Μην "παγιδευτεί" με Σπανούλη ο Ολυμπιακός

O Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τους πρωταγωνιστές του ματς του ΟΑΚΑ, Βασίλη Σπανούλη και Δημήτρη Διαμαντίδη, τις τακτικές προπονητών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και αναλύει τα όσα είδαμε σε έναν από τους καλύτερους τελικούς της ιστορίας.

Μην "παγιδευτεί" με Σπανούλη ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τρομερό ματς λοιπόν στο ΟΑΚΑ και νέο break. Καμία έκπληξη για εμάς. Από την αρχή λέγαμε ότι οι έδρες πλέον δεν είναι όπως παλιά και ότι σπάνε πολύ πιο εύκολα. Μετά το 0-1 του ΣΕΦ είπαμε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο. Και εξηγήσαμε το πώς και το γιατί. Καταρχήν πλέον δεν έχουμε γήπεδα-ζούγκλες. Μάλιστα πολλές φορές με εξαίρεση κάποια συνθήματα -κακώς ασφαλώς και αυτά- στο ΟΑΚΑ, αν και είχε 20.000 κόσμο δεν καταλάβαινες ότι παίζου ν ντέρμπι "αιωνίων"!

Υπήρχε μέχρι και ησυχία (!) με το ματς στην κόψη του ξυραφιού! Αυτό το γεγονός κάνει τα παιχνίδια να γίνονται σε σχετικά φυσιολογικές συνθήκες και έτσι οι φιλοξενούμενοι, μπορούν να σπάνε έδρες. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι σταρ των ομάδων δεν καθορίζουν κάθε φορά αποτελέσματα εντός έδρας όπως παλιά, είναι λογικό να βλέπουμε break.

Ο Σφαιρόπουλος διόρθωσε το λάθος

Το καλό είναι ότι κερδίζει το μπάσκετ. Το ματς χτες είχαμε πει ότι θα πάει σε χαμηλό τέμπο και γιατί ο Παναθηναϊκός ήξερε ότι δεν μπορεί να έχει πάλι τρομερά ποσοστά ευστοχίας, αλλά και επειδή ο πληγωμένος Ολυμπιακός θα έπαιζε καλύτερα αμυντικά. Όπως πήγε η αναμέτρηση, όποιος και να κέρδιζε δίκαιο θα ήταν.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός έδειξε να είναι ένα κλικ πιο πάνω σε απόδοση, αλλά και πάλι στο τέλος τυχερός ήταν, και πολύ μάλιστα. Αυτή την φορά οι "ερυθρόλευκοι" προσπάθησαν περισσότερο στην άμυνα και ο Σφαιρόπουλος κατάλαβε ότι δεν μπορούν να παίζουν μαζί Σπανούλης-Μάντζαρης. Έτσι στο δεύτερο μέρος δεν τους έβαλε καθόλου σχεδόν μαζί και η ομάδα του κατάφερε να πάρει και διαφορές στο σκορ. Ο Πρίντεζης ήταν ασφαλώς συγκλονιστικός και μάλλον ο Παναθηναϊκός τα έχει με την τύχη του, καθώς δεν έχει ένα ψηλό για δύο θέσεις για να μπορεί να τον μαρκάρει.

Και αυτό γιατί αν ανέβαζε τον Χαραλαμπόπουλο στο "4", με τον νεαρό να μην μπορεί στο ατομικό ματς απ, θα έμενε ξεκρέμαστος σε ύψος στο "3". Αν έβαζε τον Γκιστ πάνω στο Πρίντεζη, στο σέντερ θα έπρεπε να έπαιζε ο εκτός κλίματος Ραντούλιτσα, αλλά και ο άπειρος Χάντερ. Συνεπώς ο Γκιστ δεν μπορεί να τα κάνει όλα, ενώ αυτοκτόνησε και στο τέλος με τα δύο κολλητά φάουλ σε μια φάση σχεδόν που έφερε την αποβολή του.

Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός έπαιξε λάθος και δεν προτίμησε να πάει σε φάσεις με τον Πρίντεζη στο τέλος, αλλά στάθηκε τυχερός. Αλήθεια αν δεν είχαμε την τελευταία φάση να μπαίνει η μπάλα μέσα όπως μπήκε σήμερα, τα social media και πολλές εφημερίδες θα μίλαγαν για "αυτοκτονία Ολυμπιακού", "να φύγει ο Σφαιρόπουλος" και για τον "λούζερ Σπανούλη"! Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα.

Παραβάσεις και στα δύο τρίποντα

Όσον αφορά το φινάλε του ματς, παραβάσεις υπάρχουν και στις δύο φάσεις όμως δεν σφυρίζονται κακά τα ψέματα. Ο Διαμαντίδης απλώνει δύο φορές το χέρι και στην δεύτερη επαφή και αποτρέπει την άμυνα του Χάντερ, αλλά τέτοιες φάσεις είναι άπειρες σε ένα ματς και ειδικά σε τέτοια σημεία δεν σφυρίζονται.

Όπως δεν σφυρίζεται και η παράβαση βασικά του Σπανούλη αν και εδώ είναι πιο κραυγαλέα φάση. Μόνο όμως αν την δεις σε replay!

Ακόμα και από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, κανείς δεν το κατάλαβε εκείνη την ώρα. Και επίσης αν δεν κάνω λάθος το instant replay είναι μόνο για φάσεις με χρόνο ή με εξωτερική γραμμή. Από εκεί και πέρα ο καθένας ότι θέλει κάνει ή λέει.

Ο Πεδουλάκης έκανε την καλύτερη και ορθότερη τοποθέτηση νομίζω. Αλλιώς θα ακυρώνονταν παιχνίδια με τα VIDEO και οι ομάδες δεν θα έπρεπε καν να παίζουν. Ή θα έπρεπε να έχουμε συμβούλιο σε κάθε φάση με επιτροπή για τα instant replay!

ΑΠΟ ΚΑΚΙΣΤΟΣ... ΗΡΩΑΣ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Εγώ στέκομαι στο ματς. Λάθος επιθέσεις και οι δύο ομάδες, αλλά επειδή τις πήραν πάνω τους οι σταρ δεν λέει κανείς τίποτα. Ο Διαμαντίδης κάνει γρήγορη επίθεση ενώ θα μπορούσε να πάρει στα 4-5''. Η επίθεση του Ολυμπιακού ακόμα χειρότερη. Αντί να πάει στον Πρίντεζη ή σε διείσδυση, ο Σπανούλης εκβιάζει το σουτ και πάει σε ένα από αυτά που έχει χάσει αρκετές φορές, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Η μπάλα του κάνει το χατήρι, παίρνει ατομική ρεβάνς και ξαφνικά γίνεται ήρωας παρά την κάκιστη εμφάνιση σε όλα τα επίπεδα καθώς είχε μόλις 3ας με 2/9σ μέχρι τότε! ,

Η ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Τώρα θα ζητήσει το ίδιο συμβόλαιο και αυτό θα είναι και η παγίδα της ΚΑΕ για το καλοκαίρι! Λάθος επιθέσεις, μεγάλα καλάθια από μεγάλους παίκτες, αλλά ας πάψει η υπερβολή. Κάθε μέρα μπαίνουν τέτοιες καλαθάρες.

Και άλλωστε γι αυτό παίρνουν τόσα λεφτά, να παίρνουν αυτά τα σουτ. Έχουν χάσει πολλά, έχουν βάλει και πολλά. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας, δεν έγινε και κάτι.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού κατάλαβε τι γίνεται, πήγε με έναν εκ των Σπανούλη-Μάντζαρη στην πεντάδα και έβγαλε ενέργεια. Είχε τον Λοτζέσκι σε ένα διάστημα στη θέση "2", ενώ του βγήκε και ένα σχήμα με Παπαπέτρου -Αγραβάνη για λίγο στο 4-5. Κλειδί ήταν η απουσία του Γκιστ στο τέλος, τα λάθη και ο Πεδουλάκης που ξέχασετον Φελντέιν.

Επίσης κλειδί, ήταν και ο Χάντερ με τα δύο επιθετικά ριμπάουντ στο φινάλε. Αλλά και οι κακές επιθέσεις από μεγάλες ομάδες αν θυμηθούμε τα λάθη στο τέλος των Μάντζαρη-Καλάθη σε παιδικές φάσεις.

Η κριτική των παικτών

Ο Παναθηναϊκός κατέβασε το σκορ, ο Ολυμπιακός πίεσε στην άμυνα για να πάει το ματς στους 70πόντους, χτύπησε σωστά με τον Πρίντεζη και έφθειρε στα μέγιστα τον Γκιστ. Μετά δεν είχε αντίπαλο ουσιαστικά.

Οι "πράσινοι" δεν είχαν βοήθειες από τον Ουίλιαμς που είναι φανερά εκτός κλίματος. Και δεν είχε και από τον Ραντούλιτσα με σωστές άμυνες. Συνεπώς η ομάδα του Πεδουλάκη κόλλησε με 6/20τρ και μόλις 2 από Φώτση-Φελντέιν (0), οι οποίοι είχαν 7 στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός δεν έδωσε τα εύκολα σουτ στον Καλάθη και έτσι τον πήγε χαμηλά παρά τις φιλότιμες ατομικές προσπάθειες του Παππά. Δεν έφταναν όμως.

Θετικότατος ο Χαραλαμπόπουλος, αν και δεν ήταν εύστοχος στις βολές. Πολλές χαμένες προσπάθειες από τον Γκιστ. Καθόλου χρόνο ο Χάινς. Μετριότατος ο Διαμαντίδης που δεν είχε δυνάμεις και είχε 0/8σουτ μέχρι το σεφτέ στα 8''!

Ο Ολυμπιακός αν και με 5/27 τρίποντα, σώθηκε από την άμυνα, την τύχη αλλά και τα 13 επιθετικά ριμπάουντ. Βοήθησε αρκετά ο Παπανικολάου, θετικός αλλά άστοχος ο Λοτζέσκι, μέτριος ο Παπαπέτρου, ο Μάντζαρης προσπάθησε αυτή την φορά. Ξένο σώμα ο Μιλουτίνοφ. Ανέβηκε ο Χάντερ. Έπρεπε να παίξει περισσότερο ο Αγραβάνης, μέτριος ο Χάκετ, ο Στρόμπερι μάλλον εκτός πλάνου, ίσως λόγω τραυματισμού. Για τους πρωταγωνιστές τα είπαμε.

Ο Σφαιρόπουλος ψιλοκέρδισε τον Πεδουλάκη στους πάγκους. Ο Άρτζι είχε μερικές κακές πεντάδες, έχανε μικρές διαφορές και κυνηγούσε με ηρωισμούς, αλλά και λίγο ήθελε να το πάρει!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Τίποτα δεν έχει κριθεί, αλλά ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα καθώς δεν είναι εύκολο να σπάσει η έδρα του δύο φορές. Και είναι πιο γεμάτος σε ενέργεια. Ο Παναθηναϊκός όμως θα παλέψει πάλι στο ΟΑΚΑ, αλλά πρέπει να διαχειριστεί την κόπωση των γερόλυκων, Διαμαντίδη-Φώτση και να κρύψει τις αδυναμίες στο 3αρι.

Το σημαντικό είναι όμως με τους Ραντούλιτσα-Ουίλιαμς εκτός κλίματος είναι πολύ πιο προβλέψιμος και μονοδιάστατος σχεδόν. Μάλλον θα δούμε έκπληξη με Παπαγιάννη μέσα στο σέντερ για να πάει ο Γκιστ στον Πρίντεζη και πολλές ζώνες και ότι κάτσει.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δάρδαλης: Σπανούλης όπως Γκάλης
ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ: The Shot!
ΧΑΜΟΣ: Τα επικά καλάθια μέσα απ' το γήπεδο
Ένσταση ο ΠAO, σκέψεις να μην κατέβει στο ΣΕΦ!
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 66-68

News 24/7

24MEDIA NETWORK