Να χειροκροτάμε όσους προσφέρουν στην κοινωνία

Ο Σωτήρης Γεωργίου περιμένει τους πλούσιους... Καράμπουλες να προσφέρουν πίσω στην κοινωνία ένα μέρος από την περιουσία που έκαναν, κάνοντας επάγγελμα το χόμπι τους και ζητάει από κόσμο να μην ηρωποιεί ανθρώπους που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι η... μόστρα.

Να χειροκροτάμε όσους προσφέρουν στην κοινωνία

Διαβάζω την είδηση πριν από μερικές μέρες. Μια είδηση που λέει ότι η φανέλα του Βαγγέλη Καράμπουλα από την περσινή "μαγική" χρονιά του Φάρου Κερατσινίου θα δημοπρατηθεί σύντομα (δεν νομίζω να έγινε ήδη) μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού charityidols. Και ότι τα χρήματα από τη δημοπρασία θα καταλήξουν στη 18 μηνών Κατερίνα Δεληγιαννάκη από το Ηράκλειο, η οποία γεννήθηκε με μισή καρδιά. Το αγγελούδι έχει κάνει ήδη 4 μπαλονάκια, μία επέμβαση ανοικτής καρδιάς και σε λίγο καιρό θα υποβληθεί σε ακόμη ένα σημαντικό χειρουργείο.

Τώρα αν είναι πρωτοβουλία του Φάρου, του ίδιου του Καράμπελα ή και των δύο μαζί (το πιθανότερο δηλαδή) δεν το γνωρίζω. Όπως και να 'χει όμως η ενέργεια αυτή του Βαγγέλη Καράμπουλα μάς συγκινεί σε μια ιδιαίτερη εποχή.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν δεν είναι τίποτα ουσιαστικά, αν και κάθε ευρώ έχει την αξία του. Η ενέργεια όμως θα πρέπει να ταρακουνήσει τα θεμέλια ενός σαθρού και αόρατου συστήματος, στο οποίο κόσμος και κοσμάκης κάθεται και ξημεροβραδιάζεται, πλακώνεται, χαλάει λεφτά από το υστέρημά του, ακόμα και από το γάλα των παιδιών του. Ακόμα "σκοτώνεται" για την ομάδα και τα ινδάλματά του.

Σόρι αν σας το χαλάω, αλλά ινδάλματα θα πρέπει να έχουμε αυτούς που προσφέρουν στην κοινωνία και όχι όσους πλούτισαν με μια μπαλίτσα κάνοντας το χόμπι πανάκριβο επάγγελμα.

Καλό είναι κάποια στιγμή να κρίνουμε τους αθλητές ανάλογα με την προσφορά και ανταπόδοση τους στην κοινωνία, ενός μέρους των πανάκριβων συμβολαίων, επειδή κέρδισαν ένα διαρκές Τζόκερ και πληρώνονται αδρά κάνοντας το χόμπι τους. Μιλάμε γι' αυτούς που βρέξει-χιονίσει, χάνοντας με 5 ή 25 πόντους, όταν εσείς θα κλαίτε και θα πλακώνεστε ή θα μανουριάζετε, αυτοί θα είναι στην ντόλτσε βίτα, στα μπαράκια με σαμπάνιες, στη Μύκονο και την Αράχωβα με τα μοντέλα ή αν είναι σπιτόγατοι θα μετρούν τα... μύρια τους και θα γελούν με την κατάσταση.

ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Η κοινωνία φωνάζει για την κατάντια της, αλλά συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και ένα μεγάλο της μέρος αποθεώνει σε υπερβολικό βαθμό, ηρωποιεί και θεοποιεί ανθρώπους που στην ουσία δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, αλλά εκμεταλλεύονται την μαζικότητα που φέρνει έσοδα και κονομάνε αδρά.

Σαφώς, αφού δεν τα κλέβουν, καλά κάνουν και τα παίρνουν. Μαγκιά τους. Αλλά κάποια στιγμή ας ξυπνήσουμε από το λήθαργο. Να μάθουμε να χειροκροτάμε και να ταυτιζόμαστε με άτομα που από οποιαδήποτε θέση προσφέρουν κάτι στην κοινωνία.

Πρόσφατα στην Ιταλία, οι οπαδοί της Νάπολι ζήτησαν από τους ακριβοπληρωμένους σταρ της ομάδας τους να προσφέρουν για τους καταστροφικούς σεισμούς, οικονομική βοήθεια και είναι σαν να πήραν το πρωτάθλημα. Το 1% να δώσουν. Ο Καράμπουλας δεν είναι φτιαγμένος από το μπάσκετ και έστω και έτσι κάνει μια προσπάθεια απλή. Βάζει όμως όλους τους άλλους να προβληματιστούν.

Πού είναι λοιπόν οι ακριβοπληρωμένοι σταρ να αποδείξουν ότι είναι άξια μέλη της κοινωνίας προσφέροντας σε αυτή; Και ασφαλώς το να δίνει ένα ευρώ ο μεροκαματιάρης δεν είναι το ίδιο με το να δώσει 1000 ευρώ ο εκατομμυριούχος. Στην Ελλάδα ακόμα και εκδηλώσεις έχουν κάνει για να βοηθήσουν και έδωσαν στο τέλος κάτι ψοροχιλιάρικα σε αυτούς για τους οποίους είχαμε τις συγκεκριμένες ενέργειες.

Πού είναι λοιπόν όλοι οι σταρ οι μπασκετικοί εν προκειμένω, αλλά και οι ποδοσφαιρικοί να δημοπρατήσουν μια φανέλα τους που θα πιάσει χρήματα πολύ περισσότερα από του Καράμπουλα και του Φάρου; Που είναι οι παικταράδες να πουν "βάζω 2-3 χιλιάδες, δηλαδή το μεροκάματο μιας μέρας, για να κάνω κάτι καλό στην κοινωνία; Που είναι ο Αντετοκούνμπο να πει στέλνω ένα εκατομμύριο από τα 20 το χρόνο να φτιάξουν γήπεδο, να δώσουν μπάλες, φόρμες στα παιδιά των μεταναστών που δεν έχουν τα βασικά, όπως αντίστοιχα ξεκίνησε και αυτός;

ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ

Αν κάποιοι το έχουν κάνει και δεν το ξέρουμε μπράβο τους. Κάποιοι λίγοι κάτι κάνουν έστω και με ψιλικοκό. Όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν δίνουν ευρώ στην μάνα τους και λένε ότι κάνουμε φιλανθρωπίες, αλλά δεν κάνει να τις δημοσιεύουμε.

Όχι μάγκες. Όπως και στο ΝΒΑ, όπως και στο ποδόσφαιρο (βλέπε Ρονάλντο και ας είναι περίεργος), επιβάλλεται πλέον οι σταρ να ανακοινώνουν τέτοιες ενέργειες. Για να τους λέμε μπράβο και για να ανεβαίνουν στην υπόληψη των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων - πολιτών.

Πολύ περισσότερο για να κάνουμε τις συγκρίσεις με τους άλλους ακριβοπληρωμένους σταρ της πλάκας, για μένα. Γιατί όταν θησαυρίζεις από το χόμπι σου και δεν επιστρέφεις κάτι στην κοινωνία, για μένα είσαι σταρ της πλάκας. Γι' αυτό παραμένω πιστός στην πάγια θέση μου από όταν ξεκίνησα και όσο με γουστάρει ακόμα ο κόσμος να με διαβάζει και να με ακούει. Να μην ασχολούμαι να γνωρίζω αθλητές, προπονητές κτλ και να αποφεύγω τις διαπροσωπικές σχέσεις, ακόμα και εις βάρος της δουλειάς μου, πολλές φορές, πλην ολίγων εξαιρέσεων.

Γιατί πάνω απ' όλα είναι ο άνθρωπος, η κοινωνία και όχι τα λεφτά, η μόστρα και η επιτυχία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK