Ο περίεργος όμιλος του Ολυμπιακού και η επικίνδυνη Ζαλγκίρις

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα παιχνίδια του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού σε Τουρκία και ΟΑΚΑ με Εφές και Ζαλγκίρις και προσεγγίζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αντίπαλων.

Ο περίεργος όμιλος του Ολυμπιακού και η επικίνδυνη Ζαλγκίρις

Όπως κάνουμε κάθε εβδομάδα πλέον έτσι και σήμερα πάμε να προσεγγίσουμε τους αντιπάλους των ελληνικών μας ομάδων στην Ευρωλίγκα και να δούμε τι περιμένουμε και πως -λογικά- θα πάνε τα παιχνίδια.

Ο περίεργος όμιλος

Ξεκινάμε με τον φιναλίστ της διοργάνωσης Ολυμπιακό που απόψε στην Τουρκία αντιμετωπίζει την Εφές με διπλάσιο και κάτι παραπάνω μπάτζετ από αυτόν, σε ένα παιχνίδι πολύ σημαντικό για την πρωτιά του περίεργου αυτού ομίλου που ήδη έχει εκπλήξεις και ανατροπές.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ακόμα έτοιμος καθώς δεν έχει την διάρκεια που θέλει και αυτό είναι και το δυσκολότερο παιχνίδι του γκρουπ, αφού μαζί με την τουρκική ομάδα είναι το φαβορί για την 1η θέση. Και έχει ένα θετικό απολογισμό, αφού στα δύο δύσκολα και συνάμα πονηρά εκτός έδρας παιχνίδια με όχι καλύτερες ομάδες, σε ισάριθμα θρίλερ, όπως εξελίχθηκαν, έχασε στην Βιτόρια από την Λαμποράλ στην παράταση που πήγε από -13 και κέρδισε δίκαια, αλλά πάλι στο τέλος στο Μιλάνο.

Η φετινή Εφές καταρχήν να πούμε ότι είναι μια ομάδα στα δυνατά αουτσάιντερ για να πάνε στο Φάιναλ Φορ. Και ούτως ή άλλως μια ομάδα με την υπογραφή του Ίβκοβιτς, που είναι στον πάγκο, πάντα είναι ικανή για το καλύτερο. Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι η τουρκική ομάδα δεν έχει δυνατή έδρα καθώς δεν έχει το δικό της φανατικό κοινό. Και παρουσιάζει διακυμάνσεις. Στην Ευρωλίγκα έχει κερδίσει εύκολα με 89-77 στην Λιμόζ με διαφορές 20 πόντων από την αρχή, στο τέλος καθάρισε εύκολα εντός πάλι με τα τρίποντα το Μιλάνο με 89-73 και μετά έχασε εντός έδρας σε μια από τις εκπλήξεις της σεζόν από την Τσεντεβίτα με 75-81. Τέλος έχασε στην παράταση στην Ισπανία με 92-90 την Λαμποράλ, αν και είχε προβάδισμα 6-7 π. συνεχώς, αλλά ήταν κακή στην 4η περίοδο.

Δεν αγαπά την άμυνα

Στην λίγκα της έχει χάσει εντός από την Μπάνβιτ καθώς παίζει μάλλον καλύτερα εκτός έδρας. Η Εφές πέραν του Ίβκοβιτς που είναι από μόνος του μια εγγύηση, έχει ένα εξαιρετικό ρόστερ που όμως (περίεργο για ομάδα Ντούντα) δεν αγαπά την άμυνα και δεν έχει τον σταρ να καθαρίζει στις δύσκολες στιγμές. Εχει πολλούς καλούς παίκτες, αλλά όχι τον ηγέτη.

Το καλοκαίρι έκανε καλές κινήσεις και έχει φτιάξει μια ιδιόμορφη, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα ομάδα με δύο εξαιρετικούς χειριστές, αθλητικά φόργουορντ με μακρινό σουτ και αθλητικά 5αρια. Στην περιφέρεια παίζουν πολύ ώρα μαζί οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί Χερτέλ και Γκρέιτζερ που όμως υστερούν στην άμυνα, ειδικά σε ύψη. Παίζει πολύ το πικ εν ρολ καθώς έχει αθλητικότατα 5αρια με Ντάνστον (πέρσι Ολυμπιακό) και Τάιους (που δεν είναι και στα καλυτερά του). Ακόμα έχει τον τριποντάκια Ντίμπλερ (παλιά Πανιώνιος) από την πρωταθλήτρια Καρσίγιακα που πάει στο "3' και ακροβολίζεται στις γωνίες και θέλει πολύ προσοχή. Εχει τους Σάριτς-Μπράουν που είναι στο 3-4 με μεγάλη επιτυχία με ατομικές φάσεις.

Γι αυτό άλλωστε έχει πλουραλισμό στο παιχνίδι της. Πάντως, έχει και τον τραυματία -τριποντάκια επίσης- Μπατούκ και μερικούς ταλαντούχους Τούρκους, όπως Οσμάν και Κορκμάζ και παίζει πολύ με την ενέργεια και το σουτ. Το κλειδί είναι η άμυνα του Ολυμπιακού που θα πρέπει να της κόψει το σουτ στο τρίποντο -σουτάρει με 46%(!)- και την τρομερή της δημιουργία, αλλά δεν είναι εύκολο ειδικά αν ο Μάντζαρης δεν είναι σε καλή μέρα αμυντικά. Επίσης, ο Ολυμπιακός ποντάρει πολύ στην άνοδο του Σπανούλη που δεν έχει μπροστά του καλούς ατομικά αμυντικούς και θα πρέπει να εκμεταλλευθεί μις ματς ειδικά όταν είναι μέσα ο Ντίμπλερ.

Μαχητική και επικίνδυνη η Ζαλγκίρις

Πάμε στον Παναθηναϊκό που έχει κρίσιμο ματς με την Ζαλγκίρις αν και η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση την γκέλα στην Πολωνία, οι άλλες ήττες του σε Ρωσία και Ισπανία ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Αλλά με εξαίρεση το ΟΑΚΑ και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο άδειο ΣΕΦ στο κύπελλο, ο Παναθηναϊκός δεν παίζει καλά, δεν έχει βρει τρόπο να κρύβει τις αμυντικές του αδυναμίες με αθλητικούς αντιπάλους και όταν λείπει ο Γκιστ μένει από ενέργεια.

Ετσι έχασε στην Πολωνία, οπότε το ματς με την Ζαλγκίρις θέλει προσοχή, αν και στο ΟΑΚΑ μεταμορφώνεται αφού παίρνει ενέργεια από την έδρα και σουτάρει και καλύτερα. Πάντως ο Παναθηναϊκός -που πιστεύω ή εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει- θα πρέπει να είναι προσεκτικός με μια ομάδα που είναι πολύ δουλεμένη και μαχητική. Σε αντίθεση με το λιθουανικό μοντέλο έχει πολύ τακτική και είναι ομάδα με έμφαση στην άμυνα και το άντερ, με πολύ καλή δουλειά από τον Κράπικας που είναι νεαρός τεχνικός και τον γνωστό μας Γιασικεβίτσιους δίπλα του. Αλλωστε είναι μια ομάδα που δύσκολα της βάζει 75 π.

Κέρδισε στην Ζιελόνα με 66-62 με ένα 10-0 στο τέλος, έχασε με καλάθι στο τέλος 76-74 από την Κούμπαν εντός, έκανε το μπαμ με την άμυνα με 66-68 στην Καρσίγιακα και έτσι βλέπει πρόκριση με δύο διπλά ήδη. Εχασε μέσα από την Μπαρτσελόνα με 85-78 που σημαίνει ότι βάσει προγραμματισμού είναι και από πάνω. Αν κερδίσει στο ΟΑΚΑ κάνει τεράστιο βήμα πρόκρισης.

Η Ζαλγκίρις που δεν έχει μεγάλο μπάτζετ και απέφυγε τους Αμερικανούς, είναι ομάδα με τη σημασία της λέξεως. Ο Καλνιέτις είναι ο βασικός πόιντ που επέστρεψε αλλά κουβαλάει πολύ....τρέλα και είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, αν και φέτος πασάρει καλά και γενικά βάζει την μπάλα στην ρακέτα. Γι' αυτό η ομάδα σουτάρει μόλις 17-18 τρίποντα το ματς και έχει άσχημα ποσοστά με 29%.

Βαρόμετρο ο Σεϊμπούτις

Πολύ δουλειά κάνει ο Γιανκούνας στο 4 και αποκάλυψη και δεύτερος σκόρερ με 13π είναι ο Βουγιούκας στο σέντερ που τελειώνει πολλές φάσεις μέσα από τις αργές, αλλά σωστές επιθέσεις της Ζαλγκίρις που δεν τρέχει γενικά. Στο σέντερ είναι και ο Γιαβτόκας, όπως επίσης ο Αυστραλός Μότουμ. Ετσι φτιάνουν μια εξαιρετική φροντ λάιν.

Στην περιφέρεια όμως η Ζαλγκίρις έχει θέματα με τον Πόσιους σε άσχημη κατάσταση σαν να έχει ξεχάσει το μπάσκετ και με τον Καναδό Χάνλαν και μερικούς ταλαντούχους, αλλά όχι καλής φουρνιάς Λιθουανούς να μην γεμίζουν το ρόστερ. Γι αυτό υπάρχει και σωματική επιβάρυνση στην ομάδα και μένει από δυνάμεις κάποια διαστήματα στην περιφέρεια. Εκεί όπου βαρόμετρο είναι ο γνωστός μας Σεϊμπούτις, που πρόκειται για κλασικό σκόρερ.

Γενικά η Ζαλγκίρις δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά επειδή είναι μαχητική και δουλεμένη ομάδα με αρχές και στην άμυνα, είναι πονηρή και θέλει προσοχή. Ακριβώς γι' αυτό ο ΠΑΟ θα πρέπει να έχει υπομονή, καθαρό μυαλό, να φθείρει τους ψηλούς της, να βελτιωθεί στην άμυνα στην ρακέτα του και να πιέσει στην περιφέρεια τον επιρρεπή στο λάθος Καλνιέτις και να περιορίσει τον Σειμπούτις που τότε η Ζαλγκίρις δύσκολα θα βάλει 65-68 πόντους στο ΟΑΚΑ και δεν θα έχει σοβαρή τύχη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK