Κρατά άμυνα και επιστροφή, είδε τις αδυναμίες του

Ο Σωτήρης Γεωργίου καταγράφει τα δεδομένα της ήττας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τον Ολυμπιακό.

Κρατά άμυνα και επιστροφή, είδε τις αδυναμίες του

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο κρας τεστ στην έδρα του, δεν τα κατάφερε κι έχασε δίκαια από την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, που παίζει το καλύτερο μπάσκετ αυτή την στιγμή στην Ευρώπη και έχει και την καλύτερη επίθεση. Και πάνω απ' όλα έχοντας αποβάλλει από πάνω της την... κατάρα ενός τροπαίου, είναι για την ώρα ένα κλικ πάνω από τις άλλες ομάδες. Με πληρέστατο και πολύ ώριμο μπάσκετ με πολύ διάβασμα σε κάθε φάση.

ΗΤΤΑ ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε κάτι. Είναι από τις ήττες που είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αλλά προχωράει στο πλάνο του έχοντας και το καλό διπλό στην Βιτόρια. Ασφαλώς θα ήθελε μια μεγάλη νίκη για να είναι από πάνω, αλλά όταν έχεις μια ομάδα καλύτερη και δεν παίξεις καλά δεν μπορείς να ελπίζεις. Και η ελληνική ομάδα δεν έπαιξε καθόλου καλά. Καθώς κρατά την επιστροφή από ένα ματς 15 πόντων στο ρελαντί, αλλά από την άλλη η εικόνα για 35' δεν ήταν καθόλου καλή.

Και η διαιτησία δεν είναι δικαιολογία όταν χάνεις 15 πόντους στην έδρα σου και προς τιμήν τους οι άνθρωποι της ομάδας δεν στάθηκαν σε αυτό. Σαφώς η διαιτησία προστάτεψε την ΤΣΣΚΑ, την άφησε να παίξει σκληρά και της έδωσε όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Ο Σφαιρόπουλος είχε στο πλάνο του να πάει το ματς στους 75-80 πόντους. Και το πέτυχε. Με έξυπνα τρικ και ρίσκα -γι' αυτό και παίζοντας άντερ τον Τζάκσον ήταν άτυχος, με τον Αμερικανό να έχει 3/3 τρίποντα- έκλεισε τους διαδρόμους της αντιπάλου και ρίσκαρε δινοντάς της το τρίποντο.

Πέτυχε όμως να την κατεβάσει στους 80 πόντους για να έχει σοβαρή τύχη. Άρα αυτό είναι το δεύτερο κέρδος. Άλλωστε την κατέβασε από τους 95 πόντους στους 15 πιο κάτω. Όμως αυτό δεν αρκεί με τέτοιους αντιπάλους. Ο Ολυμπιακός είχε σε κακή βραδιά τον από τραυματισμό και με ένεση Γκριν, που είχε μείνει στον ένα πόντο στο 35' και άποντο για πρώτη μάλλον φορά τον Λοτζέσκι! Έτσι όσο ηρωϊκός κι αν είναι ο Πρίντεζης δεν κερδίζεις. Και ας ανέβηκε και ο Σπανούλης στο δεύτερο μέρος.

ΤΟΥ ΕΛΕΙΠΑΝ 1-2 ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Αυτά τα ματς θέλεις να έχεις τον έναν σου καλό παίκτη σε μεγάλη βραδιά, όπως ήταν ο Πρίντεζης, αλλά θέλεις και 1-2 ακόμα πρωταγωνιστές και οι δικοί του ήταν άφαντοι. Όπως άφαντοι ήταν και οι δύο ψηλοί του, καθώς ο Γιανγκ ξεκίνησε και για ψυχολογικούς λόγους και ήταν αόρατος. Το πρόβλημα είναι καθαρά ψυχολογικό στον Αμερικανό σέντερ κι αν συνεχίσει έτσι, βλέπω να έρχεται αλλαγή... Και ο Μιλουτίνοφ παραμένει -αν και βελτιωμένος- άγαρμπος και άτεχνος.

Με όλα αυτά ήταν λογικό το -15. Ο Ολυμπιακός είχε ένα ηρωικό Πρίντεζη με 13 πόντους στην 1η περίοδο αλλά και με 8 λάθη στο διάστημα αυτό. Συνεπώς τρώγωντας και 3/4 τρίποντα με το... καλημέρα από τον Τζάκσον αν και θωρακίστηκε στην αρχή στην ρακέτα (2/9 δίποντα η ΤΣΣΚΑ), βρέθηκε πίσω με 13-23 στο 8' με 6/8 τρίποντα της "αρκούδας"!

Οι Ρώσοι δεν ξεκίνησαν με Τεόντοσιτς, αλλά η κακή του περιφερειακή άμυνα κόστισε. Με την αμυντική του τριάδα (με Χάκετ-Λοτζέσκι) δέχθηκε 4 πόντους σε 6' στο 7'-13', ροκάνισε 21-25, αλλά έμεινε άποντος στα πρώτα 6'(!) της 2ης περιόδου και βρέθηκε πάλι πίσω με 10-12 πόντους. Στο διάστημα αυτό ο Σπανούλης ήταν άτολμος, με μικρή δημιουργία και πρόβλημα στην οργάνωση (5 λάθη). Η ΤΣΣΚΑ διάβαζε τέλεια το ματς, ποστάριζε συνέχεια και με άμυνες χώρου έκοψε τις συνεργασίες των "ερυθρολεύκων", που ήταν άστοχοι από μακριά κι έχασαν το ματς από την επίθεση. Κάπως έτσι προέκυψαν και τα 12 λάθη στο πρώτο μέρος.

ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Στο 54-70 στο 34' η ΤΣΣΚΑ νόμισε ότι κέρδισε, αλλά ο Ολυμπιακός δεν το παράτησε, μείωσε σε 73-77 στο 39' και δεν ήθελε και πολύ με 1-2 ατυχίες να πάει στον πόντο. Πλήρωσε 2-3 κακές επιλογές εκεί και δεν μπόρεσε την επική ανατροπή για μια ακόμα φορά κόντρα στους Μοσχοβίτες. Κι εκεί μίλησε και ο Ντε Κολό με δύο εύκολα σουτ. Όμως κρατά την επιστροφή αυτή, όπως και την καλή λειτουργία αμυντικά -περιόρισε για παράδειγμα τη δημιουργία του Τεόντοσιτς στο ήμισυ- στο συνολό της (ο Τζάκσον και τα τρίποντα ήταν επειδή για να κερδίσεις κάτι, χάνεις κάτι ρισκάροντάς το). Όμως χωρίς άλλες βοήθειες στο σκορ και βασικά με την έλλειψη των 10 πόντων του Λοτζέσκι, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει σοβαρά. Κι έτσι έχασε από την επιθεσή του και τη γενικά κακή περιφερειακή του άμυνα, που είναι η αδυναμία του και θέλει δουλειά.

Συνολικά στην κριτική τα 6/20 τρίποντα στην έδρα σου, οι 7 χαμένες βολές(17/24) και τα 17 λάθη είναι πολλά. Καλό βαθμό παρά την ήττα ο Σφαιρόπουλος. Μέτριος ο Σπανούλης που ανέβηκε στο β' αλλά είχε 7 λάθη, καθώς έκλεισε σωστά η ΤΣΣΚΑ. Συγκλονιστικός Πρίντεζης με 26 πόντους. Μαχητής ο Μπιρτς. Μέτριος λόγω άμυνας -βασικά- ο Μάντζαρης που πάντως κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα και δεν είχε λαθος, άφαντος Χάκετ, αόρατος -στο χειρότερο παιχνίδι του- Λοτζέσκι (άποντος!). Τίποτα οι Γιανγκ και Μιλουτίνοφ. Μέτριος ο Παπαπέτρου. Ο Γκριν από τραυματισμό δικαιολογείται για το 1/6σ. Λίγα πράματα και ο Παπανικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Είναι ευθύνη του Ολυμπιακού
Θα περάσουν χρόνια για να ξαναδούμε τίτλο στην EuroLeague

News 24/7

24MEDIA NETWORK