Παλιομοδίτικο μπάσκετ η ΑΕΚ

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη φετινή "μπερδεμένη" όπως τη χαρακτηρίζει εικόνα της ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη και αναλύει τα λάθη του Σάκοτα.

Παλιομοδίτικο μπάσκετ η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ άρχισε με όνειρα και τελικά αυτό που κυριαρχεί με το... καλημέρα είναι η γκρίνια. Η ΑΕΚ έχει αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο όλο το στάτους της με τη σοβαρότατη προσπάθεια του επενδυτή, Μάκη Αγγελόπουλου, από πέρυσι και είναι σαφέστατα ένα βαρύτατο και ιστορικό όνομα, βρέθηκε όμως μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ακόμη και όταν επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια.

Και εκεί, όταν η ομάδα είχε ένα ρόστερ απλά για να σωθεί, εμφανίστηκε ο Μάκης Αγγελόπουλος που ήταν κοντά στο σύλλογο, όχι όμως οικονομικά και τα πήρε όλα πάνω του, αλλάζοντας το οικονομικό στάτους της ομάδας. Ένας σοβαρότατος και low profile επιτυχημένος επιχειρηματίας που κάνει σωστά, αργά αλλά σταθερά βήματα χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Η ΑΕΚ πέρυσι άλλαξε προπονητή μέσα στη χρονιά και έφερε παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας, ουσιαστικά για να πάρει την 3η θέση, κάτι που δεν κατάφερε τελικά. Αλλά μπόρεσε και έφτιαξε για τα καλά το όνομά της, "ζέστανε" τον κόσμο της και άρχισε να κάνει λόγο και για επιστροφή της στην Ευρωλίγκα, μπαίνοντας αρχικά στο Eurocup.

Με την ομάδα να έχει και εφέτος ένα υψηλό για τα κυβικά της μπάτζετ και με κόλπο γκρόσο την μεταγραφή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη που ήταν o κορυφαίος "πράσινος" στους τελικούς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, ο πήχης των προσδοκιών ανέβηκε απότομα και στην "Ένωση" άρχισαν να κάνουν όνειρα. Όλα αυτά βλέποντας την όρεξη του μεγαλομετόχου για Ευρώπη που είχε παράλληλα ως αποτέλεσμα η ομάδα να προσπαθεί να μπει σφήνα στους "αιώνιους". Εκεί ακούστηκαν και μεγάλα ονόματα προπονητών όπως των Πεδουλάκη-Μπαρτζώκα αλλά και παικτών, με τη διοίκηση τελικά να αποφασίζει ότι θα προχωρήσει με τον Σάκοτα και εφέτος στον πάγκο της.

Δεν παίζει καλά και προβληματίζει

Και η χρονιά μόνο καλά δεν έχει αρχίσει για την ΑΕΚ, η οποία δεν παίζει καλό μπάσκετ και προβληματίζει με την απόδοση,το ρόστερ και τα αποτελέσματά της. Με το... καλημέρα έχασε ένα μεγάλο στόχο που είχε και δεν ήταν άλλος από το να προχωρήσει στο Κύπελλο, αποκλείστηκε όμως από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Στην Α1 ξεκίνησε με μια νίκη με 15 πόντους με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και αγκομαχώντας γλίτωσε το σοκ στο Λαύριο με τη νεοφώτιστη ομάδα, σε ένα ματς που ήταν ισόπαλο στο 38' με 63-63.

Από τη ρώσικη Κράσνι έχασε δίκαια στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα του Eurocup και καπάκι ηττήθηκε με 25 πόντους από την Γαλατά στην Τουρκία. Ο κόσμος "χαλάστηκε" από τη συντριβή και από το γεγονός ότι και πάλι μια ομάδα με καλό ρόστερ και ποιότητα δεν μπορεί να περάσει τους 65 πόντους. Η ΑΕΚ έχει μια προβληματική εικόνα και είναι μπερδεμένη.

Η ξαφνική αλλαγή του Όρτον που ήρθε από το ΝΒΑ, αλλά έφυγε πριν ξεκινήσει η σεζόν λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων και κάποιες απουσίες όπως αυτή του Κατσίβελη, είναι οι δικαιολογίες του Σάκοτα και των ανθρώπων της ομάδας για την εικόνα της. Ωστόσο, η δικαιολογία αυτή δεν είναι και η καλύτερη καθώς το υλικό της ομάδας δεν είναι ανάλογο των εμφανίσεών της. Η ΑΕΚ δεν αρέσει και δεν παίζει καλά. Και αυτό το σκηνικό ήταν γνωστό από πέρυσι.

Ο παλαιάς κοπής, μπερδεμένος Σάκοτα

Ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι ο τελευταίος τεχνικός επιτυχιών της ομάδας προ 10ετίας, αλλά εκτιμάται ότι είναι ένας προπονητής παλαιάς κοπής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το μπάσκετ που παίζει η ομάδα δεν είναι σύγχρονο, είναι παλιομοδίτικο και το ρόστερ της είναι μπερδεμένο όπως και οι επιλογές, για παράδειγμα αυτή του Σκραμπ που αποδεικνύεται λάθος. Ο ίδιος ο Σάκοτα δείχνει μπερδεμένος, η ομάδα του δεν σκοράρει αλλά τα περιμένει όλα από τον Μαυροκεφαλίδη, το ροτέισον είναι μπερδεμένο, το ίδιο και η χημεία και γι' αυτό κανείς δεν ξέρει τι είναι καλύτερο να αλλάξει τώρα.

Και όταν βλέπεις παίκτης "κλειδί" να είναι ο Παπαντωνίου σε μια ΑΕΚ που αλλάζει επίπεδο ή αντίστοιχα ο Καλαμπόκης στα 37(!) και όταν ακόμα βλέπεις η ομάδα να περιμένει τον Μιλόσεβιτς να βάλει 20 πόντους, τότε υπάρχει πρόβλημα. Γιατί τα παιδιά αυτά είναι φιλότιμα και μαχητές, αλλά για τα κυβικά της νέας ΑΕΚ δεν μπορούν παρά να έχουν ρόλο συμπληρωματικό και όχι πρωταγωνιστικό σε κρίσιμες επιθέσεις.

Mην κρυβόμαστε. Η ΑΕΚ δεν έχει χάσει τίποτα ακόμη, πλην της διεκδίκησης ενός τροπαίου, αν και εκεί θα έπεφτε στο ουδέτερο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟ (αν είχε βέβαια περάσει τον Άρη). Αλλά χρειάζεται αλλαγές, καθώς παίζει παλιομοδίτικο μπάσκετ. Μπερδεμένο. Και ο Σάκοτα προπονητικά δεν μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω, να βάλει την πινελιά του, να χτίσει από την αρχή. Έχει μείνει στάσιμος. Είχε μείνει άλλωστε και καιρό μακριά από τους πάγκους. Η ομάδα θέλει μάλλον αλλαγή στο κομμάτι αυτό με έναν πιο σύγχρονο τεχνικό. Λύσεις υπάρχουν.

Άλλαξε πολλά αλλά...

Έχει ακουστεί ο Πεδουλάκης, υπάρχει ο εξελίξιμος Βετούλας που έχει όρεξη και ταιριάζει ίσως περισσότερο στη φετινή ομάδα βάση φιλοσοφίας.

Αγωνιστικά η ΑΕΚ άλλαξε πολλά. Πήρε τον πόιντ γκαρντ Ουόρεν που είχε καλή χρονιά στην Τουρκία και δεν ήταν κακή επιλογή. Αλλά έβαλε δίπλα του ένα παίκτη στοίχημα, τον άπειρο καναδό Σκραμπ που δεν έπαιζε και σε κανένα κολέγιο ολκής. Και πρόσθεσε σωστά τον αμυντικό ρολίστα Κατσίβελη, τον μαχητή Παπαντωνίου που κανονικά είναι για 5ος γκαρντ και τον Κάρτερ του ΠΑΟΚ που είναι μια φθηνή λύση εμπειρίας. Κοινώς λείπει ο σκόρερ ο κλασικός και δεν υπάρχει παίκτης που να μπορεί να παίξει στον άσο πλην του Παπαντωνίου που δεν είναι για το επίπεδο αυτό για πάνω από 5 λεπτά.

Συνεπώς ο Σάκοτα στο στήσιμο της ομάδας πήρε ρίσκα τεράστια, αν δεν του έβγαιναν οι βασικοί. Δεν μπορεί με το μπάτζετ αυτό να πάρει κι άλλους ισάξιους. Σωστό αυτό και όλα έχουν ένα ρίσκο. Αλλά μπορούσε να πάρει παίκτες που να παίζουν και σε δύο θέσεις. Θα έπρεπε να πάρει πιο έμπειρο σκόρερ και να κολλήσει δίπλα κάτι καλύτερο από τον Κάρτερ και ένας εκ των δύο να παίζει και στο πόιντ. Στο "3" έχει τον Χέρστον που είναι επιπέδου Ευρωλίγκας και τέλος.

Η ομάδα σχεδιάστηκε έτσι που δεν υπάρχει άλλο 3αρι, οπότε πάει σε χαμηλά σχήματα. Και γι' αυτό και λόγω απουσιών στην αρχή πήρε τον 37αρη Καλαμπόκη. Όσο φιλότιμος κι αν είναι ο Καλαμπόκης δεν προχωράς ποτέ όταν είσαι ΑΕΚ με παίκτες όπως ο Παπαντωνίου και ο Καλαμπόκης να παίζουν 15λεπτα στο επίπεδο που θέλει η ομάδα.

Και ξαφνικά συζητά όπως φαίνεται με τον Ντελινκάιτις που ο ίδιος ο Σάκοτα δεν ανανέωσε. Κάνει το "μπαμ" με τον Μαυροκεφαλίδη που έχει δίπλα του πια τον Ανοσίκε που είναι θηριάκι και δεν είναι καθόλου άσχημη κίνηση, αλλά θέλει χρόνο. Θέλει και τον Μιλόσεβιτς στο "4", το διεθνή Βόσνιο που είναι για τα λεφτά του, καλός και τον Ντούσαν Σάκοτα με το μακρινό σουτ. Θεωρητικά η φροντ λάιν είναι σχεδιασμένη σωστά. Απλά της λείπει η χημεία και να παίζουν μαζί Μαυροκεφαλίδης και Ανοσίκε.

Σαν 5ος είναι ο Έλληνας Σαρικόπουλος, ενώ η ομάδα έχει κάνει σωστή επένδυση σε ταλέντα με Άτιτς, Μωραΐτη για το μέλλον. Το αγωνιστικό της πρόβλημα είναι επίσης η δημιουργία, καθώς στο σκορ έχει υπερφόρτωση στο 4αρι, ο Χέρστον είναι άφαντος, αφού δεν είναι δημιουργός, δεν έχει ατομικές φάσεις και λείπουν οι πόντοι από καθαρό σέντερ.

Υπάρχουν κενά, λείπει η χημεία

Συνολικά το ρόστερ που έφτιαξε ο Σάκοτα δεν έχει σημαντικά λάθη αρχικά, αλλά έχει κενά (και θα μπορούσε για παράδειγμα να έχει κάνει κίνηση και με Έλληνα σέντερ με τον Μαυροειδή). Έχει λάθος διαχείριση και η ομάδα δεν είναι δουλεμένη να βγάλει plays και αυτοματισμούς και συνεργασίες. Έμεινε μόνος χαμένος στο 3αρι ο Χέρστον. Η φροντ λάιν έχει μπερδεμένη χημεία. Και στην περιφέρεια περιμένουν την άνοδο του Ουόρεν και το μεγάλο πρόβλημα είναι η δημιουργία, στην οποία μπορεί να την λύσει κάπως ο Aμερικανός.

Και με τον Σκραμπ να αποδεικνύεται πολύ λίγος η ΑΕΚ θέλει σκόρερ. Με όλα αυτά είναι φανερό ότι η ομάδα δεν είναι τόσο λάθος, αλλά παίζει λάθος και κάνει λάθος διορθωτικές με την απόκτηση παικτών όπως ο Καλαμπόκης και με το να περιμένει στα κρίσιμα σημεία τις μεγάλες φάσεις από παίκτες που μετά βίας έπρεπε να είναι στο ρόστερ. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα προπονητικά λάθη. Και όταν μια ομάδα που έδωσε λεφτά δεν έχει αποτελέσματα η πίεση μεγαλώνει.

Η ΑΕΚ μπορεί να βελτιωθεί και θα βελτιωθεί, αλλά μάλλον χρειάζεται μια αλλαγή στον πάγκο της ή έστω αλλαγές στο ρόστερ με την απόκτηση παίκτη στο 1-2, καλύτερο από τον Σκραμπ και με έφεση στο σκορ και ενός ακόμα που να παίζει και στο "3". Με την λογική αυτή καθώς δεν έχει θέσεις ή αλλάζει τον Κάρτερ ή πάει σε παίκτη στο 2-3 για να έχει ανάσες και ο Χέρστον. Και θέλει και δουλειά στο παρκέ και φιλοσοφία καθώς είναι εξαιρετικά μπερδεμένη.

Γιατί ας μην κρυβόμαστε, αν δεν μπορείς να βάλεις 70 πόντους στο Λαύριο χωρίς να παίζεις και άμυνα του... θανατά, κάτι κάνεις λάθος... Και το θέμα είναι ότι η ΑΕΚ θα παίξει καλύτερα, αλλά έχει ήδη αργήσει. Οι απουσίες δεν είναι δικαιολογία και στη παρούσα φάση οι απαιτήσεις δεν είναι να ψάχνεται ακόμα μπαίνοντας στον Νοέμβρη....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κοντά σε Μανωλόπουλο η ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK