Ο φρέσκος Διαμαντίδης, το μήνυμα και η επόμενη μέρα

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το πρώτο ντέρμπι και βγάζει τα συμπεράσματά του. Η δίκαιη νίκη του Παναθηναϊκού, ο Διαμαντίδης, ο Καλάθης και ο "άφαντος" Σπανούλης.

Ο φρέσκος Διαμαντίδης, το μήνυμα και η επόμενη μέρα

Εδώ είμαστε λοιπόν. Πάει το πρώτο ντέρμπι. Με μεγάλο κερδισμένο τον Παναθηναϊκό. Ό,τι γράψαμε εδώ την παραμονή και ότι είπαμε στο live chat νομίζω ήταν όλα τα λεφτά. Κοινώς ότι είναι πιο ανέτοιμος ο Ολυμπιακός και ας είναι ίδια ομάδα με πέρσι σε μεγάλο βαθμό και αυτό το αιτιολόγησα επειδή ο Σπανούλης δεν είχε κάνει καν φιλικά αλλά και μιας και χωρίς τον κόσμο οι "ερυθρόλευκοι" που... παίζουν με τον κόσμο θα έχαναν την ορμή για ανατροπές.

Γι' αυτό και είπαμε ότι ο Παναθηναϊκός μου δείχνει πιο έτοιμος και αν ο Ολυμπιακός δεν έχει καλά τον "Σπαν, που θα ήταν δύσκολο να είναι καλά και δεν βάλει μακρινά σουτ, δύσκολα θα πάει στους 70π και δεν είναι φαβορί.

Ο Παναθηναϊκός σαφώς κέρδισε απόλυτα δίκαια τελικά σε ένα κακό παιχνίδι και με μια πλασματική σχετικά όμως (έπεσε πάντως στο τέλος) διαφορά που φέρνει μικρή γκρίνια στους "ερυθρόλευκους".Όχι όμως και κλυδωνισμούς γιατί υπάρχει η δικαιολογία της πρεμιέρας και το κεκλεισμένων των θυρών και ότι πέρσι η ομάδα με παρόμοια ήττα έστω και εκτός αλλά σαν γκραν φαβορί, στην συνέχεια τα σάρωσε όλα!

Πολύ ξύλο!

Ποιοτικά είδαμε ένα κάκιστο παιχνίδι με πολύ... ξυλίκι και πολλά φάουλ με τις ομάδες να χρεώνονται πολλά καθώς όταν δεν είσαι στο πικ της φυσικής κατάστασης κάνεις πιο εύκολα τη παράβαση. Καθαρά ανέτοιμες οι δύο ομάδες και πιο σφιγμένος ο Ολυμπιακός από την ελλιπή προετοιμασία με τους πολλούς απόντες διεθνείς. Και γι αυτό δεν είχε τελειώματα και ας διαθέτει από πέρσι αυτοματισμούς.

Όλα κρίθηκαν στο πρώτο πεντάλεπτο της 4ης περιόδου που ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα εντυπωσιακό 15-0 σε 7' και ήταν απόρροια βασικά του άγχους των γηπεδούχων που ήταν καταστροφικό σε συνδυασμό με την έλλειψη ετοιμότητας. Σαφώς η διαφορά των 15π που διαμορφώθηκε είναι πλασματική και δεν αντικατοπτρίζει ή προδικάζει κάτι.

Απλά ο Παναθηναϊκός σε ένα ματς με χαμηλό σκορ χωρίς να παίξει καλά κέρδισε εύκολα και καθαρά γιατί ήταν πολύ κακός απλά ο Ολυμπιακός που δεν έπαιξε ούτε στο 30% που μπορεί. Και φάνηκε ξεκάθαρα αυτό που είπαμε, ότι σε κλειστές άμυνες ζώνης ή τύπου ζώνης ο Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα καθώς με τον Σπανούλη φέτος να είναι αναμενόμενα πιο ασταθής από ποτέ, αν δεν βάζει αυτός 20-25π θα πρέπει να βρει πολλά μακρινά σουτ που δεν έχει παίκτη τέτοιο.

Το πικ εν ρολ διαβάζεται πιο εύκολα πια και ο Πρίντεζης είναι μόνος στην απειλή στην ρακέτα. Ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη εκτός παιχνιδιού ουσιαστικά επειδή δεν πάταγε καλά και δεν είχε συνεργασίες λόγω ελλιπούς προετοιμασίας και όχι λόγω της άμυνας του αντιπάλου, έπρεπε να περιμένει μεγάλα σουτ που δεν υπήρχαν και γι αυτό πάλευε μόνος ο Πρίντεζης. Όπως άλλωστε είπαμε όλοι οι άλλες παίκτες είναι δευτεροκλασάτοι και όχι για τέτοιο επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα κέρδισε με τον Καλάθη μετριότατο και τον Ραντούλιτσα βαρύ και ασήκωτο... Οταν όμως ο Παναθηναϊκός στο μεγαλύτερο μέρος είχε σχεδόν 10 ριμπάουντ παραπάνω που τα πέταγε στα σκουπίδια με τα περισσότερα λάθη, ο Ολυμπιακός χωρίς να τρέξει με τραγική αστοχία (στις βολές και οι δύο ήταν μαύρα χάλια...) στο τρίποντο δεν είχε επιλογές. Αλλωστε τι να λέμε. Με 5/30τρ και με 2π του Σπανούλη ο Ολυμπιακός θα κινδύνευε εντός και από τον Άρη σε ένα ματς νοκ άουτ.

Ο έλεγχος

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος -ξεκινώντας από τον γηπεδούχο- παθιάζεται με την άμυνα και η ομάδα του θα ...πεθαίνει στο γήπεδο αλλά θέλει και σκορ και εκεί δεν παρουσίασε κάτι και δεν μπόρεσε να αντιδράσει ούτε στα μπλακ άουτ (αδικαιολόγητο το επτάλεπτο χωρίς πόντο στο τέλος). Μικρός ο βαθμός.

Ατομικά ο Σπανούλης χωρίς φιλικά εκτός κλίματος με 1/8σ, οι 5ασ δεν λένε τίποτα. Άφαντος και ακίνδυνος χάθηκε θυμίζοντας παίκτη της σειράς (το βράδυ αυτό για να μην παρεξηγούμαστε). Ο Πρίντεζης έχουμε πει ότι είναι το 40% στην επίθεση του Ολυμπιακού και αλίμονο για τους "ερυθρόλευκους" μη τραυματιστεί! Πάλευε μόνος στην ρακέτα. Ο Λοτζέσκι έδωσε μάχες αλλά δεν είναι ο κλασικός σουτέρ και σκόρερ, αλλά μόνο μέσα από την δημιουργία του "Σπαν". Ο Μάντζαρης δεν φάνηκε, ο Αθηναίου πάλεψε, ο Γιανγκ έδωσε μάχες αλλά αν είχε και ταλέντο επιθετικά θα έπαιζε στο ΝΒΑ. Μάχες έδωσαν και Παπαπέτρου, Αγραβάνης αλλά δεν μπορούν ακόμα -ειδικά ο δεύτερος- να παίξουν σοβαρό ρόλο. Ο Στρόσμπερι δεν ήταν άσχημος αμυντικά. Επιθετικά με ένα 1/8σ κακώς ξένισε αφού δεν είναι σουτέρ και άλλο Καρσίγιακα αλλά εδώ με πίεση. Ο Μιλουτίνοφ μου άρεσε πολύ. Όπως και ο Χάκετ που έδωσε πολύ ενέργεια.

Πάμε στον Παναθηναϊκό. Ο Τζόρτζεβιτς έιχε μικρό ροτέισον λογικά όμως καθώς δεν περιμένεις να παίξουν οι Λούντζης και Παπαγιάννης τέτοια ματς. Ο Διαμαντίδης με την εμπειρία του, φρέσκος, έκανε τρομερή δουλειά με τις βολές σε ένα ματς που το σκορ ήταν δύσκολο. Εξαιρετική διαχείριση και έπαιξε αθόρυβα 25΄. Ο Καλάθης δεν μου άρεσε καθώς ήταν νευρικός αλλά βοήθησε στην κυκλοφορία της μπάλας και στον ρυθμό. Άφαντος ο Ραντούλιτσα καθώς ήταν βαρύς ενώ ο Κούζμιτς απλά ήταν μαχητικός. Ο Πάβλοβιτς δεν κάνει την διαφορά καθώς είναι αργός, αλλά παίζει άμυνα με την εμπειρία του. Μ' άρεσε πολύ η ωριμότητα του Γιάνκοβιτς, ο Γκιστ, ο γνωστός Γκιστ όπως και ο Φώτσης. Και ο Φελντέιν, τα είπαμε, είναι μια κλάση πάνω από τον Σλότερ και παίκτης παλιού Παναθηναϊκού!

Το μήνυμα και η επόμενη μέρα

Πήρε την ψυχολογία ο ΠΑΟ, αντέχει ο Ολυμπιακός, που μεταφράζεται απλά ότι οι "πράσινοι" φώναξαν με το καλημέρα "είμαστε εδώ". Έφτιαξαν την ψυχολογία τους με ένα μεγάλο διπλό στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου αλλά έβαλαν και πίεση για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ στην 2η αγωνιστική. Και δείχνει ο Παναθηναϊκός με το καλημέρα ότι έχει γεμίσει το ρόστερ και έβαλε ποιότητα παλιού Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός έχασε το πρώτο τρόπαιο αλλά δεν βάζει σοβαρή γκρίνια παρά ένα πάγωμα. Έχει την δικαιολογία των άδειων εξεδρών και ότι είναι ανέτοιμος με κακή προετοιμασία. Τον έσωσε ότι μάζεψε την διαφορά για να αποφύγει γκρίνια για την συνέχεια και με μια ήττα στο ΟΑΚΑ θα έχει ένα παγωμένο κλίμα για μήνες αλλά και πάλι δεν μπαίνει σε περιπέτειες και σκέψεις αλλαγών πλην ίσως μιας προσθήκης. Είναι φανερό ότι λείπει ένα καλο 4αρι ή ένα 3-4αρι με σκορ ή έστω να γεμίσει με ένα παίκτη σαν τον Παπανικολάου μιας και είπαμε ότι σε τέτοιο επίπεδο δεν μπορείς να παίζεις με Αγραβάνη και Τσαιρέλη. Και για να μην ξεχνιόμαστε. Ο παίκτης που αλλάζει ρυθμό και ψυχολογία λεγόταν Σλούκας. Στο καταστροφικό επτάλεπτο του Ολυμπιακού φάνηκε περισσότερο από ποτέ η δική του έλλειψη όπως και της κάλυψης της κακής μέρας του Σπανούλη.

* Περισσότερα με live chat το μεσημέρι της Παρασκευής στις 14:00. Εδώ που αλλού!

News 24/7

24MEDIA NETWORK