Διπλό τετράδας από μία ΟΜΑΔΑ!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη και βγάζει το καπέλο στους "ερυθρόλευκους".

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BARCELONA - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
olympiakos barcelona green EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήρε μια τεράστιας σημασίας νίκη μέσα στην Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα. Μια νίκη που είναι πολύ μεγάλη για πολλούς λόγους. Καταρχάς και μόνο να κερδίζεις την Μπαρτσελόνα στο "Παλάου Μπλάουγκράνα" είναι κάτι που δεν γίνεται ούτε καν καλά καλά μια φορά την 5ετία (είχε ένα διπλό σε 16!)...

Ο Ολυμπιακός κέρδισε μια ομάδα που ήθελε περισσότερο απ' αυτόν το ροζ φύλλο για να μείνει ζωντανή στην μάχη για τα πλέι οφ. Κέρδισε από 64-58 στο 35' όταν λες τέλος... Και κέρδισε πάνω απ όλα χωρίς τον Σπανούλη αποδεικνύοντας ότι πάνω απ όλα είναι ομάδα με τη σημασία της λέξεως.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ

Κανείς δεν θα έλεγε κάτι στον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους παίκτες του ακόμα και να έχαναν με 10π στην Βαρκελώνη.Τα ματς που έπρεπε να πάρει με Φενέρ και ΠΑΟ στο ΣΕΦ τα πήρε και παρά τα προβλήματα. Ετσι η ομάδα πήγε χωρίς άγχος και πίεση στην Ισπανία, κάτι που είναι πάντα θετικό σε τέτοια ματς.Πήγε όμως και χωρίς τον αρχηγό, ηγέτη και κορυφαίο δημιουργό τον Σπανούλη(15π,7ας).

Οι συνθήκες έδειχναν Μπαρτσελόνα αλλά ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με τη σημασία της λέξεως. Και η φόρμα και οι μεγάλες νίκες εδώ και 1,5 μήνα με εξαίρεση το Μπάμπεργκ έχουν αφετηρία την άμυνα. Για ένα ακόμα παιχνίδι ο Ολυμπιακός παίζει την γνωστή του παλιά άμυνα και κατεβάζει στους 70- τον αντιπαλό του. Από την αρχή ο Σφαιρόπουλος αυτό ήθελε. Να πάει το ματς στις λεπτομέρειες σε χαμηλό σκορ,να αγχώσει την Μπαρτσελόνα που θα είχε την πίεση πάνω της και να κλέψει με 1-2 μεγάλα σουτ το ματς. Μαεστρικό κοουτσάρισμα σε όλα τα επίπεδα από τον Σφαιρόπουλο. Καθώς διατήρησε την ομάδα του κοντά, διάβασε καλά το ματς, έκανε εξαιρετικές αλλαγές και γενικά με εξαίρεση ένα νεκρό διάστημα στην 4η περίοδο είχε καθαρό μυαλό. Πάνω απ' όλα επέστρεψε από το 64-58 στο 35' όταν λες όλα έχουν τελειώσει αφού το μομέντουμ είναι στην Μπάρτσα,η έδρα σε αυτήν και εσύ δεν έχεις τον ηγέτη σου.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Η σημασία της νίκης είναι πολλαπλή. Τέτοια διπλά όπως τα φετινά του Ολυμπιακού σου φτιάχνουν την ψυχολογία για να πας πολύ μακρυά, στο τέλος του δρόμου. Οι "ερυθρόλευκοι" συσπειρώθηκαν με την απουσία του αρχηγού τους και αυτό δείχνει ότι είναι πάνω απ όλα ομάδα. Αλλά και έστειλαν όλοι το δικό τους μήνυμα.

Ότι είναι εδώ και χωρίς τον αρχηγό, ότι ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ καλή ομάδα και μπορεί να παίρνει μεγάλες νίκες και χωρίς τον Σπανούλη ή όταν αυτός δεν είναι στα καλυτερά του. Και όταν κερδίζεις στην Βαρκελώνη βάζεις τον πήχη ψηλά . Το διπλό αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι πλέον ο στόχος έιναι ένας και μοναδικός. Η τετράδα και το πλεονέκτημα της έδρας που είναι το μισό Final Four.

ΠΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΡΟΖ ΦΥΛΛΟ

Η ελληνική ομάδα μπήκε διαβασμένη με καλή ψυχολογία. Και το "Παλάου Μπλάου Γκράνα" μόνο κατηφορικό δεν ήταν. Ο Σφαιρόπουλος ήθελε από την αρχή να κτυπά τα αργά πόδια βασικά των ψηλών της Μπάρτσα και να παίξει καλή περιφερειακή άμυνα στις αποστάσεις ειδικά. Και να βγάλει ενέργεια. Παρά τις απουσίες δύο κοντών του (μαζί και του Χάκετ μην ξεχνάμε).Ξεκίνησε με Μιλουτίνοφ πάνω στον Τόμιτς λόγω ύψους και τον Λοτζέσκι στο "2"για να έχει καλό σουτ και να μην χάσει την άμυνα με τον Παπανικολάου στο "3".

Ετσι αν και κόλλησε στο σκορ, πήρε μετά μικρές διαφορές με 8π του Γκριν μαζεμένους μόλις πέρασε(20-14,26-27). Κόλλησε για 5' σε 2π στο διάστημα 15'-20' και βρέθηκε πίσω με 33-27 και 33-29ημ. Ενα ξέφρενο διάστημα στην αρχή στο β' μέρος με 7π του Πρίντεζη και 2τρ του Παπανικολάου και με 15π συγκομιδή έφεραν τον Ολυμπιακό σε ρόλο οδηγού (39-44 και 52-56 στο 29').

Εκεί έχει πάλι ένα άσχημο πεντάλεπτο που κολλάει με 2π σε σχεδόν 6' και στο 36' είναι πίσω με 64-58 με ένα 12-2.Εκεί όμως δείχνει ελληνική ψυχή. Ένα τρίποντο ανάσα του Μάντζαρη αρχικά(64-61) και 4' τρομερής άμυνας που δεν δέχθηκε πόντο τον φέρνουν στο 64-67 στα 26''!Και με καλή άμυνα του Παπανικολάου στον κοντύτερο Ράις. Και με τον Ναβάρο να μείνει στο 1/5σ και η Μπάρτσα στα μόλις 7/18τρ που είναι κλειδι για το σκορ της.

Ο Κοπόνεν ισοφαρίζει με τρίποντο (67-67), η Μπάρτσα έκανε (δεν ξέρουμε αν ήθελε, μάλλον ναι) το φάουλ στον Μάντζαρη που διαμορφώνει το τελικό 67-69 με 2 βολές καθώς ο Ολυμπιακός παίζει τρομερή άμυνα στο φινάλε πάνω στον Ράις και τον εγκλωβίζει τέλεια. Και έτσι η ελληνική ομάδα παίρνει την 2η νίκη της στην Βαρκελώνη μετά το 2000 και πανηγυρίζουν οι 150 φίλοι του στην Ισπανία!

ΤΑ ΔΥΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Ο Σφαιρόπουλος έχει να προβληματιστεί μόνο για τα δύο νεκρά διαστήματα που η ομάδα του κόλλησε στους 2π σε διαστήματα 5 και 6 λεπτών. Όμως η άμυνα ήταν αυτή που δεν άφησε το ματς να ξεφύγει. Και άλλωστε έχει την δικαιολογία της απουσίας του Σπανούλη.Και προβληματίζεται λίγο και για τις 7 χαμένες βολές(12/19).

Από την πλευρά του ο Μπαρτζώκας τα έχει με την τύχη του. Με τις απουσίες αρχικά, τώρα πάλι θέλει αλλαγές(υπ ατμόν ο Ντόρσεϊ) και η ομάδα του είναι με την πλάτη στον τοίχο καθώς πλέον πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να μπορέσει να μπει στην οκτάδα.Αλλά έχει παίκτες που δεν του ταιριάζουν και παίζουν μια ταχύτητα κάτω από το στιλ που του αρέσει και με το οποίο οδήγησε πέρσι την Κούμπαν στην τετράδα.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Για τον Σφαιρόπουλο τα είπαμε. Εξαιρετικός ο Πρίντεζης με 16π και 9ρ. Ο Μιλουτίνοφ το καλύτερο παιχνίδι του με την "ερυθρόλευκη" φανέλα απέναντι και σε σπουδαίο σέντερ. Γι αυτό έπαιξαν λίγο Μπιρτς και Γιανγκ και λογικά. Ο Γκριν άστοχος με 3/10σ αλλά έδωσε 8π στο πρώτο μέρος και βοήθησε και στην άμυνα. Θετικότατος ο νέος Γουότερς που ήταν προσεκτικός και διαβασμένος. Ο Παπαπέτρου θετικός αν και δεν έπαιξε πολύ. Πολύ καλός ο Παπανικολάου και με 8ρ και πολύ καλός και στην άμυνα και στην οργάνωση απόντος του Σπανούλη ο Μάντζαρης. Ο Λοτζέσκι αν και δεν ήταν σε μεγάλη μέρα ήταν θετικός και στο "2".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη
Το πανηγύρισε έξαλλα ο Καραμάνος

News 24/7

24MEDIA NETWORK