπουδαίο ματς απέναντι στην πρώην του ομάδα που έχει πρόβλημα. Καλάθης και Ραντούλιτσα οι δύο πιο ακριβές μεταγραφές του ΠΑΟ ήταν οι χειρότεροί του παίκτες . Ο πρώτος το απόλυτο μηδέν (δεν μου λέει κάτι ότι είχε ένα θέμα στο δάχτυλο του χεριού), ο δεύτερος είχε 12 πόντους στο ημίχρονο και είπα στον Sport24Radio ότι είναι ο καλύτερος ... παίκτης του αντιπάλου, αφού βάζει 12 και τρώει 25! Και δικαιώθηκα με την αλλαγή εικόνας χωρίς αυτόν στην 3η περίοδο, ενώ μόλις μπήκε στην 4η έφαγε και 3 συνεχόμενες τάπες! Επίσης πολλά τα άσχημα ξεκινήματα του ΠΑΟ που είναι θέμα κόουτς λόγω ψυχολογίας. Με 14-0 στην Φενέρ, 12-0 στο Κούμπαν, 27-9 στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός σούταρε καλά με τα 11/29 τρ. αλλά μετά το 18' είχε 4/18 και πρόβλημα.

Η κριτική του Ολυμπιακού

Πάμε κριτική. Ο Σπανούλης μπήκε φουριόζος, δεν συνέχισε ανάλογα αλλά με 17π. και 8 ασίστ στο ντέρμπι παίρνει άριστο βαθμό όπως και ο Πρίντεζης που ήταν ο ...ενεργειακός οδηγός και ας μην δείχνει κάτι η στατιστική. Ο Μιλουτίνοφ ήταν ευχάριστη έκπληξη, καλύπτοντας σαν αθλητικό 5αρι τις αποστάσεις παρά το ύψος του. Αν συνεχίσει έτσι δεν θέλει ενίσχυση στο σέντερ. Με ενέργεια ο Χάντερ. Ο Όντομ δεν χωράει και έπαιξε λίγο λογικά. Ο Στρόσμπερι και ο Χάκετ με πολλή ενέργεια κλασικά αλλά και με σκορ ο δεύτερος ευχάριστα . Ο Μάντζαρης ήταν παραφωνία, αόρατος. Ο Αθηναίου έβαλε δύο καλά τρίποντα και δείχνει ότι αξίζει να είναι στην 12αδα παίζοντας στο 150% αυτού που ξέρει. Ο Αγραβάνης σε περίοδο που ψάχνεται αγωνιστικά, άγνωστο γιατί. Ο Παπαπέτρου δεν μου άρεσε και τον θεωρώ στάσιμο και επιμένω.

Η κριτική του Παναθηναϊκού

Πάμε στην άλλη πλευρά. Ο Ραντούλιτσα τα είπαμε. Αν θες βαθιές τομές, λύνεις το συμβολαιό του. Δεν γίνεται να παίζεις συνέχεια με παίκτη λιγότερο στην άμυνα και να είσαι αφύλακτη διάβαση. Ο Πάβλοβιτς τα έχουμε πει καιρό. Ανύπαρκτος για ένα ακόμα παιχνίδι και δύο ταχύτητες πίσω από τους άλλους που παίζουν. Ο Διαμαντίδης ό,τι μπορεί κάνει, αλλά και με αυτόν στον παρκέ -λόγω ηλικίας- ο ΠΑΟ είναι πιο αργός και από εμάς! Ο Καλάθης τα έχουμε πει ότι μόνο για 2 εκατομμύρια ευρώ δεν παίζει και στο ΣΕΦ δεν έπαιξε καν άμυνα, δεν κυκλοφόρησε καν την μπάλα, δεν είχε δημιουργία (1/11σ., 2ασ.) και επιρρεπής στα φάουλ. Απλά τραγικός. Ο Παππάς, πιστεύω βασικά δεν αισθάνεται άνετα με τον πάγκο, νοιώθει ότι δεν τον εμπιστεύονται πολύ. Ο Κούζμιτς μέτριος, αλλά έπαιξε λίγο, ο Γκιστ μάχες παντού. Ο Γιάνκοβιτς για ένα ακόμα παιχνίδι άνευρος και κακός. Ο Φώτσης έβαλε τα σουτάκια του, αλλά αυτό μόνο μπορεί πια και ο Φελντέιν πάλευε μόνος, λες και κοστίζει 1 μύριο!

Ο Ολυμπιακός περιμένει τις επιστροφές για να βρει την ενέργειά του, τη νέα του χημεία και να μπει δυνατά να καλύψει το χαμένο έδαφος στην Ευρωλίγκα, αλλά έχει να λύσει θέματα. Ο ΠΑΟ περιμένει τα επόμενα ματς και τις επιλογές Τζόρτζεβιτς αν πάρει και τι παίκτη ή παίκτες θα πάρει. Αν και θέλει βαθιές τομές στο ρόστερ και στη διαχείριση. Πολλά θέματα... Θα δούμε τι θα κάνει και η διοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 80-66

Δείτε το σόου του Σπανούλη

Οι έξαλλοι Αγγελόπουλοι

Τα "γαλλικά" του Ραντούλιτσα

H ατάκα του Παππά για το μαλλί του Χάκετ

Τάσος Μαγουλάς: Γρήγορος θριαμβευτής, αργός ηττημένος

News 24/7

24MEDIA NETWORK