Σαν το ηφαίστειο που ξυπνά ο Ολυμπιακός

Το τέλειο διάβασμα του Σφαιρόπουλου, το λάθος του Αλόνσο, η δεύτερη πεντάδα, η άμυνα και η νίκη τετράδας, παρά την μικρή προσέλευση του κόσμου. Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την "ερυθρόλευκη" λάβα που ξεχύθηκε και έκαψε την Μπασκόνια στο ΣΕΦ.

Σαν το ηφαίστειο που ξυπνά ο Ολυμπιακός

Το ματς με την Μπασκόνια ήταν εξ αρχής στα πονηρά. Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ την περασμένη Δευτέρα, οι τελευταίοι μικροτραυματισμοί και ο κίνδυνος για επερχόμενη "κοιλιά" είχαν σκεπάσει το φαληρικό Παλέ. Ως εκ τούτου το ματς με τους (πάντα επικίνδυνους και ανταγωνιστές για την τετράδα) Βάσκους έγινε ακόμα πιο πονηρό έως ντέρμπι. Το ίδιο το έβλεπα και εγώ. Και όχι απλά ντέρμπι, διότι η Μπασκόνια μην ξεχνάμε ότι αυτοκτόνησε στο ΟΑΚΑ, κέρδισε στη Μαδρίτη τη Ρεάλ, πέρασε από το Βελιγράδι και έχει και άλλες σπουδαίες εμφανίσεις

Το Πινατούμπο του ΣΕΦ εξερράγη

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα τέλειο πρώτο ημίχρονο, για την ακρίβεια είχε ένα τέλειο 15λεπτο. Αν και μπήκε μουδιασμένα, χάνοντας 5 αμυντικά ριμπάουντ και δέχθηκε 7π από τον άτεχνο Τιλί, απάντησε σαν ηφαίστειο, σαν το γνωστό ηφαίστειο "Πινατούμπο"!

Το 11-13 στο 5' μετά από ένα τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλο έφερε αρχικά ένα 11-2 και το 22-15 στο 9'. Οι "ερυθρόλευκοι" συνέχισαν ανάλογα και στο δεύτερο δεκάλεπτο ολοκλήρωσαν σερί 22-4 για το 33-17 στέλνοντας το μήνυμα ότι όλα τέλειωσαν νωρίς. Στο διάστημα αυτό ο Αλόνσο έκανε το λάθος να βγάλει από το "2" τον Χάνγκα και ο Σπανούλης στο πρώτο δεκάλεπτο βρήκε ρυθμό. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο με το 50-28, πήγε τη διαφορά και στους 35π (76-41 στο 29'!) και δικαίως χαλάρωσε στο τέλος, με αποτέλεσμα η διαφορά να πέσει.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΡ ΤΟΥ

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της αναμέτρησης δεν ήταν άλλο από το ότι ο Ολυμπιακός έκανε ένα τέλειο δεύτερο δεκάλεπτο χωρίς τους ηγέτες του, τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη που επέστρεψαν στο τελευταίο λεπτό της περιόδου. Η ελληνική ομάδα χωρίς τους δύο μεγάλους άσους της είχε ένα επιμέρους σκορ 26-11, εντυπωσιακό πράγματι, καθώς έγινε απέναντι σε μια ομάδα που διεκδικεί τετράδα στην Ευρωλίγκα και ήταν στο περυσινό Final Four. Αυτό το στοιχείο είναι παρακαταθήκη, οδηγό για το μέλλον του Ολυμπιακού και θα του προσφέρει ακόμα και σε περιπτώσεις τραυματισμών το επιπλέον κίνητρο.

Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο Ολυμπιακός ήταν άριστα στημένος στο παρκέ και διαβασμένος από την τεχνική ηγεσία όπως είχε και άριστη ψυχολογία και ας έρχοταν από την ήττα από τον ΠΑΟ στο προ ημερών ντέρμπι. Γι' αυτό και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος άκουσε το ονομά του από την κερκίδα, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Η ομάδα είχε ξεπεράσει την ήττα στο ντέρμπι, μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια και τρομερό πάθος, συνάμα δε διαβασμένη σε κάθε αδυναμία της Μπασκόνια. Κάτι που φάνηκε από τις πρώτες δύο επιθέσεις που ο Μάντζαρης διάβασε τα μις ματς με τον Λάρκιν.

Συνολικά η τρομερή άμυνα ήταν και πάλι αυτή που κράτησε τόσο χαμηλά την Μπασκόνια, μια πολύ επιθετική και δύσκολη ομάδα. Αυτό είναι το κλειδί της τρομερής πορείας του Ολυμπιακού τους τελευταίους δύο μήνες και αυτό του χάρισε μια νίκη περιπάτου στο παιχνίδι με τους επικίνδυνους Βάσκους. Χαρακτηριστικό ότι χάνει 5 αμυντικά ριμπάουντ στην αρχή και όμως σαν σκύλος παλεύει στη φάση και δεν δέχεται καλάθι! Το 2/13τρ της Μπασκόνια τα λέει όλα..

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Ο Ολυμπιακός εκτιμώ ότι με τη νίκη αυτή, έχοντας από κάτω την Μπασκόνια, κλειδώνει λογικά την τετράδα με την έννοια ότι την κρατά στα χέρια του. Μάλιστα με σοβαρές πιθανότητες πια πάει για την 3η θέση και υπό προϋποθέσεις και για τη 2η. Και αυτό είναι το σημαντικότερο. Βεβαίως μιας και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας και όλα ανατρέπονται, ο Ολυμπιακός μέχρι τη διακοπή στα μέσα Φλεβάρη θέλει να κερδίσει μέσα Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις και έξω Ούνιξ - Μιλάνο. Ακόμα και με 3/4 θα συνεχίσει να ελέγχει την κατάσταση απόλυτα, αλλά με το 4/4 θα στοχεύει πεντακάθαρα στην 3η θέση και ίσως και παραπάνω.

ΛΙΓΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΕΦ

Το μόνο που δεν άρεσε το βράδυ της Παρασκευής δεν ήταν άλλο από το ότι δεν βρέθηκε πολύς κόσμος στο Φάληρο. Οι σχεδόν 7.000 φίλοι, με καλό καιρό, σ' ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι και μετά από μεγάλες επιτυχίες στην διοργάνωση, είναι μικρό νούμερο. Βεβαίως υπήρχε το ντέρμπι της Δευτέρας που σε κάποιους κόστισε... ψυχολογικά-κακώς- αλλά και οικονομικά. Όπως και να έχει τέτοια ματς είναι σε τέτοιο μομέντουμ για γεμάτο σχεδόν ΣΕΦ

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Τέλειο κοουτσάρισμα από τον Σφαιρόπουλο. Ο Γκριν δεν είχε τρίποντο, αλλά πήρε ντράιβ διαβάζοντας τα αδύνατα αντίπαλα κορμιά στην πρώτη επαφή. Ο Μπιρτς επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις αν και ξεκουράστηκε, καθώς ανεβάζει και τον χρόνο (19') και την αποδοσή του ο Γιανγκ. Ο Παπαπέτρου πολύ καλός στην άμυνα. Ο Σπανούλης άστοχος από κοντά (1/5δ), αλλά σε καλό επίπεδο με 12π και 7ασ (και 5 λάθη πάντως). Ο Γουότερς θετικός, καθώς είχε μόλις 2π αλλά 5 ασίστ και προσαρμόζεται γρήγορα. Ο Μιλουτίνοφ και ο Αγραβάνης έπαιξαν στο τέλος. Μέτριος ο Λοτζέσκι. Πολύ καλός και επιθετικά ο Παπανικολάου(12π), εξαιρετικός σε άμυνα, οργάνωση αλλά και επίθεση ο Μάντζαρης - δικαίως στους κορυφαίους πάλι. Θετικός, τέλος ο Πρίντεζης (λογικοι οι 12π γι' αυτόν).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το τάιμ άουτ έφερε το θρίαμβο του Ολυμπιακού!
Η κατάταξη της Ευρωλίγκας: Πλησιάζει το πλεονέκτημα ο Ολυμπιακος

News 24/7

24MEDIA NETWORK