"Γκαλόσημο" για όλους!

Η μεγάλη πάντα ερώτηση των απανταχού μπασκετικών είναι αν πρέπει να πληρώνουμε το περίφημο "Γκαλόσημο" που είχε πει ένα βράδυ στην ταβέρνα του "Βαλέσα" στη Νέα Σμύρνη ο Φάνης Χριστοδούλου. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

"Γκαλόσημο" για όλους!

Και όμως η αλήθεια είναι πως ναι θα έπρεπε να έχει οριστεί ένα "Γκασόλημο"! Τρόπος του λέγειν βέβαια αλλά από την άλλη φωτογραφίζει και την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι ο Νίκος Γκάλης άλλαξε την ιστορία του μπάσκετ στην Ελλάδα.

Ο μεγάλος Νίκος Γκάλης που είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με πολλές έννοιες. Από τον τρόπο συμπεριφοράς του και το κλειστόν του χαρακτήρα του μέχρι τον υπερβάλλοντα επαγγελματισμό του. Από τις διαπροσωπικές του σχέσεις μέχρι το πόσο επαγγελματίας ήταν με τα ...λεφτά του.

Από την ενασχόλησή του με το χρηματιστήριο με την περίφημη ομώνυμη εταιρεία του στην χρυσή εποχή που βασικά είχε τις κατασκηνώσεις και τελικά στην πορεία ουσιαστικά χάθηκε, μέχρι το ότι ποτέ δεν θέλησε να ασχοληθεί με τον Άρη και την Εθνική Ελλάδος από ένα πόστο όπως πχ του προέδρου.

Από το γιατί ο Γκάλης δεν έγινε προπονητής μέχρι το αν απαρνήθηκε τον Άρη για τα λεφτά!Και από το αν θα μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ ή απλά ήταν ένας πολύ καλός μπασκετμπολίστας για την Ευρώπη που για να κερδίσεις την ομάδα του πρέπει να τον κλειδώσεις στην ντουλάπα

ΑΡΓΗΣΑΝ ΠΟΛΥ

Βεβαίως είναι πολλά αυτά που μπορεί να γράψει κανείς για τον Νίκο Γκάλη. Και τα περισσότερα έχουν γραφτεί και δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα αφιέρωμα. Αλλά με αφορμή την μετά με μεγάλη καθυστέρηση εισοδό του στο περίφημο Hall of Fame του παγκοσμίου μπάσκετ στις ΗΠΑ.

Που άργησε πολύ καθώς ο Γκάλης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1979 ο Νίκος Γκάλης ήρθε από τις ΗΠΑ να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα και στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 ανακοίνωσε στον Τύπο την αποχώρησή του από την ενεργό δράση με την φανέλα του ΠΑΟ και μετά τον τσακωμό του με τον Κώστα Πολίτη.

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Για τον Νίκο Γκάλη αξίζει να θυμηθούμε τι έχουν πει οι μεγάλοι αντιπαλοί του. Αυτοί του υποκλίθηκαν και αν την εποχή εκείνη τα media είχαν την σημερινή δύναμη και ιδιαίτερα τα κοινωνικά,μάλλον θα μιλάγαμε για καταστάσεις Μάικλ Τζόρνταν!

- «Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίχτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα». Μάικλ Τζόρνταν

- «Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο».Αλεξάντερ Γκομέλσκι

-«O Ντράζεν είναι αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη». Aλεξάντερ Πέτροβιτς

- «Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος».Άρβιντας Σαμπόνις

- «Αν εγώ είμαι ο γιος του Διαβόλου, τότε ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο Διάβολος».Ντράζεν Πέτροβιτς

-«Είδα τον Γκάλη να κάνει πράγματα, που δεν γινόταν ούτε στους Λέικερς και τους Σέλτικς». Μπομπ Μάκαντου

«Ξέρω έναν τρόπο να σταματήσουμε τον Γκάλη: Να τον κλειδώσουμε απλά στο ξενοδοχείο!».Ρουντ Χαρεβάιν

«Η καλύτερη λύση δεν είναι να κλειδώσεις τον Γκάλη στο ξενοδοχείο. Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις και το κλειδί και να το πετάξεις στην θάλασσα».Μάκης Δενδρινός

ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 1979 αφού έχει απορριφτεί από το NBA, ο 22χρονος τότε Νίκος Γκάλης ψάχνει ένα μέρος να παίξει μπάσκετ. Καθώς ο σπουδαίος προπονητής Νταν Πίτερσον που συνεργαζόταν με τους Μπόστον Σέλτικς που επέλεξαν τον Γκάλη στο Μο 68 στα ντραφτ του 79, είχε βάλει και αυτός την υπογραφή του προκειμένου να κοπεί ο Γκάλης. Μάλιστα μετά από χρόνια παραδέχθηκε ότι «Δυστυχώς τότε μαζί του είχαμε κάνει μεγάλο λάθος και τον αδικήσαμε».

Τότε ο ΠΑΟ για την ιστορία κινήθηκε πρώτος αλλά ο Γκάλης ακόμα περίμενε το ΝΒΑ και οι "πράσινοι"' άλλαξαν ρότα. Στην συνέχεια Ολυμπιακός και ΑΕΚ προσπάθησαν χωρίς επιτυχία αν και με την Ένωση έγιναν σοβαρές επαφές. Και τον κέρδισε ο Άρης οι παραγοντές του Αλέκος Μιχαηλίδης και Γιώργος Τσιλιγγαρίδης αποφάσισαν και πήγαν στο Νιου Τζέρσεϊ για να τον πείσουν έχοντας μαζί τους και 10χιλ δολάρια! Και στις 16 Οκτωβρίου 1979 ο Νίκος Γκάλης υπογράφει στον Άρη.

Καθοριστική να θυμίσουμε ήταν η βοήθεια του Άγη Κυνηγόπουλου ώστε ο Γκάλης να παίξει στην Ελλάδα και στην Εθνική ομάδα μας και να αλλάξει την ιστορία της. Το πιο ωραίο πάντως έγινε όταν πρωτοείδαν τον Γκάλη οι φίλοι του Άρη και με το 1.83 τους φάνηκε πολύ κοντός και άρχισαν τα υποτιμητικά σχόλια. Ακόμα και δημοσιογράφοι έκαναν σκληρή κριτική και έτσι έμεινε η απάντηση του Ανέστη Πεταλίδη στην ιστορία. Λέγοντας στους συναδέλφους του τότε χαρακτηριστικά:

«Γράψτε ό,τι θέλετε. Προσέξτε όμως γιατί αύριο θα γλύφετε εδώ που σήμερα φτύνετε γιατί αυτός θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί και κερδίζει τους πέντε. Αυτός θα κερδίζει μόνος του τα παιχνίδια».

ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σε μια εποχή των χρυσών σκόρερ πάντως,ο Νίκος Γκάλης άλλαξε την ιστορία. Και άλλαξε και την ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ και της Εθνικής μας ομάδας που την έφερε-έχοντας όμως πανάξιους συμπαραστάτες-στην κορυφή της Ευρώπης από το πουθενά.

Το σημαντικότερο ήταν όμως ότι ο Γκάλης και οι επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας το 1987 και λίγο νωρίτερα που είχαμε τα πρώτα σημάδια,έφεραν επενδυτές και λεφτά. Και μετά και καλές ομάδες σε συλλογικό επίπεδο και πάνω απ όλα χιλιάδες παιδιά στο άθλημα με αποτέλεσμα την διαχρονικοτητά του.

Και χωρίς να ξεχνάμε ότι τα σύγχρονα μεγάλα αστέρια παραδέχθηκαν πολλές φορές ότι ο Νίκος Γκάλης και η επιτυχία του 1987 τους έκανε να ασχοληθούν με το άθλημα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK