Τα κέρδη του Ολυμπιακού, ο Τζέιμς και ο Ντόντσιτς

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μιλάνο, ολίγον από Τζέιμς και τον Ντόντσιτς που δεν είναι... Χαραλαμπόπουλος.

Τα κέρδη του Ολυμπιακού, ο Τζέιμς και ο Ντόντσιτς

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μιλάνο καθαρά στο τέλος, όταν μετέτρεψε το 49-49 σε 62-51, και (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου. Βασικά όμως κέρδισε πολλά περισσότερα από το παιχνίδι του ΣΕΦ, κυρίως ατομικά.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι με διαφορά η καλύτερη αμυντικά ομάδα στην διοργάνωση και ξεπέρασε με νίκες "καθαρές" ένα μήνα γεμάτο απουσίες σημαντικότατες μάλιστα, καθώς παίζει ουσιαστικά μισός, χωρίς να φαίνεται φαίνεται στο παρκέ. Πρόκειται δηλαδή για τον ορισμό της λέξης ομάδα.

Ασφαλώς και η άμυνα μπορεί να του χαρίζει αυτές τις νίκες, στα μεγάλα και κρίσιμα παιχνίδια ωστόσο θα χρειαστεί τους αστέρες του. Οι "ερυθρόλευκοι" χωρίς Σπανούλη και Γιανγκ, αλλά και με τη νέα ατυχία τους του Λοτζέσκι που αποχώρησε τραυματίας στη διάρκεια της αναμέτρησης, κατάφεραν να κερδίσουν δείχνοντας τεράστια διάθεση, η οποία αποτυπώνεται και στα 15 επιθετικά ριμπάουντ.

Τα συγχαρητήρια στον Σφαιρόπουλο

Η Μιλάνο είναι σαφώς μια σοφτ ομάδα που χωρίς τον αρχηγό και σκόρερ Τζεντίλε είναι ακόμα χειρότερο σύνολο. Από την άλλη όμως είναι ομάδα με εμπειρία, με ακριβό ρόστερ, με έμπειρο προπονητή, που στο ΣΕΦ έπαιζε την πρόκριση, ενώ μια εβδομάδα πριν επικράτησε καθαρά της Εφές. Γι' αυτό μπορεί αρχικά να μην λεέι κάτι μια νίκη με τους Ιταλούς, αλλά σημαίνει πάρα πολλά, αν δούμε με ποιες απουσίες, συνδυασμένες με την έλλειψη σοβαρού κινήτρου, έπαιζε ο Ολυμπιακός. Φυσικά και αξίζουν συγχαρητήρια στον κόουτς Σφαιρόπουλο που πείθει τους παίκτες του όπως ο ίδιος τους θέλει, με την ίδια σοβαρότητα όλα τα παιχνίδια.

Αυτό που δεν άρεσε φυσικά ήταν το "νεκρό" διάστημα με το σκορ να μένει στο 16 για την ελληνική ομάδα από το 10' μέχρι το 18'! Μιλάμε για σχεδόν 8' πλήρους αφλογιστίας. Τουλάχιστον η άμυνα δεν άφησε το ματς να ξεφύγει πέραν από τους 8 πόντους, επιστρέφοντας χωρίς τους βασικούς. Πολύ σημαντική και ώριμη αντίδραση πραγματικά μεγάλης ομάδας.

Πολύτιμος ο Αθηναίου, χωρίς διάρκεια ο Παπαπέτρου

Στα κέρδη του Ολυμπιακού, παρά το 50% της Μιλάνο στο τρίποντο, συγκαταλέγεται η άνοδος του Στρόμπερι που είχε και 16 πόντους και 9 ριμπάουντ, η γεμάτη στατιστική του Χάκετ με 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ και φυσικά η καλή εικόνα μετά από καιρό του Μιλουτίνοφ με 12 πόντους, με αποτέλεσμα να μην φανεί καν η μέτρια παρουσία του Χάντερ. Είναι χαρακτηριστικό πως Οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν χωρίς το κλασικό παιχνίδι με τα αθλητικά σέντερ.

Επίσης κρατάμε τον Αθηναίου που είναι ο πολύτιμος από τον πάγκο, οικονομικός παίκτης, και προσπερνάμε την κακή εικόνα του Παπαπέτρου που έμεινε στο μηδέν σε 18' και είναι φανερό ότι σε αυτό το επίπεδο πρέπει να βρει διάρκεια.

Ναι μεν, αλλά για Τζέιμς

Πάμε και στην επόμενη μέρα με τον αντί-Γιανγκ. Ο Σον Τζέιμς φαίνεται να είναι κοντά στο λιμάνι, αλλά γράψε ήδη ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Έρχεται από τραυματισμούς και μέτριες σεζόν, δεν πέτυχε σε υψηλό επίπεδο και η εφετινή σεζόν στην Μπιλμπάο δεν ενθουσιάζει κιόλας. Σαφώς με τα δεδομένα της εποχής δεν είναι άσχημη επιλογή, αλλά δεν κάνει τη διαφορά και ας είναι καλός στο πικ εν ρολ και στο ψηλό παιχνίδι στην άμυνα. Δεν είναι όμως παίκτης που να μπορεί να δείξει πράγματα στην επίθεση. Θα δούμε βέβαια, αν αυτόν επιλέξει ο Σφαιρόπουλος.

Ο Ντόντσιτς και ο... Χαραλαμπόπουλος

Ας μεταβούμε και λίγο στη Μαδρίτη, εκεί που έλαμψε πάλι ένα νέο παιδί. Στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ, που έχασε για τρεις μήνες τον αρχηγό της Ρούντι και βρίσκεται σε κρίση διαρκείας, λάμπει ένας 16χρονος Σλοβένος! Η "βασίλισσα" νίκησε με δύο σπριντ των 10 πόντων ανά περίοδο στο δεύτερο μέρος την πανάκριβη Φενέρ και έμεινε ζωντανή στη μάχη για την πρόκριση. Παρόλα αυτά ο γεννημένος στις 28/2/1999 στη Λουμπλιάνα, Λούκα Ντόντσιτς, είναι το όνομα που κλέβει την παράσταση. Έπαιξε 18' στο πιο κρίσιμο ματς της πρωταθλήτριας και είχε 6 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Πρόκειται για ένα παιδί ύψους 1μ99 που τον πήρε η Ρεάλ το 2012 και τον έβαλε στην τζούνιορ ομάδα και από πέρυσι τον πήρε στην ανδρική για προπονήσεις, ρίχνοντας τον σε 5 αγώνες του πρωταθλήματος. Εφέτος αντίθετα παίρνει χρόνο παίζοντας στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Περισσότερο βέβαια είναι "3", χάρη στα καλά ποσοστά από το τρίποντο. Μας συστήθηκε κατά βάση στην αναμέτρηση με την Μπιλμπάο και με τους 15 πόντους που έβαλε την Κυριακή. Τον είδαμε και πάλι την Πέμπτη στη Μαδρίτη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε να παίζει σαν 20αρης.

Μοιραία γίνεται η σύγκριση με τον Χαραλαμπόπουλο και το δικό του ρόλο. Γιατί αλήθεια χρειάζεται να περάσουν 2 και 3 χρόνια για να πάρει την ευκαιρία του, με το όποιο ρίσκο; Και μιλάμε για μια ομάδα όπως η Ρεάλ, ανεξάρτητα από τις απουσίες της, που δείχνει το δρόμο. Είναι σίγουρο ότι και οι Έλληνες θα έπρεπε να παίζουν σταδιακά περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Μιλάνο 73-63

Αποχώρησε τραυματίας ο Λοτζέσκι, θλάση η πρώτη διάγνωση

News 24/7

24MEDIA NETWORK