Γι'αυτό απέτυχε στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός

Ο Σωτήρης Γεωργίου κάνει τον απολογισμό της παρουσίας του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και εξηγεί γιατί οι "ερυθρόλευκοι" αποκλείστηκαν από τα πλέι οφ μετά από 11 χρόνια.

Γι'αυτό απέτυχε στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά από 11 χρόνια, η πιο επιτυχημένη ομάδα της τελευταίας 7ετίας στην Ευρώπη δεν είναι καν στα πλέι οφ. Eίναι ώρα για προβληματισμό, δεν είναι όμως ώρα για αφορισμούς. Κάθε ομάδα κάνει τον κύκλο της, κάθε ομάδα έχει άσχημες σεζόν, κάθε ομάδα δικαιούται να αποτύχει μια χρονιά. Και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση όσο κι αν το πάλεψε. Γιατί είναι αλήθεια ότι είχε και ατυχίες. Θα μπορούσε για παράδειγμα παρά τις γκέλες όπως η αυτοκτονία στο Μπάμπεργκ αν είχε περάσει από το Κάουνας, να είχε σήμερα διαφορετική τύχη. Μπορεί να υποστηρίξει ότι έκανε ένα εξαιρετικό δίμηνο στην πρώτη φάση και κατέληξε στον δυσκολότερο όμιλο όλων των εποχών. Ας μην κρυβόμαστε. Αν ήταν στο άλλο γκρουπ ακόμα κι έτσι θα είχε περάσει πιθανότατα.

Είχε και σοβαρούς τραυματισμούς. Αλλά εδώ θα σταθώ λιγότερο μιας και όλες οι ομάδες έχουν σοβαρούς τραυματισμούς και γι αυτό σε αυτό το επίπεδο έχουν τόσο μεγάλα ρόστερ. Για να τους αντιμετωπίσουν. Και γι' αυτό έχουν και τόσο μεγάλη αξία, για να τους κρύβουν. Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, ο Γιανγκ τραυματίστηκε όταν ήδη πολλοί φίλοι της ομάδας τον έλεγαν -κακώς- άμπαλο! Μόλις άρχισε να προσαρμόζεται έκαναν λόγο για απώλεια. Καλός παίκτης, με μέλλον, αλλά δεν είναι ο Ολάζουον. Θα μπορούσαν να βρουν αντικαταστάτη.

Ο Λοτζέσκι ήταν ένας σοβαρός τραυματισμός στο "3" αλλά η ομάδα κάλυψε το κενό με την απόκτηση του Παπανικολάου που θεωρείται και υψηλότερου επιπέδου. Οι απουσίες και οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Παραφάνηκαν στον φετινό Ολυμπιακό γιατί μάλλον δεν έψαξε σωστά να βρει ένα παρόμοιο παίκτη, γιατί έκανε ατυχή επιλογή με τον Τζέιμς και γιατί δεν είχε πάρει και έναν κοντό με σουτ για να μην λείπει τόσο το τρίποντο του Λοτζέσκι. Ξαφνικά σε μια ομάδα 10 εκατομμυρίων (που δεν είναι μικρό μπάτζετ), ο Λοτζέσκι έγινε ο μοναδικός αξιόπιστος σουτέρ. Ευτυχώς οι τραυματισμοί δεν ήταν του Σπανούλη και του Πρίντεζη. Οι τραυματισμοί είναι μια δικαιολογία με λογική αλλά δεν παραβλέπει άλλα λάθη και είναι κάτι που το έχεις πάντα στο μυαλό.

Αρνητικό... κοκτέιλ

Απλά ο Ολυμπιακός έπεσε σε ένα... αρνητικό κοκτέιλ. Λάθη στον σχεδιασμό, τραυματισμοί, λάθος διορθωτικές στο σέντερ και δυσκολότατος όμιλος με ντεφορμάρισμα στη χειρότερη εποχή. Η ενέργεια στέρησε από τον Ολυμπιακό την πρόκριση. Και μια ατυχία γενικότερη. Ένα ματς να είχε πάρει θα έπαιζε τώρα χιαστί λογικά (με νίκη με την αδιάφορη ΤΣΣΚΑ). Την ώρα που στον Παναθηναϊκό πήγαιναν όλα πρίμα, από τις διορθωτικές αλλαγές με λαβράκια τύπου Ουίλιαμς μέχρι τα αποτελεσματα που ήθελε σε κάθε ματς, ο Ολυμπιακός κέρδιζε και έπεσε στον δύσκολο όμιλο. Η χρονιά στην Ευρώπη χάθηκε αλλά αυτό δεν πρέπει να παρασύρει κανέναν γιατί υπάρχει μπροστά ένας τίτλος και οι "ερυθρόλευκοι" είναι το φαβορί. Σαφώς πόνεσε η αποτυχία στην Ευρωλίγκα αλλά συμβόλαιο δεν έχει κανείς και όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Ο Ολυμπιακός στήθηκε λάθος σε μερικά πράματα. Τα είχαμε επισημάνει από νωρίς. Στήθηκε με στόχο να έχει τρομερή ενέργεια για να παίζει εξαιρετική άμυνα και να ψάχνει το τρανζίσιον (και αν όχι το σετ μπάσκετ με τα πικ εν ρολ που πλέον τα διαβάζουν καλά και δεν μπορεί να τα στήσει όπως πριν ο Σπανούλης, ειδικά όταν μόνο ο Χάντερ ταιριάζει πλέον στο στιλ αυτό). Αλλά με πολλά αστεράκια στο εγχείρημα. Έφυγε ο Σλούκας που ήταν ο καλύτερος 6ος παίκτης στην Ευρώπη και άλλαζε τις ροές καλύπτοντας και τον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός πήρε παίκτες αλλά και πάλι η ομάδα στήθηκε λάθος σε πολλά σημεία.

Γι'αυτό απέτυχε στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Επιθετικά, αν δεν έβγαινε το τρανζίσιον, ο Ολυμπιακός θα είχε πλήρη εξάρτηση από τον Σπανούλη που με την σειρά του μεγαλώνει και δεν ειναι δυνατόν να παίρνει τα παιχνίδια μόνος του. Και στην φροντ λάιν Πρίντεζης και Πρίντεζης! Ο Σφαιρόπουλος πήρε τρεις ξένους στο "5" που κανένας δεν κατεβαίνει στο "4". Στην ουσία πήρε δύο μιας και ο Μιλουτίνοφ δεν κολλάει στο στιλ των Πειραιωτών και μόλις τραυματίστηκε ο ένας (Γιανγκ), ο Πρίντεζης έμεινε μόνος και η ομάδα έγινε γυμνή σε μια θέση με τρεις ξένους! Αν είχε ένα τραυματισμό σοβαρό ο Πρίντεζης που κάνει ηρωική σεζόν,το πρόβλημα θα ηταν χαωτικό.

Με Αγραβάνη και Τσαιρέλη στο "4" πρώτες αλλαγές δεν πας πουθενά. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε και έναν καλό σκόρερ. Προτίμησε παίκτες όπως ο Στρόμπερι και ο Χάκετ (καλή επιλογή) για την ενέργειά τους, αλλά κανείς δεν σουτάρει αξιόπιστα στην πρειφέρεια, πλην του Σπανούλη και του Λοτζέσκι. Η εμμονή του Σφαιρόπουλου σε συγκεκριμένο αγωνιστικό στιλ αγωνιστικό έφερε τον Ολυμπιακό να έχει παίκτη κλειδί τον Αθηναίου που τον είχε αρχικά για 13ο παίκτη! Και ακόμα και η αλλαγή με τον Όντομ ήταν αψυχολόγητη.

Τα λάθη του Σφαιρόπουλου και ο... μεγάλος Σπανούλης

Ο Σφαιρόπουλος χρεώνεται φέτος πολλά λάθη στο στήσιμο και τον σχεδιασμό της ομάδας, στις αποτυχημένες αλλαγές στο μέσο της σεζόν και στο γεγονός πως θυσίασε τρεις ξένους σε μια θέση στην οποία η ομάδα έμεινε γυμνή. Ολα αυτά σε συνδιασμό με όσα είπαμε για... κοκτέιλ και η μεγάλη εξάρτηση από τον Σπανούλη που δεν μπορεί πια να βγάζει τα κάστανα από την φωτιά έφεραν όλα αυτά. Παίκτες υπήρχαν. Υπήρχε ο Ντρέιπερ ελεύθερος με 400-500 χιλιάδες, στην πορέια ήταν μια χαρά και ο Τζάνινγκ με 200 χιλιάδες που βάζει σουτάκια. Υπήρχε ο Ζίρμπες που είναι πιο έτοιμος από τον Μιλουτίνοφ και πολλοί ακόμα. Υπήρχε ο Κλαβέρ που θα έπαιζε μια χαρά στις θέσεις 3-4 και έχει και σουτ. Και πολλοί ακόμα...

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε την έλλειψη ενέργειας στη δεύτερη φάση. Η ομάδα άδειασε καθώς ντεφορμαρίστηκε στη χειρότερη στιγμή και χωρίς τον παλιό Σπανούλη που θα καθάριζε μόνος του με μια 20αρα τα ματς με Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις, τα... ευκολάκια δηλαδή. Και η ομάδα αποκλείστηκε. Στα ματς αυτά ο αρχηγός είχε στο ΣΕΦ 11 πόντους με 4/14 σουτ, στο Μπάμπεργκ 15 πόντους αλλά με 6/17 σουτ και στο Κάουνας 6 πόντους με 2/8 σουτ. Αυτά τα ματς κανονικά ήταν των 20 πόντων στο ρελαντί για τον Σπανούλη.

Πολύς λόγος γίνεται και για τις αλλαγές και για το κατά πόσο αυτές χάλασαν τη χημεία. Πρώτη παράμετρος. Χωρίς τις αλλαγές και προσθήκες ίσως η ομάδα να είχε "σκάσει" πιο πριν. Μήπως το μπάσκετ καμικάζι που θέλει ο Σφαιρόπουλος δεν το μπορεί αυτή η ομάδα που έχει και πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα; Ειδικά με το δίδυμο Σπανούλη-Μάντζαρη που ο πρώτος ποτέ δεν ήταν καλός αμυντικός και ο δεύτερος ξέχασε την άμυνα μετά τον τραυματισμό του. Οι πολλές αλλαγές χάλασαν τη χημεία; Όχι. Ο Όντομ έφαγε την θέση του Αθηναίου (κακώς βέβαια) και ο Παπανικολάου πήρε την θέση του τραυματία Λοτζέσκι. Όσο για Τζέιμς και Ουόρικ, αυτοί πήραν τη θέση του Γιανγκ.

Πνίγηκαν μακριά από το Λιμάνι

Και κάτι ακόμα. Ο Ολυμπιακός είχε μόλις ένα διπλό σε 7 ματς στην δεύτερη φάση με κάκιστη εικόνα. Η ηλικία του Σπανούλη τον οδήγησε σε άσχημα ματς εκτός. Ο αρχηγός δεν μπορεί να καθαρίζει την... μπουγάδα μόνος και έτσι οι "ερυθρόλευκοι" μακριά από το Λιμάνι... πνίγηκαν. Δέχθηκαν μέσο όρο 80 πόντους και όταν το βασικό σου οπλο δεν λειτουργεί εκτός έδρας δεν προχωράς σε τέτοιο όμιλο.

Οι "κόκκινοι" τα βάζουν και με την ατυχία τους όμως γιατί στο παρά ένα χάθηκε μια πρόκριση. Έκαναν το 2/2 με την έκπληξη Μπασκόνια, έριξαν 20 πόντους μέσα σε Ρεάλ και Μαπρτσελόνα, αλλά... έφαγαν και 20αρες σε Βαρκελώνη, Μόσχα (από την Χίμκι μάλιστα) και Μαδρίτη. Κακό δίμηνο. Δεν αρκούσε πάντα η άμυνα, αφού οι "ερυθρόλευκοι" προδόθηκαν από την επίθεση πολλές φορές με μεγάλα νεκρά διαστήματα. Και μένει η πίκρα γιατί ο καλός Ολυμπιακός με 1-2 νίκες παραπάνω θα έβρισκε την Κούμπαν με μειονέκτημα και θα ήταν φαβορί και με την Φενέρ θα έιχε τύχη να της "σπάσει" την έδρα. Να κάνουμε και λίγο... πλάκα όμως; Τα ίδια λέει και η Μπάμπεργκ! Αν η ομάδα του Ζήση επίσης δεν είχε χάσει σε... θρίλερ θα ήταν τώρα στα χιαστί! Τέλος οι λεπτομέρειες κρίνουν πολλά. Το κάνω ή δεν κάνω φάουλ στο τέλος στο Μπάμπεργκ μήπως τελικά κόστισε και μια πρόκριση από το πουθενά;

Να ξεχάσει την Ευρωλίγκα

Επόμενη μέρα. Ο Ολυμπιακός καλείται να ξεχάσει την Ευρωλίγκα. Η χρονιά τρέχει και η ομάδα έχει μπροστά της ένα μεγάλο στόχο, τον τίτλο. Παίρνοντας το πρωτάθλημα η χρονιά δεν θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη αλλά κομψί κομψά. Και έχοντας τον Λοτζέσκι στους τελικούς και με τον Ουόρικ Ουόρικ να έχει προσαρμοστεί αν πάρει θέση στο ρόστερ στην Ελλάδα, θα έχει λύσεις. Με το πλεονέκτημα έδρας, ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει συντήρηση 1,5 μήνα και να δουλέψει αποκλειστικά για τους τελικούς στην Ελλάδα. Χωρίς πίεση. Την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός θα παλεύει για το Final 4 και θα έχει άσχημη ψυχολογία αν δεν πάει και αν πάει θα έχει χάσει συγκέντρωση και δυνάμεις από την μάχη του Βερολίνου.

Ο Ολυμπιακός ξεκινά σαν μικρό φαβορί με την έδρα στους τελικούς της Ελλάδας και αν ξαναβρεί την ενεργειά του μπορεί να πάρει τον τίτλο, να σώσει την χρονιά και να κάτσει το καλοκάιρι να στήσει την ομάδα με νέες βάσεις και προοπτικές. Αν μείνει στην αποτυχία της Ευρωλίγκας και χαλάσει το μυαλό του θα χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Oλυμπιακός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-99

News 24/7

24MEDIA NETWORK