Η μπάλα στα χέρια του Μπαρτζώκα: Η πρόκληση της Μπαρτσελόνα

Ο Σωτήρης Γεωργίου μπαίνει στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα και επιχειρεί να φανταστεί τη νέα Μπαρτσελόνα.

Η μπάλα στα χέρια του Μπαρτζώκα: Η πρόκληση της Μπαρτσελόνα

Η έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στους γνωρίζοντες πραγματικά το μπάσκετ. Ο Έλληνας προπονητής εδώ και χρόνια λέω ότι θέλει 2-3 Πασκουάλ για... πρωινό, αλλά πλήρωσε αυτός και πολλοί συμπατριώτες μας τεχνικοί το γεγονός ότι δεν υπήρχε ελληνικό (όπως το σέρβικο) λόμπι, δεν είχαν καλό όνομα στην αγορά και σχέση με γνωστούς μάνατζερ.

Ο ΙΤΟΥΔΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Το ρίσκο της ΤΣΣΚΑ με τον Δημήτρη Ιτούδη βγήκε και η Μπαρτσελόνα, που δεν βρήκε άκρη με τον Σάρας, προτίμησε ένα νέο προπονητή που όμως έχει δείξει έργο ήδη. Ο Μπαρτζώκας πρώτα με τον Ολυμπιακό και μετά με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν έχει κάνει τρομερή δουλειά με μικρά μπάτζτετ παρουσιάζοντας παράλληλα ελκυστική εικόνα. Ήταν κάτι που εκτιμήθηκε, με αποτέλεσμα να προτιμηθεί από τον Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος έχει πετύχει μεν, σε χαμηλότερο επίπεδο δε.

ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Βέβαια ο Μπαρτζώκας έχει μπροστά του μεγάλη πρόκληση, ένα πολύ δύσκολο έργο. Πηγαίνει σε μια Μπαρτσελόνα, στο κορυφαίο κλαμπ της Ευρώπης, στη χειρότερη εποχή της. Τώρα που αφενός μπάτζετ θα μειωθεί αφετέρου θα χρειαστεί να χτιστεί από το μηδέν! Ο κύκλος της Μπάρτσα έκλεισε με τον Πασκουάλ. Ήταν μια ομάδα που δεν είχε καθαρό πόιντ χρόνια, που ο ηγέτης Ναβάρο είναι για απόσυρση και που δεν διέθετε αθλητικότητα έχοντας αλλάξει στιλ και καταλήγοντας να γίνει βαριά και δύσκαμπτη.

Ο Μπαρτζώκας έχει πολύ δύσκολο έργο, καθώς καλείται να στήσει από την αρχή μια νέα Μπαρτσελόνα. Αν πάει καλά, θα μείνει χρόνια σ' ένα κλαμπ που δεν συνηθίζει ν' αλλάζει προπονητές.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Το ερώτημα που μοιραία προκύπτει είναι τι θα κάνει ο Μπαρτζώκας. Τι στιλ αλήθεια θα επιλέξει; Φερ' ειπείν για το μοντέλο της Κουμπάν δεν έχει τα απαραίτητα υλικά, αφού καθυστέρησε ν' αναλάβει και παίκτες χάθηκαν.

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει σε καίρια σημεία του νέου ρόστερ, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ναβάρο. Ο αρχηγός στα 36 προς 37 βάζει ακόμα μεγάλα σουτ, αλλά δεν ταιριάζει στο μοντέλο Μπαρτζώκα με το γρήγορο μπάσκετ και την πολλή πίεση στην άμυνα. Θα τον κρατήσει και με τι ρόλο; Το πιθανότερο είναι να μείνει ο Ισπανός με ρόλο 10' μάξιμουμ.

Ταυτόχρονα ο κόουτς ψάχνει για Αμερικανό τύπου Ντιλέινι. Αν ο τελευταίος δεν πήγαινε ΝΒΑ, θα είχε ανταμώσει με τον Μπαρτζώκα ξανά, καθώς του είχε γίνει πρόταση με 2,6 εκατ. το χρόνο! Προτίμησε ωστόσο την Ατλάντα. Πλέον η Μπάρτσα κοιτάει ΜακΚόλουμ, Ράις, Άνταμς και τον Γκρέιντζερ μήπως και παίξει το ρόλο του Ντρέιπερ που κατέληξε στη Ρεάλ.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΤΙΛΕΪΝΙ ΚΑΙ ΡΑΝΤΟΛΦ

Ο Μπαρτζώκας ήθελε Ντιλέινι, Κλαβέρ και Ράντολφ στην Μπάρτσα. Ο τελευταίος δεν ήξερε τις εξελίξεις και πήγε στη Μαδρίτη. Πλέον ο Μπαρτζώκας βλέπει μια Μπάρτσα από την οποία έφυγαν για ΝΒΑ οι Αμπρίνες και Σατοράνσκι. Λογικά θα κρατήσει στο "5" τον Τόμιτς και τον Ντόρσεϊ και ίσως και τον δυναμικό Σάμιουελς, καθώς δεν υπάρχουν ελεύθεροι παίκτες τύπου Ράντολφ. Εκτός κι αν βρει κάποιο λαβράκι τύπου Σίνγκλετον από τις ΗΠΑ, ο οποίος δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό.

Λογικά μένουν ο Βεζένκοφ για πέμπτος και ο Ντόλμαν μαζί με τον Κλαβέρ. Ο Ισπανός μπορεί να κατέβει στο 3αρι μαζί με τον Περπέρογλου, τη στιγμή που οι Καταλανοί θα κυνηγούν ένα αθλητικό παίκτη με έκρηξη, ο οποίος έλειπε πέρυσι.

Στην περιφέρεια επιδίωξη του Μπαρτζώκα είναι να έρθουν Γκρέιντζερ, Χάνγκα, ένας από τους καλούς κοντούς που αναφέραμε παραπάνω για να τους έχει δίπλα σε Όλεσον (σουτέρ) και Ρίμπας (του ταιριάζει στο γρήγορο μπάσκετ), και ακόμη ένας συμπληρωματικός, χωρίς να παραβλέπει πως υπάρχει ανάγκη και από ποιοτικό ισπανικό στοιχείο. Ανεξαρτήτως αν πρόκειται για είδος υπό εξαφάνιση. Τέτοια περίπτωση είναι ο Βίβες από τη Βαλένθια, που δεν είναι κάτι τρομερό.

ΥΠΕΡΟΜΑΔΑ ΑΝ...

Το πιο πιθανό πλάνο που προχωρά ο Έλληνας προπονητής έχει Ρίμπας, Ναβάρο, Όλεσον, κοντό ηγέτη (ΜακΚόλουμ, Ράις, Ανταμς) και καθαρό πόιντ (Γκρέιτζερ) ή ένα 2-3αρο όπως ο Χάνγκα (ή και οι δύο μαζί). Στο 3αρι ξένος και Περπέρογλου μαζί με μία επιλογή και ο Κλαβέρ που θα είναι με τον Ντόλμάν στο 4αρι (ψάχνοντας για κάτι αθλητικότερο) και στο σέντερ Τόμιτς, Ντόρσεϊ (εκτός αν βρει κάτι πιο αξιόπιστο) και ίσως Σάμουελς.

Σαφώς αν είχε κλείσει Ντιλέϊνι και Ράντολφ, θα μιλούσαμε για υπερομάδα. Πάντως η Μπάρτσα στήνεται από την αρχή σε καλές βάσεις από τον Έλληνα προπονητή που έχει μπροστά του την μεγάλη πρόκληση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK