Κλειδί οι περιστροφές και η αμυντική πεντάδα

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τις μεγάλες μάχες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Εφές αντίστοιχα.

Κλειδί οι περιστροφές και η αμυντική πεντάδα

Κι άλλοι μικροί ή μεγάλοι "τελικοί" για τις ελληνικές μας ομάδες στην Ευρωλίγκα και συνάμα καθοριστικής σημασίας αναμετρήσεις για το μέλλον των "αιωνίων" στην κορυφαία διοργάνωση.

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται πρώτος στην μάχη της Μόσχας με την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη που είναι λίγο... αμφιλεγόμενη. Παίζει το καλύτερό της μπάσκετ, σαν θέαμα και ύψος σκοραρίσματος, έχοντας την καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση, αλλά από την άλλη δεν σε τρομάζει. Δεν λες "δαγκώνει", δεν λες θα με "πνίξει". Από την άλλη, βέβαια, αν δεν παίξεις άμυνα θα σε εκθέσουν!

Η φετινή "αρκούδα", όσο και αν δεν το έχουν πάρει χαμπάρι πολλοί, έχει μειωμένο μπάτζετ και στο "3-4" δεν υπάρχει η ποιότητα και η κλάση ενός Κιριλένκο ή ενός Ουίμς. Η ομάδα δεν έχει τόσο βάθος και αξία σε ξένους, πέρασε περιπέτειες μέχρι να μπει στην εξίσωση και ο ΝΒΑερ Φρίλαντ -που ήρθε να καλύψει το κενό του Καούν- έχει μεγαλώσει ο Κριάπα και γι αυτό έχει κενά, χωρίς να παίζει την παραδοσιακή σκληρή ...αρκουδίσια άμυνα!

Το καλύτερο δίδυμο της ΤΣΣΚΑ και της Ευρώπης

Από την άλλη, έχει μια τρομερή περιφέρεια με τον... τρελό, αλλά παικταρά Τεόντοσιτς που με τον κορυφαίο σε όλα περιφερειακό Ντε Κολό φτιάχνουν το καλύτερο περιφερειακό ευρωπαϊκό δίδυμο που κόβει, ράβει, σκοράρει και παίρνει μόνο του τα παιχνίδια. Με εξαιρετικά μπακ απ πενταδάτους παίκτες σε άλλες καλές ομάδες, όπως οι Τζάκσον και Φριτζόν.

Η φετινή ΤΣΣΚΑ μπορεί να σε σκοτώσει στην μέρα της και να βάλει για πλάκα 90 πόντους (είδαμε τι έπαθαν η Μπάρτσα και η Ρεάλ στην Μόσχα). Από την άλλη, όταν είχε απουσίες έχασε στην Χίμκι και στην Λαμποράλ και αυτό την κάνει να μην έχει περιθώρια, αφού ζητούμενο είναι το πλεονέκτημα της έδρας. Εχει πάθει ζημιές φέτος όπως με την Μάλαγα μέσα.

Θέλει διπλό για να αισθανθεί άνετος

Ο Ολυμπιακός βρίσκει την "αρκούδα" στην καλύτερή της ίσως φάση και αυτό είναι κακό καθώς ο ίδιος δεν είναι στα καλύτερά του. Πάντως, της έχει πάρει τον αέρα για τα καλά ειδικά στα Φάιναλ Φορ και η ΤΣΣΚΑ βλέπει φαντάσματα όταν έχει ερυθρόλευκα χρώματα απέναντί της. Ο Ολυμπιακός είναι σε πίεση κυνηγώντας να ρεφάρει τις γκέλες ολκής με Μπάμπεργκ μέσα και Ζαλγκίρις στο Καόυνας. Εμεινε ζωντανός με την Χίμκι μέσα με ανατροπή, αλλά θέλει ένα διπλό σήμερα ή στην Βαρκελώνη την επόμενη εβδομάδα για να αισθανθεί άνετος.

Το θέμα, όμως, είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν πείθει ότι ξεπέρασε την "κοιλιά" του, καθώς και με την Χίμκι ήταν κακός για 25' αλλά και με τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ κέρδισε με τα χίλια ζόρια στο τέλος. Θα έχει και τις απουσίες Παπανικολάου, Αθηναίου και Αγραβάνη -που θα έιχαν πεντάλεπτα- ενώ συνεχίζει να ψάχνει και σέντερ.

Κλειδί η περιφερειακή άμυνα

Μπορεί να κερδίσει; Δύσκολα, αλλά Ολυμπιακός είναι. Πάντως δεν είμαι αισιόδοξος γιατί το κλειδί θα είναι η άμυνα που κανονικά ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη στην Ευρώπη, αλλά ουχί τον τελευταίο καιρό. Αν παίξει την άμυνα με την Χίμκι στο ΣΕΦ μετά το 24', έχει τύχη. Αν χαλάσει το μυαλό του Τεόντοσιτς και παίξει περιφερειακή άμυνα θωρακίζοντας το ριμπάουντ με καλά μπλοκ άουτ και κυνηγήσει μακριά τα 4αρια της ΤΣΣΚΑ που πάνε στις γωνίες και ανοίγουν σαν βεντάλιες για να βρουν χώρο τα γκαρντ για διεισδύσεις, έχει τύχη. Πώς να παίξει καλή περιφερειακή άμυνα όμως ο Ολυμπιακός όταν ο Σπανούλης μεγάλωσε και ο Μάντζαρης φέτος στο κομμάτι αυτό δεν βλέπεται σε σχέση με ό,τι ξέραμε;

Αλλωστε χωρίς αυτούς γύρισε το ματς από -12 σε +8 με την Χίμκι στο ΣΕΦ. Με Όντομ, Στρόμπερι και Χάκετ. Αλλά στην Μόσχα πόσα φαστ μπρέικ θα βγάλει; Συνεπώς ο Ολυμπιακός έχει πολύ δύσκολη δουλειά αφού αν παίξει καλή άμυνα με την πεντάδα της Χίμκι θα κολλάει στο σετ μπάσκετ και με τον Σπανούλη μέσα θα έχει πρόβλημα ατομικά. Βέβαια και ο ίδιος ο Σπανούλης με τον Τεόντοσιτς, αν είναι σε καλή βραδιά, μπορεί να κάνει ένα μεγάλο ματς των 15-20 πόντους, αφού ο Σέρβος αμυντικά... "κοιτάει", αλλά εκεί οι Ρώσοι βγάζουν κορμιά για βοήθειες.

Τα μεγάλα ματς του ΟΑΚΑ

Στα του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει φτιάξει κλίμα με τον περίπατο στην Κροατία την περασμένη εβδομάδα αλλά και με τις μεταγραφές των Χέινς και Ουίλιαμς (που δεν έχουν ακόμα δικαίωμα συμμετοχής), τον περιμένει η Εφές. Η ήττα μέσα από τον Αστέρα πονάει και ο ΠΑΟ θέλει ένα μεγάλο ματς τουλάχιστον με Εφές και Φενέρ μέσα, ενώ με δύο θα μπει σε τροχιά πρόκρισης δυναμικά έχοντας δύσκολο πρόγραμμα στον 2ο γύρο.

Ούτε εδώ είμαι αισιόδοξος. Γιατί ο Παναθηναϊκός θα έχει πάλι ελλείψεις και γιατί δεν έχω πειστεί ότι κάτι άλλαξε και φοβάμαι ότι το ματς στην Κροατία ήταν μια έκλαμψη. Πάντως στο ΟΑΚΑ με την φανέλα και τον κόσμο που θα το γεμίσει, κάνει μεγάλα ματς, αλλά όταν δεν έχει άγχος πολύ (πχ με Μπαρτσελόνα). Η Εφές δεν τρομάζει αλλά είναι και ακριβότερη και καλύτερη ομάδα. Με χειριστές δημιουργούς κορυφαίους στην διοργάνωση (Χερτέλ και Γκρέιτζερ μοιράζουν 12-14 ασίστ το ματς), με 3-4αρια που σουτάρουν και με δίδυμο αθλητικών ψηλών (Ντάνστον-Τάιους).

Σοφτ στην πίεση η Εφές

Μ' αρέσει το στήσιμο της ομάδας από τον Ντούντα αν και ο Ίβκοβιτς έχει φέτος κάνει λάθη. Δεν παύει, όμως, να είναι ο Ίβκοβιτς! Επίσης, η Εφές έχει μεγάλα ματς όπως ο περίπατος στην Μάλαγα, αλλά και κακές βραδιές όπως η ήττα στην Τσεντεβίτα που ο ΠΑΟ (τι είναι το μπάσκετ...!) πέρασε με 30! Η Εφές, μην γελιόμαστε, είναι καλύτερη ομάδα και θέλει το διπλό καθώς μετά και την ήττα από την Φενέρ είναι σε δύσκολη θέση για το πλεονέκτημα της έδρας. Αλλά έχει διακυμάνσεις και είναι σοφτ στην πίεση και έρχεται και από κακή ήττα στην λίγκα από την ελλιπή Γαλατά.

Είναι ροκ ομάδα, με πολλά λάθη και άναρχο παιχνίδι επιθετικά, περίεργο για ομάδα Ντούντα και όχι με σκληρή άμυνα. Κλειδί θα είναι οι περιστροφές του ΠΑΟ στην άμυνα. Γιατί οι Τούρκοι με την τρομερή δημιουργία και το πιν εν ρολ αν δεν βγουν στο τρανζίσιον σουτάρουν πολύ από τις γωνίες και έχουν τρομερό πάσινγκ γκέιμ. Μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει φέτος... ήρωες πολλούς παίκτες στις θέσεις 2-3. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει αν ο Ραντούλιτσα έχει 15 π. Δεν θα βρει παίκτη στα... κυβικά του και έχει τη σημασία του πόσο θα κρυφτεί στην άμυνα από τα αθλητικά 5αρια της Εφές, η οποία θα πάει το ματς στο τρέξιμο μιας και υπερτερεί κατά πολύ (τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή).

Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να μην δεχθεί πάνω από 6-7 τρίποντα και να την πάει στους 75 πόντους, αλλά στον τσαμπουκά για να της χαλάσει το μυαλό και το πάσινγκ γκέιμ. Όμως δεν έχει αθλητικότητα και ενέργεια και δύσκολα θα τα βγάλει πέρα εκτός αν με ηρωισμούς και τσαμπουκά το κάνει θρίλερ και το αρπάξει! Καλή μας τύχη!

News 24/7

24MEDIA NETWORK