Σαν να έχασε ο Ολυμπιακός: Κέρδη και προβληματισμός

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, τις αδυναμίες των "ερυθρολεύκων" και τον ΠΑΟΚ που δύσκολα θα σώσει τη χρονιά.

Σαν να έχασε ο Ολυμπιακός: Κέρδη και προβληματισμός
INTIME SPORTS

Και τελικά το... άχαρο -με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις- ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός εξελίχθηκε σε ματσάρα και με βάση την εξέλιξη, το θέαμα και το σκορ, παραλίγο να είχαμε την πρώτη βόμβα της σεζόν που θα έκρινε και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ. Και όλα αυτά την ώρα που ο Ολυμπιακός δεν πατάει ακόμα καλά στα πόδια του αλλά η αξία του σε σχέση με τον ΠΑΟΚ είναι σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερη(!). Στο παρκέ βέβαια δεν αρκεί μόνο αυτό. Η εικόνα του "Δικεφάλου" ήταν μέχρι τώρα αποκαρδιωτική, καθώς δεν είχε νίκη και αναζητούσε και παίκτες. Και τελικά, επειδή στο μπάσκετ αν δεν μοχθήσεις δεν κερδίζεις όπως και γενικότερα στον αθλητισμό, έσκασε το μπαμ για 39' και 55''!

Νίκη σαν ήττα

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε μια χαμένη βολή του ΠΑΟΚ και ένα καλάθι του Χάκετ στο τέλος για να πάει στην παράταση. Εκεί που μέτρησε το βάθος του και η κούραση των γηπεδούχων και να γλιτώσει ένα σοκ ψυχολογικό και βαθμολογικό καθώς θα έπρεπε μετά να κυνηγά και το +5 με τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ και γκέλα των "πρασίνων" για να πάρει το πλεονέκτημα στα πλει οφ. Ο Ολυμπιακός ήταν τυχερός στη Πυλαία, ωστόσο η νίκη του μοιάζει με... ήττα αν συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα της αναμέτρησης. Είναι σαν ήττα καθώς η ομάδα είχε πάρα πολλά προβλήματα. Είχε επιθετικά νεκρά διαστήματα στο δεύτερο δεκάλεπτο που πέτυχε μόλις 17 πόντους, έχασε τη διαφορά και έπαιξε αεράμυνα. Αυτό είναι και το μόνο του σταθερά αξιόπιστο όπλο μέχρι στιγμής στο άσχημο ξεκίνημα της σεζόν.

Λίγο πριν το φινάλε βρέθηκε στο -9 με 78-69 και το γύρισε με το βάθος, την εμπειρία και την κλάση του αλλά όταν κερδίζεις σε ένα τέτοιο ματς που κάλλιστα θα μπορούσες να το χάσεις, τότε δεν πανηγυρίζεις και κοιτάς να διορθώσεις τα λάθη σου. Λάθη τεράστια, ειδικά στην άμυνα, όπου αναδείχθηκαν σε παίκτες Ευρωλίγκας απλοί ρολίστες όπως ο Τσόχλας που με την γενειάδα έμοιαζε κατά διαστήματα με τον Χάρντεν ή ο Κακαρούδης που θύμισε... Πρίντεζη!

"Ερυθρόλευκες" αδυναμίες

Για ένα ακόμα παιχνίδι ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα κάτι που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενη αρθρογραφία μετά το ματς στο Μιλάνο. Η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού πολλές στιγμές είναι ελβετικό τυρί γεμάτο τρύπες και ο Μάντζαρης, ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας άφαντος. Και μέσα σε όλα ήρθε και η νέα ατυχία με τον Χάντερ που μόλις είχε γυρίσει από τραυματισμό... και έδεσε το γλυκό για τους "ερυθρόλευκους" που θα είχαν φύγει εντελώς σκασμένοι αν δεν τους καθόταν και η κέντα στο τέλος με το ροζ φύλλο αγώνα...

Ο ΠΑΟΚ έβαλε 12 τρίποντα και στο κομμάτι αυτό ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα καθώς και από την Μπασκόνια "έφαγε" 13 και στο Μιλάνο 9 κάτι που σημαίνει πως δέχεται περίπου 10 μέσο όρο στα δύσκολα ματς χωρίς να έχει μεγαθήρια για αντιπάλους. Σημαντικό πρόβλημα για τον Σφαιρόπουλο, ο οποίος κακά τα ψέματα είχε και αυτός και η ομάδα του τύχη το τελευταίο τετραήμερο, αφού και στο Μιλάνο και στην Πυλαία είχαμε δύο θρίλερ. Αν ο Ολυμπιακός τα είχε χάσει (κάλλιστα θα μπορούσε να τα έχει χάσει και τα δύο) πλέον θα μιλούσαν όλοι για επιτακτική ανάγκη αλλαγών τουλάχιστον σε επίπεδο προσθήκης.

Αν δει κάποιος την άλλη πλευρά του νομίσματος θα μιλήσει για κούραση από την Ευρωλίγκα, για μεγάλο come back από το -9 και τα σχετικά που έχουν καθαρά οπαδικό περιεχόμενο και αποπροσανατολίζουν... Και όλα αυτά μετά τις ενδιαφέρουσες απόψεις των Αγγελόπουλων για τα πως και γιατί για τις υποθέσεις Σλούκα και Ντάνστον αλλά και για την απόλυτη εμπιστοσύνη στην παρούσα ομάδα χωρίς αλλαγές.

Το κέρδος με Χάκετ και Στρόμπερι

Τι άλλο κέρδος είχε ο Ολυμπιακός, γιατί πάντα έχεις και στην ήττα κέρδη, από το ματς αυτό; Την άνοδο των Χάκετ και Στρόσμπερι. Ο πρώτος έφτιαξε και την ψυχολογία του με το καλάθι της ισοφάρισης που ήταν η μισή νίκη και είχε ένα παιχνίδι πολύ γεμάτο με τα 10 ριμπάουντ και τις 3 ασίστ. Και ο Στρόμπερι σούταρε χωρίς φόβο, έχοντας 12 πόντους (19 ο Χάκετ) με καλά ποσοστά. Αμφότεροι έδειξαν ότι μπαίνουν στην εξίσωση. Μέτριος ο Σπανούλης αλλά έβαλε κάποια κρίσιμα καλάθια, άρχισε και βγάζει κούραση ο Πρίντεζης, καλός ο Παπαπέτρου.

Ένα πρόβλημα είναι και οι 11 χαμένες βολές (21/32). Βέβαια ο Σφαιρόπουλος έχει για ασπίδα τους άλλους μεγάλους της Ευρώπης όπως η πανάκριβη Φενέρ που έχασε και από την Γαλατά στο ντέρμπι με περίπατο και μέσα σε 10 μέρες έχει φάει σχεδόν 20 πόντους από Στρασβούργο, Γαλατά, έχασε μέσα από την Κόνιασπορ, επαρχιακή ομάδα που παλεύει για άνετη παραμονή εδώ όπως για παράδειγμα ο Κολοσσός, κέρδισε όμως τη Ρεάλ.

Δύσκολα θα σώσει τη χρονιά

Όσο για τον ΠΑΟΚ, μπράβο για την προσπάθεια αλλά το κλίμα έχει χαλάσει. Άδειο το "Παλατάκι" για τέτοιο ματς, την ώρα που ο Άρης γεμίζει το δικό του Παλέ και με μικρότερα ονόματα. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, η ομάδα παραμένει χωρίς νίκη αν και βελτιώθηκε και πήρε και τον Σχορτσανίτη που είναι άγνωστο πόσο θα βοηθήσει. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση που είναι και από το πόσο θα μπερδέψει με την αδύναμη άμυνά του την ομάδα. Αλλά από το να παίζει με ημίψηλα σχήματα και τον Μαργαρίτη σέντερ είναι σαφώς καλύτερα.

Ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι δύσκολα θα σώσει την χρονιά αν δεν κάνει και άλλες προσθήκες. Τον πόνεσε ψυχολογικά ο τρόπος που ήρθε αυτή η ήττα, το κέρδος όμως είναι πως έδειξε ότι έχει ακόμα το μπόλιασμα από τις καλές φτηνές ομάδες των τελευταίων χρόνων και ότι οι ρολίστες του μπορούν να αναδειχθούν σε κάθε αναμέτρηση επειδή ο ΠΑΟΚ παίζει σαν ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 99-104παρ.

Κάκωση ο Χάντερ, την Τρίτη η μαγνητική

News 24/7

24MEDIA NETWORK