Το... άγχος του Ολυμπιακού!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τον εξαρχής σωστό, αλλά και λανθασμένο σχεδιασμό του Ολυμπιακού, τα ερωτήματα στις μεταγραφές, αλλά και την αναζήτηση σέντερ με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα.

Το... άγχος του Ολυμπιακού!

Και ξαφνικά όλα άλλαξαν στην επικοινωνιακή... μάχη των "αιωνίων". Αυτό βέβαια είναι το μπάσκετ και ο αθλητισμός. Η ψυχολογία αλλάζει, όπως και οι αντιδράσεις του κόσμου στα social media αλλάζουν. Ο μέχρι πρότινος "αποτυχημένος" Παναθηναϊκός κάνει λόγο για πλεονέκτημα έδρας στην Ευρωλίγκα. Από την άλλη στο Λιμάνι ήδη πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού κατέβασαν πλερέζες και μιλάνε για την επόμενη χρονιά.

Η αλήθεια ωστόσο κρύβεται σε άλλα μονοπάτια και έχει άλλες παραμέτρους, και άλλη προσέγγιση. Όλα αλλάζουν πολλές φορές άλλωστε μέσα στη σεζόν.

Ο φουριόζος στην αρχή Παναθηναϊκός έφτασε να μην "στρίβει" και κάποιοι ζήτησαν ακόμα και την απομάκρυνση του Τζόρτζεβιτς. Τώρα μιλούν για Βερολίνο, ενώ δεν είμαστε καν στον 2ο γύρο της 2ης φάσης. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, ξεκίνησε με προβληματισμούς και γκρίνιες, αλλά στην συνέχεια οι φίλοι του έφτασαν να κλείνουν...εισιτήρια για Βερολίνο ειδικά μετά τις νίκες με Μπαρτσελόνα και Λαμποράλ (με επιβλητικό τρόπο μάλιστα). Τώρα όμως ετοιμάζονται να δώσουν και τα... σκήπτρα (οι πιο απογοητευμένοι). Ηρεμία βασικά και ισορροπία.

Ο σωστός και λάθος σχεδιασμός

Ο Ολυμπιακός έχουμε πει εξ αρχής ότι σχεδιάστηκε... σωστά και λάθος! Σωστά αρχικά σε γενικές γραμμές, αλλά ποντάροντας και στην τύχη να είναι υγιής τόσο ο Σπανούλης, όσο και το άλτερ έγκο του, Πρίντεζης. Την ίδια ώρα ο Σφαιρόπουλος πήρε τρία σέντερ που δεν κατεβαίνει κανείς στο "4"(!) και μάλιστα θυσίασε τρεις θέσεις ξένων και άφησε ακάλυπτα τα 4αρια, ποντάροντας στον "άγουρο" Αγραβάνη και στον -όχι γι' αυτό το επίπεδο- Τσαιρέλη.

Στην περιφέρεια δεν πήρε ένα καλό σκόρερ, αλλά παίκτες κυρίως της αμυντικής του φιλοσοφίας. Αν ο Έλληνας προπονητής ήξερε ή ξέρει (θα φανεί) ότι θα μείνει υγιής η ομάδα του στο τέλος, τότε όλα καλά. Η σκληρή άμυνα όμως δεν αρκεί πάντα και ειδικά αν δεν έχει παίκτες να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Όταν δε, λείπουν οι δύο Έλληνες σταρ της ομάδας το πρόβλημα στην επίθεση είναι μεγάλο.

Στην πορεία ο Ολυμπιακός είχε πολλούς τραυματισμούς και ατυχίες όπως με τον Γιανγκ στη θέση του σέντερ. Αλλά μην λέμε υπερβολές. Γνωστό είναι ότι όλες οι ομάδες έχουν τραυματισμούς, πόσο μάλλον ο Ολυμπιακός που είναι... συνηθισμένος. Ίσως επειδή παίζει και σκληρές άμυνες, αλλά έχει και παίκτες επιρρεπείς στο να "χάνουν" αγώνες από ζημιές.

Πολλά τα ερωτήματα

Το θέμα λοιπόν είναι άλλο και τα ερωτήματα πολλά. Γιατί ο Ολυμπιακός πήρε τον Όντομ; Γιατί δεν πήρε 4-5αρι να καλύπτει τις αδυναμίες του Πρίντεζη (ντεφορμέ ή τραυματίας); Γιατί άφησε τον μέτριο έστω Τζέιμς; Γιατί δεν πήρε κάτι καλύτερο;

Τα πράματα είναι απλά. Ο Γιανγκ αντικαταστάθηκε με τον Τζέιμς μετά από καιρό καθώς ο Σφαιρόπουλος είναι δύσκολος στις αλλαγές. Θέλει παίκτες ομάδας, να παίζουν πρώτα άμυνα και να έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία. Φυσικά και με προσιτά χρήματα. Όλα αυτά μαζί μέσα στην σεζόν δεν τα βρίσκεις εύκολα!

Γι αυτό πήρε τον μέτριο Τζέιμς, όπως είχαμε επισημάνει, που όμως κακώς τον άφησαν στην συνέχεια. Ακόμη και για 10 λεπτά χρήσιμος θα ήταν στο στιλ της ομάδας, από το να μην έχει κανέναν και να αναγκάζεται να ανεβάζει ακόμα και τον Πρίντεζη στο "5"!

Το... σταυρό τους για Πρίντεζη-Χάντερ

Και τώρα βρέθηκε να ψάχνει εναγωνίως παίκτη καθώς όλοι κατάλαβαν ότι το μεγάλο πρόβλημα πια της ομάδας είναι μην πάθουν τίποτα Χάντερ και Πρίντεζης. Ο Ολυμπιακός μέχρι σήμερα θα πάρει παίκτη για να προλάβει τις προθεσμίες. Να βρεθεί "λαβράκι" δύσκολα. Να είναι στην Βαρκελώνη στο κρίσιμο ματς με την Μπάρτσα, επίσης δύσκολο. Για να μπει στην ομάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 αγωνιστικές.

Συνεπώς ο Ολυμπιακός απέτυχε να πάρει τον παίκτη που ήθελε την στιγμή που τον ήθελε και πλέον κάνει τον ...σταυρό του μην τραυματιστούν Πρίντεζης και Χάντερ. Πίσω από τον πρώτο υπάρχει το χάος, ενώ πίσω από τον Χάντερ στο στιλ της ομάδας με τις "αλλαγές" στην άμυνα και τα πικ εν ρολ προς το παρόν υπάρχει ο κανένας!

Η ομάδα σε αυτή την περίπτωση θα πάει σε αλχημείες και με την κούραση των δύο παικτών το κενό θα φαίνεται τεράστιο. Και όλα αυτά ενώ η ομάδα πήρε τον Όντομ (ορθώς αποκτήθηκε φυσικά για λόγους που έχουμε αναλύσει ο Παπανικολάου) για να ενισχύσει την γεμάτη περιφέρεια ενώ το πρόβλημα ήταν στο 4-5.Τα παραπάνω θα φανούν στην πορεία, ανάλογα και των τραυματισμών ή της κούρασης.

Έμπειρος, αλλά ερωτηματικό ο Γουόρικ

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ο Ολυμπιακός καταλήγει στην περίπτωση του Χακίμ Γουόρικ. Αν και υπήρξε ουσιαστική επαφή με τον Αντρέα Μπαρνιάνι, λόγω υψηλού κασέ, αλλά και προσωπικής επιλογής του Ιταλού, η απόκτησή του δεν καρποφόρησε. Επομένως ο Γουόρικ φαντάζει ως ο μεγάλος στόχος. Παραμένει ωστόσο ένα μεγάλο ερωτηματικό η κατάστασή του.

Ο 33χρονος Αμερικανός με την πολύχρονη καλή θητεία του στο ΝΒΑ μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια καλή λύση. Ως είθισται όμως στις περιπτώσεις παικτών που έχουν περάσει τα 32-33 χρόνια, αποτελεί ερωτηματικό η αγωνιστική τους κατάσταση.

Προκαλεί πάντως εντύπωση το γεγονός πως αν και ο Γουόρικ είχε μια καλή χρονιά πέρυσι με την Κόνιασπορ, δεν βρήκε συμβόλαιο σε ανάλογου επιπέδου τουρκική ομάδα. Το ότι πήγε στην Αυστραλία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το ερώτημα της κατάστασής του και μένει να δούμε αν τελικά μπορεί να αναταποκρυθεί στο υψηλό επίπεδο του Ολυμπιακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χακίμ Γουόρικ: Ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού

Κλειδί οι περιστροφές και η αμυντική πεντάδα

News 24/7

24MEDIA NETWORK