Γιατί οι Έλληνες σταματούν νωρίτερα από την Εθνική...

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει με το δικό του μοναδικό τρόπο τις πρόωρες αποχωρήσεις των Ελλήνων σταρ από την Εθνική ομάδα.

Γιατί οι Έλληνες σταματούν νωρίτερα από την Εθνική...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κοιτώντας τις αποστολές των Εθνικών ομάδων για την Ολυμπιάδα του Ρίο σε πιάνει μια πίκρα....Μια πίκρα γιατί οι δικοί μας παίκτες, οι κορυφαίοι, σταματάνε νωρίτερα από την Εθνική ομάδα όταν τα τοτέμ των άλλων στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζουν μέχρι τα 40!

Βλέπεις ειδικα την Αργεντινή με τον Τζινόμπιλι στα 39(!) και λες μα είναι δυνατόν αυτοί οι παικταράδες να παίρνουν σβάρνα καλοκαιριάτικα προετοιμασίες για διοργανώσεις ακόμα και μικρότερες από Ολυμπιάδα; Παίκτες που είναι σταρ ή έχουν εξαιρετική καριέρα στο ΝΒΑ όπως όλοι οι Αργεντίνοι (Σκόλα,Πριτζιόνι κτλ), ο Τόνι Πάρκερ, οι Γκασόλ,ο Νοβίτσκι, παικταράδες που έχουν στην άκρη πάνω από 100εκ ευρώ (!) και που κάλλιστα θα μπορούσαν να επικαλεστούν την ηλικία τους έχοντας τόσα λεφτά, να πηγαίνουν εν τούτοις σε κάθε σχεδόν κάλεσμα.

Κάποιοι από αυτούς έλειψαν όταν είχαν ένα τραυματισμό ή επιλεκτικά ξεκουράστηκαν κάποια καλοκαίρια αλλά ποτέ δεν ανακοίνωσαν την αποσυρσή τους από την Εθνική τους ομάδα. Τους βλέπεις στα 35,36 και 39 ακόμα να τρέχουν για να φορέσουν την φανέλα με το Εθνόσημο. Κάτι που δεν συμβαίνει εδώ στα μέρη μας.

Αν και αυτοί ειναι οι μεγάλοι σταρ του ΝΒΑ, αν και έχουν δεκάδες εκατομμύρια στην άκρη και αν και κουβαλάνε πραγματικά μεγάλη κούραση με 100 παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, εν τούτοις βάζουν το Εθνόσημο πάνω απ όλα και είναι εκεί ακόμα και αν όπως στην περίπτωση του Νοβίτσκι δεν είχαν καν σοβαρού επιπεδου συμπαίκτες και η αποτυχία ήταν σχεδόν στο πρόγραμμα.

Θα είμασταν στο Ρίο αν...

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο Διαμαντίδης αποσύρθηκε νωρίς στα 30, ο Σπανούλης ακολούθησε σχετικά πρόσφατα στα 33 και πόσοι άλλοι και στο παρελθόν. Απλά στάθηκα στους τελευταίους μεγάλους σταρ του ελληνικού μπάσκετ. Σαφώς κάθε απόφαση κάθε αθλητή είναι σεβαστή αλλά από την άλλη δεν παραβλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και τι συζητάμε στα πηγαδάκια.....

Δεν είχε 3-4 σούπερ χρόνια ακόμα ο Διαμαντίδης στην Εθνική που θα είχαμε κάνει πολλά παραπάνω μαζί του ασφαλώς;Δεν είχε ο Σπανούλης ακόμα 1-2 χρόνια χαλαρά και με αυτόν για παράδειγμα στην αποστολή δεν θα είχαμε περάσει την Κροατία και την Ιταλία πιθανότατα και θα ήμασταν στο Ρίο σήμερα; Η πίκρα υπάρχει.

Οι αθλητές μιλούν για ανανέωση που πρέπει να γίνει στην ομάδα, επικαλούνται κούραση και αφοσιώνονται στις υποχρεώσεις των ομάδων τους που τους πληρώνουν αδρά. Αν είναι όμως αυτός ο πραγματικός μόνος λόγος της αποσυρσής τους και ειδικά οταν μιλάμε για αποχώρηση στα 30, αυτό σημαινει ότι μπήκε πάνω απ όλα το συλλογικό και όχι το εθνικό επίπεδο.

Σαφώς υπάρχει καταπόνηση απο τις υποχρεώσεις των συλλόγων, σαφώς χρειάζονται ξεκούραση και ειδικά σε ηλικίες 30+, σαφώς σε αντίθεση με το ΝΒΑ εδώ οι ομάδες ξεκινάνε νωρίς προετοιμασία και δεν μένει χρόνος μετά από εθνικές υποχρεώσεις για αποφόρτιση και διακοπές. Παίζει ρόλο και αυτό.

Οι αποχωρήσεις από τις μη κλήσεις

Αλλά υπάρχουν ερωτηματικά. Θα έλεγε κάποιος προπονητής στον Διαμαντίδη, επειδή αποχώρησε νωρίτερα από τον Σπανούλη, και φυσικά και στον τελευταίο, "πρέπει να έρθετε για να μην σας κόψω και στο Καρπενήσι";Τότε έπρεπε να διώξουμε τον προπονητή απλά. Οι σταρ του ελληνικού μπάσκετ έπρεπε να αποχωρήσουν μόνο όταν δεν τους καλούσε η ίδια η Εθνική ομάδα αλλά και σαφώς έπρεπε να να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Σαφώς μερικοί όπως πχ ο Σπανούλης έχουν ρισκάρει και τραυματισμό παίζοντας με τη φανέλα της Εθνικης όταν είχαν μικροπροβλήματα. Και έχουμε και μικρότερου βεληνεκούς αποχωρήσεις που, επιμένω, θα έπρεπε να έρχονται δια της μη κλήσης τους και όχι με ανακοινώσεις των αθλητών. Ακόμα και για παίκτες που ήταν πραγματικοί στρατιώτες τόσα χρόνια.

Αλλά βλέποντας-εξού και το σχετικό άρθρο-τι συμβαίνει με τους ακόμα μεγαλύτερους και ζάμπλουτους σταρ, γεννώνται τα ερωτηματικά αυτά, η απορία και μένει μια πίκρα. Και ασφαλώς το άρθρο έχει να κάνει και με μελλοντικούς σταρ γιατί καθόλου δεν μ' άρεσε η φετινή φημολογία για τον Αντετοκούμπο. Που είναι βέβαια μικρός ακόμα αλλά όταν οι μεγάλοι σταρ του ΝΒΑ επιβάλλουν με την συμπεριφορά τους την συμμετοχή τους στις Εθνικές ομάδες,εμείς γιατί πρέπει να το ψάχνουμε και να αγωνιούμε πχ από τις μικρές ηλικίες; Απλές σκέψεις και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μήπως έπρεπε να το ξανασκεφτεί για τον Καλάθη ο Παναθηναϊκός;

News 24/7

24MEDIA NETWORK