Η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό: Πώς, τι και γιατί;

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την επόμενη μέρα της βαριάς ήττας από τη Χίμκι για τον Ολυμπιακό.

Η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό: Πώς, τι και γιατί;

Η επόμενη μέρα στο λιμάνι δεν ξημέρωσε καλά για τον Ολυμπιακό. Η βαριά ήττα συντριβή σε ένα ματς τελικό στην Μόσχα με την Χίμκι που δεν είναι δα και ΤΣΣΚΑ, έπεσε σαν κεραυνός....

Ενώ η Χίμκι, που επίσης έπαιζε τελικό για να ελπίζει σε πρόκριση, θα έπρεπε να είναι η σοφτ ομάδα και ο Ολυμπιακός αυτή με το μέταλλο, να τρώει σίδερα όπως μας έχει συνηθίσει, έγινε μάλλον το αντίθετο. Ο Ολυμπιακός έφαγε μια 30αρα στο κεφάλι με πλήρη κατάρρευση μετά το 15', έργο που είχαμε δει και στη Βαρκελώνη και στην Μαδρίτη και όχι μόνο. Μπορεί ακόμα να έχει κάποιες μαθηματικές -θα έλεγα- ελπίδες πρόκρισης, αλλά στην ουσία η ομάδα είναι αποκλεισμένη. Και το ερώτημα είναι πως και γιατί;

Γι αυτό ηττήθηκε

Το ματς στην Μόσχα χάθηκε γιατί όπως είχαμε επισημάνει η ελληνική ομάδα θα έπρεπε να παίξει σκυλίσια άμυνα -ειδικά στην περιφέρεια- και να βγάλει ενέργεια, να προσέξει τα ριμπάουντ με την συγκέντρωση και βασικά να κυνηγήσει κάθε μπάλα στην περιφέρεια με το καυτό τρίποντο της Χίμκι και να μην αφήσει κανένα ελεύθερο. Αντ' αυτών ο Ολυμπιακός έπαιξε άμυνα με τα μάτια, με τον Σβεντ μάλιστα να βάζει 4 σερί τρίποντα σαν σε προπόνηση, χωρίς καν χέρι μπροστά του. Η Χίμκι στο πρώτο ημίχρονο είχε 11 επιθετικά ριμπάουντ και 9/18 τρ. και με αυτά δεν μπορείς να πας πουθενά. Μάλιστα ο Ολυμπιακός δεν βρήκε ποτέ ούτε ένα δίλεπτο, καθώς δεν είχε ενέργεια.

Θεωρητικά αν κυνηγάς στην περιφέρεια σαν τρελός, χάνεις αποστάσεις και άρα αμυντικά ριμπάουντς ή ρισκάρεις με το σουτ. Ο Ολυμπιακός έχασε και τα δύο, που μπασκετικά μαζί δεν γίνεται. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι και χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ, με αμυντική πεντάδα μέσα που είχε γυρίσει το ματς στο ΣΕΦ από -12, πάλι τα τρίποντα έμπαιναν αβίαστα.

Μιλάμε για ένα ματς που δεν αντέχει σε κριτική, με τον Σφαιρόπουλο να έχει τις εμμονές του και να μην παίρνει χαμπάρι από ένα σημείο και μετά. Με τον Σπανούλη στην επίθεση να περπατά και να θυμίζει αμούστακο πιτσιρικά που δεν μπορούσε να βάλει μπάσιμο (σ.σ τα χρόνια δεν τα νικά κανείς...) και τον ηρωικό Πρίντεζη, που τον άφησαν να παίζει όλη την σεζόν μόνος στο "4", να αποχωρεί από ένα σημείο και μετά παίζοντας τραυματίας. Όλα αυτά έκαναν το τέλος να έρθει γρήγορα. Χωρίς αυτούς οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν πλέις παρά μόνο μακρινά σουτ, τα οποία όμως ποιος θα τα κάνει από τη στιγμή που λείπει και ο Λοτζέσκι; Λογικά πράματα και γι αυτό ο Ολυμπιακός διασύρθηκε, αφού δεν έπαιξε ούτε άμυνα, αλλά δεν έπαιξε καλά και στην επίθεση.

Το πώς και το γιατί

Ο Ολυμπιακός απέτυχε. Δεν απαγορεύεται να αποτύχει και μετά από πολλά χρόνια να είναι εκτός πλέι οφ. Ο αθλητισμός έχει και χειρότερα και πολύ χειρότερα για άλλες μεγάλες ομάδες (πχ τι να πει η Μακάμπι που αποκλείστηκε από την 1η φάση;). Σαφώς μετά χρειάζεται να δούμε το πώς και γιατί. Η αλήθεια είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν στον δυσκολότερο όμιλο όλων των εποχών αν αυτό είναι παρηγορία.

Από την άλλη όμως δεν είχαν σε καλή κατάσταση όλες αυτές τις ομάδες να αντιμετωπίσουν και βασικά γι αυτό έμειναν μέχρι τέλους στο παιχνίδι. Η αλήθεια επίσης είναι ότι όταν έχεις μόλις ένα διπλό με την Λαμποράλ και χάνεις στο Μπαμπεργκ και στο Κάουνας και τρως 20άρες σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Μόσχα δεν πας μακρυά. Πόσο μάλλον όταν έχεις χάσει δύο φορές από την Μπάμπεργκ και στο Κάουνας από την ουραγό Ζαλγκίρις, με 20αρα μάλιστα.

Από την άλλη θα πει κάποιος ότι έριξε και 20 σε Ρεάλ και Μπάρτσα και έκανε δυο νίκες με την τρομερή Λαμποράλ. Για πρώτη φορά όμως ο Ολυμπιακός μετά από χρόνια είχε πολλές -πραγματικά- κακές εμφανίσεις μέσα σε ένα δίμηνο. Μηδέν διάρκεια. Θα ψάξει δικαιολογία στους τραυματισμούς. Λάθος. Όλες οι ομάδες έχουν τραυματισμούς. Ο Γιανγκ μην ξεχνάμε ότι πριν τραυματιστεί μόλις άρχισε να προσαρμόζεται, ενώ τον έλεγαν άμπαλο οι οπαδοί στην αρχή! Και μπορούσες να πάρεις παίκτη αφού όλες οι ομάδες σχεδόν έχουν ένα σοβαρό τραυματισμό.

Και ήρθε και αυτός του Λοτζέσκι και πήρε όμως και τον δικό του βασικό και από το ΝΒΑ Παπανικολάου. Απώλειες μεγάλες να σταθείς σε μια ομάδα 15 παικτών με μπάτζετ 10εκ. είναι μόνο οι Σπανούλης και Πρίντεζης. Και μάλιστα ο Σφαιρόπουλος όπως σχεδίασε την ομάδα πρέπει να ανάβει και ένα κεράκι που ο Πρίντεζης μόνος στο "4" χωρίς καμία βοήθεια είναι ήρωας.... Και παίζει μόνος.

Ο σχεδιασμός και ο Σπανούλης

Για το πώς σχεδιάστηκε ο Ολυμπιακός και τα προβλήματα που θα είχε τα έχουμε πει από την αρχή της σεζόν. Ο Ολυμπιακός έχει το 1/3 του μπάτζετ στον Σπανούλη που μεγάλωσε και δεν έχει τα ριφλέξ που είχε και γι αυτό τον διαβάζουν εύκολα και όχι μόνο.

Ακόμα και χώρο του δίνουν και δεν μπορεί ειδικά εκτός να τελειώσει φάσεις. Το πλήρωμα του χρόνου για τον αρχηγό ήρθε. Κανείς δεν νικά τον χρόνο. Ο Σπανούλης μπορεί να παραμείνει ένας καλός παίκτης με 10π και 5-6ασ για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά όπως έχουμε γράψει όλο και λιγότερα παιχνίδια θα τα "αποφασίζει" αυτός. Κανείς παίκτης δεν αποκτήθηκε δίπλα του. Το τεράστιο λάθος μην πω μπασκετικό "εγκλημα" να αφήσεις τον παίκτη που ντυνόταν Σπανούλης μέσα στα ματς, τον Σλούκα, δεν χωνεύεται.

Ξεχάστηκε μέσα στην σεζόν όταν ο Ολυμπιακός κέρδιζε με την ενέργεια, αλλά στα κρίσιμα και σκληρά ματς, η ελλειψή του είναι φανερή. Καθώς δεν έχει τον Σλούκα που άλλαζε ρυθμό και κάλυπτε λίγο την κακή βραδιά του Σπανούλη. Αμερικάνος σκόρερ δεν αποκτήθηκε, αλλά μόνο ρολίστες και ο Ολυμπιακός έγινε μια προβλέψιμη ομάδα που ψάχνει το τρανζίσιον (πόσες φάσεις όμως να βγάλεις) και τις ατομικές φάσεις του Σπαν που δεν μπορεί πια σε κάθε αγώνα και κάθε λεπτό. Και μετά μένει το τρίποντο που δεν το έχει κανείς. Δεν μπαίνω καν στην παιδική διαδικασία του "Τι λες, ο Μάντζαρης είχε 6/6 με την Ρεάλ"! Και στα 7 προηγούμενα όλο και όλο ένα! Εντάξει τότε δεν μιλάμε σοβαρά οπότε οι οπαδοί της λογικής "η γιαγιά μου κάποτε έκανε το 100ρι σε 11'' μπορούν να αλλάξουν σελίδα.

Το χειρότερο όλων είναι ότι Σπανούλης και Μάντζαρης είναι πλέον ανύπαρκτοι στην άμυνα. Ο πρώτος ποτέ και λογικά σαν επιθετικός παίκτης δεν έπαιζε άμυνα αλλά φέτος δεν παίζει και λόγω ηλικίας καθόλου. Ο δεύτερος αναδείχθηκε σαν καλός αμυντικός,μετά με τον τραυματισμό την ξέχασε και την παραξέχασε με τα περί ΝΒΑ και μπλα μπλα... Και πλέον είναι ένας παίκτης της σειράς που Οκ,θα κάνει και 2-3 μεγάλα ματς στην σεζόν όταν γιορτάζει ή έχει καμιά γαλάζια Πανσέληνο. Όμως άμυνα που θέλει η ομάδα του από αυτόν είναι άγνωστη έννοια πια για τον Μάντζαρη και αυτή είναι η μεγάλη τρύπα του Ολυμπιακού φέτος για όποιον δεν το έχει πάρει χαμπάρι καθώς όλοι οι περιφερειακοί κάνουν πάρτι με τους "ερυθρόλευκους" και όλοι οι αντίπαλοι σουτάρουν με 40 και 50% πάνω από 10τρ το ματς!

Η επόμενη μέρα

Ποια είναι η επόμενη μέρα; Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αλλάξει τώρα προπονητή καθώς και να ήθελε δεν υπάρχει απλά. Θα πρέπει σαν μεγάλη ομάδα να ξεχάσει το σοκ, να συγκεντρωθεί στο επόμενο δίμηνο σχεδόν και να διεκδικήσει έχοντας και πλεονέκτημα έδρας το πρωτάθλημα για να σώσει την σεζόν. Και μετά με καθαρό μυαλό να κοιτάξει την επόμενη μέρα.

Τον προπονητή, τον Σπανούλη και τι συμβόλαιο θα έχει, ποιους θα κρατήσει και τα σχετικά. Άρα ο Ολυμπιακός χρειάζεται να κάνει μια αυτοκριτική, να ηρεμήσει, να κάνει συντήρηση σε V-Span και Πρίντεζη και να δουλέψει για τα Ελληνικά πλέι οφ για να μπορέσει να πάρει τον τίτλο και να σώσει την σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ρήγας: Δάρδαλης: Έπρεπε να αποσύρει τον Σπανούλη και να ρισκάρει

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ: Το θαύμα κυνηγάει ο Ολυμπιακός για να προκριθεί!

Χίμκι - Ολυμπιακός 98-66

News 24/7

24MEDIA NETWORK