Η πίεση της Μπάρτσα, η άνεση της Φενέρ και τα ματς κλειδιά!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τις "μάχες" του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα με Φενέρμπαχτσε και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα.

Η πίεση της Μπάρτσα, η άνεση της Φενέρ και τα ματς κλειδιά!

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Μετά την διακοπή μιας εβδομάδας επιστρέφουμε σε δράση στην Ευρωλίγκα, με λίφτινγκ από πολλούς και με την τελική ευθεία μπροστά μας, στη... μάχη για τα πλέι οφ.

Με τις ελληνικές ομάδες στη... μάχη για την πρόκριση, από δύσκολη θέση, αλλά με την αισιοδοξία να έχουν... επιστρέψει. Μπροστά μας έχουμε πολύ κρίσιμα παιχνίδια. Ξεκινάμε χρονικά με την αναμέτρηση της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται την ..συμπαθή λόγω Ζοτς, Φενέρ. Ο ΠΑΟ που έκανε σπουδαίο ματς στην πρεμιέρα της 2ης φάσης στην Πόλη, όταν μετά το τραγικό 14-0 στο πεντάλεπτο, ισορρόπησε και το έφερε στα ίσα, αλλά δεν άντεξε στο τέλος. Μετά πέρασε περιπέτειες, αλλά οι νίκες στην Κροατία με 30αρα μάλιστα επί της Τσεντεβίτα και η καθαρή νίκη στο ΟΑΚΑ -πριν την διακοπή- με την ακριβή Εφές, έφεραν χαμόγελα. Μαζί ασφαλώς και με την τριπλή Αμερικάνικη ενίσχυση και την αλλαγή φιλοσοφίας της ομάδας.

Κάτι σαν τελικός

Ο Παναθηναϊκός παίζει ένα ματς πολύ σημαντικό, κάτι σαν τελικό. Κουβαλά μια κακή ήττα μέσα με τον Αστέρα, αλλά κερδίζοντας τη Φενέρ θα ρεφάρει και θα βάλει πλώρη για πρόκριση, ελπίζοντας να δει στο βάθος ακόμα και πλεονέκτημα έδρας. Πρώτα σώνεις όμως και μετά κερδίζεις την παρτίδα. Και ο ΠΑΟ με τους 20.000 φίλους του στο ΟΑΚΑ και με καλή ψυχολογία, θέλει να πάρει το ντέρμπι κόντρα σε μια ομάδα με τριπλάσιο μπάτζετ, η οποία είναι αήττητη. Οι "πράσινοι" ποντάρουν στην έδρα τους, η οποία στα μεγάλα ματς όπως αυτά με την Μπάρτσα και την Εφές έχουν κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις τους. Ποντάρουν στην αμερικάνικη καλή ενίσχυση με παίκτες που έδωσαν βάθος και ενέργεια στην περιφέρεια και σκορ, αλλά και δίνουν ακόμη βάθος και αθλητικότητα. Με τον Χάντερ στο σέντερ ο ΠΑΟ μπορεί να κρύψει πολλά αργά πόδια, να μην επιβαρύνει τον Καλάθη και να κρύψει αμυντικά, τον φορμαρισμένο επιθετικά, Ραντούλιτσα. Ακόμα ο ΠΑΟ ποντάρει σε μια τρομερή στη διοργάνωση παράδοση με την Φενέρ.

Με τον Ζοτς στον πάγκο η πανάκριβη τούρκικη ομάδα έχασε πέρσι με 84-62 και πρόπερσι με 76-67. Και πιο πριν, χωρίς Ομπράντοβιτς, με 69-55, με 72-62 και με 88-68! Συνεπώς η Φενέρ έρχεται άνετη στο ΟΑΚΑ και μπορεί να ξεχάσει με χαρά τις κηδείες της.... Και έρχεται άνετη, καθώς είναι αήττητη και εξασφαλισμένη. Και θα είναι χωρίς Σλούκα και Άντιτς, έχοντας καλή ψυχολογία μετά την κατάκτηση της κούπας του κυπέλλου που στο Φάιναλ Έιτ, επικρατώντας στον τελικό με 67-65 της Νταρουσάφακα.

Αυτή είναι η Φενέρ

Η Φενέρ είναι μια πανάκριβη ομάδα και η καλύτερη μέχρι τώρα, αν και δεν τρομάζει, καθώς έχει και νεκρά διαστήματα. Ομάδα με την υπογραφή του Ζοτς, σύγχρονο μπάσκετ με επιθετικούς περιφερειακούς και κόμπο γκαρντ, με πανύψηλα 3-5αρια! Το ότι είναι άνετη δεν σημαίνει κάτι, καθώς κανείς δεν έρχεται να χάσει, ούτε και να χαριστεί. Από την άλλη, αν ο ΠΑΟ πάει το ματς στον τσαμπουκά και δεν της βγαίνει της Φενέρ, δεν θα πεθάνει κιόλας, όπως έγινε και με την Μπάρτσα στο ΟΑΚΑ. Πάντως αν ο Παναθηναϊκός δεν ξεκινήσει καλά και η Φενέρ βάλει 4-5 μεγάλα σουτ χωρίς άγχος και η ελληνική ομάδα κυνηγά 10 πόντους για παράδειγμα, τι θα πουν οι ...ειδικοί; Το μομέντουμ δείχνει Φενέρ όπως και η κλάση, αλλά η άνοδος και η ενίσχυση του ΠΑΟ, αλλά και το κλίμα ...αγάπης με τον Ζοτς, φέρνουν κακώς πολλές φορές σενάρια που επιβεβαιώνει όμως η παράδοση! Θα δούμε.

Ο ΠΑΟ πρέπει να πάιξει άμυνα στο περιφερειακό σουτ της Φενέρ, να θωρακίσει το αμυντικό ριμπάουντ, καθώς οι Τούρκοι είναι εξπέρ στο επιθετικό, να πιέσει και να πάει το ματς στον τσαμπουκά και επιθετικά να χτυπήσει με τον Ραντούλιτσα που δεν έχει παίκτη στα κυβικά του.

Δεν "χάνεται" στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός

Και πάμε στον Ολυμπιακό, ο οποίος πάει με απουσίες στην Ισπανία για την αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα. Καταρχάς είναι σε άσχημη θέση βαθμολογικά θα τον κυνηγάνε σαν εφιάλτες τα σοκ με Μπάμπεργκ μέσα και με Ζαλγκίρις έξω. Σώθηκε με την νίκη-ανατροπή κόντρα στην Χίμκι και έμεινε "ζωντανός" αλλά σε περίπτωση που χάσει στην Βαρκελώνη, τότε θα έχει βγάλει χωρίς νίκη την τριάδα έξω με ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπάρτσα, όπου αρχικά στόχευε στο πλεονέκτημα της έδρας.

Πάντως και να χάσει στην πανέμορφη Βαρκελώνη δεν χάνεται. Ο όμιλος είναι "φωτιά", γκέλες έχουν και άλλοι. Απλά μετά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάρει σχεδόν όλα τα ματς για να προκριθεί. Δεν είναι όμως και ανέφικτο να κάνει 6 συνεχόμενες νίκες. Το ερώτημα είναι αν μπορεί.

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα δεν είναι και στα καλύτερά της εδώ και ενάμιση μήνα. Με την Χίμκι είχε μόνο ένα καλό δεύτερο μέρος, με την ΤΣΣΚΑ έπαιξε καλά επιθετικά αλλά πολύ άσχημα στην επίθεση, στο Λαύριο έχανε στο ημίχρονο και γενικά δεν πείθει ότι είναι ακόμα ο Ολυμπιακός που ξέραμε. Αν τώρα παίξει την γνωστή του... σκυλίσια-κορυφαία άμυνα και έχει σε καλή κατάσταση το δίδυμο που κρίνει τα πάντα σχεδόν (Σπανούλης-Πρίντεζης), έχει τύχη.

Δεν τρομάζουν οι Καταλανοί

Η Μπάρτσα δεν τρομάζει και άλλωστε είδαμε πως την έπνιξε στην πρεμιέρα στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός θέλει ενέργεια και πάθος, περιμένει άνοδο του Μάντζαρη, αλλά και καλό περιφερειακό σουτ. Με δεδομένη την απουσία του Λοτζέσκι στην θέση, θα παίξει με χαμηλά σχήματα, ενώ μπαίνει και ο Παπανικολάου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την τελευταία του ομάδα στην Ευρώπη.

Ο Σφαιρόπουλος δεν θα έχει φυσικά και τον νέο Αμερικανό στην φροντ λάιν, Χακίμ Γουόρικ. Μια λύση της τελευταίας στιγμής, που όμως είναι καλός παίκτης με θητεία στο ΝΒΑ. Βασικά 4αρι αλλά παίζει και στο 5. Το ερώτημα είναι αν είναι καλά σωματικά για να παίζει σε υψηλό επίπεδο, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν βρήκε συμβόλαιο ούτε καν στην Κίνα και πήγε στην Αυστραλία με μέτρια μάλιστα νούμερα. Ο Ολυμπιακός πάντως έχει τον Μιλουτίνοφ σαν αντίβαρο για τον ντεφορμέ Τόμιτς της Μπάρτσα. Θα πρέπει να κυνηγήσει στην περιφέρεια τα σουτ των Καταλανών που κολλάνε επιθετικά πολλές φορές καθώς δεν έχουν πλέον πολύ πικ εν ρολ.

Οι "ερυθρόλευκοι" τρέχουν περισσότερο και πολύ καλύτερα από την Μπάρτσα και είναι αθλητικοί και ενεργητικοί. Αλλά η Μπάρτσα είναι μια ομάδα με αυτοματοποιημένο μπάσκετ και πολύ σουτ. Αλλά τα έχουμε πει όπως και για τον... φίλο μας Πασκουάλ, δεν τρομάζει. Και μετά το σοκ με την Μπάμπεργκ εκτός έδρας ήρθε το μεγαλύτερο σοκ του αποκλεισμού στο Final 8 της Κορούνια με την ήττα στα προημιτελικά με 73-72 από την Μπιλμπάο. Το κλίμα βάρυνε για τον αποτυχημένο (αν συκρίνουμε μπάτζετ-τίτλους-κηδείες) Πασκουάλ στον πάγκο. Άλλωστε με ήττα η Μπαρτσελόνα μπλέκει σε περιπέτειες και θα έχει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ματς της Παρασκευής.

Αν ο Ολυμπιακός ήταν σε καλή κατάσταση θα έλεγα όπως είναι οι "μπλαουγκράνα" ότι βλέπω και 55%-45% τους "ερυθρόλευκους" για τη νίκη. Αλλά δεν με πείθει πολύ. Πιστεύω ότι θα γίνει μεγάλη μάχη στην Βαρκελώνη με τον Πρίντεζη "κλειδί", καθώς η Μπάρτσα στο 3-4 (πήρε μόνο τον Ντόρσει στο 5 για την θέση του τραυματία Λαουάλ και πολλές φορές παίζει με δίδυμους πύργους αναγκαστικά) είναι μετριότατη. Αδύναμοι αμυντικά οι Ντοελμάν και Περπέρογλου και πίσω τους υπάρχει ο άγουρος Βεζένκοφ. Αλλωστε γι αυτό και η Μπαρτσελόνα πείζει με χαμηλά σχήματα και με τον Ναβάρο, βαρύ πια στα 35 του χρόνια. Καλή μας τύχη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποκλειστικά στο Contra.gr: Τα ύποπτα ματς, οι μάνατζερ και οι Αγγελόπουλοι

News 24/7

24MEDIA NETWORK