ΝΒΑ και Κίνα αποψιλώνουν την Ευρωλίγκα!

O Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την... επέλαση του NBA και της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά και την Ευρωλίγκα που δείχνει ανίκανη να αποτρέψει την αποχώρηση σπουδαίων παικτών, ούσα έρμαιό τους.

ΝΒΑ και Κίνα αποψιλώνουν την Ευρωλίγκα!

Και ενώ τη νέα περίοδο θα έχουμε την καλύτερη Ευρωλίγκα όλων των εποχών (σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοργανωτών εξαιτίας του τρόπου διεξαγωγής), εν τούτοις πολλές ομάδες έχουν χάσει τα μεγάλα τους αστέρια ή δυσκολεύονται πολύ να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Για να είμαστε ακριβείς το ΝΒΑ και η Κίνα αποψιλώνουν, στην πραγματικότητα, την Ευρωλίγκα! Πλέον, πολλά και καλά ονόματα έχουν ως προτεραιότητα το ΝΒΑ, αφού λόγω της αύξησης του Salary Cap, οι ομάδες δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν πολύ καλά χρήματα αλλά και καλύτερες προοπτικές ειδικά στους νέους αθλητές .

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ NBA ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Παράλληλα, η Κίνα έχει μπει κι αυτή γερά στο κόλπο της απόκτησης σπουδαίων παικτών. Η κορυφαία -σε ανάπτυξη- οικονομία του κόσμου αυτή την στιγμή αποκτά πλέον ολοένα και περισσότερο Δυτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, βάζει τον αθλητισμό στην πρώτη γραμμή ως εμπορικό προϊόν, με συνέπεια να πέφτουν τεράστια χρηματικά ποσά στο τραπέζι. Σε ό,τι αφορά στο μπάσκετ βλέπουμε ομάδες που δεν έχουν πρόβλημα να προσφέρουν συμβόλαια 1.000.000 και 1.500.000 δολαρίων στην ουσία για μερικούς μήνες.

Γι' αυτό το λόγο παίρνουν παίκτες από το ΝΒΑ που έχουν κλείσει το κύκλο τους, αλλά και τα μεγάλα ονόματα της Ευρώπης που προτιμούν τα χρήματα. Ήδη φέτος, σε μια εποχή που τα καλά κόμπο γκαρντ τείνουν να εξελιχθούν σε είδος προς εξαφάνιση, ο Μακόλουμ και ο Άνταμς, δυο από τα κορυφαία ονόματα της περυσινής σεζόν στην Ευρώπη προτίμησαν την Κινέζικη αγορά και συμβόλαια 1.200.000 δολάρια για 6-7 μήνες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Από την άλλη πλευρά, ο Ντιλέινι προτίμησε το ΝΒΑ και μαζί του αναχώρησαν και άλλα μεγάλα ονόματα. Ο κορυφαίος Ισπανός πλέι μέικερ Σέρχι Ροντρίγκεθ μετακόμισε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως κι Ρούντι Φερνάντεθ που απασχόλησε, επίσης, παρά την ηλικία του. Επιπλέον, αποχώρησαν και νεότεροι παίκτες όπως ο Αμπρίνες, ο Σατοράνσκι, ο Σάριτς, ο Κουζμίνσκας που έκαναν το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους. Στον αντίποδα, τον αντίθετο δρομολόγιο έκανε μόνο ο Ουίμς που πήγε στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Γκάουντλοκ που άφησε την Κίνα.

Και πώς να αφήσουν τέτοια χρήματα; Για παράδειγμα, ο Ροντρίγκεθ που είχε παίξει και παλαιότερα στο ΝΒΑ και μπορούσε να βρει μεγάλο συμβόλαιο, βάσει κανονισμών, θα πάρει 8.000.000 δολαρίων από τους Σίξερς στα 30 του! Μην ξεχνάμε ότι έφυγαν και παίκτες που δεν είχαν κάνει ακόμα την σούπερ καριέρα στην Ευρώπη, όπως ο Χάμιλτον της Βαλένθια κι ο Μπέρτανς, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τη νέα σεζόν όπως ο Σέρβος Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που έμεινε στη Φενέρ προκειμένου να πάρει καλά χρήματα του χρόνου. Άλλωστε, αυτός ήταν κι ο λόγος που ο Σάριτς έμεινε έναν παραπάνω χρόνο στην Εφές.

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Συνεπώς η Ευρωλίγκα βλέπει να χάνει μεγάλα ονόματα, καλούς παίκτες και ταλέντα λόγω του "ζεστού" χρήματος της Κίνας, αλλά και της λάμψης του ΝΒΑ που σε συνδυασμό με την αύξηση του Salary Cap προσφέρει και λεφτά και δόξα. Αποτέλεσμα, ελάχιστοι πρωτοκλασάτοι και λίγα ταλέντα θα μείνουν στα μέρη μας. Βασικά μόνο όσοι θέλουν να γίνουν καλύτεροι, έχοντας παραστάσεις απ' το κορυφαίο επίπεδο, προτού πάνε στον μαγικό κόσμο του NBA.

Επίσης, όσοι θέλουν την καλή ζωή της Ευρώπης, όντες... πρώτοι στο χωριό. Για να μπορούσε να είναι πιο ανταγωνιστική η Ευρωλίγκα θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση 200-300% τουλάχιστον στα μπάτζετ των ομάδων, με ποσά που θα ξεκινούν από 30-40.000.000 ευρώ. Κάτι που φαντάζει αδύνατο, καθώς η αγορά είναι μικρή και τα εγγυημένα ποσά της διοργανώτριας αρχής ελάχιστα (παρά την αύξηση), ακόμα κι αν είναι καλύτερα από αυτά του Champions League της FIFA. Πραγματικά, όλα τα παραπάνω ξενίζουν, αν σκεφτεί κανείς πως το μπάσκετ στη χώρας μας έχει σχεδόν την ίδια τηλεθέαση με το ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Σωτήρης Γεωργίου: Και πώς να το χάσουν οι ΗΠΑ;

News 24/7

24MEDIA NETWORK