Γιατί απέτυχε ο Μπαρτζώκας στην Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα συνηθίζει να στηρίζει τις επιλογές της στον πάγκο, αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είναι Ισπανός και... Πασκουάλ. Μπορεί να πήγε με περγαμηνές στη Μπαρτσελόνα, αλλά απέτυχε και δεν πήρε καν την ευκαιρία για 2η σεζόν. Ο Σωτήρης Γεωργίου απαριθμεί τους λόγους της αποτυχίας του Έλληνα κόουτς.

Γιατί απέτυχε ο Μπαρτζώκας στην Μπαρτσελόνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στην Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα οδηγήθηκε στην αποτυχία και έτσι η διοίκηση των Καταλανών έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Έλληνα τεχνικό. Εδώ θα πρέπει να δούμε τις παραμέτρους, καθώς ο Μπαρτζώκας πήγε μετά από μια τρομερή χρονιά με την μικρή Λοκομοτίβ Κούμπαν στην Μπαρτσελόνα για να στήσει την ομάδα από την αρχή ουσιαστικά στην μετά Πασκουάλ εποχή.

Πήγε με περγαμηνές έχοντας ανεβάσει σε υψηλό επίπεδο της αξία του μετά και την κατάκτηση της Ευρωλίγκα στο Λονδίνο. Όμως απέτυχε και δεν πήρε καν την ευκαιρία για την δεύτερη σεζόν του συμβολαίου του.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Η Μπαρτσελόνα συνηθίζει να στηρίζει τις επιλογές της στον πάγκο της αλλά ο Μπαρτζώκας δεν είναι Ισπανός και Πασκουάλ. Ο τελευταίος στηρίχθηκε ακόμα και σε συντριβές με 40 πόντους σε ημιτελικό Φάιναλ Φορ από την... μισητή Ρεάλ.

Αλλά είναι Ισπανός και ήταν παιδί της ομάδας. Ο Μπαρτζώκας θα έπρεπε να πάρει την ευκαιρία του φέτος καθώς και δεν έστησε αυτός την ομάδα ουσιαστικά πέρσι αφού πήγε σχετικά αργά, αλλά και επειδή ξεκίνησε η σεζόν με πολλούς τραυματισμούς. Παρόλα αυτά η διοίκηση της Μπάρτσα δεν τον στήριξε και δεν του έδωσε άλλοθι.

Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό συνέβη επειδή η ομάδα δεν φτάνει ότι απέτυχε, αλλά απέτυχε παταγωδώς και χωρίς καμία βελτίωση παρά τις επιστροφές στην μέση της χρονιάς. Και επειδή είχε χάσει τα αποδυτήρια με πολλούς παίκτες να μην τον θέλουν. Έτσι η Μπαρτσελόνα πήγε στην κλασική ισπανική συνταγή παίρνοντας τον εξελίξιμο Σίτο Αλόνσο από την Μπασκόνια.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Πολλοί οι λόγοι. Αρχικά η αργοπορία. Ο Μπαρτζώκας αν είχε κλείσει αρχές Ιούνη πχ θα είχε πάρει και τον Ράντολφ και τον Σίνγκλετον που ήταν δικές του επιλογές και πρώτα βιολιά της Κούμπαν. Και από λεφτά δεν είχε θέμα. Όμως οι παίκτες προτίμησαν άλλες επιλογές και δικαιολογημένα καθώς δεν μπορούσαν να περιμένουν αν πάει ο αγαπημένος τους προπονητής στην Μπαρτσελόνα.

Άλλη ομάδα θα είχε φτιάξει ο Μπαρτζώκας αν είχε κλέισει νωρίτερα 20 μέρες. Και εδώ έχουμε την δεύτερη παράμετρο. Η Μπαρτσελόνα είχε βαριά συμβόλαια και παρά την άνεση οικονομικά ξεκαθάρισε στον Έλληνα προπονητή ότι δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα και θα πρέπει να κρατήσει σχεδόν όλο το υπάρχον υλικό με τα βαριά συμβόλαιαΠάμε στο 3ο σημείο.

Ο Μπαρτζώκας είναι ένας προπονητής με σύγχρονο μπάσκετ που θέλει πίεση στην άμυνα και Αμερικάνικο έντονο στοιχείο και βασικά αθλητικούς ψηλούς. Στην Μπαρτσελόνα βρήκε μια ομάδα πιο αργή πλέον από... χελώνα για το επίπεδο αυτό και με την φιλοσοφία Πασκουάλ που έιναι έμπειροι πάικτες με πολλά σουτ και άμυνες χώρου. Συνεπώς βρήκε και δεν μπορούσε να αλλάξει μια ομάδα μακρυά από την μπασκετική του φιλοσοφία. Και με ένα Ναβάρο στα τελειώματά του να χρειάζεται τον χρόνο του για να μην μουρμουρίζει.

Αν και λένε οι πληροφορίες ότι δεν δημιούργησε πρόβλημα. Ο Μπαρτζώκας έκανε και μια λάθος επιλογή καθώς όπως ανέδειξε τον Ντιλένι που συνέχισε στο ΝΒΑ ήθελε ένα τέτοιο παίκτη αλλά ο Ράις δεν έπειθε ποτέ με την ...τρέλα που κουβαλά. Και η Μπάρτσα με τον τραυματισμό και του Ρίμπας έμεινε από καθαρό πόιντ και βρέθηκε με επιθετικά πλέι μέικερ αλλά αργούς ψηλούς. Συνεπώς ένα ασύνδετο σύνολο και το γλυκό έδεσε με τους τραυματισμούς (10 το πρώτο τρίμηνο!) που δεν επέτρεψαν ποτέ την ομάδα να βρει χημεία αν και δεν το πιστεύω ότι με το υλικό αυτό δεν θα έβρισκε.

Ακόμα και οι επιλογές μέσα στην χρονιά με αντικαταστάτες δεν ήταν καλές και ο Μπαρτζώκας δε μπόρεσε να αποκτήσει κάποιο καλό παίκτη (πήρε Μιούφορντ,Χολμς,Φαβεράνι,Ρένφροε). Η Μπαρτσελόνα κατέρρευσε σε όλα τα επίπεδα σε Ευρωλίγκα (αποκλέιστηκε πιο νωρίς από ποτέ),έχασε το Φάιναλ Έιτ ,το Σούπερ Κόπα με 20π από την Γκραν Κανάρια,έμεινε 6η στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφ αποκλέιστηκε εύκολα από την Βαλένθια.Πολύ βαρύ για Μπαρτσελόνα!

ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ

Η Ισπανία είναι μια δύσκολη αγορά για τους Έλληνες προπονητές που και δύσκολα επιλέγονται και την στήριξη των Ισπανών δεν έχουν. Συνεπώς το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και ειδικά όταν δεν ταιριάζει το υλικό και δεν έχεις το Οκ για σαρωτικές αλλαγές.

Αναγκάζεσαι να παίζεις με παίκτες που βρήκες και με άλλο στιλ. Ασφαλώς παίζουν ρόλο και οι επιλογές. Ο Μπαρτζώκας εν τέλει θα έπρεπε να στηριχθεί και για την νέα σεζόνμ αλλά η αλήθεια είναι ότι αν και ξεκίνησε με πολλές δικαιολογίες, στην συνέχεια απέτυχε και στις αλλαγές και στο να βελτιώσει έστω την ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK