Ιτούδης ή Γιαννάκης;

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα συν και τα πλην των Δημήτρη Ιτούδη και Παναγιώτη Γιαννάκη που είναι οι επικρατέστεροι για να αναλάβουν τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.

Ιτούδης ή Γιαννάκης;

Το θέμα του προπονητή της Εθνικής μας ομάδας συνεχίζει να είναι ανοιχτό και όπως φαίνεται ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι παρά την φημολογία για συμφωνία του Δημήτρη Ιτούδη και ανάληψη της ηγεσίας τεχνικά και του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορούσε ευρέως ότι έρχεται ο Γιαννάκης! Και τελικά ακόμα κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές εξελίξεις, επαφές, συζητήσεις και διεργασίες.

Αν και επιβεβαιώθηκαν οι επαφές με τον Ιτούδη που ο ίδιος είπε ότι θα έχουμε ενημέρωση την Δευτέρα. Πάντως μάλλον έχουμε καταλήξει κάπου. Ότι έμειναν δύο ονόματα. Ο Ιτούδης και ο Γιαννάκης. Πολλά τα ερωτήματα και οι συγκρίσεις. Ας κρατήσουμε και ένα μικρό καλάθι βέβαια μην εμφανιστεί και άλλο όνομα. Όπως και να έχει πάντως ξένο προπονητή δεν παίρνουμε και γιατί η Ελληνική σχολή είναι εξαιρετική αλλά και μεγάλο όνομα ξένος ζητά πολλά λεφτά που δεν υπάρχουν στα ταμεία της ΕΟΚ.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και οι συνεργάτες του κατέληξαν στα δύο αυτά ονόματα και ασφαλώς έχουν γίνει προεργασίες. Προφανώς έπεσαν οι γέφυρες στην σχέση του ισχυρού άντρα του ελληνικού μπάσκετ με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και υπάρχει ένας νέος ορίζοντας. Οι δύο τους δεν μιλιόσουνταν καλά καλά από το παρελθόν και αν και όλοι ήθελαν επιστροφή "δράκου" ο Βασιλακόπουλος δεν έλεγε το "ναι".

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ Ο ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πλέον όμως βλέπουμε από τον πρόεδρο της ΕΟΚ μια διαλλακτική στάση και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Όπως μας ξάφνιασε με την απόφαση ο τελικός του κυπέλλου να γίνει στην Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του Άρη,φαίνεται να γεφύρωσε το χάσμα με τον Γιαννάκη για το καλό του μπάσκετ.

Ο Βασιλακόπουλος έχω την αίσθηση ότι θέλει να δείξει πλέον ξέροντας ότι δεν θα είναι για 10ετίες ακόμα στον θώκο του, ότι δεν έχει εμμονές,γίνεται διαλλακτικός και βάζει το γενικότερο καλό του αθλήματος πάνω απ όλα

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

Ο πάγκος της Εθνικής έχει ιδιορυθμίες από το φανατικό κοινό και όχι μόνο της χώρας μας. Ο άκρατος φανατισμός σε όλα τα επίπεδα και απ όλους,καθιστά απογορευτικό να δουλεύει στον πάγκο της ΕΘνικής ένας κόουτς που έχει ταυτιστεί με έναν από τους "αιωνίους".

Ο Γιαννάκης ήταν στον Ολυμπιακό αλλά είναι γενικής αποδοχής λόγω του βίου του και της ήδη υπάρχουσας προσφοράς στην Εθνική. Συνεπώς η ΕΟΚ θα ήθελε ένα μεγάλο όνομα που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο Μπαρτζώκας καθώς οι Ισπανοί (η λίγκα) δεν δέχονται να δουλεύει ταυτόχρονα προπονητής σε Εθνική ομάδα,αποκλείστηκε. Ο Ιτούδης που πήρε επίσης τίτλο στην Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ ήταν το έτερο μεγάλο όνομα.

Θα πρέπει βεβαίως να δώσει το ΟΚ η ΤΣΣΚΑ που πάντως δεν δείχνει ποτέ να έχει τέτοια κολλήματα. Και να πει το "ναι" ασφαλώς και ο ίδιος ο Έλληνας τεχνικός. Που θεωρείται σύγχρονος προπονητής, της νέας γενιάς, με επιτυχίες ήδη και νέες ιδέες. Το παρελθόν του στον ΠΑΟ είναι ένα θέμα αν και δεν ήταν χεντ και γενικά δεν είχε κάποια ιδιαίτερη κόντρα με το αντίπαλο δέος πέραν τον καθαρά γηπεδικών κάποιες στιγμές και μιας προστριβής με τον Σπανούλη για τον οποίο είχε πει ότι δεν θα τον χαιρετούσε καν στον δρόμο. Αλλά Σπανούλης δεν υπάρχει στην Εθνική πια.

ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Οπως και να έχει μιλάμε για δύο καλές λύσεις. Ο Ιτούδης είναι ο σύγχρονος και η αφρόκρεμα των νέων της Ελληνικής σχολής και λογικά θα ταιριάζει πολύ και με τον Αντετοκούμπο που είναι ο νέος σταρ της Εθνικής ομάδας αλλά και με το αμερικανοποιήμενο μπάσκετ που μάλλον θα κληθεί να παίξει η νέα Εθνική μας. Ο Γιαννάκης εκφράζει το συναίσθημα, είναι αυτός που θα συσπειρώσει την ομάδα, θα προωθήσει τα νέα παιδιά που θα παίξουν ίσως και γι αυτόν καθώς είναι ίνδαλμα, αλλά από την άλλη έχει να δουλέψει ουσιαστικά χρόνια και εκτιμάται ότι έχει μείνει πίσω προπονητικά από τις εξελίξεις.

Τον θέλει όμως περισσότερο ο κόσμος και έχει ένα ακόμα "όπλο". Αυτό της πλήρους απασχόλησης. Τα δεδομένα σε Εθνικό επίπεδο αλλάζουν πλέον και οι ομάδες θα έχουν υποχρεώσεις και μέσα στην σεζόν και συνεπώς χρειάζεται να έχεις προπονητή φουλ τάιμ και όχι παρτ τάιμ. Βέβαια αν αναλάβει ο Ιτούδης θα έχει προφανώς βοηθούς με αποκλειστική απασχόληση και θα εξασφαλίζει τις σχετικές άδειες και από την ΤΣΣΚΑ.

Αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς το καλεντάρι και αν πράγματι θα βρεθεί η χρυσή τομή και δεν θα συμπέσει με υποχρεώσεις της Ευρωλίγκα οπότε τότε καμία ΤΣΣΚΑ δεν θα δίνει άδεια! Από την άλλη επίσης με όλα αυτά οι ιθύνοντες της ΕΟΚ σκέφτονται ότι είναι άλλο να έχεις τον μόνιμο προπονητή που θα ασχολείται 24 ώρες την ημέρα με την Εθνική ομάδα και δεν θα έχει και άλλα στο κεφάλι του και θα είναι 100% συγκεντρωμένος και είναι ένας παράγοντας που πιστεύω πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK