Μίκρυνε αλλά δεν έκλεισε η ψαλίδα...

Ο Σωτήρης Γεωργίου καταγράφει τα συμπεράσματά του από το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ.

Μίκρυνε αλλά δεν έκλεισε η ψαλίδα...

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο μπάσκετ ολοκληρώθηκαν με τις ΗΠΑ να μη χάνουν το χρυσό και να μένουν αήττητες από το 2006 και την Εθνική μας στη Σαϊτάμα.

Όμως στην ερώτηση 'αν ήρθε η ώρα μια πάνοπλη ομάδα γεμάτη κορυφαίους ΝΒΑερς ή Dream Team να χάσει", η απάντηση από τους Αμερικανούς ήταν εκκωφαντική, καθώς διέλυσαν τη Σερβία. Οι ΗΠΑ ισοπέδωσαν -με την κορυφαία τους εμφάνιση στο τουρνουά- μέσα σε αποθέωση τους Σέρβους και έδειξαν ότι παραμένουν το αφεντικό.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΣΕΡΒΙΑ

Σε ένα τουρνουά με πολλές εκπλήξεις και αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα, όπως ο θρίαμβος της Αυστραλίας επί της Σερβίας και τη συντριβή της από την ίδια στα ημιτελικά, οι "πλάβι" είναι η μεγάλη κερδισμένοι παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα, καθώς πήραν το ασημένιο.

Από την άλλη, είχαμε την Ισπανία που μάλλον κλείνει ο κύκλος της με πιθανή αποχώρηση του Πάου Γκασόλ, του Ναβάρο και άλλων και η οποία πάλεψε αλλά έχασε δίκαια στον ημιτελικό-τελικό από τις ΗΠΑ, αλλά έδειξε ότι είναι η κορυφαία δύναμη στην Ευρώπη.

Στο μεγάλο ερώτημα πάντως η απάντηση είναι απλή. Η Dream Team δεν είναι Dream Team καθώς οι τωρινές ομάδες των ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τις πρώτες ή αυτή ειδικά του 1992. Από εκεί και πέρα όμως οι Αμερικανοί κατεβάζουν τρομερές ομάδες με κόστος σε ετήσια συμβόλαια σχεδόν 300εκ(!) και με τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ. Μπορεί να έλειψαν π.χ. οι Λεμπρόν,Κάρι και μερικοί ακόμα όπως ο Γουέιντ και ο Γουέστμπρουκ αλλά καιν πάλι μιλάμε για ομαδάρα με 12 σούπερ σταρ.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΞΕ

Σαφώς όμως η εμφάνιση των ΗΠΑ στο Ρίο δεν τρόμαξε. Οπως αναλύσαμε και σε περασμένα άρθρα δεν θα έχαναν το χρυσό καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά κλάσης και μόλις πιεστούν και έχουν και παιχνίδια σοβαρά στα πόδια και χέρια τους θα είναι καλύτερη ομάδα τους. Και έτσι έγινε. Στον τελικό έκαναν πάρτι με την Σερβία που έδειξε ανύπαρκτη . Και αυτό καθώς η ατομική διαφορά ποιότητας και κλάσης σε κάθε θέση και στον πάγκο είναι χαοτική.

Ωστόσο οι ομάδες της Ευρώπης κερδίζουν στην χημεία, την ομοιογένεια και την τακτική. Οι ΗΠΑ υστερούν στο κομμάτι αυτό, πολλές φορές στο κίνητρο και έχουν να προσαρμοστούν και σε νέους κανόνες. Και ασφαλώς τις μπερδεύει και το σετ μπάσκετ που έχουν πρόβλημα αφού δεν υπάρχουν πλέον παίκτες σούπερ σταρ των 30-40π. με ατομικές φάσεις. Και έτσι οι Ευρωπαϊκές ομάδες καταφέρνουν να αποφεύγουν τις συντριβές και να απειλούν.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Άλλωστε οι ΗΠΑ αγχώθηκαν να κερδίσουν Αυστραλία, Σερβία στην 1η φάση και λιγότερο Γαλλία και Ισπανία αλλά στον τελικό έκαναν επίδειξη δύναμης. Η διαφορά παραμένει μεγάλη, αλλά όχι πλέον χαοτική. Όχι τόσο σε ατομικό επίπεδο που παραμένει μεγάλη, αλλά συνολικά καθώς μιλάμε για ομαδικό άθλημα με τακτική μέση. Συνεπώς οι ΗΠΑ είναι το αφεντικό και θα είναι για χρόνια ακόμα εκτιμώ αλλά η ψαλίδα μικραίνει. Παραμένει όμως σε απόσταση ασφαλείας για τους Αμερικανούς που όμως δεν εφησυχάζουν και πρέπει να κατεβάζουν σχεδόν πλήρεις ομάδες και πρέπει να προσαρμοστούν περισσότερο στο σετ μπάσκετ.

Και οι Ευρωπαϊκές ομάδες που μεγάλα ονόματα όπως η Ισπανία δεν έχουν ανάλογη συνέχεια, θα παλεύουν περισσότερο από ποτέ αλλά οι νίκες με τις ΗΠΑ όταν κρίνονται τίτλοι αργούν πολύ ακόμα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δεν χάνουν οι Αμερικανοί, διέλυσαν τους Σέρβους για το χρυσό

News 24/7

24MEDIA NETWORK