Παίζει καλύτερα χωρίς τον Σπανούλη ο Ολυμπιακός!

Άμυνα, τρίποντο και τεχνογνωσία! Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ξέρει τι υλικό έχει στα χέρια του, έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στα δύσκολα και πλέον παίρνει μεγάλες νίκες με το... δικό του τρόπο. Και όλα αυτά χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη! Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει τον ορισμό της ομάδας που ακούει στο όνομα Ολυμπιακός.

Παίζει καλύτερα χωρίς τον Σπανούλη ο Ολυμπιακός!
papanikolaou EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός μετά τις κακές εμφανίσεις σε Βαρκελόνη (συντριβή από Μπάρτσα), Αλεξάνδρειο (αγχωτική πρόκριση με Άρη) και ΣΕΦ (ήττα από ΠΑΟ) με κοινό γνώμονα σε ένα 10ημερο και κάτι την κάκιστη επιθετική εικόνα, βρέθηκε σε περιδίνηση από την οποία εξήλθε πανάξια κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από όλους. Το πέρασμα από την δύσκολη έδρα της Βαλένθια ολοκλήρωσε ένα ονειρικό πακέτο εκτός έδρας αγώνων και καθιστά φαβορί τους "ερυθρόλευκους" για το πλεονέκτημα της έδρας, αν και παραμένουν μερικά ερωτηματικά που ασφαλώς έχουν όλες οι ομάδες.

Όπως είχαμε επισημάνει μετά τις ήττες που έφεραν γκρίνια και μιζέρια για τον τρόπο (απόδοση στην επίθεση), το ρόστερ (ξένοι - ερωτηματικά) και το βαρύ 0-4 από τον "αιώνιο" αντίπαλο, ο Ολυμπιακός έχοντας καλύτερη τεχνογνωσία σε τέτοια θέματα στην Ευρώπη θα αντιδρούσε. Και πλέον προσέχει μην κουκουλώσει τις αδυναμίες του.

Η ΑΜΥΝΑ... ΠΛΗΡΩΝΕΙ

Ο Ολυμπιακός είναι ο ορισμός της ομάδας και σε αυτό τα εύσημα πάνε στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Αυτός παίρνει την ευθύνη για την μέτρια επιθετική συγκομιδή αλλά και για την τρομερή άμυνα,κορυφαία στην Ευρώπη. Θα πει λοιπόν ο Έλληνας κόουτς, δεν είμαστε ΝΒΑερς να έχω ρολίστες και να τα βάζουμε όλα μπροστά.

Η αλήθεια είναι επίσης η πίεση που δέχθηκε για το 0/4 εντός με τον πανομοιότυπο τρόπο από τους "πράσινους". Αλλά ο ίδιος δεν έχασε ποτέ την εμπιστοσύνη στους παίκτες του και δικαιώθηκε βλέποντας την ομάδα του να κάνει αυτό που θέλει. Να είναι ο ορισμός της ομάδας, να σκυλιάζει στην άμυνα και να περιμένει μια καλούτσικη επιθετική παρουσία.

ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΤΡΙΠΛΕΤΑ

Ο Ολυμπιακός έκλεισε μια τριάδα κολλητή αγώνων εκτός έδρας με ασύλληπτη συγκομιδή. Έπαιξε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ, στην πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια και στο Μιλάνο με την πανάκριβη και ενισχυμένη τοπική ομάδα κάνοντας το 3/3! Ρεαλιστικά με 1/3 θα ήταν ευχαριστημένος, με 2/3 θα έκανε... πάρτι και με 0/3 δεν θα είχε χάσει κάτι και απλά θα είχε προβληματισμούς.

Και στα τρία παιχνίδια ήταν εξαιρετικός για τα κυβικά του στην επίθεση και τρομερός στην άμυνα(με εξαίρεση το Μιλάνο). Αν βγάλουμε από την εξίσωση τον Σπανούλη που δεν παίζει άλλωστε ακόμα, ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα των 7 εκατομμυρίων. Δηλαδή αρκετά μικρότερου μπάτζετ από πολλούς άλλους.

ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται αυτό που λέμε καιρό. Ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει πλέον παιχνίδι πικ εν ρολ και συνεπώς σκοράρει με το τρανζίσιον και το τρίποντο. Οι συνεργασίες πλέον είναι ελάχιστες για τις περισσότερες ομάδες που παίζουν πια αρκετά με το σουτ και επιδιώκουν το ανοιχτό γήπεδο από την άμυνα. Όπως η ελληνική ομάδα δηλαδή.

Ο Ολυμπιακός έχουμε επισημάνει ότι έχει κλειδί για να πηγαίνει στους 75 πόντους και να κερδίζει από την άμυνα. Μιας και από την επίθεση (και όχι από την άμυνα που δούλεψε) προέρχονται οι λίγες κακές εμφανίσεις και ήττες. Κλειδί λοιπόν είναι και το τρίποντο, αφού λείπει ο Σπανούλης που και να γυρίσει δεν θα έχει σχέση με ότι ξέρουμε. Με 10/25 στην Πόλη και ακριβώς από 8/17 με σχεδόν 50%(!) σε Μιλάνο και Βαλένθια, πήγε σε σκορ που είχε την τύχη στα χέρια του. Αν βάζει 8-10 τρίποντα και με ποσοστά πάνω από 40% δεν ανησυχεί.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ

Η νίκη έχει μεγαλύτερη αξία απ' ότι φαίνεται, καθώς έγινε απέναντι σε μια ισπανική ομάδα πληγωμένη. Κάποιοι βιάστηκαν να βαφτίσουν την Βαλένθια νέα Μπασκόνια, αλλά δεν έχει κανένα τόσο καλό ρόστερ, είχε απουσίες και έρχονταν από 5 συνεχόμενες ήττες. Και αυτές έκαναν το ματς πιο δύσκολο, αλλά τελικά ήταν σαν να μπαίνει ο Ολυμπιακός με την πλάτη στον τοίχο. Συνεπώς αν βάλουμε και την απουσία του Μάντζαρη δίπλα στου Σπανούλη, μιλάμε για μισή ομάδα στην περιφέρεια και άρα τεράστιο διπλό στην Ισπανία.

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Στο τελευταίο άρθρο επισημάναμε ότι ο Ολυμπιακός έμαθε να παίζει εξαιρετικά χωρίς τον αρχηγό και ηγέτη του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος του. Είναι ο ορισμός της ομάδας και έχει μάθει να κυκλοφορεί καλά την μπάλα πλέον στην επίθεση. Αν μπει ο Σπανούλης θα διαταραχθούν ισορροπίες και αν δεν είναι καλά θα έχει θέματα η ομάδα.

Όπως και στην άμυνα που δεν μπορείς να περιμένεις σε αυτή την ηλικία πολλά από τον αρχηγό του. Αν όμως λέγαμε ότι ο Ολυμπιακός θα είναι αποτελεσματικός χωρίς τον αρχηγό σε δύσκολα παιχνίδια, πριν 1-2 χρόνια, θα γέλαγαν πολλοί..

ΠΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΡΕΣΑΛΤΟ

Όπως λέει και ο τίτλος, άμυνα, τρίποντο και τεχνογνωσία! Ο Ολυμπιακός μπήκε με εξαιρετική ψυχολογία, την άμυνα και κτυπώντας μέσα στην ρακέτα και πέρασε με 2-11 στο 4'! Έτσι έκοψε τον κλασικό ισπανικό ενθουσιασμό και πάγωσε την έδρα και στην συνέχεια με την τεράστια εμπειρία του απέναντι σε μια μονοδιάστατη ομάδα κράτησε άνετα την νίκη. Δεν μπορούσε να χάσει από ένα παίκτη (Γκριν26) και μάλιστα πρώην του και ούτε από τα πικ εν ρολ του Πλάις. Όταν από το 40-43 (26') πήγε στο 43-54 καθάρισε. Με Παπαπέτρου - Παπανικολάου μαζί στην πεντάδα.

Ένα μικρό κόλλημα στην επίθεση έφερε υποψίες ανατροπής (58-63 στο 36'), αλλά άμυνα και 5π του Στρέλνιες έφεραν το 58-68 και τέλος. Άλλωστε πήρε τα ριμπάουντ εκκωφαντικά (29-42!) και έπαιξε κλασικά με ψηλά σχήματα με Τόμπσον ή Παπανικολάου στο "2". Με εξαιρετική διαχείριση από τον Σφαιρόπουλο και χωρίς να κάνει κανείς... όργια. Λίρα εκατό ο Στρέλνικς με μηδέν λάθη σε 25' σε μια καυτή έδρα.

Ο Παπανικολάου είχε 3/4τρ αλλά και 5 λάθη αλλά και εξαιρετικές άμυνες. Ο ΜακΛιν δεν του πήγαινε το ματς και δεν έκανε κάτι. Ο Μιλουτίνοφ ντεφορμέ. Ο Παπαπέτρου πολύ καλός αμυντικά. Ο Πρίντεζης άστοχος (6/18σ) αλλά με 14ρ! Ο Τόμπσον τίποτα. Ο Ρόμπερς δεν φάνηκε (7π), το πάλεψε ο Γουίλτζερ για να δει τι γίνεται και τσαμπουκάς ο μικρός Τολιόπουλος!

News 24/7

24MEDIA NETWORK