Η στασιμότητα του Άρη και οι μύδροι Λάσκαρη

Ο Σωτήρης Γεωργίου ψάχνει τις αιτίες που κρύβονται πίσω από το ξέσπασμα του ισχυρού άνδρα του Άρη, Νίκου Λάσκαρη και γράφει για τη στασιμότητα των "κίτρινων".

Η στασιμότητα του Άρη και οι μύδροι Λάσκαρη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Άρης έχασε από τον Παναθηναϊκό αλλά αν και η χρονιά του είναι χειρότερη από πέρσι και ο πήχης χαμηλότερα, αν το βλέπει ρεαλιστικά, η θεματολογία γύρω από το ονομά του εκτοξεύθηκε στο κόκκινο με τις σημαντικές δηλώσεις του μεγαλομετόχου του Νίκου Λάσκαρη.

Και μετά την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό και την ήττα με 59-71 δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά.Βασικά έχουμε τις δηλώσεις Λάσκαρη που βάζουν φωτιά στο πρωτάθλημα καθώς μέσα σε όλα δεν αναφέρθηκε απλά στην διαιτησία του συγκεκριμένου αγώνα αλλά συνολικότερα αφήνοντας αιχμές για εκβιασμούς και πολλά ακόμα.

Η αλήθεια είναι ότι η έλευση του Λάσκαρη στον Άρη έφερε μια έκρηξη χαράς και αισιοδοξίας στον ταλαιπωρημένο από ατασθαλίες σύλλογο. Ο κόσμος στάθηκε δίπλα στην προσπάθεια, αλλά με την αρχή της σεζόν διέκρινε κάποιος μια στασιμότητα. Μετά και τις δηλώσεις Λάσκαρη υπάρχει ανησυχία για την επόμενη μέρα καθώς υπάρχουν πολλά σύννεφα...

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΡΟΣΤΕΡ

Αρχικά ο Άρης όπως είπαμε δεν έχασε από την διαιτησία στο ματς με τον Παναθηναϊκό αλλά επειδή δεν έχει ανάλογο ρόστερ. Το πλάνο Λάσκαρη εξ αρχής ήταν να εξυγιάνει τον σύλλογο από τα χρέη του και το επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό δίνοντας από την τσέπη του σημαντικά ποσά. Την ίδια ώρα ήθελε να χτίζει κάτι μεγάλο χωρίς βιασύνες και πολύ σωστά.

Και να έχει μια αξιοπρεπή πορεία και γι αυτό έδωσε τα αγωνιστικά κλειδιά στον δουλευτερά, ταλαντούχο και εξελίξιμο Πρίφτη. Η ομάδα συμμαζεύτηκε, ο κόσμος ήρθε πάλι δίπλα και στο "Νίκος Γκάλης" καθώς ακόμα και ο παλιός μεγάλος άσος φάνηκε αρωγός στην όλη προσπάθεια με το δικό του τρόπο άρχισε να πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Όμως την ώρα που ο κόσμος που θέλει πάντα το κάτι παραπάνω είδε ότι η 3η θέση είναι το ταβάνι, άρχισε να υπάρχει ένα πάγωμα.

Ο μεγαλομέτοχος αυξάνει με αργούς ρυθμούς το μπάτζετ, ο Άρης διαλέγει καλούς Αμερικανούς αλλά με το υπάρχον μπάτζετ δεν μπορεί να τους κρατήσει, η ομάδα δείχνει να μειώνει την διαφορά με τους "αιωνίους" και να πλησιάζει σε ένα τίτλο(κύπελλο) επειδή εκεί υπάρχουν τα νοκ άουτ παιχνίδια, αλλά για πρωτάθλημα ούτε λόγος ακόμα και όταν παλεύει με τον προβληματικό κάποιες στιγμές Παναθηναϊκό. Και φέτος που υπήρχε η βάση των καλών Αμερικανών από πέρσι, αυτοί χάθηκαν και άντε πάλι από την αρχή.

ΜΠΑΤΖΕΤ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΔΑ

Πάμε λοιπόν στην πραγματικότητα. Ο Άρης ουσιαστικά διατηρεί ένα μπάτζετ και ένα πρόγραμμα αγωνιστικό για να είναι στην τετράδα και να παίζει με την ΑΕΚ βασικά την 3η θέση. Δεν αυξάνει το μπάτζετ, δεν μπορεί να κρατήσει την βάση του και τους καλούς Αμερικανούς που διαλέγει και δεν μπορεί να προσελκύσει τους πολύ ταλαντούχους νέους Έλληνες ή να προωθήσει από το δικό του καλό φυτώριο. Όπως είχα επισημάνει και πέρσι βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.

Κοινώς συμμαζεύτηκε, έφτιαξε μια καλή και συμπαθητική ομάδα που απέχει πολύ από τα ...σκορποχώρια περασμένων σεζόν αλλά μέχρι εκεί. Πλέον μπαίνει σε τέλμα γιατί δεν μπορεί να πάει παραπάνω. Για να πας παραπάνω πρέπει να διπλασιάσεις το μπάτζετ τουλάχιστον στα 5-6εκ μόνο αγωνιστικά. Ο Λάσκαρης ίσως περίμενε την συμμετοχή στην Ευρωλίγκα που την κυνήγησε όσο δεν πάει για να κάνει το άλμα και οικονομικά και να βάλει βαθιά βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτή δεν ήρθε, διαπιστώνει μάλλον δικαίως ότι δεν μπορεί να κτυπήσει τους "αιωνίους" χωρίς να ματώσει οικονομικά και πάλι δεν του εξασφαλίσει κανείς τίποτα. Η κρίση στην Ελλάδα δεν υπόσχεται μεγαλύτερα έσοδα ,το Τσάμπιονς Λιγκ δεν πουλά για να φέρει ο ίδιος εταιρείες σαν χορηγούς με πολλά χρήματα από τις δικές του έστω διασυνδέσεις και ο Άρης μπάινει σε τέλμα.

Θεωρητικά όλα είναι καλά και ο Άρης είναι μια ομάδα σοβαρή, με στεγανά, που εξυγιένεται σταδιακά και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της από την είσοδο του Λάσκαρη. Αλλά ο κόσμος πάντα θέλει το κάτι παραπάνω και τίτλους. Αυτούς με τα σημερινά δεδομένα πρέπει βασικά να τους ξεχάσει. Ο Άρης πρέπει να συνεχίσει στο πλάνο του και να προωθήσει Ελληνόπουλα και να παλέψει να κρατήσει 2-3 Αμερικανούς σαν βάση δεσμεύοντάς τους με συμβόλαια μιας και δεν είναι κάθε μέρα η ίδια για να πιάνει το Τζόκερ στις επιλογές!

Και να προσπαθεί να μειώνει κάπως την απόσταση από τους "αιωνίους" απλά και μόνο. Κοινώς να μην κοιτάει τι κάνουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αλλά τι κάνει ο ίδιος και να συνεχίσει να εξυγιένεται και να χτίζει.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Η έκρηξη Λάσκαρη είχε πολλές αιτίες. Βασικά και ο ίδιος διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει πιο πάνω και αυτό τον χαλάει.... Είναι και μια περίοδος με δύσκολες λόγω κρίσης βασικά, δικές του υποθέσεις να διαχειριστεί και γι αυτό απουσίαζε αρκετά στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα ο Άρης είναι ως γνωστόν ένα τεράστιο κλαμπ που πάντα θα έχει μουρμούρα... Και ο Λάσκαρης έβλεπε ακόμα και "φωνές" και αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του γιατί δεν αυξάνει το μπάτζετ, γιατί δεν φέρνει παικταράδες, γιατί δεν μπαίνει σφήνα στην Αθήνα.... Κοινώς αισθάνεται την αδικία μιας και δεν είναι ο Γιαννακόπουλος ή οι Αγγελόπουλοι και δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί.

Η εσωστρέφεια του Άρη χαλάει τον πρόεδρο που ήθελε μια μεγάλη νίκη για να ηρεμήσει και αυτός λίγο με την ομάδα και να περιμένει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα για την επόμενη βασικά σεζόν ανάλογα της πορείας της χώρας και πολλών ακόμα παραμέτρων. Συνεπώς έχω την αίσθηση ότι για όλα αυτά έψαξε και βρήκε στα όσα είπε, αυτό που ήθελε για να βγάλει από πάνω το βάρος ότι πρέπει να βάλει 10εκ την σεζόν.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ

Όπως και να έχει σε προσωπικές του συζητήσεις στον κύκλο του έχει σταθεί στο κομμάτι της διαιτησίας, στους μάνατζερ και σε πολλά ακόμα. Το ξέσπασμα μετά την ήττα με τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ μεγάλο. Τα όσα είπε για πιθανούς εκβιασμούς και τα σχετικά για τον χώρο της διαιτησίας χρίζουν διερεύνησης από την αθλητική δικαιοσύνη.

Ήδη ο ΕΣΑΚΕ που πολύ κακώς δεν υπολόγιζε τον Άρη στο προγραμματισμό των αγώνων επειδή παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήρθε σε επαφή μαζί του. Από εκεί και πέρα και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λόγο να φέρει άλλους παίκτες όταν δεν θα τον αφήσει η διαιτησία να πάει παραπάνω. Αυτό είναι και ένα άλλοθι μιας και στην ουσία-και καλά κάνει σε αυτό-δεν θέλει να αυξήσει το μπάτζετ αφού την ίδια ώρα αποπληρώνει όχι δικές του οφειλές του συλλόγου για να τον καθαρίσει και δεν μπορεί να διεκδικήσει τίτλο.

Και μέσα σε όλα και την πίεση να βάλει και άλλα εκατομμύρια, ακούστηκε ότι σκέφτεται ακόμα και να αποχωρήσει αν δέχεται εσωτερικά πυρά ....Ο Άρης έχει ανάγκη τον Λάσκαρη βασικά για να εξυγιανθεί και να έχει μια σοβαρή ομάδα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους "αιωνίους" της Αθήνας ακόμα και την... διαιτησία μαζί του να είχε.

Πρέπει να φτιάξει ένα πολυετές πλάνο και να πορευθεί σε αυτό με ηρεμία,να επενδύσει στα φυτωρία του και τα νέα παιδιά και να δει τις εξελίξεις στην χώρα οικονομικά για να προσθέσει και άλλους πόρους και αν μπορέσει κάποια στιγμή να πάει στην Ευρωλίγκα που φέρνει άλλα έσοδα και από εκεί ανεβάζεις το ταβάνι σου σημαντικά και στο μπάτζετ σου.

Ειδάλλως θα βυθιστεί σε εσωστρέφεια, θα ψάχνει άλλοθι στην κάθε διαιτησία και θα κινδυνέψει να χάσει και τον μοναδικό προς το παρόν τουλάχιστον άνθρωπο που τον έβαλε σε τάξη οικονομικά και ανάσανε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκληρά λόγια από Λάσκαρη για ΕΣΑΚΕ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK