Και πώς να το χάσουν οι ΗΠΑ;

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τα δεδομένα του Ολυμπιακού Τουρνουά, παρουσιάζει τα φαβορί της διοργάνωσης, αλλά και τις ομάδες που θα μπορούσαν, υπό πρϋποθέσεις, να κάνουν την μεγάλη έκπληξη.

Και πώς να το χάσουν οι ΗΠΑ;

Ώρα Ολυμπιακών Αγώνων λοιπόν χωρίς για 2η συνεχόμενη φορά παρουσία της Εθνικής μας ομάδας. Μετά τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, μετά το Πεκίνο το 2008 και την Ατλάντα το 1996 που δεν πήραμε κάποιο μετάλλιο αλλά είχαμε μια πολύ καλή πορεία... καθιερώνοντας την 5η θέση, τα Ελληνικά χρώματα δεν θα δώσουν το παρών όπως δεν το έδωσαν και στο Λονδίνο λόγω Νιγηρίας.

Αυτή την φορά ήταν η Κροατία και έτσι θα είμαστε θεατές στην μάχη των μπασκετικών Ολυμπιακών μεταλλίων. Το χρυσό βέβαια είναι καπαρωμένο από τις ΗΠΑ που και πάλι κατεβάζουν μια εξαιρετική ομάδα. Με τα 3 Προολυμπιακά τουρνουά και αντίστοιχα εισιτήρια η κατάσταση έφτιαξε κάπως καθώς στο Ολυμπιακό Τουρνουά των 12 ομάδων έμεναν έξω μεγάλα ονόματα από την Ευρώπη και μαζεύονταν κλασικά από Ηπείρους που δεν έχουν και μεγάλη σχέση με το άθλημα.

Αυτή τη χρονιά πχ στο Ρίο δεν θα έχουμε καν την χάλκινη στο Λονδίνο Ρωσία. Και θα έχουμε ένα Τουρνουά με τις ΗΠΑ μόνο αν θέλουν να χάνουν το χρυσό αν και στο Λονδίνο η Ισπανία, η Dream Team της Ευρώπης πάλεψε στα ίσα, και έχασε δύσκολα με 107-100!

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανίας και η Αργεντινή με την τρομερή εμπειρία της, η Γαλλία που δεν είναι πια λούζερ, η Λιθουανία που είναι πάλι σε ανοδική πορεία, η Σερβία και η οικοδέσποινα και πάντα υπολογίσιμη Βραζιλία θα παλέψουν για τα μετάλλια και όλα θα κριθούν στο χιαστί .

Η Αυστραλία και η Κροατία μπορούν να κάνουν- ειδικά η πρώτη με τους ΝΒΑερ που έχει- τις εκπλήξεις τους. Θα δούμε μεγάλα ματς στα χιαστί οπως θα δούμε και γενικά μεγάλα ονόματα.

ΟΙ ΗΠΑ ΦΟΥΛ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Η Dream Team των ΗΠΑ μπορεί να μην έχει τους σταρ των τελικών Λεμπρόν και Κάρι ή ακόμα και τους Γουέστμπρουκ, Χάρντεν, Χάουαρντ κτλ αλλά κατεβάζει μια ομάδα που δεν παίζεται και ας έχει να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές συνθήκες λόγω κανονισμών . Στο πόιντ θα έχει Ίρβινγκ και Λόουρι, στο "2" θα είναι ο μπόμπερ Τόμπσον και ο Ντερόζαν, στο "3" υπερδύναμη με Καρμέλο και πίσω Μπάτλερ και Πολ Τζορτζ. Και στο 4αρι ο ο Ντουράντ και ο Ντρέιμοντ Γκριν και στο σέντερ ο Κάζινς, ο Τζόρνταν και 12ος ο Μπενς.

Ίσως αν δεν είναι καλά ο ιδιόρρυθμος Κάζινς να πει κανείς οτι η ομάδα των ΗΠΑ δεν έχει το μεγάλο σέντερ αλλά οι Αμερικανοί παίζουν πάντα με χαμηλά σχήματα τρόπος του λέγειν όπως μπορούν πχ με τον Ντουράντ να ανεβαίνει στην θέση.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ

Μάλιστα θα είναι προσεκτικοί για να μην κινδυνέψουν από την Ισπανία. Μια Ισπανία που γύρισε στο θρόνο της στην Ευρώπη με τον Σκαριόλο να γυρίζει στον πάγκο αλλά πρέπει να είναι ήρεμη καθώς πολλές φορές η Dream Team της Ευρώπης έχει εσωτερικά προβλήματα που τα έχει πληρώσει.

Θέλει πάλι να χτυπήσει τους Αμερικανούς και έχει μάλλον την τελευταία ευκαιρία λόγω ηλικίας. Δεν πήγαν οι Μαρκ Γκασόλ και Ιμπάκα και δεν έχει βάθος στη ρακέτα. Αλλά είναι φαβορί για τελικό με Ρούμπιο, Ροντρίγκεθ (πήγε πάλι ΝΒΑ), Καλντερόν και μετά Γιουλ και τον ΝΒΑερ πλέον Αμπρίνες στην περιφέρεια, τον Ρούντι στο 3αρι, Μίροτιτς και Πάου στην φροντ λάιν και μην ξεχνάμε και τον γερόλυκο μπόμπερ Ναβάρο.

ΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Δεν έχει βάθος ποιότητας στους ψηλούς. Η Αργεντινή είναι γηρασμένη αλλά παίζει μπασκετάρα. Θα ήθελε ένα καλύτερο πλέι μέικερ καθώς θα λείψει ο γερόλυκος ΝΒΑερ Πριτζιόνι, όμως θα είναι όλες οι παλιές καραβάνες από το ΝΒΑ που πρωταγωνιστούν ακόμα στα 36+ και μιλάμε για Τζινόμπολι, Σκόλα.

Οι "γκαούτσος" έχουν μια εξαιρετική ομάδα με σκορ και θέαμα αλλά είναι σοφτ και δεν παίζουν άμυνα και μάλλον δεν θα αντέξουν για το μετάλλιο αν και θα παλέψουν. Στη μέρα τους πλην ΗΠΑ κερδίζουν τον οποιοδήποτε.

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ

Η οικοδέσποινα Βραζιλία γεμάτη ΝΒΑερς είναι πάντα λούζερ αλλά τώρα έχει την έδρα . Εχει όμως και την πίεση για αποτέλεσμα. Καυτή περιφέρεια με Μπαρμπόζα, Χουέρτας, Νέτο όλοι από ΝΒΑ. Δυνατά σέντερ με Βαρεχάο, Νενέ αν και λείπει ο καλύτερος όλων, ο Σπλίτερ. Και δεν έχει το μεγάλο βάθος. Θα παλέψει για μετάλλιο.

Η Λιθουανία είναι από τα καλά ονόματα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Με τον Καζλάουσκας στον πάγκο έκανε σπουδαία ανανέωση,άλλαξε στιλ και φιλοσοφία και παίζει άμυνα και έχει πάει εξαιρετικά στις τελευταίες διοργανώσεις και χωρίς το μεγάλο βάθος και τα καλά πόιντ και το παλιό της τρελό παιχνιδι ραν εντ γκαν με τα πολλά τρίποντα. Πλέον βάζει την μπάλα μέσα με τον θηριώδη ΝΒΑερ Βαλανσιούνας αν και δεν θα έχει τον Μοτιεγιούνας δίπλα του. Αλλά είναι πλήρης κατά τα άλλα, πήγε ΝΒΑ και ο Κουζμνίνσκας και θα έχει και τον γιο του Σαμπόνις, τον Ντομάντας στα πρώτα του βήματα.

ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΦΑΒΟΡΙ

Η Γαλλία και η Σερβία είναι τα άλλα φαβορί. Στο αντίο του Πάρκερ πλήρης ουσιαστικά η Γαλλία με τα τρομερά πάντα αθλητικά προσόντα δεν είναι πια λούζερ αλλά βαρόμετρο πάντα είναι ο Τόνι που δείχνει κουρασμένος . Η Γαλλία θα παλέψει για το μετάλλιο όπως και η σε ανοδική πορεία εδώ και μερικά χρόνια Σερβία. Ο Μπιέλιτσα δεν έγινε δεκτός τελικά καθώς δεν έπαιξε στο προολυμπιακό και προσέχουμε τον μοναδικό ΝΒΑερ Τζόκιτς, νέο φυντάνι από το Ντένβερ!

Οι άλλες ομάδες λίγα πράγματα. Η Αυστραλία είναι πονηρή καθώς έχει πολλούς ΝΒΑερς και θα είναι και ο Μπογκούτ. Θα πάει οκτάδα γιατί είναι σε εύκολο όμιλο. Την Κροατία την είδαμε αλλά δεν έχει ρόστερ για να διεκδικήσει μετάλλιο και είναι και σε δύσκολο όμιλο για να προκριθεί καθώς θα πρέπει να αφήσει εκτός έναν από Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Λιθουανία.

Η Κίνα χωρίς ΝΒΑερς πια είναι σε ανανέωση και δεν έχει τίποτα. Η Νιγηρία που μας πλήγωσε προ 4ετίας δεν θα έχει τον ΝΒΑερ Αμινού και είναι η νέα δύναμη στην Αφρική,μαχητική και δυναμική αλλά μέχρι εκεί. Και η έκπληξη η Βενεζουέλα χωρίς τον ΝΒΑερ Βάσκες απλά θα χαρεί την συμμετοχή της καθώς είναι βυθισμένη και στις δικές της σκέψεις με τα σοβαρά προβλήματα πολιτικά και κοινωνικά που μαστίζουν τη χώρα .

Ολα θα κριθούν στα χιαστί και μεγάλες μάχες θα έχουμε στον καυτό 2ο όμιλο με Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία,Λιθουανία που ένας θα πέσει πάνω στις ΗΠΑ ενώ είναι και η Κροατία και η Νιγηρία.

Καλή μας απόλαυση!

News 24/7

24MEDIA NETWORK