Ημιτελικός "τελικός" με μικρότερη πίεση από ποτέ!

Το μόμεντουμ που είναι υπέρ του περισσότερο αυτοματοποιημένου Ολυμπιακού, το παραπάνω κίνητρο του Παναθηναϊκού και του Πασκουάλ και ο υποβαθισμένος θεσμός του Κυπέλλου που δεν έχει το γόητρο της Ευρωλίγκας. Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το νέο ντέρμπι στο ΣΕΦ.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS. (Eurokinissi Sports - ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ ÈÁÍÁÓÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS. (Eurokinissi Sports - ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ ÈÁÍÁÓÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

Και πάμε στο δεύτερο από τα τρία κλασικά ντέρμπι του Γενάρη λοιπόν... Ολυμπιακός-ΠΑΟ μέρος δεύτερον, ένα 10ημερο σχεδόν μετά το πρώτο ραντεβού για την Ευρωλίγκα στο ΣΕΦ που βάφτηκε κόκκινο.... Και ήταν και το σημαντικότερο. Πλέον έχουμε μισή και βάλε κούπα με τον νοκ άουτ ημιτελικό στο ΣΕΦ πάλι για το κύπελλο και στην συνέχεια ένα ματς μάλλον χωρίς σοβαρό ενδιαφέρον στο ΟΑΚΑ για την STOIXIMAN.GR Basket League που όμως ο Ολυμπιακός βασικά θα προστατέψει μια μεγάλη διαφορά.

Το ματς της Δευτέρας για μένα έχει μικρότερη σημασία από ποτέ. Και αυτό καθώς με την μάχη των δύο μεγάλων ομάδων και στην Ευρωλίγκα έχει εξασθενήσει το πάθος και το περίφημο γόητρο αφού θα βαρεθούν να παίζουν φέτος. Και έτσι ο κόσμος περιμένει τα πιο κρίσιμα, ενώ και οι ίδιες οι ομάδες διαχειρίζονται πλέον καλύτερα τα αποτελέσματα αν και ο Πεδουλάκης πλήρωσε την συντριβή στο πρωτάθλημα νωρίς νωρίς. Πάντως αυτη την στιγμή και οι δύο ρίχνουν το βάρος στην Ευρώπη και λιγότερο εδώ, και η πίεση είναι πολύ μικρότερη. Άλλωστε και το κύπελλο είναι πλέον κακά τα ψέματα -όπως αυτό γίνεται- ένας υποβαθμισμένος θεσμός και ο 3ος και τελευταίος κατά σειρά στόχος προτεραιότητας και λειτουργεί μάλλον σαν βάλσαμο για όποιον χάνει τους δύο πρώτους στόχους.

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΟΜΕΝΤΟΥΜ

Στο επίπεδο αυτό οι προπονητές ελάχιστα πράματα μπορούν να αλλάξουν επί της ουσίας. Από την άλλη πλευρά όμως επειδή οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κρίνουν τα πάντα σχεδόν σε τόσο υψηλό level, σαφώς και μικρές κινήσεις στην προπονητική σκακιέρα έχουν τον ρόλο τους. Ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ με το 3/3 φέτος και το 2/2 του Σφαιρόπουλου κόντρα στον Πασκουάλ και στην Ευρωλίγκα μάλιστα. Και συνολικά ο Ολυμπιακός μετρά 6 συνεχόμενες νίκες. Παρόλα αυτά το επίπεδο των ομάδων σε αξία ρόστερ είναι ίδιο πάνω κάτω.

Απλά ο Ολυμπιακός είναι πιο έτοιμη ομάδα, έχει καλύτερη χημεία λόγω Ελλήνων και κορμού και καλύτερους αυτοματισμούς από τον ΠΑΟ που έχοντας αλλάξει και προπονητή ψάχνει την νέα του ισορροπία. Κάθε τέτοιο ντέρμπι είναι ένα νέο ντέρμπι και έτσι δεν πρέπει να στεκόμαστε στο παρελθόν ούτε και αυτές οι αναμετρήσεις έχουν φαβορί καθαρό. Ο Παναθηναϊκός έχει ίσως ένα κίνητρο παραπάνω και ειδικά ο Πασκουάλ για να φτιάξει την πληγωμένη του ψυχολογία. Ο Ολυμπιακός πρέπει με την σειρά του να διαχειριστεί την κούραση και τα μικροπροβλήματα τραυματισμών και με τον Σπανούλη να επιστρέφει.

Και κάπου θα βγάλει κούραση, αν και στο ΣΕΦ βρίσκει πιο εύκολα ενέργεια με τον κόσμο. Ο ΠΑΟ σε σχέση και με το πρόσφατο ματς για την Ευρωλίγκα, θέλει να μεγαλώσει το ροτέισον και την παραγωγικότητα παικτών του ενώ περιμένει την άνοδο του Καλάθη που δείχνει κόπωση και του Μπουρούση που είναι μέτριος γενικά. Η ψυχολογία είναι στους "ερυθρόλευκους"που έχουν και τον αέρα του μεγάλου διπλού στην Βαρκελώνη με την "Μπάρτσα" ενώ ο ΠΑΟ είναι σφιγμένος αφού αγκομάχησε να κερδίσει την Εφές στο ΟΑΚΑ.

ΤΟ ΣΚΟΡ, ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Κλειδί θα είναι νομίζω το επίπεδο του σκορ καθώς ο Ολυμπιακός εδώ και 1.5 μήνα έχει με αφετηρία τους Μάντζαρη-Παπανικολάου τελειοποιήσει την αμυνά του και κατεβάζει τους αντιπάλους στους 70π. Κλειδί θα είναι ακόμα οι μαύρες τρύπες των ομάδων στην επίθεση. Και οι δύο και ειδικά ο Παναθηναϊκός παρουσιάζουν σημαντικά μπλακ άουτ. Και εδώ είναι η διαφορά τους. Ο Ολυμπιακός παθαίνει μικρότερες ζημιές με την άμυνα και ο ΠΑΟ που δεν έχει τόσο δυνατή άμυνα, πληγώνεται.

Γι αυτό έχασε στο Καζάν από +14, στο ΣΕΦ προδώθηκε από τα νεκρά διαστήματα ενώ είχε τον έλεγχο και με την Εφές πάλι δύο φορές και στην έδρα του μάλιστα, δέχθηκε ένα 0-10 και ένα 2-13 που λίγο έλλειψε να τον στείλουν αδιάβαστο.... Τα πεντάλεπτα και επτάλεπτα με παραγωγικότητα 2 και 4π κοστίζουν ακριβά. Και ασφαλώς προσέχουμε ότι θα έχουν και το μυαλό στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό να έχει την Παρασκευή πολύ κρίσιμη αναμέτρηση εντός έδρας την Μπασκόνια και τον ΠΑΟ την Πέμπτη πολυ δύσκολη αποστολή στην Πόλη με την Φενέρ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Πάμε να δούμε όπως κάνουμε πάντα σε αυτό το επίπεδο και τις συνέπειες της επόμενης μέρας. Αν ο Ολυμπιακός κερδίζει θα έχει ψυχολογία στα ύψη για την συνέχεια και στον ΠΑΟ θα υπάρξει απογοήτευση και προβληματισμός για το 0/3 του Πασκουάλ. Βέβαια δεν θα αλλάξει τίποτα ακόμα και 10-15π να χάσουν οι "πράσινοι" καθώς το ενδιαφέρον είναι αλλού βασικά αλλά ο προβληματισμός θα είναι πάνω από το ΟΑΚΑ μέχρι τέλους. Αν οι "πράσινοι" κάνουν το διπλό αποκτούν πάλι δυνατή ψυχολογία και στην αντίπερα όχθη θα ξεχάσουν απλά... Ακόμα και καθαρά να χάσει ο Ολυμπιακός, δεν θα σκάσει κανείς... Και αυτό γιατί η ομάδα θα είναι στο 6-1 τελευταία απέναντι στον Παναθηναϊκό, έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίζει στο ΟΑΚΑ, έχει την κατάσταση στα χέρια της και την ψυχολογία και απλά θα είναι μια ήττα σε ένα ντέρμπι που σε τελική δεν μπορείς να τα κερδίζεις όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μέσα ο Σπανούλης!

News 24/7

24MEDIA NETWORK