Η άμυνα, η αποκάλυψη και τα μπλακ άουτ του Τσάβι

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει όσα έγιναν στο μεγάλο ματς του ΣΕΦ: η τακτική νίκη του Σφαιρόπουλου και τα μπλακ άουτ Πασκουάλ-Παναθηναϊκού.

Η άμυνα, η αποκάλυψη και τα μπλακ άουτ του Τσάβι

Πολύ ωραίο και με διακυμάνσεις ματς είδαμε στο ΣΕΦ, με τη νίκη του Ολυμπιακού να έρχεται δίκαια, χάρη στη διψήφια διαφορά στα τελευταία 100 μέτρα, αλλά πιο δύσκολα απ' όσο φαίνεται στο τελικό σκορ. Με παίκτη-αποκάλυψη (Παπαπέτρου), με την άμυνα σε πρώτο πλάνο και με το -συνηθισμένο- ρουά ματ του Σφαιρόπουλου στον Πασκουάλ.

Δύο πρώτα σημεία αναφοράς. Αν έλεγε κανείς στον Σφαιρόπουλο πριν από το τζάμπολ ότι ο Πρίντεζης (από τραυματισμό) θα περπατούσε και θα είχε 2/10σ και ότι ο Λοτζέσκι θα ήταν ανύπαρκτος στις δύο πλευρές και ότι οι Τζέιμς-Ρίβερς θα είχαν 47 πόντους, θα πάλευε να μην χάσει με 15 πόντους διαφορά. Αυτή όμως είναι η άγρια ομορφιά του μπάσκετ. Υπάρχει εξήγηση πάντως. Γιατί ο ΠΑΟ μέτρησε δύο τεράστια μπλακ άουτ και αυτά στο υψηλό επίπεδο τα πληρώνεις ακριβά...

ΠΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ 77-69

Πάμε να δούμε τις απότομες διακυμάνσεις που είχε το ματς και ήταν απρόβλεπτο σε εξέλιξη ειδικά ως προς τους πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός άρχισε μουδιασμένα με 4 λάθη σε δύο λεπτά, αφήνει τον (επίσης "κρύο") Παναθηναϊκό από το 2-5 για 5' άποντο σχεδόν και περνά με 15-7 στο 9' με ένα 13-2.

Ο Παναθηναϊκός με την είσοδο Τζέιμς-Μπουρούση, αλλά και Νίκολς-Ρίβερς συμμαζεύεται και ροκανίζει (21-18) από 19-11 με τον Τζέιμς βασικά. Με 10 συνεχόμενους πόντους του Ρίβερς που έχει 3/3τρ και τους 14 του Τζέιμς μόλις βγήκε ο κορυφαίος στην άμυνα Μάντζαρης, ο ΠΑΟ πλησίασε και στον πόντο παρά την έξαρση με 6π του Παπανικολάου σε 2' (30-23). Μόλις 8' συμμετοχής στο πρώτο μέρος ο Καλάθης, ανέτοιμος (4π με 1/6δ) ο Πρίντεζης, κάκιστος και στην άμυνα ο άποντος Λοτζέσκι που τα "έφαγε" όλα από τον Ρίβερς και πήγε δικαίως στον πάγκο.

Ο Πασκουάλ ανακατεύει την τράπουλα (δικαίως ξεκίνησε για τα μις ματς τον Τζεντίλε -αν και όχι στο "2" που θα έπρεπε -αλλά δεν του βγήκε) αρκετά καλά και ψάχνει τα πλάγια σουτ και την απομόνωση του Τζέιμς που από την άλλη όμως παίζει και άναρχο μπάσκετ για υψηλό επίπεδο.

Τρομερός στο πρώτο ημίχρονο ο Μπιρτς με 5/5δ (7ρ) και ο Ολυμπιακός, αν και άστοχος (2/8τρ) πήρε πόντους. Ο ΠΑΟ μπάινει δυνατά στο 3ο δεκάλεπτο και έχει 39π με τους Τζειμς-Ρίβερς (17 και 19) στο διάστημα (9'-23'), δηλαδή σε 14'! Τεράστιο νούμερο και έτσι τουμπάρει το ματς σε 43-46 στο 23'. Και μετά έρχεται το νέο μπλακ άουτ. Μένει με 2π σε 6' και ο Ολυμπιακός παίρνει πάλι προβάδισμα με 55-48 στο 29' με ένα ένα 12-2.

Ο ΠΑΟ σκοράρει πάλι 2π σε 7' (ο Τζέιμς στο φινάλε). Το 64-53 με τρίποντο του Γουότερς που είχε όρεξη, αν και επιρρεπής στο λάθος αφού δεν ξέρει την ομάδα ,έδειξε Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός όμως με ένα 7-0 μειώνει 65-62 στο 36' και απειλεί σοβαρά καθώς χάνει και τρίποντο ισοφάρισης. Και ήρθε η ώρα του εξαιρετικού στην άμυνα Παπαπέτρου που κάλυψε και το ουσιαστικό κενό του Πρίντεζη. Καπάκι δύο τρίποντα σε δύο επιθέσεις και 71-62. Και ένα κάρφωμα μετά, λάθος του Φώτση, καλάθι Σπανούλη, 75-64 και τέλος στο 38'!

ΓΙΑΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η νίκη του Ολυμπιακού είναι τεράστια γιατί έγινε με τον Πρίντεζη παντελώς ανέτοιμο από απουσία ενός μηνός, τον Σπανούλη από μικρότερο τραυματισμό όχι στα ντουζένια του και είχε εκτός και τον Χάκετ και τον Λοτζέσκι στο χειρότερό του παιχνίδι. Μια νίκη που πήρε με την άμυνα κατεβάζοντας τον ΠΑΟ στους 70π, την ενέργεια, την άμυνα, το πάθος, τους αυτοματισμούς.

Ο ΠΑΟ όφειλε να διαβάσει τα πολλά υπέρ του μις ματς στην περιφέρεια με τους κοντούς του Ολυμπιακού, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Καθώς ούτε ο Καλάθης πόσταρε ούτε ο Τζεντίλε πήγε σε θέση "2". Αντιθέτως οι "πράσινοι" οδηγήθηκαν σε άναρχο παιχνίδι με πολλά up down, τα οποία δεν αρμόζουν σε αυτό το επίπεδο.

Ο ΠΑΟ επιχείρησε να φεύγει η μπάλα από τα χέρια του Σπανούλη, αλλά "πληγώθηκε" από παίκτες που δεν περίμενε όπως ο Παπαπέτρου και από το τρανζίσιον όταν έπαιζε άναρχα. Ο Σφαιρόπουλος έκανε ματ στον Πασκουάλ που σαφώς όταν η ομάδα του με τόσο καλό ρόστερ έχει δύο μεγάλης διάρκειας μπλακ άουτ με 2 και 4π σε 7 και 8', έχει την μεγαλύτερη ευθύνη αυτός, αφού δεν αντιδρά από τον πάγκο. Και όταν ο Τζέιμς έχει 24π και ο Ρίβερς 23 και δεν κερδίζεις, έχεις κάνει πολλά λάθη.

Βέβαια όταν ο Τζέιμς είναι πρώτος σκόρερ, επειδή θέλει συνέχεια την μπάλα, "κολλάει" όλη την ομάδα και δεν ξέρω, αν θα βγαίνει σε καλό στον Παναθηναϊκό κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε επίσης όταν είχε τον Μπουρούση μέσα να παίξει και με τον Σίνγκλετον στο "4" ο οποίος χάθηκε, ενώ η ομάδα έψαχνε συνέχεια το ντράιβ του Τζέιμς και το σουτ του Ρίβερς πλάγια, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι να είναι εξαφανισμένοι. Με πρώτο τον Αμερικανό.

Ο ΠΑΟ ήταν προβλέψιμος και με τον Τζεντίλε παρκαρισμένο μετά την αρχή και τον Νίκολς άτολμο (μόλις ένα σουτ) δεν μπορούσε να περάσει τους 70π. Άλλωστε από τα 4αρια του πήρε 0 πόντους και στο σύγχρονο μπάσκετ αυτό είναι καταστροφικό. Ειδικά όταν με τον Καλάθη σε κακή μέρα (δεν σκόραρε από την αρχή και μετά), έμεινε από δημιουργία την ώρα που ο Σφαιρόπουλος παρουσίαζε πολλά τρικ παρά την κακή εικόνα βασικών παικτών του. Συνολικά ο Ολυμπιακός έδειξε πιο έτοιμος και δεμένος, ο ΠΑΟ ψάχνει χημεία και υστέρησε προπονητικά.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο Ολυμπιακός έχει ουσιαστικά στο +3 τον ΠΑΟ με την ισοβαθμία και ξεκάθαρα πάει για πλεονέκτημα της έδρας και τετράδα. Αλλά αν εφησυχάσει, θα έχει θέμα αφού είδαμε πόσο εύκολα κάνει και 3 ήττες ολόκληρη ΤΣΣΚΑ, ιδίως αν έχει τραυματισμούς και με δύσκολο πρόγραμμα. Ο ΠΑΟ από την πλευρά του είναι σε πίεση καθώς πρέπει να πάρει μέχρι τέλος του μήνα τα ματς με Εφές και Μπαρτσελόνα μέσα και τον Αστέρα στο Βελιγράδι.

Αν ο Πασκουάλ μάθει να αξιοποιεί το ρόστερ του, είναι ικανός να μπει και στο κόλπο της τετράδας και τίποτα δεν χάθηκε. Αν συνεχίσει έτσι θα κινδυνέψει και η πρόκριση στα πλέι οφ. Καθώς το σοκ στο Καζάν από +14 και τα μπλακ άουτ στο ΣΕΦ βαραίνουν πολύ τον Ισπανό τεχνικό. Και όλα αυτά με τον Ολυμπιακό να έχει πάρει πλήρως τον αέρα των "πρασίνων", τη στιγμή που ακολουθούν δύο ντέρμπι ακόμα για πρωτάθλημα και νοκ άουτ κύπελλο στα ημιτελικά.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Στα social media οι φίλοι του ΠΑΟ τα έβαλαν με τη διαιτησία. Για το 28-15 βολές. Λάθος. Οι βολές ήταν έτσι γιατί ο ΠΑΟ έπαιζε συνέχεια περιφερειακά. Τα φάουλ ούτως ή άλλως ήταν 22-19. Άλλωστε και στον 1ο γύρο στο ΟΑΚΑ έχασαν με 25-9 βολές υπέρ τους. Αυτά είναι για να βρίσκουν άλλοθι προπονητές και παίκτες. Καμία σχέση με την πραγματικότητα και 2-3 λάθη είναι στο πρόγραμμα

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Για τους προπονητές τα είπαμε και πάμε στους παίκτες. Συγκλονιστικός Παπαπέτρου με τους 8π στο τέλος, αλλά τρομερή άμυνα και έτσι κάλυψε το κενό του παντελώς ανέτοιμου (τραυματισμό) και χωρίς δυνάμεις Πρίντεζη (2/10σ). Ο Σπανούλης επίσης από τραυματισμό, θετικός χωρίς πολλά-πολλά. Ο Γκριν έδωσε λύσεις. Θετικός σχετικά για αρχή ο Γουότερς. Τρομερός Μπιρτς με 5/5δ, 9ρ σε 21'. Ο Γιανγκ ανεβαίνει και βοήθησε. Πάλεψε ο Μιλουτίνοφ στο λίγο που έπαιξε με τον Μπουρούση. Ο Λοτζέσκι στο χειρότερο παιχνίδι του εφέτος. Ο Μάντζαρης πολύ καλός στην άμυνα, έπρεπε να παίξει περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Παπανικολάου μαχητής στην άμυνα.

Από τους "πράσινους" εξαιρετικός ο Τζέιμς, αλλά και με λάθη καθώς παρασέρνεται και δεν ξέρω σε αυτό το επίπεδο πόσο καλό είναι αυτό και ας έχει 24π. Ο Ρίβερς τρομερός, αν και δεν πήρε τρίποντο στο δεύτερο ημίχρονο(23π). Μέτριος ο Σίνγκλετον, τραγικός ο Μπουρούσης που πήρε και μόλις ένα ριμπάουντ! Ο Καλάθης κάκιστος, καθώς δεν έκανε τίποτα σωστά. Ο Τζεντίλε σωστές προσπάθειες, αλλά άστοχος (0/5δ). Άστοχος και ο Φελντέιν (2/8σ). Ο Φώτσης είναι πλέον για απόσυρση. Ο Νίκολς τραγωδία με μόλις ένα σουτ σε 22'! Ο Παππάς έπαιξε 8' και δεν είχε ρόλο καν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK