Οι εκρήξεις, ο Σπανούλης-Νας και ο εγκλωβισμός!

Ο Ολυμπιακός που όταν τρέχει στο ΣΕΦ δεν έχει αντίπαλο, το μεστό παιχνίδι του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη, η έξοχη διαχείριση του Γιάννη Σφαιρόπουλου αλλά και οι αδυναμίες που χρειάζονται δουλειά τώρα που η ομάδα είναι ζεστή. Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την πολύ μεγάλη νίκη των "ερυθρόλευκων".

Οι εκρήξεις, ο Σπανούλης-Νας και ο εγκλωβισμός!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Oλυμπιακός για ένα ακόμα παιχνίδι έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση.

Μόλις τρεις μέρες μετά τον θρίαμβο (88-63) κόντρα τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για την εγχώρια διοργάνωση, έκανε μια ανάλογη εμφατική εμφάνιση απέναντι στην επικίνδυνη Εφές. Και την συνέτριψε με ανάλογο σκορ με αυτό του Clasico.

Eδειξε ότι βαδίζει σωστά. Πάνω απ όλα μετά τη λογική ήττα της Μαδρίτης στην πρεμιέρα,πέτυχε την πρώτη του νίκη στην φετινή νέα ουσιαστικά -λόγω συστήματος-Ευρωλίγκα. Με τη σημερινή εμφάνιση και αυτής της Δευτέρας η όποια -υπερβολική πάντως- ήττα της Μαδρίτηςξεχάστηκε για τα καλά.

Ακόμα ο Ολυμπιακός έκανε περίπατο με μια πολύ επικίνδυνη και ακριβή ομάδα που ορέγεται Φάϊναλ Φορ. Και πάνω απ' όλα ξεπέρασε το μεγάλο φόβο του Γιάννη Σφαιρόπουλου που δεν ήταν άλλος από το ότι οι ελληνικές ομάδες σε όλα τα σπορ συνηθίζουν μετά από μεγάλες νίκες να αποσυντονίζονται και να παθαίνουν τη ζημιά.

Οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν στο παρκέ σαν να μην είχαν καν παίξει ή ακόμα και να είχαν χάσει από τον Παναθηναϊκό και έβγαζαν φωτιές. Δουλειά ασφαλώς του κόουτς Σφαιρόπουλου σε μεγάλο βαθμό.

Που κρίθηκε το παιχνίδι

Ο Ολυμπιακός έδειξε και πάλι σημάδια της ασφυκτικής του παλιάς γνωστής μας άμυνας και κατά διαστήματα έπνιξε μια ομάδα με τρομερές επιθετικές αρετές και δημιουργία. Είχε και άλλα σημεία που στην επιθεση ήταν ο ίδιος ...ηφαίστειο που έβγαζε καυτή λάβα σκεπάζοντας κάθε αντίπαλο στο διάβα του! Και αυτό είναι πολύ σημαντικό,να κερδίζεις και με την άμυνα και με την επίθεση.

Ασφαλώς ο συνδυασμός είναι το ιδανικό σενάριο αλλά είναι ανθρωπίνως αδύνατον να το πετύχεις σε μεγάλη διάρκεια. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με την άμυνα που θύμιζε τανάλια και προηγήθηκε με 11-4 αλλά στην συνέχεια, και αφού άφησε την Εφές στο 0/10δ στην αρχή, έκανε μια επιθετική εκρηξη με τον Βασίλη Σπανούλη να θυμίζει Στιβ Νας έχοντας 8π και 7 ασίστ σε 10'!

Έτσι στο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός σκόραρε με άνεση 28π (28-16) καθώς ο Πρίντεζης τελείωνε βασικά τις τελικές πάσες του αρχηγού. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκάλεπτο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε μόνο μια αλλαγή για 2,5 λεπτά με τον Μιλουτίνοφ αντί του Μπιρτς (έμειναν όλο το χρόνο στο παρκέ οι Σπανούλης, Μάντζαρης, Παπανικολάου και Πρίντεζης).

ΤΟ... ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η ζώνη της Εφές (1-3-1) μπέρδεψε τον Ολυμπιακό και αυτό είναι ένα σημείο που θέλει δουλειά. Καθώς το 35-19 στο 14' με τις αλλαγές της πεντάδας που διατήρησαν το ρυθμό αρχικά έγινε 41-33 στο ημίχρονο.

Η ελληνική ομάδα έγινε προβλέψιμη στο σετ μπάσκετ και στη ζώνη των Τούρκων, σκόραρε μόλις 6 πόντους σε ισάριθμα λεπτά μένοντας άποντη στα τελευταία τρία παρά την επιστροφή του αρχηγού. Συνολικά μέχρι το 25' (46-40) πέτυχε μόλις 11π σε διάστημα 11 (14'-25')! Είναι το διάστημα προβληματισμού που θα απασχολήσει τον Σφαιρόπουλο από την Παρασκευή.

Σ' αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός πήγε σε μακρινά σουτ, οι διεισδύσεις ήταν δύσκολες και δεν είχε το κλασικό σέντερ να ακουμπά την μπάλα. Μάλιστα οι παγίδες στον Πρίντεζη στο διάστημα αυτό, μείωσαν την αποτελεσματικότητα του Έλληνα άσου και η Εφές ροκάνισε από τους 17 πόντουες στους 5-6 πόντους και απείλησε παραπάνω.

Μια τεχνική ποινή στον Χερτέλ και 6 πόντοι του Σπανούλη (τρίποντο και 3 βολές) ξεμπλόκαραν τον Ολυμπιακό (53-40) που πήρε μπρος και χάθηκε καθώς ειδικά στο ΣΕΦ όταν έχει σκορ διαθέτει ψυχολογία με την τρομερή ενέργεια τρέχει σαν τρελός και σκεπάζει το γήπεδο!

Η 4η περίοδος ήταν ένα χαρούμενο δεκάλεπτο γεμάτο σουτ, αιφνιδιασμούς και ωραίο μπάσκετ από τον Ολυμπιακό που άνοιξε το σκορ και πήρε και μια τεράστια διαφορά για μια καθόλου απίθανη ισοβαθμία.

ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ!

Στα σημαντικά του παιχνιδιού ότι οι "ερυθρόλευκοι"ανάγκασαν μια τόσο επιθετική ομάδα σε ποσοστό 30%(!) στα δίποντα και μόλις σε 11 ασίστ όταν τόσες έχει μόνο ο Ερτέλ καλά καλά. Όλα αυτά επίσης χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο στο τρίποντο (6/16) και χωρίς τον άτυχο και πάλι (τενοντίτιδα) Γιανγκ.

Πάντως η Εφές, για να λέμε όλα τα πράγματα, είναι και μια σοφτ ομάδα και δεν έχει ιδιαίτερους ψηλούς, συνεπώς δεν φάνηκε η απουσία του Γιανγκ. Ασφαλώς απαγορεύεται ο ενθουσιασμός όπως και η απογοήτευση,πατάει καλά και βαδίζει καλά ο Ολυμπιακός , αλλά έχει και θεματάκια να λύσει για πιο δύσκολα παιχνίδια. Όπως, για παράδειγμα, η ζημιά που του έκανε ο Οσμάν ο οποίος είχε 22 πόντους από το 2-3 τελειώνοντας με ιδιαίτερη άνεση πολλά ντράϊβ.

Κρατάμε την εξαιρετική διαχείριση του Σφαιρόπουλου για την ενέργεια, για τη διάρκεια αλλά και για τα δίδυμα που φτιάχνει καθαρά πλέον όπως του Σπανούλη-Μάντζαρη και του Χάκετ-Γκριν.

ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ;

Ένα άλλο μελανό σημείο είναι ο κόσμος και η παρουσία του. Δεν επιτρέπεται για μια ομάδα με τόσους Έλληνες και με καλό μπάσκετ και μετά από ένα θρίαμβο με τον "αιώνιο"αντίπαλο να μην υπάρχουν 10-12000 φίλοι της μίνιμουμ. Οι περίπου 7000 και με καλό αντίπαλο είναι μικρό νούμερο και ας υπήρχε ο ποδοσφαιρικός αγώνας πιο δίπλα με την Αστάνα.

Πάμε και στην κριτική των παικτών. Ο Σπανούλης θύμιζε Νας στο ΝΒΑ με 17 πόντους και 9 ασίστ έχοντας πάντως και σοφτ αντιπάλους αμυντικά. Αλλά διάβαζε τέλεια το ματς.Ο Μάνζαρης βελτιώθηκε στην άμυνα και κυνήγησε αλλά δεν απείλησε (2π με 0/2σ σε 18'). Ο Γκριν έδωσε λύσεις και στη ζώνη. Ο Χάκετ ενέργεια όπως και ο Παπανικολάου.Ο Λοτζέσκι εξαιρετικός και πάλι με 14π σε 20' με 6/7σουτ ερχόμενος μάλιστα από τον πάγκο. Ο Πρίντεζης εξαιρετικός μπροστά και ο Παπαπέτρου αμυντικά μοιράστηκαν το χρόνο στο 4αρι. Τρομερή ενέργεια ο Μπιρτς που ήδη κάνει τους "ερυθρόλευκους" να ξεχνάνε τον Χάντερ και πολύ βελτιωμένος ο Μιλουτίνοφ που έπαιξε 21',γίνεται πιο γρήγορος, πρέπει όμως να αποκτήσει τεχνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολυμπιακός-Εφές 90-66

News 24/7

24MEDIA NETWORK