Η ΑΕΚ που δεν... άλλαξε και ο Ολυμπιακός που έχασε την ισορροπία του

Η μεγάλη νίκη της ΑΕΚ του... Μανωλόπουλου και ο Ολυμπιακός που ψάχνεται από το μηδέν μετά την επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη. Ο Σωτήρης Γεωργίου εξηγεί τι συνέβη στο ντέρμπι της Κυριακής και πώς φτάσαμε στο 66-62. Γιατί η Ένωση οφείλει ν' αλλάξει παίκτες και πώς ο αρχηγός των ερυθρόλευκων τούς "φρενάρει" στο παρκέ.

Η ΑΕΚ που δεν... άλλαξε και ο Ολυμπιακός που έχασε την ισορροπία του

Πολύ περίεργο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Από που ν' αρχίσεις και που τελειώσεις τις σκέψεις σου, σκέψεις αντιφατικές.

Η ΑΕΚ νίκησε δίκαια τον Ολυμπιακό μετά από 13 ολάκερα χρόνια(18/12/2004 στο Γαλάτσι) και 26 συνεχόμενες ήττες εντός-εκτός και απέκτησε ψυχολογία για τη συνέχεια και τον μεταξύ τους τελικό κυπέλλου στην Κρήτη τον Φλεβάρη.

Καλύπτουν όμως αυτές οι εκλάμψεις την απόσταση για να ορέγεται τίτλους; Ο Σάκοτα είναι καλύτερος του Μανωλόπουλου; Θέλει προπονητή; Ο Ολυμπιακός του 9-2 στην Ευρωλίγκα που πάει εξαιρετικά, πρέπει να "σκάσει" για την ήττα αυτή; Και πόσο μπερδεμένος είναι πλέον με την επιστροφή του αρχηγού του, αφού έμαθε να παίζει χωρίς αυτόν;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πάμε στις απαντήσεις.

Η ΑΕΚ με τον Μάκη Αγγελόπουλο στη διοίκηση κάνει βήματα, κλείνει την ψαλίδα από τους "αιωνίους", αλλά πρέπει να είναι προσγειωμένη. Οι νίκες με ΠΑΟ και Ολυμπιακό δείχνουν ότι κάτι κυλάει. Από την άλλη όμως η απόσταση παραμένει σε μπάτζετ και ρόστερ. Θα πρέπει να μείνει με το κεφάλι χαμηλά, να δει τι θέλει και μην μείνει σ' αυτή τη νίκη, μια νίκη που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο τέλος, αν χάσει το δάσος για το δέντρο.

Ο Σάκοτα επέστρεψε στον πάγκο για να μείνει μέχρι τέλος της σεζόν και μάλλον δικαίως με τη νίκη αυτή. Άλλωστε ήταν τεχνικός διευθυντής την προηγούμενη διετία. Τι άλλαξε όμως ο Σάκοτα που πήρε τη θέση του Μανωλόπουλου; Τίποτα στην ουσία. Η ίδια ομάδα έπαιξε το ίδιο μπάσκετ με στήριγμα στην άμυνα όπως την είχε δουλέψει ο Μανωλόπουλος, τα δικά του συστήματα ακολούθησε.

Τι άλλαξε; Μόνο η ψυχολογία... Ο Μανωλόπουλος "πλήρωσε" το γεγονός ότι δεν είναι μεγάλο όνομα και δημοσιοσχετίστας, δεν είναι ξένος για να του έχουν εμπιστοσύνη. Η ΑΕΚ θα κάνει ξανά κακές ήττες, χρειάζεται σίγουρα αλλαγές

Ο Ολυμπιακός του εξαιρετικού 9-2 στην Ευρωλίγκα, λέει "αντίο" στο πλεονέκτημα της έδρας, έχοντας ήδη δύο ήττες. Μόνο με θαύμα θ' αντιστραφεί η κατάσταση. Παρόλα αυτά δεν έχει λόγο να "σκάει", αφού οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον το πλεονέκτημα της έδρας δεν συνεπάγεται τίτλο και μέχρι την άνοιξη πολλά, ίσως και όλα, μπορεί να αλλάζουν.

Ο Ολυμπιακός έχει τρεις σοβαρές δικαιολογίες, αν και στην Ένωση θα επικαλεστούν ότι έχει 4πλάσιο μπάτζετ! Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν την κούραση από την Ευρωλίγκα και το μεγάλο ματς με παράταση με την Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόβλημα στο 4αρι με απουσίες Παπαπέτρου, Αγραβάνη και στο δεύτερο μέρος του Πρίντεζη και τραυματισμός Μιλουτίνοφ. Με αποτέλεσμα ο Σφαιρόπουλος να παίζει με τον Παπανικολάου στο "4" και τον αρχηγό του, τον Σπανούλη ανέτοιμο.

Το θέμα για τον Σφαιρόπουλο είναι η χημεία της ομάδας του που μπερδεύτηκε με την επιστροφή Σπανούλη. Ο αρχηγός δεν πατάει καλά και στο τέλος βάζει ένα μεγάλο τρίποντο, αλλά μετά υποπίπτει σε τρία διαδοχικά λάθη σε 2,5 λεπτά!

Σίγουρα πρέπει να παίρνει χρόνο και καθότι δεν είχε παίξει φέτος, αναπόφευκτα όμως η χημεία χαλάει.

Ο Ρόμπερτς έπαιξε μόλις 12' και δεν βρήκε ποτέ ρυθμό. Ο Τόμπσον ψαχνόταν και ο Στρέλνιεκς έχασε λεπτά.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Ολυμπιακός κέρδιζε στην Ευρωλίγκα με τον τρόπο που κέρδιζε και έχασε με κακές επιλογές στην επίθεση με δυάδα βασικά την παλιά του(Σπανούλης-Μάντζαρης). Άρα θέλει καλή διαχείριση από εδώ και πέρα.

Η ΑΕΚ τέλος δεν πρέπει να παρασυρθεί. Ο Μπάρλοου (που δεν ήταν επιλογή Μανωλόπουλου) δεν κάνει, ενώ αναμένεται παίκτης στη θέση του Σι. Με δύο καλές κινήσεις η Ένωση έχοντας ένα περιφερειακό δίδυμο Ευρωλίγκα (Γκριν-Χάρις) μπορεί να κοιτάξει ψηλότερα.

ΠΩΣ ΝΙΚΗΣΕ

Η ΑΕΚ μπήκε ορεξάτη με διψήφιες διαφορές. Ο Ολυμπιακός ήταν κουρασμένος, δεν είχε επιστροφές και ριμπάουντ, αφού πήγαινε δεύτερος στην μπάλα και η Ένωση προηγήθηκε 22-12 με τον Σπανούλη άποντο. Οι "ερυθρόλευκοι" με την εμπειρία τους "ροκάνισαν" τη διαφορά και από το 24-12 στο 11' ισοφάρισαν 37-37 στο 19', με τους Πρίντεζη-Μακ Λιν να βάζουν σωστά την μπάλα στην προβληματική ρακέτα της γηπεδούχου.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πρίντεζης έμεινε στον πάγκο με ενοχλήσεις στη μέση, το ίδιο σχεδόν (μπήκε για λίγο) ο Μιλουτίνοφ και ο Μακ Λιν δεν μπορούσε να τραβήξει το κουπί σ' όλο το παιχνίδι.

Με το πρόβλημα στα 4αρια ο Παπανικολάου πήγε στηνθεση αυτή, αλλά έμεινε γυμνό το 3αρι και οι διάδρομοι στα ντράιβ της ΑΕΚ. Που προηγήθηκε 51-44 στο 26'. Εκεί ο Ολυμπιακός βρήκε δυνάμεις και έπαιξε την κλασική, κορυφαία, άμυνά του. Αφησε 5,5 λεπτά την Ένωση άποντη και πέρασε στο 34'με 56-53 με ένα τρομερό 12-2!

Ο Γκριν όμως "κτύπησε" στα αργά πόδια του Μιλουτίνοφ μόλις μπήκε μέσα, η ΑΕΚ έκανε ένα 8-0 και με τον Σπανούλη, παρά το μεγάλο τρίποντο, να κάνει 3 λάθη κολλητά ήρθε το τέλος.

Κρατάμε τα 41-33 ριμπάουντ+ της ΑΕΚ και τα μόλις 3 επιθετικά του Ολυμπιακού που δεν είχε δυνάμεις... Η Ένωση νίκησε με μόλις 3/15 τρίποντα. Το δίδυμο Χάρις-Γκριν τράβηξε την επίθεση, 9 ριμπάουντ ο πρώτος αν και κοντός. Εδωσε δύναμη ο Τζέιμς. Μάχες ο Σάκοτα. Ο Σπανούλης 2/9σ και 9 λάθη!Ανέτοιμος. Κορυφαίος ο Μακ Λιν και μαχητής σε δύο θέσεις ο Παπανικολάου. Αόρατοι Ρόμπερτς (0/4σ) -Τόμπσον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK