Άλλαξε πουκάμισο, πάει για το κοστούμι ο Ολυμπιακός!

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει τη βελτιωμένη μορφή του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, η οποία όμως χρήζει βελτίωσης.

Άλλαξε πουκάμισο, πάει για το κοστούμι ο Ολυμπιακός!

Στην πρωτεύουσα της μόδας, στο πανέμορφο Μιλάνο, ο Ολυμπιακός άλλαξε πουκάμισο, αλλά πλέον περιμένει από το... ράφτη και το νέο κοστούμι!

Η ελληνική ομάδα έφυγε με το ροζ φύλλο από την Ιταλία και παρόλο που στην α' φάση της Ευρωλίγκας δεν κρίνονται όλα τόσο νωρίς, μια νέα ήττα (μετά από αυτή στη Βιτόρια) θα του κάθονταν βαριά στο στομάχι. Μην ξεχνάμε μάλιστα ότι έχει ήδη τις δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα και αν έχανε και δύο ευρωπαϊκά ματς από τα λεγόμενα "πονηρά" στα οποία ήταν ψιλοφαβορί, θα είχε μεγάλη γκρίνια.

Τελικά το Μιλάνο, που άλλες φορές τον είχε "πληγώσει", τού κάθισε καλά και πήρε τη νίκη με τη γνωστή τακτική του. Με την άμυνα δηλαδή, αν και εδώ υπάρχει μια ένσταση, όπως και για τα νεκρά διαστήματα. Είμαστε πάντως νωρίς και γι' αυτό λέμε πως έγινε απλώς το πρώτο βήμα. Θέλει και άλλες βελτιώσεις, αλλαγή στο κοστουμάκι, αφού παίκτες δεν αλλάζουν, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο προπονητής του.

Τα συν και τα πλην

Ο Ολυμπιακός πήρε το διπλό με την άμυνα και την κλάση του αρχηγού του που μίλησε όταν έπρεπε. Με τη βελτίωσή του έδωσε αφενός τη νίκη ουσίας αφετέρου ψυχολογία, χωρίς ακόμα η ομάδα να έχει πιάσει τους ρυθμούς, βάση έστω εποχής.

Σ' ένα παιχνίδι πάντως που μπορούσε να χάσει όπως εξελίχθηκε στο τέλος, υπάρχουν και αρνητικές σημειώσεις, καθώς δεν κρατούσε τις μικρές έστω διαφορές.

Ο Ολυμπιακός άρχισε με πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα αλλά με δύο τρίποντα του Σπανούλη και τον Γιανγκ να τελειώνει τις φάσεις μέσα στη ρακέτα πήρε και μικρές διαφορές, όπως το 34-27 στο 16'. Εκεί όμως κόλλησε με τις άμυνες ζώνης ή προσαρμογής και χώρου από το Μιλάνο και πέτυχε έξι σε ισάριθμα λεπτά έχοντας άστοχα τρίποντα και τρία λάθη στο διάστημα αυτό.

Ανάλογα μπλακ άουτ έπαθε και στη συνέχεια όταν το 42-47 στο 26' έγινε 60-54 στο 33' με απολογισμό 7 πόντους σε 7'. Και εκεί ήταν η ώρα πάλι του "Σπαν" και του Πρίντεζη αλλά βασικά της άμυνας που δεν δέχθηκε πόντο μέχρι το 38' όταν το σκορ έγινε 60-64 με ένα 10-0. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός ήθελε να... βάλει άγχος, ισοφαρίστηκε με 64-64 και τελικά μίλησε από το πλάι με ένα δύσκολο δίποντο ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης με το τρομερό γκολ φάουλ που τέλειωσε το ματς.

Ο καλύτερος εφετινός Σπανούλης και ο Τζεντίλε... Κάρι

Ο Ολυμπιακός με το διπλό αυτό ηρεμεί, παίρνει ανάσα, δείχνει ότι αρχίζει και βρίσκει πατήματα και διάρκεια στην άμυνα που σκληραίνει. Άμυνα που είναι το σήμα κατατεθέν του. Στην επίθεση δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τους 70 πόντους, αν και το Μιλάνο είναι στις πονηρές μεσαίες ομάδες της διοργάνωσης και δύσκολη έδρα. Αλλά πάλι χρειάστηκε τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή τον Σπανούλη και τον σταθερά καλό Πρίντεζη, με τον πρώτο να κάνει την καλύτερή εφετινή εμφάνισή του.

Ομως ο Ολυμπιακός έχει και θέματα όπως τα δύο μεγάλα μπλακ άουτ που περιγράψαμε πιο πάνω και τα κολλήματα σε ζώνες ή σχετικές άμυνες χώρου. Οι αλλαγές στα μαρκαρίσματα στην άμυνα είναι σταθερή αξία στο παιχνίδι του, ενώ κέρδος είναι η αναμενόμενη σταδιακή προσαρμογή του Γιανγκ που ήξερε που να βάλει το σώμα του και να πάρει μπάλες μέσα στη ρακέτα και να τελειώσει τις φάσεις.

Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα παραμένει η περιφερειακή άμυνα. Από τον Πούλεν στην Κρήτη και τον Χάγκα στην Βιτόρια, ο Τζεντίλε θύμιζε... Κάρι με τους 24 πόντους και δεν είχε αντίπαλο ατομικά. Βέβαια η άμυνα έδωσε το ροζ φύλλο στον Ολυμπιακό που παίζει ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα και απλά με την άνοδο του Σπανούλη πήγε στους 70 πόντους, παρά τα 5/20 τρίποντα.

Και ασφαλώς ένα ακόμα θέμα άμεσης επίλυσης είναι η προσαρμογή ειδικά επιθετικά των Στρόσμπερι και Χάκετ που ακόμα δείχνουν αμούστακα παιδιά και φοβισμένα. Αν δεν μπουν στην εξίσωση το πρόβλημα στο σκορ θα φέρει και ήττες πάλι.

Ατομική κριτική

Ατομικά τέλος ο Γιανγκ ήταν κορυφαίος, ο Χάντερ έπαιξε λίγο και ακόμα λιγότερο ο Παπαπέτρου που δεν ακούμπησε, καθώς δεν του ταίριαζε το ματς. Ο Σπανούλης με τα τρία τρίποντα βασικά και το κρίσιμο καλάθι πήγε στο 50-60% της αποδοσής του και παρέσυρε τους υπόλοιπους. Αφαντοι, και αυτό είναι επίσης θέμα, ήταν Στρόσμπερι και Χάκετ που φοβούνται και να απειλήσουν και ο δεύτερος έκανε και αρκετά λάθη (4). Πλέον η καλή τους άμυνα σε αυτό το επίπεδο δεν αρκεί. Ο Πρίντεζης αποτελεί σταθερή αξία, ο Αγραβάνης πάλεψε με το πάθος του, κάκιστος ο Μάντζαρης με 0/6τρ και μετριότατη άμυνα. Χαμηλή πτήση ο Λοτζέσκι και δεν έπαιξε ο Μιλουτίνοφ που δεν του ταίριαζε επίσης το ματς. Ο Σφαιρόπουλος το διαχειρίστηκε γενικά καλά και στο ροτέισον και στα σχήματα

* Οι μπόμπες με τις ομάδες ανέτοιμες και γι' αυτό... χαίρονται οι δικοί μας όταν ακούν γκρίνια, συνεχίζονται. Η Φενέρ πήρε καθαρά το ντέρμπι μετά τις γκέλες της με κορυφαίο της δημιουργό, όπως έχουμε επισημάνει ότι θα ειναι το κλειδί της, τον Σλούκα. Η Ρεάλ μέτρια στη Πόλη, αλλά έχουν δρόμο και οι δύο. Κρατάμε την γκέλα της Εφές με την Τσεντεβίτα που είναι στο γκρουπ του Ολυμπιακού και τον βολεύει για την πρωτιά, την φόρμα της με μειωμένο μπάτζετ Λαμποράλ, που έκανε περίπατο στο Λιμόζ και την έκπληξη της Ζαλγκίρις που έχει αλλάξει φιλοσοφία και παίζει άμυνα και έκανε το μπαμ στην Σμύρνη με την Καρσίγιακα που είχε κερδίσει καθαρά στην πρεμιέρα την Μπάρτσα!

Συνεχίζουν να αρέσουν η αήττητη Κούμπαν του Μπαρτζώκα και η Μπάγερν που παίζει άμυνα. Η Μακάμπι θέλει ενίσχυση και διορθώσεις και ας έκανε σεφτέ (με την έδρα και την άμυνα) απέναντι στη Σάσαρι. Η Νταρουσάφακα, ακριβή ομάδα αλλά θέλει δουλειά, ειναι μπερδεμένη. Και τέλος η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη από 12-13 πόντους βρέθηκε στο 68-69 με την Μπάμπεργκ στο 37' και αγχώθηκε, δείχνοντας πρώτη φορά αδυναμίες.

** Την επόμενη εβδομάδα ο ΠΑΟ παίζει στην Πολωνία με τη Ζιελόνα που είναι η πιο αδύναμη ομάδα, αλλά θέλει προσοχή και πάει χωρίς Γκιστ. Το ματς είναι πονηρό και σημαντικό σε ένα όμιλο που πήρε φωτιά νωρίς. Και ο Ολυμπιακός περιμένει την Λιμόζ που δεν είναι κάτι σοβαρό και θέλει απλά μια θετική εμφάνιση για να πάρει το ροζ φύλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μιλάνο - Ολυμπιακός 66-71

Γ.Αγγελόπουλος: "Ψέματα μάς είπε ο Σλούκας. Δεν ξέρει κανείς τι έγινε με τον Ντάνστον"

Σφαιρόπουλος: "Βελτιωνόμαστε, δουλέψαμε καλά"

News 24/7

24MEDIA NETWORK