Με υπομονή για σέντερ ή 4-5αρι!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την ανάγκη που προέκυψε στον Ολυμπιακό σχετικά με την αντικατάσταση του Γιανγκ και παραθέτει τα δεδομένα της αγοράς.

Με υπομονή για σέντερ ή 4-5αρι!
INTIME SPORTS

Κινείται άμεσα ή αργά αλλά μεθοδικά για παίκτη ο Ολυμπιακός, μετά το σοκ με τον Γιανγκ; Αυτή είναι η ερώτηση που απασχολεί πολλούς μετά το ματς με την Εφές,το οποίο έφερε χαμόγελα για το παλικαρίσιο διπλό, αλλά και πίκρα για τον Αμερικανό σέντερ, ο οποίος τραυματίστηκε πάνω που άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του.

Ο Ολυμπιακός και πάλι ήταν άτυχος με τους τραυματισμούς, με τον Γιανγκ αυτή τη φορά που ήρθε να αντικαταστήσει τον Ντάνστον και βρέθηκε από πολύ νωρίς να χάνει την σεζόν με τη ρήξη χιαστών, γεγονός που έκανε τους ανθρώπους της ομάδας να τα βάζουν με την ατυχία τους και να τρέχουν και να μην φτάνουν όπως λέμε...

Αλλάζει το πλάνο

Στον Ολυμπιακό είχαν αποφασίσει να κοιτάξουν διακριτικά -όπως είχαμε επισημάνει- το ενδεχόμενο προσθήκης στη θέση "4". Τώρα όμως το πλάνο αλλάζει και αναγκαστικά ο Ολυμπιακός ψάχνει τον αντί-Γιανγκ. Και εδώ μπορεί να έχουμε μια διαφοροποίηση στο μεταγραφικό πλάνο, οπότε μην βιαστούμε. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός ότι θυσίασε 3 θέσεις ξένων σε μια θέση, αυτή του σέντερ, αποκτώντας ή έχοντας συνολικά τρεις αθλητές που κανείς τους δεν κατεβαίνει στο "4"!

Συνεπώς εδώ -έχοντας και την ανάγκη να υπάρχει μπακ απ του Πρίντεζη εάν τραυματιστεί και αυτός- μην αποκλείουμε μια δεύτερη σκέψη που υπάρχει στο λιμάνι, η οποία φαίνεται και λογική. Η σκέψη δεν είναι άλλη από την απόκτηση παίκτη που να παίζει στο 4-5. Φυσικά θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του προπονητή του Ολυμπιακού και της φιλοσοφίας της ομάδας, δηλαδή να είναι αθλητικός και με ενέργεια και πρωτίστως καλός αμυντικός.

Αρχικά να πούμε ότι ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με την γνώμη μου, τη λογική αλλά και το ρεπορτάζ, δεν βιάζεται καθόλου. Μπορεί ο Ολυμπιακός να καθιέρωσε ουσιαστικά από τους πρώτους το μπάσκετ με τα αθλητικά 5αρια, πολλές φορές μάλιστα κοντά και με ενέργεια, αλλά τέτοιοι παίκτες δεν βρίσκονται εύκολα στην αγορά. Συνεπώς για να βρει παίκτη με τα ίδια χαρακτηριστικά αυτή την εποχή και χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία, μόνο εύκολο δεν είναι.

Οι διαθέσιμοι παίκτες...

Οι ομάδες κοιτάνε παίκτες βασικά από τους κομμένους στο ΝΒΑ, από την Κίνα και από την Ευρώπη όσους κοπούν στο τέλος της 1ης φάσης στις μεγάλες διοργανώσεις ή αν σπάσει συμβόλαιο κάποιου. Λοιπόν για να μην κοροϊδευόμαστε. Τα λεφτά της Κίνας είναι ....τρελά για τα νέα δεδομένα και του Ολυμπιακού και συμβόλαιο να σπάσεις πας πάλι για πλάκα στα 600-700 χιλιάδες με 1 εκατομμύριο ευρώ! Μάλλον μεγάλο νούμερο για 6 μήνες. Και δεν είναι και εύκολο να πείσεις κάποιον παίκτη.

Από το ΝΒΑ επίσης μην κρυβόμαστε, ελάχιστοι παίκτες έχουν πιάσει από αυτούς που κόβονται τέτοια εποχή, καθώς εκεί έχουν... λειψυδρία στους ψηλούς και αν δει κανείς τα ρόστερ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα διαπιστώσει ότι παίκτες ρολίστες εδώ πριν από 1-2 χρόνια, είναι σημαντικοί πια εκεί! Εκτός αυτού να πάρεις παίκτη τέτοια εποχή που δεν έχει παίξει καν στην Ευρώπη έχει μεγάλο ρίσκο εκτός αν έχεις υπομονή.

Άρα στον Ολυμπιακό ή θα πάνε σε μια βιαστική κίνηση ή θα δείξουν υπομονή περιμένοντας και τα κοψίματα στην Ευρώπη με το πέρας της 1ης φάσης στην Ευρωλίγκα ή του 1ου γύρου, μαζί και στο Eurocup. Και αυτό είναι και το λογικό άλλωστε. Βεβαίως κάθε μέρα θα διαβάζουμε άπειρα ονόματα που συνήθως είναι αυτά που προτείνονται από τους δεκάδες μάνατζερ ή που διαρρέουν εντέχνως οι ίδιοι οι ατζέντηδες για να προωθήσουν τους αθλητές τους. Άλλωστε πόσες φορές ονόματα που διαβάσαμε ότι κλείνουν ήταν και πραγματικότητα; Σχεδόν ποτέ. Ο Ολυμπιακός αυτό που έχει να κάνει είναι να περιμένει και να παρακολουθεί την αγορά.

Έχει την άνεση μέχρι τη 2η φάση

Ουσιαστικά η 2η φάση τον ενδιαφέρει στην Ευρωλίγκα, καθώς πλέον έχει άνεση και εντός και εκτός συνόρων και κανένα λόγο να βιάζεται. Εκτός αυτού, έχει ήδη ένα πολύ καλό παίκτη με τα χαρακτηριστικά που θέλει, τον Χάντερ και έχει και τον Μιλουτίνοφ που είναι διαφορετικού στιλ, αλλά τον απέκτησε για συγκεκριμένους ρόλους και σαν επένδυση και είναι τώρα μια ευκαιρία να παίρνει το 15λεπτο του και να δείξει την αξία του διαφοροποιώντας, έστω λίγο, την φιλοσοφία του προπονητή του αγωνιστικά για ένα διάστημα.

Και πέραν αυτών των επιλογών υπάρχει και ο Αγραβάνης που μπορεί να πάει με επιτυχία για μικρά χρονικά διαστήματα στο 5αρι και ο Ολυμπιακός παίζει πολλές φορές με χαμηλά σχήματα, μην το ξεχνάμε. Όμως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κοιτάξει την αγορά -και μάλλον αυτό κάνει- και για 4-5αρι ώστε να έχει λύση και για τραυματισμό σε χαμηλότερη θέση, αλλά και να γεμίζει και άλλο το σέντερ του όπως διαμορφώθηκαν τα νέα δεδομένα. Μιας και ξέρει πολύ καλά ότι αντί -Γιανγκ ίδιου επιπέδου, τώρα μόνο με θαύμα βρίσκεις!

Ακούγονται πολλοί παίκτες

Παίκτες φυσικά ακούγονται πολλοί και πολύ. Όπως ο Δομινικανός Ρόναλντ Ρόμπερς για παράδειγμα που είναι 2,03μ. και παίζει στο 4-5, αλλά βασικά στο 5 και δεν έχει σουτ καθόλου από μακρυά . Μιλάμε για 24χρονο παίκτη που είχε εξαιρετικά στατιστικά για τα κυβικά του στο NBDL, αλλά δεν βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ, μιας και δεν έχει σουτ και δεν γνωρίζει και τα δεδομένα της Ευρώπης.

Υπάρχουν και άλλοι που αυτοπροτείνονται βασικά όπως οι Χένρι Σιμς, ο Σάμουελ Ντέλαμπερτ που είναι μεγάλο όνομα αλλά 34 χρόνων και αργός αρκετά πια, ο Εμέκα Οκαφόρ που προέρχεται από μακροχρόνιο τραυματισμό, αλλά σε τι κατάσταση είναι κανείς δεν το ξέρει, ο Γκρεγκ Στίμσμα και άλλοι που είναι κάθε χρόνο στη... γύρα όπως λέμε.

Ένα όνομα με ενδιαφέρον είναι του Τσακ Χέις με ύψος Κάιλ Χάινς (32 ετών, 1.98), ενώ μην ξεχνάμε ότι στον Ολυμπιακό θέλουν και παίκτη ομάδας και με σωστή εξωγηπεδική ζωή. Τέλος το βέβαιο είναι ότι στο λιμάνι κοιτάνε και περιπτώσεις παικτών από άλλες λίγκες που είναι σε ομάδες που δεν παίζουν στην Ευρώπη και μπορούν με λίγα χρήματα να σπάσουν το συμβόλαιό τους και να έρθουν στην Ελλάδα. Θα είναι και μια ευκαιρία γι αυτούς να ανεβάσουν το κασέ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοναδικός στο είδος του ο Ολυμπιακός!

News 24/7

24MEDIA NETWORK