Σταθερά μεταγραφικά βήματα από τους "αιώνιους"

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τις ανοιχτές μεταγραφικές υποθέσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και εξηγεί γιατί η Ελλάδα πλέον έγινε "σκαλοπάτι" για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σταθερά μεταγραφικά βήματα από τους "αιώνιους"

Ο κόσμος διψά για ειδήσεις, ο φίλαθλος για μεταγραφές. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν σκορπάνε τα χρήματά τους και καλά κάνουν. Δεν καίγονται τόσο για τις (λίγες) κινήσεις που θέλουν να κάνουν για το καλοκαίρι, εν όψει της νέας σεζόν που είναι σαφώς πιο απαιτητική, καθώς χρειάζονται μεγαλύτερα και καλύτερα ρόστερ.

Δεν "παίζονται" Ισπανοί, Ρώσοι, Τούρκοι

Οι ελληνικές ομάδες δεν σκοπεύουν να εκτοξεύσουν τα μπάτζετ τους, καθώς με την εφορία στην πατρίδα μας, οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη και μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε τα μεγάλα ονόματα. Στην καλύτερη περίπτωση, οι "αιώνιοι" θα αυξήσουν τα μπάτζετ τους 1-2 εκ. αλλά δεν έχουν πολλές ελπίδες για τα μεγάλα ονόματα, αφού Ρώσοι, Ισπανοί (που έχουν Ρεάλ και Μπάρτσα και από πίσω τα ποδοσφαιρικά κλαμπ) και Τούρκοι (που πολλές φορές έχουν το χρήμα σε μαύρες... σακούλες), με ελάχιστη ή και καθόλου εφορία, δεν ανταγωνίζονται!

Συνεπώς, ένας παίκτης του ενός εκατομμυρίου στις ομάδες αυτών των χωρών, στην Ελλάδα κοστίζει 1,8 εκ. Το κασέ του για πλάκα πάει στο 1,5εκ. με μια πρόταση από αυτές τις χώρες, που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δώσουν σχεδόν 2,4 εκ. ώστε να κάνουν ουσιαστικά ισόποση πρόταση, παρότι έχουν τα μισά μπάτζετ!

Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει και το ΝΒΑ πλέον, που με την αύξηση του salary cup δεν έχει πρόβλημα να δώσει σε ένα απλά ταλαντούχο Ευρωπαίο 3-4 εκ., καθίσταται σχεδόν αδύνατον να πάρεις καλούς παίκτες στην Ελλάδα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ

Οι ομάδες μας θα ψάξουν καλούς παίκτες από το καλάθι, κοινώς θα προσπαθήσουν να αναδείξουν και όχι να πάρουν έτοιμους παίκτες. Εκεί ποντάρουν, καθώς ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός λειτουργούν σαν "σκαλοπάτι" για αρκετούς ξένους, ώστε να βρουν μετά το μεγάλο συμβόλαιο. Ειδικά αν δει κανείς τους σέντερ των "ερυθρολεύκων" (κατά σειρά Ντόρσεϊ, Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ), διπλασίασαν για πλάκα τις αποδοχές τους, όταν αναδείχθηκαν στην ελληνική ομάδα.

Ένα δεύτερο κίνητρο για την απόκτηση ενός παίκτη κράχτη αποτελεί ο... φόβος για την τρομοκρατία! Η Τουρκία, με τις συνεχόμενες φονικές τρομοκρατικές ενέργειες στην Πόλη, δεν αποτελεί ασφαλές μέρος διαμονής και δεν είναι εύκολο για ένα οικογενειάρχη αθλητή να κατοικεί σε μέρος όπου κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Η Ρωσία έχει κι αυτή σχετικά θεματάκια συν τον δύσκολο καιρό και τις τεράστιες αποστάσεις με κοπιαστικά ταξίδια κάθε εβδομάδα.

Με τη λογική αυτή, λοιπόν, μπορεί ένας Αμερικανός του 1,5 εκ. να έρθει στην Ελλάδα με λιγότερα από 2,2 ή 2,5 εκ. που θα έπαιρνε σε μια τέτοια χώρα. Με τη λογική αυτή, ο Έλληνας πρόεδρος μπορεί να κάνει την υπέρβαση, να πάει στα 2,2εκ με την εφορία, πχ. όπως κάνει ο ΠΑΟ με τον Ντιλέϊνι.

Ο Σπανούλης κρίνει Μπουρούση και Γουάναμεϊκερ

Πάμε στα δικά μας, όμως, καθώς έχουμε αναδείξει το πλάνο και των δύο. Στον Ολυμπιακό υπάρχει σιγουριά για την παραμονή Σπανούλη και από εκεί και πέρα η ομάδα θα έχει περίπου 2-3 εκ. να διαθέσει (ανάλογα αν γίνει μείωση στον αρχηγό της στη νέα συμφωνία) για την ενίσχυσή της, αλλά στοχευμένα.

Ο Γουάιτ του Άρη που δεν κοστίζει πάνω από 400-500 χιλιάρικα είναι σχεδόν κλεισμένος για το μπακ απ του Πρίντεζη, εφόσον δεν βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Ακολούθως, θα πάει για τον αντικαταστάτη του Χάντερ, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα πρόκειται για μεγάλο όνομα, αφού μπορεί να προωθηθεί -αν μείνει- ο Μιλουτίνοφ και να συνθέσει δυνατό δίδυμο με τον Γιανγκ.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πάει σε καλό 5αρι. Τα ονόματα ακούγονται για όλους κάθε μέρα, αφού προτείνονται από τους ατζέντηδες και συνήθως δεν απασχολούν καν τις ομάδες. Το θέμα Μπουρούση είναι δύσκολο και για τις δύο ομάδες, καθώς ο παίκτης προτιμά το εξωτερικό για την ησυχία του και δύσκολα θα του δώσει ελληνική ομάδα 1,7 μικτά (για αποδοχές 1 εκ. που βρίσκει εύκολα έξω).

Ο Ολυμπιακός ρίχνει το βάρος στην περιφέρεια και κάνει ερωτήσεις, όπως για τον -ακριβό- Γουάναμεϊκερ της Μπάμπεργκ, που δεν είναι κάτι τρομερό. Πιστεύω στον Ολυμπιακό θα περιμένουν την τυπική συμφωνία με Σπανούλη και μετά θα πάνε για τον παίκτη δίπλα του, διαθέτοντας ένα καλό ποσό.

Ο Ντιλέινι φέρνει... Ντρέιπερ, οι εξελίξεις με Μπράμος-Θανάση

Για τον Παναθηναϊκό πάνω κάτω τα είπαμε κι ας διαψεύδεται ότι υπάρχει η κρούση με... ρέστα για τον Ντιλέινι κι τονίζεται ότι ο παίκτης πάει προς Βαρκελώνη ή Πόλη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΠΑΟ θα στραφεί πιο δυνατά στον Ντρέιπερ, που όμως το κασέ του έχει πάει στα 600-700 χιλιάρικα, ποσό το οποίο κρίνεται υψηλό για την αξία του και θα γίνει διαπραγμάτευση.

"Παγώνει" του Μπράμος που φέρεται να ζητά αρκετά χρήματα και ερωτηματικό παραμένει ο Θανάσης Αντετοκούμπο, που το θέμα του θα κριθεί από τα χρήματα που θα ζητήσει (ο ΠΑΟ δύσκολα θα δώσει πάνω από 200-250 χιλιάδες) και από το αν μείνει ο Γιάνκοβιτς, μετά από τη συνομιλία που θα έχει με τον Πεδουλάκη.

Το βέβαιο είναι ότι ο "Άρτζι" σκοπεύει να δώσει θέση βασικού στον Χαραλαμπόπουλο στο "3" και δεν θα πάρει Αμερικανό ή ξένο για εκεί. Επιπλέον, στους "πράσινους" είναι σίγουροι ότι ο Παπαγιάννης δεν φεύγει για Αμερική, καθώς θα έχει σοβαρό ρόλο στην επόμενη σεζόν με τον Πεδουλάκη στην ομάδα.

Ο Έλληνας τεχνικός θέλει πολύ τον Σίνγκλετον και είναι κοντά σε συμφωνία. Εφόσον κλείσει, θα αποκτηθεί ακόμα ένας ξένος στη θέση 4-5 και ανάλογα με την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, ίσως γίνουν και μερικές μικρότερες κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Δ. Γιαννακόπουλος θέλει να φέρει τον Ντιλέινι. Ιδού η πρόταση
Αποκλειστικό: "Χρυσάφι" από Χίμκι για Γκιστ
Κινήσεις για Ντρέιπερ από Παναθηναϊκό
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη μάχη για Γουάιτ

News 24/7

24MEDIA NETWORK