Τα "ναι" και "όχι" για αλλαγές στο λιμάνι

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τις σκέψεις στον Ολυμπιακό σχετικά με τις αλλαγές και την περίπτωση του Κώστα Παπανικολάου.

Τα "ναι" και "όχι" για αλλαγές στο λιμάνι

Και τελικά αλλαγές; Και αν ναι, ποιες; Η νέα ήττα του Ολυμπιακού στην Βιτόρια με την Λαμποράλ για την Ευρωλίγκα με τον τρόπο που αναλύσαμε στο προηγούμενο σχόλιο, φέρνει πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της ενίσχυσης των "ερυθρόλευκων". Κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προκύψει αν και οι ιαχές αυξάνονται και εκ των έσω...

Στον Ολυμπιακό είναι πεπεισμένοι ότι η ομάδα θα αντιδράσει στην συνέχεια και θα βρει τον δρόμο της και μάλιστα υπενθυμίζουν ότι πέρσι τέτοια εποχή υπήρχε χειρότερος (λόγω συνθηκών) αποκλεισμός και ήττα από τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο, αλλά και το σοκ της Κηφισιάς και τελικά μετά από μήνες η ομάδα πήρε και τον τίτλο εύκολα και βρέθηκε με μεγάλες εμφανίσεις και στον τελικό της Ευρωλίγκα. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά από την άλλη δεν είναι κάθε χρονιά η ίδια και δεν είναι ίδιοι με άλλες χρονιές και οι αντίπαλοι (π.χ ο ΠΑΟ). Αλλωστε όπως τονίζουν χάθηκε ένας τίτλος στην Ελλάδα (το κύπελλο που είχε χαθεί και πέρσι), στο πρωτάθλημα έχουν μια γλυκιά ήττα και αναστρέψιμη για το πλεονέκτημα έδρας από τον μεγάλο τους αντίπαλο και στην Ευρωλίγκα μια ήττα σε ένα ισπανικό γήπεδο.

Να προχωρήσει η ελληνοποίηση

Πάντως στον Ολυμπιακό υπεραμύνονται ακόμα της στάσης να μην μιλάνε και πιθανότατα να μην σκέφτονται αλλαγές, καθώς θέλουν να προχωρήσουν την ελληνοποίηση της ομάδας με την ανάδειξη του Αγραβάνη στην θέση 4. Όπως λένε, άλλωστε, ο Στρόσμπερι θα βρει τον ρυθμό του στην συνέχεια και βοηθά σε κομμάτια που ήθελε ο Σφαιρόπουλος, όπως στην άμυνα που δεν έχουν παράπονο. Και εκτιμάνε ότι μια άνοδος του Σπανούλη θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους όπως Χάκετ και Στρόσμπερι (και έχουν δίκιο σε αυτό).

Το θέμα πάντως είναι πότε θα γίνει αυτό. Η ανησυχία που έχουν (και εντός της ομάδας) είναι ότι αν ο αρχηγός επανέλθει στα γνωστά του επίπεδα τέλος του έτους μπορεί να έχουν χαθεί κάποια ίσως σημαντικά ματς για τον σχηματισμό των ομίλων ή να έχει παγώσει ο κόσμος. Ακόμα εκτιμάται ότι μια απόκτηση του Παπανικολάου κοστίζει πολύ και βγάζει την ομάδα εκτός μπάτζετ και ότι δεν είναι εύκολο να προσφέρει πολλά άμεσα ο παίκτης. Ειδικά σε μια θέση που ο Παπαπέτρου είναι από τα μεγάλα "στοιχήματα" και δεν μπορεί να παίξει στο 4 ουσιαστικά όπως και να κατέβει ο Λοζέσκι στο 2. Και ότι αν αποκτηθεί παίκτης ποιότητας στο 4αρι δεν θα μένει χρόνος για τον Αγραβάνη.

Κοίτα τι έπαθαν οι άλλοι

Αυτές οι σκέψεις και το ότι ο Σφαιρόπουλος θέλει παίκτες που να κολλάνε βασικά στο κομμάτι της άμυνας, δυσκολεύει τις αλλαγές. Μην ξεχνάμε ότι και πέρσι μόλις ανέλαβε ο Ελληνας τεχνικός δεν έκανε -παραδόξως αν και θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει- καμία αλλαγή και συνέχισε με επιτυχία με το ρόστερ του Μπαρτζώκα μέχρι τέλους! Συνολικά άλλωστε στον Ολυμπιακό λένε ότι άλλα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν για τους επόμενους μήνες, η Ευρωλίγκα στην 1η φάση είναι για πολλές ομάδες αναγνωριστική και ότι όλα θα αρχίσουν να μετράνε ουσιαστικά από Γενάρη που περιμένουν τον γνωστό Σπανούλη. Και φυσικά παραπέμπουν (και όχι άδικα) σε πολλά μεγάλα ονόματα που ακόμα παραπαίουν ή έχουν γνωρίσει πολύ χειρότερες ήττες με πολύ πιο άσχημες εμφανίσεις. Από την Φενέρ που διασύρθηκε από την Στρασμπούργκ στην Γαλλία και αγκομάχησε από -15 να κερδίσει την Μπάγερν στην Τουρκία, μέχρι την Εφές που έχασε από την Μπάνβιτ εντός, την Μακάμπι που ψάχνεται και δεν παίζει άμυνα, την Ρεάλ που μόλις προ εβδομάδας έκανε σεφτέ(!) και την Μπάρτσα που χρειάστηκε την έδρα να κερδίσει την Ζιελόνα στο φινάλε!

Σε όλα αυτά υπάρχει ασφαλώς και ο αντίλογος ότι η εποχή αυτή είναι για να διορθώνεις λάθη και αδυναμίες και να αλλάζεις το ρόστερ όπως για παράδειγμα είχε γίνει με Λο και Ντόρσεϊ στην επί Ίβκοβιτς εποχή. Επίσης, οι ομάδες δεν μπορεί να στηρίζονται μόνο στο πότε θα ανέβει ο ηγέτης τους και ότι οι λανθασμένες μεταγραφές πρέπει να διορθώνονται με αλλαγές. Και εδώ όμως στον Ολυμπιακό εκτιμούν ότι η αγορά θα έχει τέλος του χρόνου καλύτερες και φθηνότερες λύσεις από κοψίματα από το ΝΒΑ και από ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί.

Γενικά στον Ολυμπιακό κοιτάνε την αγορά αλλά δεν δείχνουν την τάση να προχωρήσουν σε αλλαγές, καθώς δεν έχουν ανοικτή θέση, άρα θα πρέπει να κόψουν παίκτη για την Ελλάδα (στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει πρόβλημα). Από τη στιγμή που το θέμα Παπανικολάου δεν φαίνεται να προχωρά για το λόγο που είπαμε, Αμερικανός περιφερειακός σκόρερ βασικά δεν φαίνεται να υπάρχει στην αγορά και αν υπάρχει είναι ακριβός και θα χρειαστεί και χρόνο προσαρμογής. Επίσης, πρέπει να κολλάει στην αμυντική φιλοσοφία της ομάδας.

Όσο για την θέση 4 είπαμε επίσης τους λόγους, ενώ η απόκτηση παίκτη στην θέση του Μιλουτίνοφ επίσης είναι απίθανο να προχωρήσει καθώς ο παίκτης αποκτήθηκε και σαν επένδυση λόγω και της ηλικίας του αλλά και επειδή ο Ολυμπιακός ήθελε ένα βαρύ κορμί που του είχε λείψει πέρσι. Μάλλον η ομάδα θα συνεχίσει να δουλεύει με υπομονή στο παρκέ και χωρίς άμεση πίεση αποτελέσματος για το επόμενο διάστημα, θα περιμένει την άνοδο του ηγέτη Σπανούλη και μόνο αν βρει κάτι εξαιρετικό στην αγορά ή έχει τραυματισμό θα πάει σε αλλαγή.

Οι άλλες σκέψεις

Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο που φέρεται να προχωρά στο λιμάνι αν και ο κόσμος ζητά αλλαγές. Και οι άλλες σκέψεις είναι η αλλαγή του Μιλουτίνοφ και του Στρόσμπερι. Πιο ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται ότι λογικά ο Ολυμπιακός δεν κινείται για τον Παπανικολάου βάσει φιλοσοφίας και κόστους. Αλλά θα έπρεπε να βάλει 4αρι δίπλα στον Πρίντεζη πρώτης γραμμής για την κούραση ή πιθανούς τραυματισμούς του τελευταίου και να δώσει βάθος σε μια κομβική -βάσει ανάπτυξής του- θέσης. Και να έβαζε ένα πιο επιθετικό παίκτη στη περιφέρεια στην θέση του μόνου αναλώσιμου (ο Χάκετ καλώς ή κακώς είναι παίκτης κλάσης ) Στρόσμπερι για να ξεμπλοκάρει και τον Σπανούλη ακόμα και μελλοντικά και να ελευθερώσει και το Λοτζέσκι ακόμα περισσότερο για το σουτ του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι απίστευτες φωνές του Σφαιρόπουλου στη Βιτόρια

News 24/7

24MEDIA NETWORK