Giannis, όπως Κούκοτς για All Star στο "2"

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα νέα δεδομένα στο παιχνίδι του Αντετοκούνμπο, τα οποία εκτίναξαν τις επιδόσεις και το κασέ του και εξηγεί γιατί είναι προτιμότερο να παίζει στο "2" παρά στον "άσο".

Giannis, όπως Κούκοτς για All Star στο "2"

Μεγάλος ντόρος γίνεται εδώ και λίγο καιρό για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, σχετικά με το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην θέση του πόιντ γκαρντ!

"Θα προχωρήσουμε και την επόμενη σεζόν με τον Γιάννη στο πόιντ. Μπορείς να τον αποκαλείς πλέι μέικερ, πόιντ φόργουορντ, πόιντ σέντερ. Με αυτόν να έχει τη μπάλα η πίεση που ασκεί στις αντίπαλες άμυνες και η δυνατότητά του να βρίσκει τους ελεύθερους συμπαίκτες του μας δίνει πολλά μπόνους", είπε ο προπονητής του στους Μπακς, Τζέισον Κιντ.

Το μεγάλο κέρδος

Ο Γιάννης άλλωστε, είναι το μεγάλο κέρδος φέτος για το Μιλγουόκι που έκανε μια άσχημη σεζόν κι έμεινε εκτός πλέι οφ. Μάλιστα η προώθηση του Έλληνα παίκτη στη θέση του πλέι μέικερ, στέλνει σε άλλη ομάδα κι ένα καλό περιφερειακό πόιντ, τον Ουίλιαμς, που ναι μεν ήρθε με όνειρα, έφυγε όμως όχι άδικα, μιας και θέλει μια μπάλα μόνος του, μην καταφέρνοντας να κάνει τη διαφορά.

Ο Αντετοκούμπο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ, όχι γιατί κανείς δεν έχει τα δικά του σωματικά προσόντα, αλλά επειδή κανείς δεν παίζει με τα δικά του προσόντα τόσες θέσεις. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι ο Αντετοκούμπο ήταν τυχερός στην Ελλάδα με τους προπονητές του και ειδικά στον Φιλαθλητικό, που τον δούλεψαν ως αθλητή και όχι για την ομάδα. Αν δούλευαν για την ομάδα, θα έβαζαν τον Αντετοκούμπο να παίζει σέντερ, όπως κάνουν με παιδιά ύψους 2 μ. και μετά, μόλις πάνε σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν μπορούν να κάνουν πάσα.

All star τα επόμενα χρόνια

Ο Ζήβας, ο βασικός προπονητής του, τον έβαλε να παίζει στην περιφέρεια κι έτσι ο Αντετοκούμπο ήταν ένα ταλέντο με προοπτικές να γίνει Κούκοτς, αλλά με άλλα σωματικά προσόντα, λόγω καταγωγής του. Αν και μπήκε σε πρόγραμμα πολύ αργά, έκανε την έκπληξη και προσαρμόστηκε άμεσα στο υψηλότερο επίπεδο στο ΝΒΑ, χωρίς καν να έχει παίξει στην μεγάλη λίγκα της Ελλάδας, καθώς έχει μεγάλο επίπεδο μάθησης και θέλησης και δούλευε με το κεφάλι κάτω.

Ο Αντετοκούμπο, με σωστές βάσεις, αντιλαμβάνεται τέλεια τα προγράμματα εκμάθησης και γι αυτό κάνει συνέχεια άλματα. Κι ενώ αρχικά πήγε στο ΝΒΑ σαν 3-4αρι, είδαν ότι μπορεί να πασάρει πολύ καλά με την εξαιρετική του τεχνική κι έτσι αποφάσισαν να τον κατεβάζουν σταδιακά στο 3-2. Πλέον ο Κιντ βλέπει ότι ο Αντετοκούμπο μπορεί να παίζει στον "άσο" καθαρά και παρότι δεν τον δηλώνει καθαρό πόιντ, τον βάζει στη θέση αυτή. Αποτέλεσμα ήταν ο Έλληνας άσος να αρχίσει τα τριπλ νταμπλ, ενώ ξεδιπλώνοντας το μεγάλο ταλέντο του, γίνεται ξεκάθαρα σαφές ότι θα γίνει παίκτης All Star στα επόμενα χρόνια.

Ένας Κούκοτς με αφρικανικά προσόντα

Ο Αντετοκούμπο είναι ο Κούκοτς του ΝΒΑ με τα Αμερικάνικα (Αφρικάνικα για την ακρίβεια) προσόντα. Συνεπώς μιλάμε για ένα τεράστιο νέο πρότζεκτ, μια ατραξιόν και για το ΝΒΑ το ίδιο. Ο Αντετοκούμπο εδώ και ένα μήνα κάνει απίστευτα πράματα με μ.ο 7 ασίστ κι έτσι βγάζει μάτια... Βεβαίως προσέχουμε ότι όλα αυτά τα κάνει σε μια ομάδα σοφτ, χωρίς πίεση για το αποτέλεσμα και με ελεύθερο μπάσκετ που του ταιριάζει. Ο Έλληνας άσος έχει δύο θέματα να λύσει στη συνέχεια. Σωματικά δεν έχει θέμα με το πρόγραμμα του ΝΒΑ και το επισημαίνω αυτό, γιατί είδαμε και με τον Κουφό πως από ένα σέντερ των 25 πόντων με πλαστικές κινήσεις, τον έκαναν ένα βαρύ και αργό ρολίστα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, με τον όγκο που έβαλε, να χάσει τις κινήσεις του επιθετικά. Το θέμα με τον Αντετοκούμπο έχει να κάνει με το νέο του συμβόλαιο, με τη θέση του και το σουτ.

100 εκ. για να τον κρατήσουν οι Μπακς

Ο Έλληνας παίκτης έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο στους Μπακς, οι οποίοι λογικά θα του προσφέρουν νέο πολυετές συμβόλαιο με απολαβές στα 100εκ συνολικά, προκειμένου να χτίσουν τα πάντα πάνω του. Το θέμα είναι όμως και ποια μεγάλη ομάδα θα επενδύσει πάνω του στο πρόγραμμα ανανέωσης ή ποια πρωταγωνίστρια θα θελήσει να βάλει ένα παίκτη που θα γίνει σούπερ σταρ σε 2-3 χρόνια. Θα είναι καθοριστικής σημασίας και η επιλογή του αθλητή για το μέλλον του. Πάντως ο Αντετοκούμπο πρέπει να βελτιώσει το σουτ του. Αν το κάνει αυτό και αποκτήσει αξιόπιστο μακρινό σουτ, μπορεί να γίνει κάτι σαν Ντουράντ με καλύτερη πάσα και να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.

Αν δεν το κάνει θα έχει θέμα στο σετ μπάσκετ με σκληρές ομάδες που θα του δίνουν το σουτ και θα τον προκαλούν ουσιαστικά. Νομίζω όμως ότι σταδιακά ο Αντετοκούμπο θα βρει λύση στο θέμα αυτό και θα φτιάξει σε υψηλό επίπεδο το σουτ του.

Κανονική θέση του το "2"

Το άλλο και βασικό ερώτημα είναι αν μπορεί να παίξει με αξιώσεις στον "άσο". Εγώ διαφωνώ. Θα είναι πράγματι ο πλέι μέικερ του 2020 αν με τα 2.11 μ. παίζει αγωνιστικά στην θέση αυτή. Αλλά έχω την αίσθηση ότι η κανονική του θέση είναι στο "2". Για να μπορεί να γίνεται και 2ος πλέι μέικερ και να έχει επίσης τα μις ματς, χωρίς όμως την πίεση στο μυαλό του, ώστε να οργανώνει τα πάντα. Γιατί δεν χάνει την μπάλα εύκολα, παρά το τεράστιο για την θέση ύψος του, αλλά δεν μπορεί να αντέχει συνέχεια να κυνηγά, ειδικά στην άμυνα σούπερ πόιντ. Δεν γίνεται να παίζει άλλη θέση στην επίθεση και άλλη στην άμυνα. Θεωρώ ότι είναι υπερβολή να βαφτίσουν τον Αντετοκούμπο καθαρό πόιντ γκαρντ.

Ο Έλληνας άσος θα πρέπει να φτιάξει το σουτ του και στην συνέχεια να παίζει στη θέση "2" σαν βάση που θα αλλάζει ρόλους μέσα στο ματς. Θα είναι και ο δεύτερος δημιουργός της ομάδας του και θα ανοίγει και χώρο στον καθαρό άσο, θα έχει πάλι μις ματς, θα μπορεί να ανεβαίνει και στο "3" και υπό συνθήκες να μπαίνει και στη ρακέτα καθαρά, αν και ούτως ή άλλως κάνει αυτή τη δουλειά με τα πολλά του ριμπάουντ, αφού ένα ακόμα προσόν του είναι να διαβάζει καλά το παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα και να έχει και εξαιρετική αντίληψη επίσης σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε πολλές φορές, αν αναγκάζεται να παίζει στον καθαρό "άσο", θα ευνουχίζεται και θα χάνει πολλές σωματικές δυνάμεις με το να συμμετέχει σε πολλές φάσεις από πολλές θέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σούπερ Αντετοκούνμπο και ρεκόρ καριέρας

Το σόου του Αντετοκούνμπο

Κάρφωμα του Αντετοκούνμπο στα μούτρα του Γκασόλ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK