Ο πρωταγωνιστής Διαμαντίδης, ο ανέτοιμος Σπανούλης

Ο Σωτήρης Γεωργίου παρακολούθησε την 1η αγωνιστική της Basket League και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Τα ντέρμπι σε Αλεξάνδρειο και ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός που παίζει με τον ανέτοιμο Σπανούλη και οι νεοφώτιστοι.

Ο πρωταγωνιστής Διαμαντίδης, ο ανέτοιμος Σπανούλης

Πρεμιέρα ήταν και πάει λοιπόν! Μια πρεμιέρα που δεν είχε πολλές εκπλήξεις με οποιαδήποτε έννοια και δεν με ενθουσίασε κιόλας, καθώς μπορεί να είχαμε θρίλερ αλλά το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ: το ότι έχουμε θρίλερ και μάχες που κρίνονται στο τέλος δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχει ανέβει το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά μπορεί να σημαίνει -που αυτό συμβαίνει- ότι έχουν βρεθεί οι 8-10 ομάδες στο ίδιο μπάτζετ και οι διαφορές τους είναι ελάχιστες. Και γι αυτό το λόγο θα βλέπουμε πολλά θρίλερ, ανατροπές και παρατάσεις.

Αν δει κανείς τους Αμερικανούς που παίζουν σήμερα στην Α1 και έχει δει και αυτούς της 10ετίας του 90' απλά θα μελαγχολήσει. Βέβαια για τα δεδομένα των 200 και 300 χιλιάδων μπάτζετ της κάθε ομάδας, για να λέμε και την αλήθεια, είναι επιτυχία που ένας στους τρεις βγαίνει ή ψιλοβγαίνει λαβράκι. Και αυτό που μας αρέσει, παρά την φτήνια στο ελληνικό μπάσκετ, εξαιρώντας τους "αιωνίους" και εσχάτως και τα μεγάλα ονόματα που βρίσκουν σταδιακά επενδυτές, είναι ότι θυμίζουμε κολλεγιακό πρωτάθλημα με τις ομάδες να δίνουν έμφαση στην άμυνα και στην τακτική και έτσι αποτελούμε προθάλαμο για τις άλλες λίγκες. Ποιοί, εμείς με το καλύτερο κάποτε πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η ζωή κάνει κύκλους...

Τι είδαμε και τι δεν είδαμε λοιπόν και τι κρατάμε από την πρεμιέρα:

Καταρχήν είδαμε πολύ κόσμο και ωραία ατμόσφαιρα στο "Nick Galis Hall". Σε ένα ματς που ήταν "ντερμπάκι", ο νικητής Παναθηναϊκός αποχώρησε κανονικά από το γήπεδο χωρίς καφέδες, αντικείμενα κτλ. Μπράβο στον κόσμο του Άρη, με ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν χαλάνε όμως την εικόνα. Μ' άρεσε που ο μεγάλος Γκάλης έκανε το τζάμπολ, μ' άρεσε ο Άρης που για 35' πάλεψε στα ίσα σχεδόν τον ΠΑΟ που ο Καλάθης μόνο κοστίζει όσο δύο Άρηδες.

Ο Άρης μικραίνει τις αποστάσεις

Η ψαλίδα δεν έχει κλείσει, αλλά η σωστή δουλειά του Άρη μικραίνει τις αποστάσεις και έβαλε σε σκέψεις (ανάλογα και την κλήρωση) τον Αρη για ένα τίτλο στο κύπελλο. Ο Άρης πήγε το ματς όσο άντεξε σε χαμηλό σκορ αλλά υπάρχει διαφορά κλάσης. Ο Παναθηναϊκός πάντως δεν έπαιξε καλά και έδειξε την Κυριακή ότι δεν έχει βρει τον ρυθμό του. Τουλάχιστον ακόμα. Και δεν άρεσε ότι χρειάστηκε να παίξει 30' ο Διαμαντίδης και να δώσει 8 ασίστ και ένα κρίσιμο τρίποντο στο -4. Είναι φανερό ότι ο Τζόρτζεβιτς θέλει να παίζουν μαζί οι δύο αυτοί άσοι αρκετή ώρα. Πάντως, το ματς το καθάρισε ο Γκιστ πάντως που θα είναι και το αθλητικό 5αρι, όπως φαίνεται, των "πρασίνων' φέτος. Δεν άρεσαν και οι 14/23 βολές, χαμηλό νούμερο για ομάδα που θέλει την Ευρωλίγκα. Kαι μην ξεχνάμε και την απουσία του Χάγκινς για τον Άρη που σε τέτοια ειδικά ματς μετράει. Ο Άρης προχωρά, αργά αλλά σταθερά και ο Παναθηναϊκός ακόμα ρολάρει και θέλει χρόνο για να πατήσει όπως θέλει.

Ο πρωταγωνιστής Διαμαντίδης, ο ανέτοιμος Σπανούλης
INTIME SPORTS

Παίζει... χωρίς Σπανούλη

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το σοκ με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο με μια καλή εικόνα κόντρα στον Κολοσσό στο ΣΕΦ. Τον κόσμο ουδόλως τον ενδιέφερε βέβαια αυτό, αλλά τον Σφαιρόπουλο τον ικανοποίησε ασφαλώς το γεγονός ότι η ομάδα του είχε 30 ασίστ και διαφορές 30 πόντων και απλά χαλάρωσε στο τέλος.

Πάντως ο Σπανούλης ακόμα είναι μακρυά από το καλό του πρόσωπο, ο Παπαπέτρου δεν έχει ξεκινήσει καλά παρά τα όσα περιμένουμε και ήταν έκπληξη ο Τσαϊρέλης. Ωστόσο το 5/5 δ σε τέτοια ματς δεν λένε κάτι καθώς ο Ολυμπιακός πονάει στην Ευρωλίγκα και εκεί αλλάζουν τα πράματα.

Όπως περίμενα, για παράδειγμα, να πάρει χρόνο σε τέτοια ματς ο νεαρός Τολιόπουλος που ήρθε μάλιστα από τον Κολοσσό. Και προβλημάτισαν πάλι στον Ολυμπιακό οι 11/20βολές. Για τον Ολυμπιακό που έχει το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ στο μυαλό του και ας μεσολαβεί Ευρωλίγκα και Τσεντεβίτα στην Κρήτη ενώ ψάχνει(;) παίκτη. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει κινηθεί για τον Έρσεγκ που μαζί με τον Πρίντεζη θα κάνουν το καλύτερο δίδυμο στο "4" στην Ευρώπη και είναι παλιός του παίκτης με τρομερό μακρινό σουτ για ψηλός. Επίσης, το κασέ του δεν είναι μεγάλο αφού είναι χωρίς ομάδα παρά τις εξαιρετικές του χρονιές τελευταία.

Ο πρωταγωνιστής Διαμαντίδης, ο ανέτοιμος Σπανούλης
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ πήρε ανάσα με το 65-53 επί του ΠΑΟΚ, αλλά δεν άρεσε που δεν είχε κόσμο, όσο περίμενε τουλάχιστον. Πάντως έπαιξε άμυνα που δεν μας είχε συνηθίσει και είναι το ζητούμενό της και μόνο έτσι μπορεί να πάει ψηλά. Εγγύηση ο Μαυροκεφαλίδης ειδικά για το επίπεδό της, έκανε εξαιρετικό δίδυμο με τον Μιλόσεβιτς που ήταν αποκάλυψη. Ο Ουόρεν ψάχνεται ακόμα, αποκάλυψη και ο Παπαντωνίου στον ρόλο του με το πάθος του, θέλει χρόνο ακόμα ο... πρόσφατος Ανοσίκε. Ο ΠΑΟΚ αν χάνει εύκολα με 6 τρίποντα του Βασιλειάδη, έχει πρόβλημα. Του λείπει ο καλός ψηλός, έχει ένα θεματάκι στο 3αρι επίσης και ψάχνει ένα πόιντ γρήγορο καθώς με τον Τέπιτς είναι πολύ αργός και δύσκαμπτος. Εχει μείνει ο Σέρβος πίσω από το σύγχρονο μπάσκετ και έτσι δεν μπορεί να βάλει καν 65 πόντους με άνεση. Κάτι μπερδεμένο έχει ο ΠΑΟΚ φέτος ακόμα...

Αγωνιστική νεοφώτιστων

Εντυπωσίασαν οι νεοφώτιστοι που έπαιξαν εκτός. Η Κηφισιά γλίτωσε το σοκ με τον νεοφώτιστο Αρκαδικό εντός και προβλημάτισε. Πάλι έχανε με άνεση διαφορές 6-8 πόντων, ο Κασελάκης συνεχίζει να μην μπορεί να παίξει το μπάσκετ που περιμέναμε από τις μικρές Εθνικές και αν έμπαινε το τρίποντο θα είχαμε γκρίνια με το καλημέρα στην γηπεδούχο. Αποκλείστηκε από τον Φάρο στο κύπελλο και αν έχανε και την Κυριακή θα ήταν σε δύσκολη θέση, ιδίως στο ψυχολογικό κομμάτι.

Ο Παπαθεοδώρου έκανε καλές κινήσεις το καλοκαίρι, σύμφωνα με την φιλοσοφία του, αλλά πάλι η ομάδα του δεν παίζει καλά. Ο Αρκαδικός, που είχε απογοητεύσει στα φιλικά και το κύπελλο, λίγο έλειψε να κάνει το μπαμ! Σώθηκε με την μεταγραφή του Λαμπρόπουλου από την Ισπανία, αλλά ήθελε και άλλους καλούς Ελληνες. Επίσης, δεν είναι λογική να σουτάρει 39 τρίποντα σε ένα ματς που το έχασε έστω στο τέλος!

Ο πρωταγωνιστής Διαμαντίδης, ο ανέτοιμος Σπανούλης
INTIME SPORTS

Το Λαύριο επίσης που από το... παράθυρο λόγω ΚΑΟΔ μπήκε στην Α1 και έφτιαξε όπως-όπως ρόστερ, εντυπωσίασε αν και ήταν επίσης απογοητευτικό στα φιλικά και στο κύπελλο και πάλεψε με την Καβάλα στα ίσα έχοντας και διαφορές 10 πόντων εκτός έδρας και χάνοντας με ένα 5-0 και τρίποντο στο τέλος. Η Καβάλα δεν αρέσει, επίσης και τόσο η έδρα όσο και η άμυνα δεν αρκούν. Θέλει χρόνο και μάλλον αλλαγές.

Το "μπαμ", το λαβράκι και η Α2

Ο Κόροιβος έχουμε πει ότι είναι χειρότερος φέτος, ψάχνει ένα ψηλό, δεν είχε ξαφνικά και τον Χαριτόπουλο το Σάββατο και έτσι "έσκασε" (δίκαια και εύκολα) το "μπαμ" μέσα στην Αμαλιάδα από τα Τρίκαλα με τον Φλεβαράκη να είναι... μανούλα να φτιάνει ομάδες με φτηνά ρόστερ και να κλέβει τέτοια ματς όπως αυτό (από -10). Κακή ήττα για τον Κόροιβο και συνάμα από τα διπλά παραμονής για τα Τρίκαλα, με το καλημέρα. Εξάλλου, έχουν το know how.

Τέλος, το Ρέθυμνο δεν είχε πρόβλημα με τον Απόλλωνα που φέτος είναι χειρότερος από πέρσι, αλλά πάλι βρήκε λαβράκι με τον Μέιερ. Από το 4αρι είχε 31 πόντους(!) και περιμένει και τον Πέρι που είναι δεινός σκόρερ. Η ομάδα της Κρήτης είναι σοβαρή και δουλεμένη και φαβορί για την εξάδα. Ο Απόλλων πρέπει να προσέξει για να σωθεί καθώς χωρίς τον Βετούλα στον πάγκο είναι άλλη ομάδα, αλλά έχει την εμπειρία και κρατάει ότι στα 4' το πήγε από 10-12 πόντους στο τρίποντο. Ωστόσο, κατέρρευσε με ένα 12-1.

Συνεπώς, ενδιαφέρον είχαμε αλλά μην... τρελαθούμε κιόλας. Και κόσμο σχετικά είχαμε. Και ντερμπάρα έχουμε την επόμενη εβδομάδα με Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Φυσικά, προσέχουμε ότι στην Α2, Φάρος, Προμηθέας και Κύμη (ειδικά ο πρώτος) δύσκολα θα χαλάσουν την τριάδα που θα παλέψει μέχρι τέλους για τις δύο θέσεις για τα μεγάλα σαλόνια, αφού έχουν μεγάλη διαφορά κλάσης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK