Η μεγάλη των Ελλήνων σχολή!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την ώρα των Ελλήνων προπονητών. Ήρθε η στιγμή οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να εμπιστεύονται τους δικούς μας.

Η μεγάλη των Ελλήνων σχολή!

Η ελληνική σχολή προπονητών είναι η κορυφαία πλέον στην Ευρώπη. Και λογικά θα κυριαρχήσει στα επόμενα χρόνια, αρκεί ο Σύνδεσμος των Ελλήνων προπονητών αλλά βασικά οι ίδιοι, να μην κοιτάνε να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου όπως γενικά γίνεται στην πατρίδα μας. Άλλωστε, κατά γενική ομολογία οι μισές δουλειές σχεδόν πήγαιναν στους Σέρβους στα προηγούμενα χρόνια επειδή είχαν καλούς ατζέντηδες αλλά και επειδή δεν άκουγες ποτέ κακό λόγο από κανέναν για κανέναν.

ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΛΟΜΠΙ

Αντίθετα με πολλούς δικούς μας που σε κάθε πηγαδάκι ή ομάδα που πήγαινε στο εξωτερικό "έθαβε" τους συναδέλφους του! Με όλα αυτά οι Έλληνες προπονητές δεν ήταν εύκολο να βρουν καλές δουλειές στο εξωτερικό που κυριαρχούσε το περόφημο σέρβικο λόμπι. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, οι Σέρβοι δεν έβγαλαν καλούς προπονητές στην νέα φουρνιά και πλέον είμαστε σε μια εποχή μεταίχμιο για τις σχολές προπονητικής γενικότερα.

Ολα αυτά ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία οι ομάδες αρέσκονται στους εγχώριους κόουτς για άγνωστους λόγους ενώ παρατηρούμε ότι πολλές ομάδες πλέον για να ρίξουν τα κασέ, βλέποντας ταυτόχρονα ότι λείπουν τα μεγάλα ονόματα και επειδή ξέρουν καλύτερα τις ομάδες τους, αναβαθμίζουν τους βοηθούς. Το θέμα όπως και να έχει είναι ότι οι Έλληνες προπονητές τα τελευταία χρόνια είναι στην επικαιρότητα και πλέον φτιάχνουν την δική τους σχολή και απασχολούν όλο και περισσότερες ομάδες ακόμα και υψηλού βεληνεκούς.

FINAL 4 ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Αφορμή για όλα αυτά είναι ότι στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου θα έχουμε τον Δημήτρη Ιτούδη με την ΤΣΣΚΑ και τον Γιώργο Μπαρτζώκα της Λοκομοτίβ Κουμπάν, αλλά βασικά αφορμή είναι οι μεγάλες αποτυχίες γνωστών τεχνικών όπως (πάλι) του Ίβκοβιτς, του Πασκουάλ ή του Τζόρτζεβιτς στον ΠΑΟ.

Οι Έλληνες είναι όλοι διαβασμένοι με εξαιρετικό σκάουτινγκ, δίνουν τεράστια βάση στην τακτική και την άμυνα και αυτό είναι και το δόγμα της... ντόπιας σχολής. αλλά και μέσα στα παιχνίδια διαμορφώνουν καταστάσεις και κοουτσάρουν πραγματικά, αν δούμε τα τρικ του Μπαρτζώκα και του Σφαιρόπουλου, τις άμυνες Πεδουλάκη πιο πριν στον ΠΑΟ και πολλά ακόμα. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, υπάρχει γκρίνια για τον Σφαιρόπουλο φέτος στον Ολυμπιακό ή πιο για τον Πεδουλάκη που απολύθηκε γιατί δεν έπαιζε καλά ο ΠΑΟ ή ο Μπαρτζώκας από τους "ερυθρόλευκους" .

Ο Μπαρτζώκας είναι σαν να πήρε την Ευρωλίγκα. Με 6 εκ. αγωνιστικό μπάτζετ, έπαιξε μπασκετάρα (με την καλύτερη άμυνα και τρομερά ποσοστά στο τρίποντο που είναι προιόν δουλειάς και όχι τύχης) και καθάρισε σαν αυγό την Μπαρτσελόνα των 25 εκατομυρίων. Με 7 παίκτες και συνεχόμενα ταξίδια χιλιάδων μιλίων κάθε εβδομάδα.

Δέχονται σφοδρή κριτική ακόμα και από μένα. Παρόλα αυτά αυτό είναι το ένα κομμάτι, γιατί κατά τα άλλα τους θεωρώ τους καλύτερους. Αυτή την στιγμή προπονητικά είναι ο Ομπάντοβιτς και ας μην πήγε καλά στην Φενέρ τα τελευταία χρόνια. Το άλτερ έγκο του ο μεγάλος σοφός Ίβκοβιτς είναι προς... απόσυρση καθώς η Εφές του ξόδεψε 70εκ σε δύο χρόνια και φέτος έμεινε και εκτός πλέι οφ χωρίς να ξέρει τι παίζει (και δικαίως απολύθηκε). Ο Μπλατ είναι το νέο μεγάλο όνομα καθώς είναι στιβαρός και έξυπνος κόουτς που πήρε τρόπαια με ανατροπές προγνωστικών και φτηνές ομάδες(Εθνική Ρωσίας κόντρα στην πανίσχυρη γηπεδούχο Ισπανία, Μακάμπι με 7εκ μπάτζετ κόντρα στην πανίσχυρη Ρεάλ)και πήγε και στο ΝΒΑ. Σε αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι είναι μετρ της άμυνας.

Από εκεί και πέρα λείπουν τα μεγάλα ονόματα. Ο Περάσοβιτς πχ εντυπωσιάζει φέτος, αλλά έχει και αποτυχίες. Ο Πιανιτζάνι ήταν το χοτ όνομα και έφυγε νύχτα από την Φενέρ, ο Τρινκέρι ήρθε στην Εθνική μας και τα έκανε σαλάτα. Ο δάσκαλος των Σέρβων, Βουγιόσεβιτς, όπου πήγε εκτός πατρίδας του απέτυχε. Γενικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει έλλειμμα νέων σπουδαίων τεχνικών και είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Επίσης προσέχουμε ότι ένας προπονητής έχει θέμα αν πετύχει ανάλογα και με το αν του ταιριάζει το κλίμα και η ομάδα οπότε πρέπει να τον κρίνουμε σε βάθος αλλά και με γνώμονα την φιλοσοφία του.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Είμαστε σε μια εποχή που, εκτιμώ, ότι μετά τον Ζοτς και τον Μπλατ υπάρχει χάος και οι Ελληνες τεχνικοί παρά τα λάθη τους είναι μια κλάση πάνω από τους άλλους. Δηλαδή ποιος να πει τι του Σφαιρόπουλου όταν ο Ντούντα με 25εκ απέτυχε, ή όταν ο Πασκουάλ και ο Λάσο με μπάτζετ 25-30εκ δεν έχουν κάνει μια σωστή διορθωτική κίνηση στο μέσο της σεζόν; Ή πόσο χειρότερα θα πήγαινε ο Πεδουλάκης στον φετινό Παναθηναϊκό από τον Τζόρτζεβιτς που ακόμα δεν έχει καταλάβει τι μπάσκετ ήθελε να παίξει και κάθε εβδομάδα άλλαζε στιλ και φιλοσοφία, αλλά στηριζόταν επειδή είναι Σέρβος και έχει το brand.

Οι δικοί μας δυστυχώς δεν έχουν από τους παίκτες τον απαραίτητο σεβασμό που δικαιούνται ίσως και γιατί οι διοικήσεις τους δεν τους στηρίζουν όσο πρέπει. Συνεπώς αλλάζει η σελίδα και οι Ελληνες προπονητές θα πρέπει να πάρουν όλες τις καλές δουλειές. Δηλαδή η Εφές με τον Μπαρτζώκα ή τον Κατσικάρη θα έπαιζε χειρότερα από φέτος; Ή η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ (ειδικά) θα ήταν τόσο προβλέψιμη (η πρώτη) και χύμα ομάδα (η δεύτερη) χωρίς ρόλους και με μπάσκετ αλάνας; Ήρθε η ώρα και οι ομάδες μας να εμπιστεύονται Έλληνες και ας κάνουν λάθη, αλλά και οι ξένες μεγάλες ομάδες να στραφούν σταδιακά στην δική μας σχολή. Made in Greece!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κουμπάν-Μπαρτσελόνα 81-67
Ο Μπαρτζώκας και η Εφές

News 24/7

24MEDIA NETWORK