Η... διπλή νίκη του ΠΑΟ και το "τείχος" του Ολυμπιακού

Ο Σωτήρης Γεωργίου καταγράφει τα δεδομένα του δεύτερου "κλάσικο" της χρονιάς.

Η... διπλή νίκη του ΠΑΟ και το "τείχος" του Ολυμπιακού

Και το ματς του ΟΑΚΑ ανέδειξε νικητή τον Παναθηναϊκό που μπήκε με το δεξί για τα καλά στα "κλάσικο" της σεζόν. Και με τους πράσινους να αισθάνονται πλέον ότι επέστρεψαν στο γνωστό τους επίπεδο και ότι είναι πάλι τα αφεντικά αν και γι αυτό είναι πολύ νωρίς ακόμα. Και το δεύτερο μέσα σε 15 μέρες "κλάσικο" είχε πάντως απρόσμενη εξέλιξη. Και το...ωραίο είναι ότι κανένας πέραν του αποτελέσματος δεν μπορεί να χαίρεται πολύ. Αν και στην αρχή της χρονιάς λέγαμε ότι τα πρώτα δύο ντέρμπι σε κύπελλο και λίγκα λογικά θα πάνε στο 1-1 και μόνος όποιος χάσει 0-2 θα έχει θέμα.

Βασικά κρατάω από το ντέρμπι της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ την πολύ καλή ατμόσφαιρα (εξαιρώ μερικά συνθήματα και τον καυγά στο τέλος των Σέρβων που δεν έχουμε πλήρη εικόνα ενώ οι Αγγελόπουλοι αποδοκιμάστηκαν αλλά δεν είχαμε έκτροπα αν και κάθισαν στον πάγκο) σε ένα κατάμεστο γήπεδο αλλά και ότι επιτέλους δεν ασχολήθηκαν με την διαιτησία οι δύο ομάδες (εδώ επισημαίνω όμως ότι συνεχίζουν να ασχολούνται με τα σφυρίγματα Γιάνκοβιτς και Αγραβάνης που είναι από τα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ αλλά αντί να κοιτάνε τα λάθη και τις αδυναμίες του αναζητούν άλλοθι σε φάσεις στους ρέφερι και έτσι δεν θα παίξεις ποτέ μεγάλο μπάσκετ πόσο μάλλον όταν ακόμα θέλεις να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο που δεν είναι κανείς τους και ειδικά ο δεύτερος).

Νίκη με πολλαπλή σημασία

Ο Παναθηναϊκός πάντως έκανε μια διπλή νίκη μην πω και τριπλή. Νίκη σημαντική και βαθμολογικά αφού έχει προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας, νίκη διπλή γιατί γύρισε από -15 στην αρχή που είναι ότι χειρότερο για τέτοια ντέρμπι και μην πω και τριπλή αφού πήρε και +10 αν και πήγε να αυτοκτονήσει στο τέλος και όλα αυτά με κακή απόδοση. Κοινώς ο Παναθηναϊκός έχει 2-0 με τον Ολυμπιακό με κακή απόδοση όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό αλλά είναι πέραν για πέραν αλήθεια. Πονάει για τους ερυθρόλευκους και δεν μειώνει τις πράσινες επιτυχίες το γεγονός όμως ότι ο Ολυμπιακός είναι τόσο κακός και προβλέψιμος στα δύο ντέρμπι που ο Παναθηναϊκός τα πήρε χωρίς να παίξει καλά!

Ο Παναθηναϊκός πήρε ένα ματς που έχανε με 15π. και το πήρε χωρίς να παίξει καλά γιατί απλά μίλησε η έδρα και τα προβλήματα του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με 5/5τρ. που δεν περίμεναν ούτε σε όνειρο και έτσι πέτυχαν το εξωπραγματικό σκορ των 32π. στην 1η περίοδο σε ένα διάστημα που ο ΠΑΟ έπαιζε άμυνα με τα μάτια και περπατούσε.... Το γεγονός ότι δεν πέτυχε τρίποντο ξανά μετά το 6ο του στο 12', τον οδήγησε να πετυχαίνει ένα πόντο ανά λεπτό σχεδόν και με τον Σπανούλη να σκοράρει και πάλι από τα 6.75μ. στο τέλος . Συνεπώς ο Ολυμπιακός πέτυχε 32π. στην 1η περίοδο και 37 σε τρεις ολόκληρες περιόδους λόγω της ανυπαρξίας του Σπανούλη που όπως είπα και στην περιγραφή μου στον "Sport24Radio 103,3" αν δεν ήξερες το όνομά του θα νόμιζες ότι είναι παίκτης των 200χιλ. ευρώ. Καθώς αυτός και ο Καλάθης με βάση την αξία τους ήταν οι χειρότεροι παίκτες στο παρκέ με παιδαριώδη λάθη, με χαμένα εύκολα καλάθια που θύμιζαν αμούστακα παιδιά και άμυνα με τα μάτια (εκτός 2-3 φάσεων του Καλάθη).

Με ένα τόσο κακό Σπανούλη (η δημιουργία των 8 ασίστ στην 1η περίοδο είναι επίσης εικονική καθώς χρεώθηκαν ασίστ και τα τρίποντα λόγω του πάσιγνγκ γκέιμ)και με την λογική κούραση του Πρίντεζη στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός ήταν φανερό ότι χωρίς τρίποντα θα έχανε και από +15. Και καθώς ο ΠΑΟ ροκάνισε γρήγορα με αποκάλυψη τον Κούζμιτς στην άμυνα στο πικ εν ρολ την διαφορά, με την πάροδο του χρόνου το ματς έγερνε στην έδρα. Καθώς ο Ολυμπιακός είχε ορεξάτους τον Χάκετ (πήγε σχετικά καλά για κανένα 7λεπτο στην θέση 1 ) και τον Στρόμπερι αλλά άσφαιρους επιθετικά. Συνεπώς με αυτά και με αυτά ο ΠΑΟ πήγε στο 67-57 δίκαια όταν ο Ολυμπιακός έμεινε στους 2π στα πρώτα επτά λεπτά της τελευταίας περιόδου(στο ΣΕΦ στο αντίστοιχο διάστημα είχε 0!) και απλά οι γηπεδούχοι πήγαν να αυτοκτονήσουν με παιδικά λάθη στο τέλος... Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός για μεγάλο διάστημα... περπατούσε αντί να τρέχει και βασικά με τους Κούζμιτς, Φελντέιν ,Γκιστ βρήκε ενέργεια και άμυνα και με την εμπειρία του Διαμαντίδη που παρεμπιπτόντως έπαιξε 32'! Συνεπώς και ο ΠΑΟ δεν έπαιξε καμιά τρομερή άμυνα αλλά μίλησε η έδρα , ο κακός Σπανούλης και το 2/17τρ του Ολυμπιακού μετά το 12΄. Και αυτό που κρατά ο Ολυμπιακός είναι ότι γλίτωσε το πιθανό -10 για ισοβαθμία γιατί τότε θα είχε ακόμα περισσότερη γκρίνια...

Η κριτική

Από πλευράς παικτών στην κριτική δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον ΠΑΟ. Ο Παύλοβιτς έκανε και παιδικά λάθη για την κλάση του, ο Γιάνκοβιτς άφαντος ουσιαστικά, ο Φώτσης έβαλε την εμπειρία, ο Ραντούλιτσα έβαλε το κρίσιμο καλάθι στο 69-64 και προσπάθησε στο τέλος και αμυντικά(!), ο Φελντέιν έδειξε ότι είναι παίκτης παλιού Παναθηναϊκού, μάχες και 9ρ ο Γκιστ, εγγύηση ο Διαμαντίδης που έχει τον Καλάθη και δεν τρώει όλη την πίεση για να βγάλει τη κόπωση . Αποκάλυψη ο Κούζμιτς, απογοητευτικός ο Καλάθης ειδικά για το κασέ του

Στον Ολυμπιακό καλύτερος παίκτης του...ΠΑΟ, με την απόδοσή του ειδικά από την 2η περίοδο και μετά, ο Σπανούλης, κορυφαίος όσο άντεξε ο Πρίντεζης, θετικός ο Λοζέσκι. Προσπάθησαν Χάκετ-Στρόσμπερι αλλά στο επίπεδο αυτό πρέπει να βάζεις και την μπάλα στο καλάθι. Ο Μάντζαρης ξεκίνησε καλά αλλά με λάθη μετά. Πάλεψε ο Μιλουτίνοφ, χάθηκε ο Γιανγκ, καλός ο Παπαπέτρου αλλά όχι κάτι τρομερό καθώς ξεκίνησε με 2/2τρ,χάθηκε για 35' και εμφανίστηκε στο τέλος. Μάχες ο Αγραβάνης απλά

Πάμε και στους κόουτς. Ο Τζόρτζεβιτς είναι με το καλημέρα καβάλα στο άλογο με 2-0 με μια νέα ομάδα. Παρόλα αυτά έχει τα θεματά του που διαχειρίστηκε καλά και πιστώνεται την ανατροπή από -15 αλλά πιστώνεται και το κάκιστο ξεκίνημα. Όμως βελτιώνεται σαφώς και άλλαξε πολλά όπως με τις αλλαγές των ψηλών του και παίρνει καλό βαθμό στο κόουτσινγκ. Από την άλλη ο Σφαιρόπουλος σαφώς έχει μεγάλο μερίδιο στην ήττα αφού δεν διαχειρίστηκε διαφορά 15π. και μάλιστα βρέθηκε και στο -10 και δεν είχε πλάνα για την ομάδα του με κακό Σπανούλη. Και επίσης μου προκάλεσε εντύπωση η δήλωσή του ότι έδειξε η ομάδα του ότι ήταν καλύτερη από τον αντίπαλό της. Σόρι κόουτς αλλά όταν χάνεις καθαρά από +15 και έχεις 0-2 σε 15 μέρες αν κέρδιζες τι θα έλεγες, ότι η ομάδα σου είναι οι Λέικερς του Μάτζικ; Πιστεύω βέβαια ότι ήταν μια δήλωση στήριξης στους παίκτες του οπότε Οκ.

Η επόμενη μέρα

Ο νικητής Παναθηναϊκός κέρδισε ηρεμία. Πιστοποίησε ότι ανέβηκε στο καλό του για την τελευταία 5ετία επίπεδο. Ό,τι έχει πάλι τις δυνατότητες για να πάρει το θρόνο στην Ελλάδα. Ότι βρήκε επιτέλους καλό προπονητή. Ότι έχει τα φόντα για μια καλή χρονιά. Κέρδισε ηρεμία και έφτιαξε σούπερ την ψυχολογία του, αγκάλιασε ήδη τον πρώτο τίτλο με το κύπελλο και έβαλε λιθαράκι για το πλεονέκτημα της έδρας. Σαφώς θέλει δουλειά όμως και βασικά στο κομμάτι της διάρκειας,στο πως θα κρύβει στην άμυνα τον Ραντούλιτσα και περιμένει την άνοδο του Καλάθη που ακόμα δεν βλέπεται για το επίπεδό του. Και μάλλον ήθελε καλύτερο παίκτη στο 3 σαν αθλητικότητα ενώ καθιερώνει για ένα δεκάλεπτο στα χαμηλά σχήματα τον Γκιστ οριστικά και αμετάκλητα και δεν φαίνεται άσχημη επιλογή

Στον Ολυμπιακό ένα 0-2 από τον αιώνιο αντίπαλο στην αρχή και μέσα σε 15 μέρες είναι βαρύ πόσο μάλλον όταν ήρθε εύκολα αν και εντός έδρας το πρώτο ματς και από +15 στο δεύτερο αλλά και με νεκρά διαστήματα παντελώς στα πρώτα 7' και των δύο τέταρτων περιόδων! Παρόλα αυτά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αισθάνεται άνετα σχετικά στον πάγκο του εξαργυρώνοντας την περσινή επιτυχία και έχοντας δικαιολογία το κεκλεισμένων των θυρών στο πρώτο ματς, το ΟΑΚΑ και την κακή κατάσταση του αρχηγού Σπανούλη αλλά και ότι δεν έκανε καλή προετοιμασία λόγω διεθνών. Όμως η γκρίνια ήδη υπάρχει στο λιμάνι και ο ίδιος ο κόουτς πλέον εξαργύρωσε τις "ζωές" από πέρσι και μπαίνει και αυτός στην ...πρίζα αφού αυτή είναι η μοίρα των προπονητών σε αυτές τις ομάδες. Το στήσιμο της ομάδας που βρίσκει τείχος στην επίθεση, είναι λάθος με την έννοια ότι δεν πήρε ένα ακόμα παίκτη κλάσης στο 3-4 και ότι δεν είχε υπολογίσει σωστά ότι ο Σπανούλης είναι πια σε καθοδική πορεία.

Με την λογική που έχει ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που θυμίζει ΠΑΟ εποχής Πεδουλάκη με την κορυφαία άμυνα στην Ευρώπη αλλά αν δεν βάλεις 70-75π στο μπάσκετ μόνο πάντα δεν κερδίζεις. Πως θα τους βάλει ο Ολυμπιακός με τον αρχηγό του μέτριο και χωρίς περιφερειακό σουτ σταθερό; Αν μάλιστα έχει κανένα τραυματισμό (που έχει κάθε χρόνο σχεδόν) ο Πρίντεζης, ο Ολυμπιακός θα κινδυνεύει να χάνει και από μεσαίες ομάδες της Ευρωλίγκα και ούτε λόγος για Φάιναλ Φορ. Ο σχεδιασμός ήταν λάθος καθώς χάθηκε ο Σλούκας ο καλύτερος 6ος παίκτης της Ευρώπης, ο μόνος που είχε μπει με επιτυχία στο καλούπι του αντί Σπανούλη και ο μοναδικός να αλλάζει τον ρυθμό . Αυτό άλλωστε πλήρωσε και η Φενέρ και όχι ότι ατομικά είναι ο σταρ.

Συνεπώς ο Ολυμπιακός έπρεπε να πάρει καλύτερο επιθετικό παίκτη στην θέση του Στρόσμπερι και όχι ένα ακόμα παίκτη ομάδας και αμυντικογενή. Και έπρεπε να γεμίσει στο 3-4 σε βάθος και με ένα παίκτη με μακρινό σουτ ειδικά 4αρι ή 5ρι που να κατέβαινε και στο 4 που δεν έχει. Τύπου πχ Κλαβέρ που ήταν και φθηνός και θα ερχόταν ...τρέχοντας λόγω συγκυρίας αλλά μάλλον δεν τον ήθελε ο προπονητής μιας και δεν είναι ...σκύλος στην άμυνα. Αν ο Ολυμπιακός θέλει να καθιερώσει τον Αγραβάνη στο 4 να μη περιμένει και πολλά πράματα σε υψηλό επίπεδο.

Διορθώνεται η κατάσταση; Ναι. Θέλει ένα παικτη στο 3-4. Η καλύτερη λύση για να λύσει το πρόβλημα στο 4 για πιθανό τραυματισμό ή ντεφορμάρισμα του Πρίντεζη είναι ο περίέργως χωρίς ομάδα παλιός του γνωστός μάλιστα Έρσεγκ που θα δώσει μακρινό σκορ και θα κάνει τέλειο δίδυμο με τον Πρίντεζη. Και στο 3 μετά από Παπαπέτρου-Λοζέσκι έχει και τον Χάκετ αν χρειαστεί. Και να πάρει καλύτερο παίκτη στην θέση του Στρόσμπερι με επιθετικά χαρακτηριστικά. Και υπάρχει και η περίπτωση του Παπανικολάου αλλά όχι με τα λεφτά που ζητά ο αθλητής και η οποία όμως δεν λύνει παρά μόνο για λίγο το πρόβλημα στο 4 αλλά δίνει βάθος στο 3. Ο Ολυμπιακός θέλει άμεσα διορθωτικές κινήσεις και να περιμένει την βελτίωση έστω σε φυσιολογικά μέτρια και όχι άσχημα νούμερα του Σπανούλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τάσος Μαγουλάς: Οι ξένοι δεν είναι... σοκαλατάκια

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 73-69

Kαλάθης σε Τόμιτς: "You are nothing pu@@@y"!

News 24/7

24MEDIA NETWORK