Η απόλυτη ανάλυση των ομάδων του NBA

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ του NBA, ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τις ομάδες, χρίζει τα φαβορί και τα αουτσάιντερ.

Η απόλυτη ανάλυση των ομάδων του NBA

Πρεμιέρα ΝΒΑ λοιπόν και το ερώτημα είναι τι διαφορετικό μπορεί να περιμένουμε φέτος στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Σε ένα πρωτάθλημα με έλλειψη μεγάλων παικτών. Η παραγωγή δεν βγάζει τους παικταράδες του παρελθόντος, οι ψηλοί δεν είναι πλέον πολλοί και γι' αυτό οι ομάδες του ΝΒΑ με όπλο τους τα χρήματα (καθώς φέτος ανέβηκε και το Σάλαρι Καπ), δελεάζουν κάθε ταλέντο της Ευρώπης, επενδύουν σε αυτό ειδικά αν βλέπει τον κόσμο πάνω από τα 2,10 μ. και ας μην ξέρει καν μπάσκετ!

Ο Αντετοκούνμπο είναι η ατραξιόν του ελληνικού μπάσκετ

Και δεν είναι τυχαίο ότι οι πρωταγωνιστές στο ΝΒΑ έχουν αρχίσει να είναι σε αρκετές περιπτώσεις Ευρωπαίοι, όταν προ 20ετίας θα ήταν είδηση αν ένας Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας πέρναγε το κατώφλι του ΝΒΑ. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή επίδραση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη με τους προπονητές να στέκονται περισσότερο πια στην τακτική και να αρχίζουν να κυριαρχούν οι άμυνες ακόμα και στις παραδοσιακά επιθετικές ομάδες της Δύσης. Επιπλέον, βλέπουμε άμυνες χώρου, κάτι σαν άμυνες ζώνης, την ώρα που ο Μπλατ, που είναι λάτρης του στιλ αυτού και άλλοι προπονητές από την γηραιά ήπειρο αρχίζουν και μπαίνουν στα προπονητικά επιτελεία των ομάδων του ΝΒΑ.

Και το ευχάριστο είναι ότι έχουμε και Έλληνες παίκτες αν και μειώθηκαν εφέτος, καθώς ο Παπανικολάου δύσκολα θα βρει αυτό που θέλει μετά την απογοητευτική του σεζόν στο Χιούστον, ενώ ο Καλάθης γύρισε ήδη στην Ευρώπη και στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι η ατραξιόν του ελληνικού μπάσκετ και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος και βελτιώνεται μαζί κι η ομάδα του Μιλγουόκι.

Ασφαλώς έχουμε και την παρουσία του Κώστα Κουφού που μετακόμισε από το Μέμφις στο εξελίξιμο Σακραμέντο. Στο ΝΒΑ προσέχουμε ότι οι ομάδες της Δύσης είναι παραδοσιακά καλύτερες στο σύνολό τους από αυτές της Ανατολής και γι' αυτό ο ενδέκατος, για παράδειγμα, της Δύσης που μένει εκτός πλέι οφ θα ήταν ακόμα και στην εξάδα στην Ανατολή. Στη Δύση κυριαρχεί το σκορ και το θέαμα έναντι της άμυνας και της τακτικής, στοιχεία που κυριαρχούν περισσότερο στην Ανατολή αν και πλέον και στη Δύση οι ομάδες προσπαθούν να παίξουν πιο πολύ με μυαλό και αμυντικό προσανατολισμό.

Οι πρωταγωνιστές αλλάζουν κάθε πενταετία

Βεβαίως στο ΝΒΑ το μπάσκετ είναι μια γιορτή και οι ομάδες έχουν τρομερά έσοδα, ωστόσο δεν υπάρχει το ευρωπαϊκό φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο, όποιος βάλει πιο πολλά λεφτά φτιάχνει και καλύτερη ομάδα . Στο ΝΒΑ με το Σάλαρι Καπ οι πρωταγωνιστές αλλάζουν κάθε 5ετία, καθώς οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν και καλές επιλογές από τα ντραφτ αλλά και καλά μεταγραφικά deals στις ανταλλαγές για να βρίσκουν καλή χημεία ή καλούς ρολίστες όταν διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ τους σε ένα ή δύο αστέρια.

Στο NBA δεν ισχύει ο μύθος περί 12 παικταράδων και ροτέισον. Αν παρατηρήσει κανείς, σε κάθε ομάδα υπάρχουν ένας ή δύο παίκτες σταρ και δίπλα τους 2-3 ρολίστες, ενώ συνολικά παίζουν οι 7-8 συνήθως. Επιπλέον, πολλές ομάδες είναι μοιρασμένες σε Αμερικανούς και μη Αμερικανούς ή Ευρωπαίους.

Με όλα αυτά οι παραδοσιακές δυνάμεις είναι εκτός κλίματος τα τελευταία χρόνια και μάλιστα οι μεγάλες πόλεις και μπασκετουπόλεις είναι πασέ (που λένε και οι Γάλλοι), ντεμοντέ.... Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο λοιπόν, είναι σαν να λέμε ότι θα έχουμε μια Α1 που Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, όλοι μαζί, θα ελπίζουν απλά να μπουν στα πλέι οφ... Τα λάθη σε επίπεδο ρόστερ, ανταλλαγών και σχεδιασμού, έφεραν τις ιστορικές ομάδες όπως οι Λέικερς και οι Νικς που πέρυσι φλέρταραν με το χειρότερο ρεκόρ της λίγκας(!), αλλά και τους Σέλτικς και τους Σίξερς, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Όλα αυτά σε ένα μεταίχμιο, με τις νέες δυνάμεις σταδιακά να κάνουν την εμφάνισή τους από μικρές πόλεις και αγορές. Αλλά αυτή είναι η μαγεία του ΝΒΑ. Ότι δηλαδή μπαίνουν στο παιχνίδι κι άλλες αγορές κι άλλες ομάδες που αγκαλιάζει ο κόσμος αμέσως αφού υπάρχει υγεία, φίλαθλο πνεύμα και οικονομική ευμάρεια...

Και φέτος θα είναι μια σεζόν που δεν υπάρχει ακλόνητο φαβορί. Δεν υπάρχει η ομάδα τρόμος. Και θα προσπαθήσουν πολλοί για τον τίτλο. Τα μεγάλα ονόματα θα προσπαθήσουν να "χτίσουν" και τα δυνατά αουτσάιντερ θα περιμένουν στο... κάγκελο.

Φαβορί οι Καβαλίερς, εξάδα οι Μπακς

Στην Ανατολή, για να χωρίσουμε τις ομάδες σε Περιφέρειες, το φαβορί είναι το Κλίβελαντ του "Βασιλιά" Λεμπρόν, ο οποίος με την επιστροφή του, έβαλε τους Καβαλίερς στο πρώτο επίπεδο. Μαζί με Λοβ και Ίρβινγκ αλλά και τον Μπλατ στον πάγκο με την ευρωπαϊκή τακτική και άμυνα να κερδίζει τις εντυπώσεις παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα, είναι μια ομάδα πλήρης. Από κοντά θα είναι το Σικάγο, το οποίο έχασε μετά από χρόνια τον Τιμποντό και ο νέος προπονητής, Φρεντ Χόιμπεργκ, του πανεπιστήμιου Άιοβα Στέιτ, θεωρείται καλύτερος και μετρ στην επιθετική τακτική. "Κλειδί" θα είναι και πάλι ο Ρόουζ, ο αστέρας της ομάδας, αν είναι υγιής.

Τορόντο και Ατλάντα θα είναι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο, τους λείπει όμως το ειδικό βάρος όπως και στην Ουάσινγκτον που έχει το τρομερό δίδυμο Μπιλ-Γουόλ, αλλά δεν έχει ψηλό ολκής ενώ περιμένει το καλοκαίρι για να κάνει το "κόλπο γκρόσο" με τον Ντουράντ! Η Ιντιάνα, που κυνηγούσε τον τίτλο μέχρι πρόπερσι, θα έχει φέτος υγιή, μετά την περσινή κακή χρονιά, τον Τζορτζ . Έφυγαν Χίμπερτ και Ουέστ και πήρε τον καλό περιφερειακό Μόντα Έλις δίπλα στον Χιλ. Στόχος τα πλέι οφ.

Το Μιλγουόκι του Αντετοκούμπο ήταν από τις πιο βελτιωμένες ομάδες πέρσι και έτσι μπήκε στα πλέι οφ. Θέλει εξάδα, καθώς περιμένει πίσω τον Τζάμπαρι Πάρκερ, Νο2 στο ντραφτ του 2014 που έχασε μεγάλο μέρος της ρούκι χρονιάς του λόγω τραυματισμού και βρήκε καλό ψηλό με την απόκτηση του Μονρό από τους Πίστονς (16π, 10ρ). Μαζί και με τον ηγέτη Μάικλ-Κάρτερ Ουίλιαμς κάνουν καλό σύνολο για εξάδα, χρειάζεται όμως και η εμπειρία. Η οκτάδα των φαβορί για πλέι οφ βασικά κλείνει με το ανανεωμένο στην -μετά Λεμπρόν εποχή- Μαϊάμι, που φτιάχνει δίδυμο στην περιφέρεια με Ντράγκιτς-Γουέιντ, επιστρέφει υγιής ο Μπος, ο Ουατσάιντ ως σέντερ είναι αποκάλυψη και έχει και τον Ντενγκ. Η προσθήκη των Αμάρε Στάνταμαϊρ (11π. με Νικς - Μάβερικς), Τζέραλντ Γκριν (12π. με Σανς) και του ρούκι και πρωταθλητή με το Ντιούκ, Τζάστις Ουίνσλοου δίνει βάθος. Μπορεί εξάδα ή και παραπάνω αν μονταριστεί γρήγορα.

Οι άλλες ομάδες δύσκολα θα δουν πλέι οφ. Οι Νετς του Ρώσου Προχόροφ έχασαν και τον Ντερόν Ουίλιαμς. Οι Μπόστον Σέλτικς πέρσι στο φινάλε μπήκαν στα πλέι οφ καθώς δουλεύουν στην άμυνα, αλλά όλο το πρότζεκτ της περασμένης τριετίας πήγε στράφι αφού έφυγαν οι αστέρες και η ομάδα "χτίζεται" ξανά από την αρχή. Προβληματισμός κλασικά στους Φιλαδέλφεια Σίξερς, στην Νέα Υόρκη και τους Νικς. Πάλι καλά που έμεινε ο Καρμέλο(για πόσο;) αλλά η ομάδα τα φτιάχνει όλα από την αρχή. Το Ντιτρόιτ θέλει πλέι οφ παρά την αποχώρηση Μονρό αλλά δεν πείθει και ας είναι υγιής φέτος ο Τζένιγκς. Τέλος, οι Μάτζικ που έχουν μόλις 68 νίκες την τελευταία τριετία, μπορούν να είναι από τις εκπλήξεις και να δουν πλέι οφ, καθώς έβαλαν στον πάγκο τον Σκοτ Σκάιλς που δουλεύει πολύ και έχει ταλέντο στην άμυνα.

Δυσκολίες για Ουόριορς, η χρονιά των Κλίπερς

Στη Δύση έχουμε τους πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με το τρομερό τους μπάσκετ, με την καυτή επίθεση. Δεν θα είναι όμως καθόλου εύκολο να διατηρήσουν τα σκήπτρα αν και δεν άλλαξαν κάτι, έχουν όμως πάντα θέμα στο σέντερ. Στα φαβορί μαζί του ασφαλώς είναι το Σαν Αντόνιο, που είναι μια γερασμένη ομάδα, αλλά με τον κορυφαίο Πόποβιτς στον πάγκο κάνει ανανέωση σταδιακά και αθόρυβα και έχει τρομερή εμπειρία και φέτος. Μάλιστα, με την απόκτηση του Όλντριτζ των 25 πόντων στο Πόρτλαντ, πρόσθεσε και ποιότητα.

Η υγιής Οκλαχόμα με το τρομερό δίδυμο Ντουράντ - Γουέστμπρουκ, που πέρσι έχασε την μισή και βάλε σεζόν, ελπίζει αν και δεν έχει το βάθος. Ίσως είναι η τελευταία σεζόν του Ντουράντ στην ομάδα, καθώς τον θέλει όλο το ΝΒΑ! Το Χιούστον έχασε πέρσι στους δυτικούς τελικούς από το Γκόλντεν Στέιτ αλλά με το δίδυμο Τζέιμς Χάρντεν και Ντουάιτ Χάουαρντ, είναι μια ομάδα που έχει πια ρολίστες για να παίξει άμυνα και δείχνει ωριμότητα.

Στην πεντάδα των καλών ομάδων ασφαλώς οι Κλίπερς που έβαλαν βάθος, θέλουν να παίξουν άμυνα (γι' αυτό άλλωστε είχαν φέρει τον κόουτς Ρίβερς από τη Βοστώνη) και έχουν αποκτήσει χαρακτήρα σαν τα αφεντικά του Λος Άντζελες. Ίσως είναι η χρονιά τους αφού κράτησαν τα αστέρια τους Πολ και Γκρίφιν και έμεινε και ο σέντερ αποκάλυψη Τζόρνταν. Από εκεί και πέρα περιμένουμε αρκετά από την ταλαντούχα Νέα Ορλεάνη του νέου -ίσως- MVP Άντονι Ντέιβις, ενώ με ερωτηματικό παραμένει το πάντα σκληρό Μέμφις με το σούπερ δίδυμο στην φροντ λάιν, Γκασόλ και Ράντολφ και χωρίς τον παίκτη σταρ στην περιφέρεια. Το ίδιο και το Ντάλας με τον Νοβίτσκι να μεγαλώνει.

Χειρότερο θα είναι το Πόρτλαντ που έχασε τον Όλντριτζ, έμεινε μόνος ο Λίλαρντ και άλλαξε τα 4/5 της πεντάδας του με 14 παίκτες του ρόστερ είναι κάτω των 25 ετών! Μάλλον θέλει χώρο στο Σάλαρι Καπ για κάτι καλό το καλοκαίρι. Οι ιστορικοί Λέικερς μιλάνε για πλέι οφ με την επιστροφή του Κόμπε που μάλλον είναι η ευχή και κατάρα τους... Πέρυσι είχε τραυματισμούς, αλλά στα 36 θέλει να είναι και πάλι ηγέτης και ακριβοπληρωμένος. Γι' αυτό το λόγο δεν μπόρεσαν να προσελκύσουν ένα μεγάλο σταρ. Πήραν καλό σέντερ, τον Χίμπερτ της Ιντιάνα, αλλά η ομάδα κινείται λάθος σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό εδώ και χρόνια και απλά θέλει να αναδείξει νέα παιδιά από πέρυσι.

Νέος κόουτς ο Μάικ Μαλόουν στο Ντένβερ που έχασε και τον Λόουσον και θα έχει μια άσχημη χρονιά όπως και η Γιούτα που έδειξε κάτι πέρυσι. Η Μινεσότα που την περασμένη σεζόν ήταν "νοσοκομείο" θα είναι φέτος αξιοπρόσεκτη ομάδα με Πέκοβιτς-Μπιέλιτσα, Μάρτιν και τα ταλέντα. Πρωτοστάτης, ο κορυφαίος ρούκι της περσινής σεζόν Άντριου Ουίγκινς. Φέτος επέλεξαν τον Καρλ-Άντονι Τάουνς από το Κεντάκι και έχουν και Ζακ Λαβίν! Σίγουρα θα είναι πολύ βελτιωμένη ομάδα, καθώς έχει στο ρόστερ της και τον Ρούμπιο.

Το Φοίνιξ έκανε αλλαγές πέρυσι μέσα στην σεζόν και δεν δείχνει ικανό για πλέι οφ καθώς πάλι αλλάζει προγραμματισμό και σχέδιο. Τελευταίο αφήσαμε το Σακραμέντο που μπορεί να χτυπήσει πλέι οφ και θα είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις και με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς πήρε τον Κουφό από το Μέμφις. Όμως οι Κινγκς έχουν τον σούπερ σέντερ Κουζίν, τον πολύ καλό Γκέι και πήραν και τον Ρόντο, από τα καλύτερα πλέι μέικερ με καθοδική πορεία όμως λόγω τραυματισμών. Πολύτιμοι κι οι νέοι Κόλισον και Μπελινέλι. Φτιάχνουν καλή ομάδα.

Καλή μας σεζόν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Zastro: I Love this Game

News 24/7

24MEDIA NETWORK